

Ik snap 't wel, mooi bootje! Als ik het geld gekregen had zou ik 't ook doenRobin schreef: 11 feb 2023, 12:06 3 miljoen. Vond ik nog veel:)
Hier staat 2 miljoen, die persoon zei 3 miljoen. Ik ben bereid die persoon te geloven:
https://www.quotenet.nl/lifestyle/jacht ... 2-miljoen/
Dit gaat over 16 meter en 2 miljoen, dit ging over een van 23 meter.
jos_br schreef: 13 feb 2023, 00:08 Monty Python. De spot drijven met woke voordat woke bestond!
Echt geniaal hoever die lui de tijd vooruit waren.
Jos.
Ze noemen zichzelf "progressief".350 Z schreef: 13 feb 2023, 17:30 Tja in mijn ogen hebben de mensen die op Groen Slinks of D666 stemmen echt een schroefje los, hoewel schroefje maak daar maar een bout van.
Ik ben er geen voorstander van hoor. Maar ik ben benieuwd op welke partij we dan wel moet stemmen?350 Z schreef: 13 feb 2023, 17:30
Tja in mijn ogen hebben de mensen die op Groen Slinks of D666 stemmen echt een schroefje los, hoewel schroefje maak daar maar een bout van.
Eens, maar ik snap niet dat jij dan wel voor de EU bent....Robin schreef: 14 feb 2023, 12:31 Ik ben zelf voor een partij die anti WEF, anti globalistisch en vóór zo min mogelijk overheidsbemoeizucht is, maarja partijprogramma's vs praktijk he....
De torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zoals Italië zorgen voor een onhoudbare situatie in de eurozone. De risico’s op een grote financiële crisis nemen daardoor toe en op den duur zullen politici in Nederland en andere rijke landen dit niet meer accepteren.
Dat zegt oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) tegenover De Telegraaf. Maandag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de toekomst van de euro en Hoogervorst is daar een van de sprekers. „Als Nederland nu voor de keuze stond om in de euro te stappen, zouden we dat nooit doen. Met zoveel schulden? We zouden gek zijn.”
Volgens hem zijn alle afspraken rond begrotings- en schuldennormen ’met voeten getreden’. Hoogervorst stelt dat de Europese Centrale Bank kiest voor ’klassiek pappen en nathouden’ door jarenlang de schulden van zwakke landen te financieren. Eerder zei hij al dat Nederland niet moet uitsluiten uit de euro te stappen. „Dat vind ik nog steeds. Als de schuldenproblemen in de eurozone onoplosbaar blijken, moet je je knopen tellen.”
De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) wijzen erop dat de verschillen tussen sterke en zwakke landen in de euro alleen maar toenemen. DNB ziet ’risico’s voor de stabiliteit van de eurozone’ en het CPB waarschuwt voor ’druk op de toekomstbestendigheid’ van de muntunie.
De Tweede Kamer hoort maandag een batterij experts over de toekomst van de munt. Hoogervorst zal dan zijn zorgen delen met het parlement. „Nederlanders gaan straks pas met 67 jaar en 3 maanden met pensioen, moeten zíj dan solidair zijn met Fransen en Italianen die al op hun 62e stoppen?”
Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft jarenlang de rente extreem laag gehouden en voor honderden miljarden aan staatsschuld van eurolanden opgekocht. „In schuldenlanden als Italië dachten ze: nu kunnen alle remmen los.” Hij voorziet dat De Nederlandsche Bank (DNB) grote verliezen gaat lijden op die steunoperatie.
Er is toch geen eurocrisis op dit moment? Waarom dan al die zorgen?
„Nou, kijk eens naar de inflatie. Het geldbeleid van de ECB was echt extreem. De officiële doelstelling was om de inflatie op te krikken. Waarom in hemelsnaam? Wat is er erg aan een inflatie van 1,5 procent? Maar er was natuurlijk een onuitgesproken nevendoelstelling: om al die landen met enorme staatsschulden het leven wat makkelijker te maken. En ze geen bedreiging voor de euro te laten vormen. Met als gevolg dat een land als Italië nu al dertig jaar lang economisch niet groeit, omdat ze het politiek niet op kunnen brengen om te hervormen. Verder kwam er al heel snel inflatie. Alleen niet in eerste instantie in de supermarkt, maar op de aandelenmarkten en in de huizenprijzen. De combinatie van hoge huizenprijzen, hoge aandelenprijzen en enorme schuldopbouw leidt vroeg of laat altijd tot problemen. Dat zal nu ook weer blijken.”
