Maar dan die discussie op het autoweek forum


http://www.autoweek.nl/forum/read.php?1,2871291,page=2
Greenpeace. [IMG:15:15]http://i119.photobucket.com/albums/o138 ... es/emo.gif[/img] En wil greenpeace 120 op de Autobahn? Ik denk dat als greenpeace het echt voor het zeggen hadden dat het iets van 90 of 70km/h zou worden.Greenpeace aangeklaagd wegens overtreden milieuwetten
Uitgegeven: 23 juli 2004 12:59
AMSTERDAM - Het openbaar ministerie in Alaska heeft Greenpeace aangeklaagd wegens het overtreden van milieuwetten omdat een schip van de organisatie geen documenten over preventie van olieverlies heeft ingediend voordat het de territoriale wateren van de staat binnenvoer.
De Arctic Sunrise, met 27 milieuactivisten aan boord, vaart in het zuidoosten van Alaska rond om te protesteren tegen de houtkap in het Tongass National Forest.
op 14 juli kreeg het schip een dagvaarding van het departement voor milieubescherming omdat het niet beschikte over een actieplan en een certificaat van financiële aansprakelijkheid bij mogelijk olieverlies. Behalve olietankers moeten ook andere grote schepen die binnen vijf dagen indienen. Het schip moest voor anker gaan totdat de documenten klaar waren. Het schip negeerde dat echter en werd nogmaals tegengehouden. Afgelopen donderdag werd er een klacht ingediend.
Niet op de hoogte
Volgens Greenpeace gaat het om een vergissing en zijn de benodigde documenten ingediend zodra de fout ontdekt was. Een woordvoerder van Greenpeace zei niet op de hoogte te zijn van de aanklacht. "Het was een fout die te maken heeft met administratie, niet met milieubescherming. Wij zijn Greenpeace. Natuurlijk willen wij overal volgens de milieuwetten handelen," aldus de woordvoerder.
De kapitein en de reder van het schip riskeren maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van tienduizend dollar. Greenpeace riskeert een boete van tweehonderdduizend dollar.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Brein boos op Greenpeace wegens vertoning illegale kopie
Uitgegeven: 22 juli 2004 15:34
Laatst gewijzigd: 22 juli 2004 17:36
AMSTERDAM - Stichting Brein is boos op milieuorganisatie Greenpeace. De organisatie heeft namelijk deze week in het kader van een protestactie de bioscoopfilm 'The Day After Tomorrow' geprojecteerd op de Hemwegcentrale in Amsterdam. Volgens Brein was voor deze openbare voorstelling geen toestemming gegeven van de rechthebbenden en heeft Greenpeace zich daarmee "schuldig gemaakt aan piraterij".
Voor het openbaar vertonen van speelfilms kan toestemming worden verkregen via Stichting Videma, die in Nederland de openbaarmakingsrechten op het bewegende beeld exploiteert. Voor het vertonen van een illegale kopie kan vanzelfsprekend geen toestemming worden verkregen en Greenpeace had dat in deze dan ook niet geprobeerd. De film was gedownload van een illegale bron op het Internet.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Harde aanpak actie Greenpeace
Door Romain van Damme
Woensdag 21 juli 2004 - BREDA – Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Openbaar Ministerie actievoerders van Greenpeace ruim een dag vastgehouden en een forse boete opgelegd. Aanleiding is de actie van maandag bij de Amercentrale in Geertruidenberg.
„Een unieke situatie“, zegt een geschrokken Greenpeacewoordvoerster M. van Boekel. „Normaal zitten onze actievoerders bij vergelijkbare acties zes uur vast en kunnen ze daarna naar huis.“
De actievoerders werden nu pas gisternamiddag vrijgelaten met een schikkingsvoorstel op zak: of elk 500 euro boete betalen of de zaak voor laten komen.
Maandagavond werden de actievoerders opgepakt en in verzekering gesteld. Met een blokkade van de kolengestookte Amercentrale in Geertruidenberg protesteerden ze tegen de uitstoot van CO2. De blokkade duurde de gehele dag. De actievoerders hadden zich vastgeketend aan de transportbanden.
