Voor eigenaren van dieselauto die al in gebruik zijn geldt in ons land sinds 1 juli 2006 een subsidiebedrag van 500 euro voor retrofit roetfilters. In totaal is voor dit jaar een bedrag van 20 miljoen beschikbaar gesteld, maar gezien de overweldigende belangstelling was hiervan begin augustus al bijna 15 miljoen euro opgesoupeerd. Minister Cramer van VROM heeft daarom besloten het plafond voor 2007 op te schroeven naar 40 miljoen euro.
Vooral leasemaatschappijen maken op grote schaal gebruik van de regeling. Zo maakte Athlon onlangs bekend, in samenwerking met onderdelenleverancier Van Heck en Profile International, 20.000 dieselauto’s te gaan voorzien van een retrofit roetfilter. Ook ING Car Lease gaat het wagenpark van een retrofit roetfilter voorzien.
Hetzelfde geldt voor de ANWB Wegenwacht, die alle bestaande dieselvoertuigen nog dit jaar met roetfilter gaat uitrusten. Het gaat daarbij om enkele honderden auto’s. De overheid streeft ernaar dat tenminste 120.000 voertuigen met subsidie van een retrofit roetfilter worden voorzien.
Hier een lijst met goedgekeurde filters:
Goedgekeurde retrofit roetfilters voor dieselauto's (stand juli 2007)
ANWB schreef: Groen en goedkoper
Stimuleringsregeling retrofit roetfilters
Na de stimuleringsregeling voor af-fabriek roetfilters op nieuwe auto's is er nu ook een regeling voor bestaande dieselauto's. Eigenaars van een auto met dieselmotor kunnen 500 euro subsidie krijgen als zij een retrofit roetfilter laten monteren. Deze stimuleringsregeling is 1 juli 2006 ingegaan.
Aanbod roetfilters voor achteraf montage
Het aanbod van typegoedgekeurde roetfilters voor achteraf montage op bestaande dieselauto's op de Nederlandse markt groeit gestaag. Mede door de stimuleringsregeling voor het retrofitten van roetfilters worden er in toenemende mate filters bij de RDW aangeboden voor een typegoedkeuring. De ANWB houdt in samenwerking met SenterNovem en de RDW een lijst bij van leverbare retrofit roetfilters op bestaande dieselpersonenauto's.
Download
Hieronder vindt u een overzicht van bestaande dieselauto's waarvoor een goedgekeurd roetfilter voor achteraf montage beschikbaar is. Deze lijst bevat alleen roetfilters die in aanmerking komen voor de subsidieregeling SRP.
Goedgekeurde retrofit roetfilters voor dieselauto's (stand juli 2007)
Techniek
Een roetfilter voor achteraf inbouw op een bestaande auto (retrofit) is eenvoudiger van opbouw dan de af-fabriek systemen die op nieuwe auto’s worden aangetroffen. Hierdoor zijn retrofit systemen goedkoper maar ook minder effectief. Waar af-fabriek systemen de roetuitstoot met 99% kunnen reduceren ligt de effectiviteit van retrofit filters op 30% tot 50%. Toch is er met een effectiviteit van bijvoorbeeld 40% bij bestaande dieselauto’s veel meer milieuwinst te halen dan 99% effectiviteit bij nieuwe auto’s gezien de grotere roet uitstoot van oudere voertuigen en de huidige samenstelling en vervangingstermijn van het Nederlandse wagenpark.
Hoe ziet de regeling er uit?
Alleen retrofit filters die voorzien zijn van een typegoedkeuring worden gesubsidieerd. Een typegoedkeuring is een certificering die door de RDW aan de fabrikant van een filter wordt afgegeven als aan de keuringseisen is voldaan. Met een verklaring van de fabrikant dat filters die in verkoop worden gebracht identiek zijn aan het geteste filter verleent de RDW een typegoedkeuring voor het betreffende type filter. Deze typegoedkeuring kan – als blijkt dat de filters die in omloop komen afwijken van het goedgekeurde testexemplaar – ook weer worden ingetrokken. Dankzij het systeem van typegoedkeuring hoeft er geen kostbare individuele keuring uitgevoerd te worden als auto’s van een filter worden voorzien.
Subsidie tijdelijk verhoogd naar 500 euro
De subsidie voor goedgekeurde retrofit roetfilters is tijdelijk verhoogd van 400 naar 500 euro. De ANWB had hier al vaker op aangedrongen en is dan ook blij met de verhoging. De ANWB verwacht dat meer leden gebruik maken van de regeling nu het subsidiebedrag verhoogd is.
Het subsidiebedrag zal weer naar 400 euro verlaagd worden als roetfilters goedkoper worden. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet er na de montage van het filter een afmelding plaatsvinden bij de RDW zoals ook bij de APK. De RDW registreert de montage van een roetfilter in het kentekenregister.
Uitkering subsidie
Het APK-bedrijf vraagt de subsidie aan bij SenterNovem en moet dit verrekenen met de klant. SenterNovem controleert de subsidieaanvraag met de gegevens uit het kentekenregister. De montage van een filter hoeft niet persé bij een APK-bedrijf te gebeuren. Maar controle op een juiste montage en op het juiste type filter (typegoedkeuring) alsmede de afmelding bij de RDW kunnen alleen bij een APK-bedrijf. Ook wordt de subsidie alleen uitgekeerd aan het APK-bedrijf dat de afmelding doet. Het APK-keuringstation is verplicht de subsidie van € 500 in zijn geheel op de inbouwfactuur in mindering te brengen.
Registratie
De registratie uit het kentekenregister zal te zijner tijd via de internetsite van de RDW te raadplegen zijn. Kopers van een tweedehands auto kunnen zodoende zien of de occasion van hun keus (al) van een roetfilter is voorzien. In het kentekenbewijs komt er geen aantekening om te wijzen op de aanwezigheid van het filter.