Alcohol..........................er zitten 2 kanten aan.................
Eerst even wat onderzoek; het is al langer bekend dat een geheelonthouder minder lang leeft dan een (matige) drinker......
Voordelen die tot nu toe bekend en onderzocht zijn;
1 Alchol heeft een remmende eigenschap op de bloedstolling ( anti coagulatie), das gunstig bij mensen die al "stroperig" bloed hebben (verhoogde hematocriet waarde, dus Armstrong, zuipen jong

) Als ie dan vervolgens van de fiets stuitert is het wat minder gunstig, dan loopt ie zo leeg.........Bij mensen met een onderliggend cardiaal probleem kan het soms levensreddend zijn, de hartspier wordt simpelweg beter doorbloed.
2 De zogenaamde Polyfenolen die oa in wijn voorkomen ( maar ook in noten, chocola, en bessen) hebben een beschermende invloed op het lijf, waardoor er een remmend effect is beschreven in het krijgen van cardiale aandoeningen, kanker en M. Alzheimer
Zie;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyfenol#In_voedsel
Nadelen zijn er ook;
1 Alcohol is een gif voor het lijf, dientengevolge geeft het een hoge leverbelasting ( bij misbruik dus levercirrose=ver littekening van levercellen=onomkeerbaar=dodelijk, als er geen lever transplantatie plaatsvindt) Veelal heeft zich dan ook al leverkanker ontwikkeld als complicatie bij dit beeld
2 Spatadervorming in de slokdarm m.a.g. bloedingen aldaar
3 Alcohol in combinatie met hapjes zijn ware calorie bommen................daar komt het bierbuikje vaak vandaan. Echte diehard zuipers krijgen zoveel binnen dat ze niet meer eten en dus mager worden.......maar dan ben je al een Korsakov patiënt
4In de winter lijkt een neutje je lekker warm te maken.............schijn bedriegt; je vaten gaan open staan, daarom koel je sneller af.............je bent niet de eerste die na een paar drankjes lekker doodvriest...........
Elke dag een wijntje is beter dan 30 glazen in 2 dagen......................