Boucles des Spa 2008
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
Boucles des Spa 2008
http://www.race-rally.be/2008/bsl2008/m ... sp?Lang=EN
Vorig jaar ben ik met Ruud en zijn zoon naar de rally geweest. Dat was koud, maar absoluut de moeite waard. Dit jaar doen er nog meer interessante equipes mee. Absolute aanrader om te bekijken, deze rally. Niet alleen als je van klassiekers houdt, maar ook als je van de ouderwetse zijwaartse rijstijl houdt (wie niet??).
Kijkplaatsen: http://www.race-rally.be/2008/bsl2008/d ... RT2008.pdf
Hier mijn foto's van vorig jaar voor de sfeerbeelden: http://picasaweb.google.com/dennisdrent ... a2007Rally
Vorig jaar ben ik met Ruud en zijn zoon naar de rally geweest. Dat was koud, maar absoluut de moeite waard. Dit jaar doen er nog meer interessante equipes mee. Absolute aanrader om te bekijken, deze rally. Niet alleen als je van klassiekers houdt, maar ook als je van de ouderwetse zijwaartse rijstijl houdt (wie niet??).
Kijkplaatsen: http://www.race-rally.be/2008/bsl2008/d ... RT2008.pdf
Hier mijn foto's van vorig jaar voor de sfeerbeelden: http://picasaweb.google.com/dennisdrent ... a2007Rally
Laatst gewijzigd door Dennis Cavallino op 19 feb 2008, 21:03, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 5506
- Lid geworden op: 28 jan 2007, 23:39
- Locatie: Friesland www.130i.nl
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
Gaan er nog meer mensen kijken komend weekend? 'T wordt lekker weer en dit is dé gaafste rally van de Benelux.
---
Pierre Delettre (de organisator) maakt zich op om de 50ste editie van de Boucles de Spa waardig te vieren!
“De kersen staan al op de taart, er ontbreekt enkel nog wat slagroom!”
Pierre, dit jaar viert de Boucles de Spa haar vijftigste editie, de derde als Legend. Wat maakt dat bij u los?
“Fierheid! Kwatongen spraken na de dood van mijn vader Alphonse over een snel einde voor de toenmalige Boucles. Zelf ben ik ondertussen aan mijn 21ste editie als organisator toe. Maar het is bij momenten hard geweest. De wet op de tabaksreclame, het ongeval van Munster, de wet Peeters en de economische crisis hebben het ons niet altijd even makkelijk gemaakt en in 2004 heb ik dan de handdoek (tijdelijk) in de ring geworpen om het voortbestaan van heel de club niet in gevaar te brengen. Een moderne rally op poten zetten, was te risicovol en te duur geworden. Wij maakten verlies aan de organisatie... Maar dan is het idee van e en historische proef gekomen en in 2006 is de bal met succes terug aan het rollen gegaan.”
Twee edities later mag u zich opmaken voor 240 deelnemers, een Belgisch record. Had u zich hieraan durven verwachten?
“Neen en zeker niet zo snel en in deze mate. Wat ons overkomt is ongelofelijk. Dit is enorm mot= erend voor alle medewerkers van de RAC Spa. Het geheim van het succes is eenvoudigweg financieel haalbaar plezier aan de deelnemers aanbieden, wat in de moderne rally onmogelijk geworden is en zeker voor echte amateurs. Bovendien vervullen wij zo een droom van veel, vaak oude toeschouwers. Zij kunnen voor minder dan 2500 euro – vaak nog door twee te delen -, samen met een hoop vedetten zelf aan de rally deelnemen. Zelf zonder sponsor is dit mogelijk. In de klasse ’50 km/u’ kan je met een originele wagen, zonder rolkooi en met een motorhelm en een daglicentie aan de slag. Zoals in de goede oude tijd.”
Bovendien biedt de derde editie naast kwantiteit ook opnieuw kwaliteit, zelden gezien in België.
