verkeersdoden vs ziekenhuisdoden

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
RVV
Berichten: 32209
Lid geworden op: 01 feb 2006, 11:44
Locatie: Rudi Rolex@Basel

verkeersdoden vs ziekenhuisdoden

Bericht door RVV » 25 apr 2007, 23:46

2 berichten op nu.nl
Afname verkeersdoden haalbaar voor 1,7 miljard euro
Uitgegeven: 25 april 2007 16:00

LEIDSCHENDAM - Het aantal verkeersdoden kan verder afnemen als de overheid de komende jaren een aantal maatregelen neemt. De kosten bedragen zeker 1,7 miljard euro tot en met het jaar 2020.

Door deze investering daalt het aantal verkeersdoden met 80 en daalt het aantal ziekenhuisgewonden met 2600.

Dat staat in een rapportage van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De SWOV maakte de resultaten woensdagmiddag bekend. Donderdag organiseert de stichting een congres over verkeersveiligheid. Dat gebeurt ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het onderzoeksorgaan.

Deskundigen bespreken in de Nieuwe Kerk in Den Haag een reeks rapporten die door de SWOV worden gepresenteerd. Minister Camiel Eurlings van Verkeer woont de bijeenkomst ook bij.

(c) ANP
'Ruim 1700 doden in ziekenhuis door fouten'
Uitgegeven: 25 april 2007 12:13
Laatst gewijzigd: 25 april 2007 15:16

DEN HAAG - In Nederlandse ziekenhuizen sterven per jaar ongeveer 1735 mensen terwijl hun dood waarschijnlijk had kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Orde van Medisch Specialisten en NIVEL dat woensdag in Den Haag aan minister Ab Klink van Volksgezondheid is aangeboden.

Bekijk video

Op basis van buitenlands onderzoek ging men er tot nu toe van uit dat per jaar ongeveer 1500 tot 6000 patiënten onnodig in ziekenhuizen sterven.



De onderzoekers hebben zich gebaseerd op cijfers uit 2004. Per jaar liggen ongeveer 1,3 miljoen mensen in het ziekenhuis. Ongeveer dertigduizend mensen lopen tijdens de opname en behandeling schade op die eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Bij tienduizend mensen is die schade blijvend.

Gros

Het gros van de dertigduizend mensen houdt geen nare gevolgen over aan de schade. Zij moeten bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis blijven, of krijgen extra behandeling. De medische fouten kosten volgens de onderzoekers ongeveer 167 miljoen euro per jaar.

Nederlandse ziekenhuizen maken, in vergelijking met ziekenhuizen in andere landen nog niet eens zoveel fouten, aldus de opstellers van het rapport. In Nederland ligt het percentage onbedoelde schade bij patiënten in ziekenhuizen op 5,7 procent. In andere landen gaat het om 2,9 tot 16,6 procent.

Operaties

Er gaan met name dingen fout in de behandeling bij operaties, en bij oudere patiënten die een slechte conditie hebben en/of diverse dingen mankeren. Soms gaan er zaken in de behandeling fout zonder dat iemand daar iets aan kan doen, bijvoorbeeld als een patiënt allergisch blijkt te zijn voor sommige stoffen die bij de behandeling worden gebruikt.

Soms gaat er iets fout, maar kunnen de complicaties snel worden hersteld. Als er vermijdbare fouten worden gemaakt, komt dat vaak door fouten in de organisatie en/of slechte communicatie tussen de artsen en verplegenden die zich met een patiënt bezighouden.

Plannen

Minister Klink vindt dat ziekenhuizen en organisaties van artsen en verplegers snel goede plannen moeten presenteren om de organisatie van de zorg te verbeteren. Hij zei de veiligheid van patiënten met hoge prioriteit te zullen behandelen.

De minister pleitte woensdag voor de komst van speciale teams die in ziekenhuizen altijd paraat zijn en snel in actie moeten komen als de conditie van een patiënt plotseling verslechtert.

De NPCF, die opkomt voor de belangen van patiënten, eist dat ziekenhuizen, artsen en verplegers het aantal fouten de komende drie jaar terugbrengen tot de helft. Daarbij moet er veel meer aandacht komen voor de slachtoffers en/of nabestaanden, aldus de organisatie.

ZIE OOK:
'Elk jaar 1000 doden door vermijdbare medische fouten'

(c) ANP
Jaarlijks vallen er ongeveer 800 doden in het verkeer, 1,7 miljard zal dit aantal terugbrengen tot 720 doden.

Daartegenover vallen er jaarlijks 1700 onnodige doden in het ziekenhuis.

is het allemaal een kwestie van prioriteiten ? Of van goed scoren ? Zeg het maar want ikke begrijpe er niks van.