Voor een nieuwe financiële crisis wordt al jaren gewaarschuwd, maar die lijkt maar niet te komen.
„Het is een onnodig risico. Als het tot een implosie komt, dan wordt het echt erg. Nu hebben we dus ook nog inflatie. De impact daarvan is erger dan welke belastingverhoging dan ook. Ik wil dat niet allemaal in de schoenen van de ECB schuiven, want het heeft ook te maken met de inval in Oekraïne. Maar die inflatie begon al veel eerder. Al voor de oorlog in Oekraïne was de inflatie fors aan het stijgen, in januari vorig jaar was die al meer dan 7 procent. Dat had natuurlijk toch heel veel te maken met die enorme staatsschuldopkoop tijdens de pandemie.”
Heeft de politiek er destijds te weinig bij stilgestaan dat dit kon gaan gebeuren?
„Men heeft er wél stil bij gestaan. Het Verdrag van Maastricht heeft dit allemaal willen vermijden. Daarin staat dat centrale banken geen schuldenlanden overeind mogen houden. Maar die clausule is met voeten getreden. Toen ik als Kamerlid over het verdrag moest stemmen, was ik al bezorgd. Voor mij was een enorme geruststelling dat de centrale bank geen staatsschuld mocht financieren.”
Dit is niet de euro waar u als Kamerlid ja tegen heeft gezegd?
„Nee. Absoluut niet. Dat is ook mijn drijfveer om me in deze discussie te mengen. Nederland heeft een heel sterke munt ingeleverd. We hebben er een soort Franse franc voor teruggekregen. Een muntunie die geplaagd wordt door enorme overheidsschulden, waarin de verleiding voor de centrale bank om dat met pappen en nathouden overeind te houden enorm groot is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de ECB de rente niet voldoende zal verhogen om de inflatie terug te krijgen onder de 2 procent. Want bij een hoge rente komt niet alleen Italië in de problemen, maar waarschijnlijk ook Spanje, Portugal en Frankrijk.”
Waarom gaat de Nederlandse politiek daar in meerderheid in mee?
„Dat verbaast me echt. Hoe lijdzaam Nederland dit allemaal ondergaat en hoe weinig weerwerk er is.”
Centrale banken kunnen oeverloos geld bijdrukken, dus houden ze dit heel lang vol.
„Ja. Maar ze hebben zich in één ding wel vergist. Ze denken: ach, het is vestzak broekzak. Wij nemen die schuld op onze balans en dan dragen we de rente over die schulden over aan de overheden. Maar nu gaat de rente omhoog en zitten de centrale banken met grote portefeuilles staatsleningen waar ze verliezen op gaan leiden. Met als gevolg dat De Nederlandsche Bank nu zelf een financiële redding nodig heeft.”
Het is onvermijdelijk dat de centrale banken, waaronder DNB, geld van de Staat krijgen om de verliezen weg te werken?
„Ze zouden ook een negatief eigen vermogen kunnen aanhouden. Dat is in feite hetzelfde als een redding met overheidsgeld. Het is zo lelijk als wat.”
Hoe lang kan dit goed blijven gaan?
„Het gaat nu al niet goed. Dat merken we aan inflatie, maar ook aan overspannen aandelenmarkt en huizenmarkt. Er is altijd een gevaar voor een nieuwe financiële crisis. Maar ik ben banger voor het sluipende proces van een steeds zwakkere munt, inflatie die steeds boven de 2 procent zal blijven zweven, overheden die steeds maar weer bij moeten plempen om de koopkracht op peil te houden. Nederland is al een heel grote nettobetaler aan de Europese Unie. Dan hebben we ook nog dat coronaherstelfonds. Ik geloof niet dat er ooit een overeenkomst door Nederland getekend is die financieel zo nadelig voor Nederland is. We moeten een veelvoud daaraan bijdragen van wat er terugkrijgen. Waarom is toen niet als voorwaarde gesteld dat Italië zijn pensioenleeftijd naar 67 jaar zou verhogen? Nederlanders gaan straks pas met 67 jaar en 3 maanden met pensioen, moeten zij dan solidair zijn met Fransen en Italianen die al op hun 62e stoppen?”
Hoe ziet de toekomst van de euro eruit?
„Ik heb vorig jaar gezegd: Nederland mag het niet als taboe zien dat wij eventueel uit de euro moeten stappen. Dat vind ik nog steeds. Alleen ben ik tijdens zo’n internationaal gespannen periode een beetje beschroomd om die discussie heel erg aan te zwengelen. Het hoeft ook niet morgen. Laten we eerst proberen of we de muntunie kunnen hervormen.”