“We dachten afgelopen jaar al dat we ons hoogtepunt bereikt hadden. Maar dit jaar doen we nog beter met vier buitenlandse vedetten. Jean Ragnotti heeft zich dermate geamuseerd dat hij terug van de partij is. Zijn Alpine is wat meer u= de kluiten gewassen en dit maal komt ook zijn vriend Alain Serpaggi mee met hem. Maar er zijn nog twee andere ex-wereldvedetten die na een lange onderbreking terug richting Spa afzakken: de Fransman François Delecour en de Fin Markku Alen, samen goed voor 26 WK-zeges. Voeg daar een waslijst Belgische vedetten aan toe, met Duval, Loix, Thiry, Duez, Snijers, Gaban, Van de Wauwer, de Mevius, Vanbellingen en Henrard en je komt tot een ongezien plateau. De Legend is een niet te missen evenement geworden en het publiek is dan ook even talrijk van de partij als destijds.
Een Historische rally organiseren is meer rendabel dan een proef voor het Belgische kampioenschap D1 ?
“De kosten zijn quasi vergelijkbaar met een moderne rally. Er is de kost van de verzekering en de veiligheid en daar wil en mag je niet op besparen. Bovendien is de inkom gratis en hebben we zo goed als geen sponsors. Ons budget stoelt dus op drie pijlers: de ins= rijvingsgelden, de verkoop van het programmaboekje en de drankstandjes. Het eerste jaar hadden we 60 wagens en dat was te weinig om breakeven te draaien, afgelopen editie hebben we de balans dan kunnen herstellen en deze uitgave zou onze inspanningen van de afgelopen edities moeten belonen. De balans is dus positief, maar we moeten wel op dit elan verder kunnen gaan, want we hebben zoals gezegd geen hoofdsponsors meer en de steun van een invoerder ontbreekt natuurlijk ook.”
De proef kent eigenlijk twee aparte wedstrijden: de Legend – met zo’n 100 deelnemers – die een gemiddelde van 80 km/u moeten halen en de Classic die 50 km/u moeten respecteren.
“Iedere klasse rijdt volgens een eigen filosofie. De sportievelingen die eerder op snelheid mikken en de nieuwe of oude autosportgloriën die over een echte rallywagen beschikken, komen in de Legend uit, waar het gemiddelde naar 80 km/u is opgetrokken (met nog steeds controles onderweg)= net zoals in de Tour de Corse Historic. Alle andere deelnemers, beginnelingen of gentlemen drivers, die zich willen amuseren kunnen in de Classic terecht. Hier is regelmaat het sleutelwoord, met zelfs controles van het gemiddelde onderweg, net zoals in de Historic Monte-Carlo. We hebben de regels zo aangepast dat in beide klassen er geen rijders meer net voor de meet dienen halt te houden.
Met in het achterhoofd dat het om een geheime proef dient te gaan?
“Inderdaad. Verkenningen zijn ten strengste verboden en het parcours wordt slechts op zaterdagochtend bekend gemaakt, goed één uur voor de start. Om bepaalde misbruiken van afgelopen editie in te dijken, zullen onze medewerkers er ook streng op toekijken dat niemand nota’s van vorige edities gebruikt. Zij die betrapt worden, zullen bestraft worden! Om de snelheid te verlagen en de moeilijkheidsgraad te verhogen, hebben we het parcours van menig RT gewijzigd, Zo zullen Franc= champs, Malmédy en Stoumont behoorlijk van de vorige edities verschillen.”
Na het militaire kamp van Marche, is er nu ook een heel nieuwe RT in Amonines, grondgebied Erezée.
“Dat is een verrassing van onze parcoursbouwer Jean Caro, die de lange verbinding tussen Marche en La Redoute wilde onderbreken. Er zal zelfs wat onverhard komen bij kijken.”
Maar de kers op de taart blijft natuurlijk de nachtelijke dubbele proef op de Clémentine.
“De Cléméntine is de mooiste proef van België die mee het succes van de Boucles heeft bepaald. Vandaag is het woud een beschermde zone en de deelnemers beseffen eigenlijk niet wat een geluk zij hebben dat we deze proef nog kunnen inrichten. Vandaag lijkt het me uitgesloten dat iemand nog een proef met 240 deelnemers in een dergelijk woud zou kunnen organiseren. Dat privilegie dank ik aan de jarenlange vriendschapsbanden tussen mijn familie en de lokale overheden.
Pierre, u he= sinds uw kindertijd goed veertig edities van de Boucles van dichtbij mee beleefd; wat zijn uw mooiste herinneringen?