Tom
Berichten: 22256
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Bericht door Tom » 25 apr 2007, 23:51

Ik zie het zo.. verkeersdoden zul je altijd blijven houden en doden door fouten in het ziekenhuis ook. Waar mensen beslissingen moeten nemen worden fouten gemaakt. Heel hard maar misschien moeten we dat maar eens accepteren. Het eeuwige gezeur om alles te perfectioneren hangt mij de keel uit. En nee het is nooit leuk als het je overkomt, maar that's life. Ik vind dat het hier in Nederland reuze meevalt met dode en rare gevallen.

Gebruikersavatar
Elmar
Berichten: 4519
Lid geworden op: 19 feb 2006, 16:30

Bericht door Elmar » 26 apr 2007, 00:05

Hoeveel procent zal de SWOV van die 1,7 miljard zelf opstrijken.

Gebruikersavatar
RVV
Berichten: 32209
Lid geworden op: 01 feb 2006, 11:44
Locatie: Rudi Rolex@Basel

Bericht door RVV » 26 apr 2007, 00:20

Tom, wat ik bedoel is niet dat die doden vallen, dat gebeurt toch wel. Linksom of rechtsom.

Maar als je leest dat de medische fouten 167 miljoen euro kosten, dus heel kort door de bocht kosten die 1700 doden 167 miljoen.

En 80 mensen in leven houden mag 1,7 miljard gaan kosten.


Laat ze maar een miljardje ofzo richting die ziekenhuizen schuiven, vallen de eerst komende 10 jaar ook geen onnodige doden meer.

Het gaat niet om de doden, het gaat er om onder welk mom kan de betalende verkeersdeelnemer weer oneindig worden uitgeknepen om 80 zieltjes op de wereld te houden. Het excuus is hoeveel geld is een leven waard ?

De doden worden als excuus gebruikt, dat vind ik dan weer misselijkmakend. 80 doden meer of minder in het verkeer who cares, behalve de directe nabestaanden?

Gebruikersavatar
RVV
Berichten: 32209
Lid geworden op: 01 feb 2006, 11:44
Locatie: Rudi Rolex@Basel

Bericht door RVV » 26 apr 2007, 00:22

Elmar schreef:Hoeveel procent zal de SWOV van die 1,7 miljard zelf opstrijken.
Inderdaad Elmar dit zijn hele gevaarlijke clubjes voor ons liefhebbers. Zij bepalen het beleid van de toekomstige overheden, op basis van 'valse' statistieken.

Gebruikersavatar
GTRene
Berichten: 54882
Lid geworden op: 01 mar 2007, 19:06

Bericht door GTRene » 26 apr 2007, 00:32

Hetzelfde dacht ik toen ik die berichten hoorde en in me opnam, tjonge wat een geld spendeerde rij en wat een genannie op die automobilisten en denk je veilig in het ziekenhuis te zijn loop je daar een nog veel groter gevaar en vind je het gek, vroeger als je arm eraf viel ging je naar het ziekenhuis en werd je arm ar weer aangenaaid klaar...
tegenwoordig echter ga je naar 7 a 10 verschillende dingen just to check laat zeggen MRI hartfilmpje CAT scan bleodprikken enz enz enz allemaal "goed"bedoeld maar vind je het gek dat de zorg zo duur is geworden en door 10x een risico te lopen om iets mis te alten gaan in die schakel of maar 1x is een groot verschil, ze draaien door in veel delen van de wereld en vergeten te genieten en wat genieten aan genezing kan opleveren...achja..aaaaaaaaaaaaaaah heb nog veel meer maar stop maar snel weer :lol:

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 27061
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Bericht door romo » 26 apr 2007, 07:36

Is simpel, je kan beter gewoon in je M3 knallen dan in het ziekenhuis belanden, daar ga je eerder de pijp uit dan op de weg.................... :?


Ziekenhuis koste wat het kost vermijden die handel, want dat is wat het is, ordinaire handel in menselijk leed :?

Gebruikersavatar
Michel P
Berichten: 12572
Lid geworden op: 01 feb 2006, 13:37

Bericht door Michel P » 26 apr 2007, 08:38

Omdat medische fouten een onderschoven kindje zijn, en bij teveel aandacht angst zaait onder de bevolking. Daarbij komt het sprookje hoe goed alles wel niet is in NL nog meer in verval. De doofpot cultuur in ziekenhuizen draait overuren.