„Ze zijn opgepakt, omdat wij het de actievoerders kwalijk nemen dat ze zo lang zijn doorgegaan“, zegt OM-woordvoerster M. Pilaar. „Met hun actie was de kans groot dat de stroomvoorziening in gevaar kwam. Bovendien bood eigenaar Essent hen enkele keren de kans om zonder tussenkomst van de politie weg te gaan. Daar gingen ze niet op in.“
Volgens het College van Procureurs-Generaal zijn er geen richtlijnen uitgevaardigd om actievoerders harder aan te pakken: „Iedere zaak wordt afzonderlijk bekeken.“
Volgens Greenpeace wordt er wel degelijk harder opgetreden. „Zoals nog niet zo lang geleden bij dat incident met minster Verdonk“, zegt Van Boekel. „De twee vrouwen die ketchup naar haar gooiden, gingen eerst vrijuit, maar werden later alsnog opgepakt. Je merkt dat het klimaat verandert.“
Bij Greenpeace zit de schrik er nog altijd in. Vooral de zware tenlastelegging, waaraan een maximum gevangenisstraf van zes jaar hangt, is hard aangekomen.
bron: bn de stem
Google eens op "super vulcano yellowstone" Ik denk dat de regeringen zich daar beter druk over kunnen maken, de bodem daar is de laatste 10 tallen jaren al een halve meter gestegen. (gebied van ruim 60 bij 20 km)Rico v Velzen schreef:Grote vulkaan uitbarstingen of zware meteoriet inslagen in het verleden zijn 1000 maal desatreuzer geweest.
214 Ook Mars lijdt onder broeikaseffect
Dankzij de ruimtevaart beschikken we momenteel over een niet meer door mensen alleen te bewerken hoeveel gegevens over Mars. De ongeveer3 terabits aan gegevens (driemaal een miljoen maal een miljoen bits) kunnen alleen nog met computers worden verwerkt. Dat die enorme hoeveelheid gegevens veel verrassende resultaten opleveren, is dus niet eens zo bijzonder. Wel bijzonder is de aard van sommige van die resultaten. Zo lijkt Mars, net als de aarde, een grote klimaatverandering te ondergaan. Dat gebeurt vooral onder invloed van een sterke toename van koolzuurgas (CO2) in de atmosfeer, hetzelfde gas dat door een deel van de wetenschappers en bijna alle politici wordt gezien als een gas dat een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde via het zogeheten broeikaseffect.
We kunnen rustig uitsluiten dat Marsmannetjes door het verstoken van fossiele brandstoffen verantwoordelijk zijn voor de toename van de concentratie koolzuurgas in hun atmosfeer, die overigens zo’n honderdmaal ijler is dan de onze. Koolzuurgas is veruit de belangrijkste component van de Marsatmosfeer. Het gehalte neemt door verdamping van koolzuursneeuw toe tijdens de lente en zomer op Mars, wanneer het warmer wordt. Bij dalende temperaturen (het is er overigens altijd veel kouder dan op aarde vanwege de veel grotere afstand tot de zon) valt het weer in de vorm van koolzuursneeuw in de poolstreken neer.
Met behulp van apparatuur aan boord van de Mars Global Surveyor hebben onderzoekers de dikte van de koolzuursneeuw op verschillende breedtegraden gemeten. Andere onderzoekers hebben met behulp van andere apparatuur aan boord van hetzelfde ruimtevaartuig de veranderingen op de zuidpool van Mars geregistreerd, waarbij onder meer het terugtrekken van de ijskap in beeld werd gebracht.
Het blijkt dat in warmere perioden veel meer CO2 sublimeert (overgaat uit vaste toestand in gas) dan tot nu toe werd aangenomen. Dat houdt in dat de 'poolijskappen' als het ware steeds verder afsmelten en dat de atmosfeer (voor zover Mars die weet vast te houden) steeds meer koolzuurgas gaat bevatten. Dat koolzuurgas zou op zijn beurt dan weer bijdragen aan verdere opwarming, waardoor de poolkappen nog verder zouden kunnen gaan afsmelten.