“Meerdere natuurlijk. Maar in een eerste reflex ga ik naar 1989 terug, het jaar dat we erin gelaagd zijn om Stig Blomqvist in een Lancia Delta Integrale naar hier te halen. Hij was een oud-winnaar en vriend van m’n vader. Anderzijds is ook 1986 een onvergetelijk jaar, met alle dikke Groep B wagens, zoals de Metro 6R4 van Duez, de Ford RS200 van Droogmans, een Lancia 037 voor Snijers, de Skoda fabriekswagens, een Audi Quattro voor Bosch en natuurlijk de uiteindelijke zege van de Ford Sierra Gr.N van Jean-Claude Probst in de sneeuw! Dichterbij kijk ik ook met een zekere genoegdoening op de RT rond de Gileppe in 2006 terug. Het was de eerste uitgave van de Legend en de sneeuw tekende meteen present!”
Hebt u nog een droom of gewoon al ideeën voor morgen?
“Twee van mijn dromen, namelijk Henri Toivonen en = lin McRae naar Spa halen, zijn jammer genoeg onuitvoerbaar. Zij zijn voor mij nog steeds echte rallyhelden. Ik hoop in ieder geval dat ik onze proef nog meer uitstraling in het buitenland kan geven, om zo meer Britten, Fransen en Duitsers naar Spa te halen!
Een zwak voor één wagen in het bijzonder?
“Afgelopen jaar was dat zonder twijfel de MG Metro 6R4. Maar de FIA heeft een zwarte lijst van zeven Groep B wagens opgesteld, die niet aan historische proeven van dit type mogen deelnemen: de Metro, de Ford RS200, de Lancia Delta S4, de Peugeot 205 T16, de Audi Quattro S2, de BX en een voor mij onbekende Subaru Gr.B. Dit seizoen zijn er natuurlijk andere mooie wagens zoals de Audi Quattro van Duez-Lux, de Triumph TR7 V8, de ex-fabrieks Alpine of nog andere Porsche, Escort BDA en Opel Manta. Het is misschien jammer dat Patrick Snijers geen Lancia 037 gevonden heeft.”
---
---
Pierre Delettre (de organisator) maakt zich op om de 50ste editie van de Boucles de Spa waardig te vieren!
“De kersen staan al op de taart, er ontbreekt enkel nog wat slagroom!”
Pierre, dit jaar viert de Boucles de Spa haar vijftigste editie, de derde als Legend. Wat maakt dat bij u los?
“Fierheid! Kwatongen spraken na de dood van mijn vader Alphonse over een snel einde voor de toenmalige Boucles. Zelf ben ik ondertussen aan mijn 21ste editie als organisator toe. Maar het is bij momenten hard geweest. De wet op de tabaksreclame, het ongeval van Munster, de wet Peeters en de economische crisis hebben het ons niet altijd even makkelijk gemaakt en in 2004 heb ik dan de handdoek (tijdelijk) in de ring geworpen om het voortbestaan van heel de club niet in gevaar te brengen. Een moderne rally op poten zetten, was te risicovol en te duur geworden. Wij maakten verlies aan de organisatie... Maar dan is het idee van e en historische proef gekomen en in 2006 is de bal met succes terug aan het rollen gegaan.”
Twee edities later mag u zich opmaken voor 240 deelnemers, een Belgisch record. Had u zich hieraan durven verwachten?
“Neen en zeker niet zo snel en in deze mate. Wat ons overkomt is ongelofelijk. Dit is enorm mot= erend voor alle medewerkers van de RAC Spa. Het geheim van het succes is eenvoudigweg financieel haalbaar plezier aan de deelnemers aanbieden, wat in de moderne rally onmogelijk geworden is en zeker voor echte amateurs. Bovendien vervullen wij zo een droom van veel, vaak oude toeschouwers. Zij kunnen voor minder dan 2500 euro – vaak nog door twee te delen -, samen met een hoop vedetten zelf aan de rally deelnemen. Zelf zonder sponsor is dit mogelijk. In de klasse ’50 km/u’ kan je met een originele wagen, zonder rolkooi en met een motorhelm en een daglicentie aan de slag. Zoals in de goede oude tijd.”
Bovendien biedt de derde editie naast kwantiteit ook opnieuw kwaliteit, zelden gezien in België.
