BRUSSEL (ANP) - Nederland en enkele andere landen verzetten zich tegen een Europese ontwerp-richtlijn om de aankoopbelasting op auto's (BPM) af te schaffen.
Bezwaar van Nederland is dat de belasting veel geld opbrengt (circa 3 miljard euro per jaar). Bovendien zijn dit soort belastingen een nationale zaak en geen Europese bevoegdheid, zo heeft Nederland volgens ingewijden aan EU-voorzitter Portugal gemeld.
Naast Nederland hebben ook landen als Groot-Brittannië, Ierland, Tsjechië en Letland een aankoopbelasting. De meeste EU-landen hebben de belasting echter niet.
Huidig EU-voorzitter Portugal wil dinsdag wel alvast spreken over enkele andere onderdelen van de nieuwe wet op autobelastingen. Zo is het idee om de motorrijtuigenbelasting te laten variëren naar CO2-uitstoot.
Nederland heeft ook bezwaren tegen de systematiek hiervoor. ,,Nederland geeft er de voorkeur aan beoogde doelen van CO2-uitstoot via andere instrumenten te bereiken, bijvoorbeeld via uitstootnormering'', meldde minister Wouter Bos (Financiën) recent aan de Tweede Kamer.
Wel doemt onder de EU-ministers van Financiën overeenstemming op over een systeem voor belastingteruggave als iemand een personenauto naar een ander EU-lidstaat uitvoert. Nederland heeft een dergelik systeem begin 2007 alvast ingevoerd.
Bron : Telex
Maar als het om Europese fijnstofregels gaat of de hoogte van plafonds in voetbalkantines, dan staat Nederland wel weer vooraan om het braafste jongetje in de klas te zijn.
Bah, wat moet ik toch kotsen op politici. Dat schaamteloze genaai. Voorheen had ik het idee probeerden ze het nog enigszins te verhullen maar tegenwoordig doen ze zelfs geen moeite meer om te verbergen dat ze ons kei- en keihard naaien. Neem nou dat gedraai van de PvdA over dat referendum, over Uruzgan enzovoorts. En over een paar jaar stemt iedereen weer op dezelfde kutpartijen en er verandert niets behalve 1 ding: dat je nog meer mag betalen.
Nee, het volk wordt totaal niet meer serieus genomen door de politiek. Nou ja, eigenlijk worden we juist wel serieus genomen... keihard in ons achterste.