Het is niet uit te sluiten dat afsmelting en vorming van koolzuurijs op Mars per jaar sterk verschilt. Waarom dat het geval zou zijn, is onbekend. Daarom lijkt het vooralsnog waarschijnlijker dat ook Mars momenteel een klimaatverandering ondergaat. Dat moet dan met astronomische factoren te maken hebben (bijv. een toename van de hoeveelheid ontvangen zonnewarmte). Als die factoren een dergelijke invloed op Mars hebben, dan moeten ze ook op de dichter bij de zon staande aarde een rol spelen. Dat zou dan in overeenstemming zijn met de opvatting van veel aardwetenschappers dat het huidige broeikaseffect op aarde eerder een gevolg is van natuurlijke ontwikkelingen (zie bijv. Geonieuws 204) dan van menselijke activiteit.
Enorme stofstormen zorgen voor opwarming Mars
Het verplaatsen van stofstormen op de rode planeet Mars zou kunnen bijdragen aan het opwarmen van de buurplaneet van de Aarde, waardoor de ijskappen op Mars' zuidpool aan het krimpen zijn, zeggen wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Simulaties tonen aan dat de stofstormen het albedo van Mars beïnvloeden - de hoeveelheid zonlicht van die de oppervlakte van een hemellichaam weerkaatst.
Het onderzoek, dat op 5 april in het gezaghebbende tijdschrift Science verschijnt, brengt gedetailleerd naar voren deze variaties in het albedo van de planeet een belangrijke rol in het klimaat van Mars spelen. Het kan potentieel ook verklaren hoe de elektrische stofstormen op de rode planeet worden teweeggebracht.
Onderzoekers van NASA en het U.S. Geological Survey publiceerden twee kaarten van Mars' albedo in een computermodel, wat het Mars general circulation model (MGCM) wordt genoemd. Het model berekende de oppervlaktetemperatuur en de windintensiteit op Mars tegelijkertijd. Beide kaarten tonen hetzelfde gebied op Mars, maar men maakte ook gebruik van de gegevens van de Viking-rover die in de jaren '70 werden verzameld, terwijl de andere kaart met de verzamelde gegevens van de Mars Global Surveyor werd gecreëerd.
Het model toont aan dat in de afgelopen twee decennia de oppervlaktetemperatuur van Mars is gestegen met ongeveer 0,65 graden Celsius. "Die omvang van verandering is vergelijkbaar met de opwarming van de Aarde in de laatste 100 jaar," aldus Paul Geissler van het U.S. Geological Survey.
De onderzoekers denken al deze gebeurtenissen zijn verwant aan en een mechanisme waardoor het lagere albedo er voor zorgt dat er nieuwe stofstormen ontstaan. Dit mechanisme zou tot een nog lager albedo leiden. In gebieden waar het stof weggeblazen wordt door de wind absorbeert de blootgestelde, donkere grond het zonlicht en de hitte omhoog. Een deel van deze hitte wordt naar de atmosfeer overgebracht en verwarmt daar de lucht.
Er wordt gespeculeert dat, als de wind een bepaalde snelheid bereikt, een elektrische stofstorm ervoor kan zorgen dat heel Mars onder water wordt gezet. "Een elektrische stofstorm kan omschreven worden als een grote storm die stof opneemt en het overal neerwerpt," aldus studieleider Lori Fenton van het NASA Ames Research Center in Californië. Zodra de storm weer zakt, vallen de deeltjes uit de lucht naar beneden en zal het Martiaanse oppervlak weer bedekt zijn met stof.
De onderzoekers denken zij op het juiste spoor zijn omdat het computermodel aantoont dat het steeds warmer wordt in de atmosfeer boven de zuidpool van Mars. Wetenschappers denken dat het polaire ijs op de zuidpool van onze buurplaneet daarom steeds verder smelt en er uiteindelijk niets meer over zal blijven van het ijs.
Bron: Space.com