“We dachten afgelopen jaar al dat we ons hoogtepunt bereikt hadden. Maar dit jaar doen we nog beter met vier buitenlandse vedetten. Jean Ragnotti heeft zich dermate geamuseerd dat hij terug van de partij is. Zijn Alpine is wat meer u= de kluiten gewassen en dit maal komt ook zijn vriend Alain Serpaggi mee met hem. Maar er zijn nog twee andere ex-wereldvedetten die na een lange onderbreking terug richting Spa afzakken: de Fransman François Delecour en de Fin Markku Alen, samen goed voor 26 WK-zeges. Voeg daar een waslijst Belgische vedetten aan toe, met Duval, Loix, Thiry, Duez, Snijers, Gaban, Van de Wauwer, de Mevius, Vanbellingen en Henrard en je komt tot een ongezien plateau. De Legend is een niet te missen evenement geworden en het publiek is dan ook even talrijk van de partij als destijds.
Een Historische rally organiseren is meer rendabel dan een proef voor het Belgische kampioenschap D1 ?
“De kosten zijn quasi vergelijkbaar met een moderne rally. Er is de kost van de verzekering en de veiligheid en daar wil en mag je niet op besparen. Bovendien is de inkom gratis en hebben we zo goed als geen sponsors. Ons budget stoelt dus op drie pijlers: de ins= rijvingsgelden, de verkoop van het programmaboekje en de drankstandjes. Het eerste jaar hadden we 60 wagens en dat was te weinig om breakeven te draaien, afgelopen editie hebben we de balans dan kunnen herstellen en deze uitgave zou onze inspanningen van de afgelopen edities moeten belonen. De balans is dus positief, maar we moeten wel op dit elan verder kunnen gaan, want we hebben zoals gezegd geen hoofdsponsors meer en de steun van een invoerder ontbreekt natuurlijk ook.”
De proef kent eigenlijk twee aparte wedstrijden: de Legend – met zo’n 100 deelnemers – die een gemiddelde van 80 km/u moeten halen en de Classic die 50 km/u moeten respecteren.
“Iedere klasse rijdt volgens een eigen filosofie. De sportievelingen die eerder op snelheid mikken en de nieuwe of oude autosportgloriën die over een echte rallywagen beschikken, komen in de Legend uit, waar het gemiddelde naar 80 km/u is opgetrokken (met nog steeds controles onderweg)= net zoals in de Tour de Corse Historic. Alle andere deelnemers, beginnelingen of gentlemen drivers, die zich willen amuseren kunnen in de Classic terecht. Hier is regelmaat het sleutelwoord, met zelfs controles van het gemiddelde onderweg, net zoals in de Historic Monte-Carlo. We hebben de regels zo aangepast dat in beide klassen er geen rijders meer net voor de meet dienen halt te houden.
Met in het achterhoofd dat het om een geheime proef dient te gaan?
“Inderdaad. Verkenningen zijn ten strengste verboden en het parcours wordt slechts op zaterdagochtend bekend gemaakt, goed één uur voor de start. Om bepaalde misbruiken van afgelopen editie in te dijken, zullen onze medewerkers er ook streng op toekijken dat niemand nota’s van vorige edities gebruikt. Zij die betrapt worden, zullen bestraft worden! Om de snelheid te verlagen en de moeilijkheidsgraad te verhogen, hebben we het parcours van menig RT gewijzigd, Zo zullen Franc= champs, Malmédy en Stoumont behoorlijk van de vorige edities verschillen.”
Na het militaire kamp van Marche, is er nu ook een heel nieuwe RT in Amonines, grondgebied Erezée.
“Dat is een verrassing van onze parcoursbouwer Jean Caro, die de lange verbinding tussen Marche en La Redoute wilde onderbreken. Er zal zelfs wat onverhard komen bij kijken.”
Maar de kers op de taart blijft natuurlijk de nachtelijke dubbele proef op de Clémentine.
“De Cléméntine is de mooiste proef van België die mee het succes van de Boucles heeft bepaald. Vandaag is het woud een beschermde zone en de deelnemers beseffen eigenlijk niet wat een geluk zij hebben dat we deze proef nog kunnen inrichten. Vandaag lijkt het me uitgesloten dat iemand nog een proef met 240 deelnemers in een dergelijk woud zou kunnen organiseren. Dat privilegie dank ik aan de jarenlange vriendschapsbanden tussen mijn familie en de lokale overheden.
Pierre, u he= sinds uw kindertijd goed veertig edities van de Boucles van dichtbij mee beleefd; wat zijn uw mooiste herinneringen?