Even heel theoretisch: stel dat u nú als Kamerlid voor toetreding tot de euro moest stemmen, wat zou u dan doen?
„We zouden gek zijn om in een muntunie te stappen waarin zoveel schuld is. Dat zouden we nooit doen.”
’Huidige euro en eurozone zijn kwetsbaar’
Niet elke oud-minister of econoom die maandag wordt geraadpleegd in de Tweede Kamer zegt het even onomwonden als Hans Hoogervorst, maar de zorgen over de euro zijn groot en de waarschuwingen niet van de lucht. Experts die vooraf hun analyse hebben ingestuurd naar het parlement zijn kritisch over de muntunie.
„De huidige euro en eurozone zijn kwetsbaar”, stelt Lex Hoogduin, hoogleraar en oud-directeur van De Nederlandsche Bank. „Het voortbestaan van de euro in de huidige opzet is niet verzekerd.” Van ’weeffouten’ in de constructie is geen sprake, zegt hij. Het probleem is een voortdurende schending van de begrotingsregels, de afspraak in het EU-verdrag dat landen niet met belastinggeld worden gered en het verbod voor de centrale bank om zwakke landen te financieren.
Nout Wellink, voormalig DNB-president, wijst op de te hoge schulden in zuidelijke eurolanden. „Helaas bestaan er nog steeds ernstige zwakheden en kwetsbaarheden, die een gevaar vormen voor de schokbestendigheid van de muntunie.” Hij stelt dat de Europese Centrale Bank ’een reddende engel’ is geweest voor de euro, maar inmiddels in een te politieke rol terecht is gekomen. Voormalig hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank vindt dat de ECB ’moet stoppen met het opkopen van staatsleningen’, omdat de politiek nu steeds verwacht dat de centrale bank schuldenlanden te hulp schiet.
DNB en het Centraal Planbureau zien dat sterke en zwakke eurolanden uit elkaar groeien. „De eerste tien jaar van zijn bestaan leek de euro ervoor te zorgen dat de eurolanden economisch meer naar elkaar toegroeiden”, merkt DNB op. „Maar sindsdien zijn economische verschillen tussen sommige eurolanden toegenomen, wat risico’s voor de stabiliteit van de eurozone met zich meebrengt.”
Hoogduin vindt dat Nederland een vertrek uit de euro niet moet uitsluiten. Ons land kan deze optie als pressiemiddel inzetten in een politieke discussie over ’een begrotingsunie’, waarbij de eurozone een grote eigen begroting krijgt: „Om dit risico te beperken zou Nederland het recht op het verlaten van de eurozone met behoud van EU- lidmaatschap bespreekbaar moeten maken in de EU.”
Elise schreef: 14 feb 2023, 12:57Eens, maar ik snap niet dat jij dan wel voor de EU bent....Robin schreef: 14 feb 2023, 12:31 Ik ben zelf voor een partij die anti WEF, anti globalistisch en vóór zo min mogelijk overheidsbemoeizucht is, maarja partijprogramma's vs praktijk he....
Voor mij is het redelijk simpel, ik heb slechts 2 speerpunten:
- Stop op migratie, inclusief arbeidsmigratie
- Uit de EU
Alle andere zaken zijn, wat mij betreft, daaraan ondergeschikt en kunnen pas succesvol worden aangepakt als deze 2 punten geregeld zijn. Anders is alles dweilen met de kraan open.
Natuurlijk kan een Nexit wel, maar je moet het wel willen.Robin schreef: 14 feb 2023, 14:06 maar ik zie ook wel dat NL niet uit de EU kan zoals een of ander Brexit verhaal.
Mee eens. Maar het is gewoon een fundamenteel probleem dat we totaal andere landen zijn net andere visie. Unie of geen unie. De verschillen blijven.Robin schreef: 14 feb 2023, 14:25 Daarom (niet). De huidige EU is inderdaad niet wat de bedoeling in het begin bij oprichting was: een Brussels te goed betaald waterhoofd waar 'wij' voor dokken en de (Zuidelijke) rest van EU van profiteert. Dat is zo'n enorm verdienmodel dat 'wij' daar niks kunnen tegen beginnen.
Een geheel nieuwe EU 2.0 dan. Vanaf scratch.
Gebruikers op dit forum: Amazon [Bot], Bing [Bot], Rogerb en 9 gasten