Andre schreef:Anders gaat het een amaturistisch zooitje worden.
Nee, anders blijft het een amateuristisch zooitje.
Als het om de centjes zou draaien, zou het er juist anders aan toegaan. Nu het DSC groter wordt, krijgt Van Elk voor het eerst te maken met de dilemma's waarvoor elke grote organisator staat bij de toerwagens en de GT's: hoe hou je iedereen te vriend? Want Van Elk houdt blijkbaar toch niet iedereen te vriend. Als SS1 straks feitelijk een Porsche Cup wordt omdat alle andere teams zijn weggejaagd, heeft hij die klasse van binnenuit laten uithollen. Dat is al zo vaak eerder gebeurd op vergelijkbare manieren: er komt meer geld en professionaliteit een klasse binnenstromen, één product blijkt superieur, de rest wil niet voor spek en bonen meerijden en haakt af, kampioenschap dood. Zie ITC, zie de eerste incarnatie van FIA GT met Mercedes, enz.
In de monopostoracerij hebben ze dat opgelost door iedereen dezelfde auto te geven. Behalve in de F1, het echt allerlaatste autosportbolwerk van de pure techniek, maar dat vinden veel mensen juist daarom ook zo saai.
In de toerwagens doet men soms ook zulke dingen: de NASCAR-stockcars zijn identieke silhouettes, het Franse Supertourisme-kampioenschap koos op een gegeven moment ook voor silhouettes, idem in België. (Daar heeft het Franse Solution-F nog steeds een goede handel aan.)
Maar overal waar men toch op basis van de echte straatauto's wil werken en streeft naar zo veel mogelijk variatie, daar moet je op een gegeven moment kunstgrepen toepassen. Strafgewichten, restrictors, vleugelbeperkingen, equivalentieregels tussen benzine/diesel en atmo/turbo, you name it. Steeds veranderend om toch maar de balans te houden en iedereen een kans te geven op de winst. In de toerwagens en GT's is allang geen plaats meer voor eerlijke strijd binnen een open reglement. Daarvoor zijn de marketingbelangen van de ondersteunende fabrieken te groot. GT3 is bijvoorbeeld volledig gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel: aan het begin van het jaar worden alle GT3-auto's bij elkaar gezet in een zogeheten 'equalisation session', een topcoureur (dat was dit jaar Christophe Bouchut) en een liefhebber zetten tijden in elke auto en op basis daarvan worden gewichten en restricties toegevoegd. Is weinig eerlijks aan, maar de organisator heeft wel een vol veld met de prachtigste sportauto's.
De DSC was tot nu toe redelijk klein en daardoor vrij immuun voor grotere commerciële belangen, maar dat is langzaam aan het veranderen. Van Elk moet nu opeens gaan nadenken over dezelfde dingen waarover onder meer SRO (FIA GT, Brits GT, Belcar), ACO (Le Mans, LMS), GTSport (GT Open, Spaans GT) en Eurosport (WTCC) dagelijks moeten nadenken: hoe houd ik iedereen binnenboord?
De DSC-regels waren altijd verfrissend helder en simpel. Het zou mooi zijn als de organisatie die met harde hand kan handhaven en ze daardoor simpel houdt. Maar er wordt nu al mee gemarchandeerd om interessante auto's te kunnen toelaten. Da's misschien leuk voor de groei op de (zeer) korte termijn, maar op de langere termijn kan de wal het schip keren. Ik ben heel benieuwd hoe Van Elk de balans weet te houden tussen een open reglement en iedereen erbij houden.