Autotje pesten is eenvoudig, die staan er alleen voor, en zijn een makelijk doelwit, waar je eenvoudig mee in de publiciteit kan komen, van kijk ons een streng zijn, en hard werken om de verkeersdoden terug te brengen.... Als je dan analyseert waar met op controleerd, weinig op alcohol, en amper op echt gevaarlijke plekken, laat staan aktief beleid jegens onnodige linksrijders, dan zie je dat de propaganda van Spee iedereen zand in de ogen strooit, maar weinig met voorkoming van verkeersdoden te maken heeft. Wellicht is de daling van het aantal doden alleen maar te wijten aan het dicht slippen van het wegennet.......en de toegenomen veiligheid van de auto's.

Michel

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 27061
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Bericht door romo » 26 apr 2007, 09:01

Precies, de groten bijten elkaar niet,........de witte jassen mafia heeft het lobby werk natuurlijk sterk voormekaar, daar wordt hoogdravend vanuit een smetteloos, steriele, witte ivorentoren geregeerd als waren ze onze lieve heer zelf............................maar langzaam maar zeker brokkelt dat af, iig zit er nu een zwart (rouw) randje om...............................

Gebruikersavatar
Dennis Cavallino
Berichten: 15827
Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
Locatie: Groene Hart

Bericht door Dennis Cavallino » 26 apr 2007, 09:17

Misschien moeten ze flitsers en drempels in ziekenhuizen plaatsen. Schorriemorrie is het. Allemaal snelheidsduivels daar in de gangen. Trajectcontroles is misschien nog het allerbeste!! Lost meteen de wachttijden op.

Gebruikersavatar
Damir Vukovic
Berichten: 570
Lid geworden op: 18 dec 2006, 10:29
Locatie: Delft

Bericht door Damir Vukovic » 26 apr 2007, 10:32

Whoei! Wat voelen ze zich weer graag verneukt.

Even ter informatie. SWOV's speerpuntenprogramma was de laatste keer dat ik het hoorde in mijn ogen best prima:
Motor-veilige vangrails
Minder bermobjecten langs 80km wegen en anders een botsingsabsorberende railing eromheen.
Strengere controles op de combinatie alcohol+jeugd.
Dat soort werk.. zoek even op duurzaam veilig, nadruk ligt op wegontwerp.
Het is overheid die uiteindelijk beslist welke zinnen in de uitgebreide rapporten ze eruit lichten en hoe ze die interpreteren. Daardoor wordt het uiteindelijk winstgevend-veilig.
Rant on..

Gebruikersavatar
Stéphane
Berichten: 6804
Lid geworden op: 02 feb 2006, 21:01
Locatie: 010

Bericht door Stéphane » 26 apr 2007, 10:47

Als je onlangs gezien hebt wat de werkdruk van arts-assistenten is vraag je je ook af hoe dat goed gaat. Mensen die formeel nog in opleiding zijn voor meerdere diensten achter elkaar laten draaien, tot 24u aan toe. Die mensen zijn op dat moment ook verantwoordelijk voor het welzijn van een patient. Met daarbij dan nog wel een dienstdoende arts eventueel op telefonische afroep beschikbaar.

Werkdruk in de medische sector is volgens mij gigantisch groot en de kans op fouten neemt daar 1-op-1 mee toe volgens mij.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 27061
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Bericht door romo » 26 apr 2007, 11:04

Stéphane schreef:Als je onlangs gezien hebt wat de werkdruk van arts-assistenten is vraag je je ook af hoe dat goed gaat. Mensen die formeel nog in opleiding zijn voor meerdere diensten achter elkaar laten draaien, tot 24u aan toe. Die mensen zijn op dat moment ook verantwoordelijk voor het welzijn van een patient. Met daarbij dan nog wel een dienstdoende arts eventueel op telefonische afroep beschikbaar.

Werkdruk in de medische sector is volgens mij gigantisch groot en de kans op fouten neemt daar 1-op-1 mee toe volgens mij.
Mee eens; is volstrekt onverantwoord, maar onder het mom van; je wil toch een goede dokter worden, moet dit maar geslikt worden ( slik maar eens een andere pil, een bittere pil, als er weer iemand ophemelt)
De hierarchie is te walgelijk voor woorden, de arrogantie is niet eens meer in woorden uit te drukken......................................

Gebruikersavatar
RVV
Berichten: 32209
Lid geworden op: 01 feb 2006, 11:44
Locatie: Rudi Rolex@Basel

Bericht door RVV » 26 apr 2007, 11:24

Stephane die wekdruk is inderdaad belachelijk hoog. En ook secundair verantwoordelijk voor teveel onnodige doden.

Juist veel geld naar de zorg om de werkdruk te verlagen kan heel veel levens schelen.

Gebruikersavatar
Michel P
Berichten: 12572
Lid geworden op: 01 feb 2006, 13:37

Bericht door Michel P » 26 apr 2007, 11:46

Begin een al die maatschappen af te breken, want die hebben de macht in het ziekenhuis. Voordeel is dat je artsen en specialisten in loondienst neemt als ziekenhuis. Voordeel voor beiden, als werknemer een normale werkdruk, CAO en vakantie en bij ziekte is e.e.a. geregeld. Voordeel voor ziekenhuis zal zijn efficienter kunnen werken, en beoordelingsgesprekken, en dossiervorming. Als de werknemer verwijtbare fouten maakt, kan die ontslagen worden.

Michel

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 27061
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Bericht door romo » 26 apr 2007, 12:00

Michel Pol schreef:Begin een al die maatschappen af te breken, want die hebben de macht in het ziekenhuis. Voordeel is dat je artsen en specialisten in loondienst neemt als ziekenhuis. Voordeel voor beiden, als werknemer een normale werkdruk, CAO en vakantie en bij ziekte is e.e.a. geregeld. Voordeel voor ziekenhuis zal zijn efficienter kunnen werken, en beoordelingsgesprekken, en dossiervorming. Als de werknemer verwijtbare fouten maakt, kan die ontslagen worden.

Michel
Er zijn nog maar weinig maatschappen over tegenwoordig, veel zijn er al in loondienst. Veel erger is de raad van bestuur, met alle bijkomende management lagen, die slokken het budget grotendeels op, zijn mede verantwoordelijk voor de gang van zaken, mn welke patient bv welke medicatie krijgt ( de arts mag voorschrijven, is er ook verantwoordelijk voor, maar als het niet in het budget past, dan krijgt die en de patient een nul op het rekest)

Gebruikersavatar
Tommy
Berichten: 2136
Lid geworden op: 01 feb 2006, 18:09

Bericht door Tommy » 26 apr 2007, 15:05

Werkdruk is een moeilijk probleem. Niet alleen wat je al moet doen, maar ook wordt het werk verdeeld onder de overblijvers als er overwerkte en zieken wegblijven.

Het aantal doden door ziekenhuis fouten moet je wel even nuanceren. Het is vaak een combinatie van .. er is een fout gemaakt, natuurlijk, dat kan, iedereen zal fouten maken. Maar of die fout ook leven of dood betekent is een ander punt. Je moet ook een patient hebben die al met 1,5 been in z'n graf stond. Gebeurt daar iets mee, dan is het een makkelijke en simpele conclusie dat het dan ligt aan de medische fout.

En helemaal eens, er mag wel eens wat minder bezuinigd worden op de medische zorg.

Gebruikersavatar
Tommy
Berichten: 2136
Lid geworden op: 01 feb 2006, 18:09

Bericht door Tommy » 26 apr 2007, 15:10

Nnog even inhaken op Michel,
juist bij artsen in loondienst is de workload zwaar. Verkijk je daar niet op. Maatschappen zijn juist wel goed. Nobel streven is dat artsen werken voor een kwartje, maar met je verantwoordingen en geinvesteerde studietijd en werkuren moet je wel naar rato betaald worden. Dat is even wat anders dan de trend die nu ingezet is. Het ziet er naar uit dat artsen minder gaan verdienen dan gemiddelde kantoorbaantjes waarbij de verantwoordelijkheden wel wat lager liggen dan in een ziekenhuis.

Gebruikersavatar
SteV6
Berichten: 3184
Lid geworden op: 06 aug 2006, 19:26
Locatie: S4 Avant, S5 cabrio, Leon V6, Speedster, Twente

Bericht door SteV6 » 26 apr 2007, 16:09

Bureaucratie en overmanagement in de zorg zijn 2 geldverslindende monsters. Samen met partimers (maar dat is een andere discussie).

Daarnaast verbaast het mij dat nu pas in de media bekend wordt hoe met arts assistenten wordt omgegaan. Dat was toendertijd voor mij al een doorslaggevend argument om geen medicijnen te gaan studeren. Ik hoop dat door de media aandacht er goede ad hoc maatregelen getroffen worden (is de politiek al een paar jaar goed in, media meldt iets, hup, op stel en sprong nieuw beleid).

Of 1,7 miljard voor verkeer niet beter in zorg geïnvesteerd kan worden is niet eenvoudig te bepalen. Verkeersdoden terugdringen is een nobel streven, maar heel erg op het randje bekeken zijn verkeersdoden goedkoop. Ze zijn immers dood en maken geen kosten om te genezen na hun ongeval. Helaas vind je nergens cijfers terug over het aantal (ernstig) gewonden die er jaarlijks in het verkeer vallen. Als je de aantallen gewonden met die maatregelen ook terugdringt verdien je meer terug in niet gemaakte zorgkosten ...

Stephan

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Erminio, Google Adsense [Bot] en 4 gasten