“Meerdere natuurlijk. Maar in een eerste reflex ga ik naar 1989 terug, het jaar dat we erin gelaagd zijn om Stig Blomqvist in een Lancia Delta Integrale naar hier te halen. Hij was een oud-winnaar en vriend van m’n vader. Anderzijds is ook 1986 een onvergetelijk jaar, met alle dikke Groep B wagens, zoals de Metro 6R4 van Duez, de Ford RS200 van Droogmans, een Lancia 037 voor Snijers, de Skoda fabriekswagens, een Audi Quattro voor Bosch en natuurlijk de uiteindelijke zege van de Ford Sierra Gr.N van Jean-Claude Probst in de sneeuw! Dichterbij kijk ik ook met een zekere genoegdoening op de RT rond de Gileppe in 2006 terug. Het was de eerste uitgave van de Legend en de sneeuw tekende meteen present!”
Hebt u nog een droom of gewoon al ideeën voor morgen?
“Twee van mijn dromen, namelijk Henri Toivonen en = lin McRae naar Spa halen, zijn jammer genoeg onuitvoerbaar. Zij zijn voor mij nog steeds echte rallyhelden. Ik hoop in ieder geval dat ik onze proef nog meer uitstraling in het buitenland kan geven, om zo meer Britten, Fransen en Duitsers naar Spa te halen!
Een zwak voor één wagen in het bijzonder?
“Afgelopen jaar was dat zonder twijfel de MG Metro 6R4. Maar de FIA heeft een zwarte lijst van zeven Groep B wagens opgesteld, die niet aan historische proeven van dit type mogen deelnemen: de Metro, de Ford RS200, de Lancia Delta S4, de Peugeot 205 T16, de Audi Quattro S2, de BX en een voor mij onbekende Subaru Gr.B. Dit seizoen zijn er natuurlijk andere mooie wagens zoals de Audi Quattro van Duez-Lux, de Triumph TR7 V8, de ex-fabrieks Alpine of nog andere Porsche, Escort BDA en Opel Manta. Het is misschien jammer dat Patrick Snijers geen Lancia 037 gevonden heeft.”
---
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
Ruud had op 't groene forum even een tijdsschema in een excel gegooid, erg handig als je gaat kijken:
9:56 SPA PODIUM
9:59 RT 1 Creppe
10:16 RT 2 Creppe
10:47 RT 3 Francorchamps
11:10 RT 4 Francorchamps
12:20 REGROUP FRANCORCHAMPS
12:30 RT 5 Malmedy
13:20 RT 6 Stoumont
14:37 RT 7 Marche
16:05 REGROUP HOTTON
16:25 RT 8 Amonines
17:21 RT 9 La Redoute
18:01 RT 10 Clementine
19:09 SPA PODIUM
19:12 RT 11 Creppe
19:29 RT 12 Creppe
20:06 RT 13 Malmedy
20:56 REGROUP MALMEDY
21:46 RT 14 Stoumont
22:28 RT 15 La Redoute
23:02 REGROUP REMOUCHAMPS
23:29 RT 16 Creppe
23:54 RT 17 Clementine
Wel even goed zoeken naar die locaties. Wij hebben vorig jaar ook flink moeten zoeken en dan mis je de eerste snelle jongens vaak.
9:56 SPA PODIUM
9:59 RT 1 Creppe
10:16 RT 2 Creppe
10:47 RT 3 Francorchamps
11:10 RT 4 Francorchamps
12:20 REGROUP FRANCORCHAMPS
12:30 RT 5 Malmedy
13:20 RT 6 Stoumont
14:37 RT 7 Marche
16:05 REGROUP HOTTON
16:25 RT 8 Amonines
17:21 RT 9 La Redoute
18:01 RT 10 Clementine
19:09 SPA PODIUM
19:12 RT 11 Creppe
19:29 RT 12 Creppe
20:06 RT 13 Malmedy
20:56 REGROUP MALMEDY
21:46 RT 14 Stoumont
22:28 RT 15 La Redoute
23:02 REGROUP REMOUCHAMPS
23:29 RT 16 Creppe
23:54 RT 17 Clementine
Wel even goed zoeken naar die locaties. Wij hebben vorig jaar ook flink moeten zoeken en dan mis je de eerste snelle jongens vaak.
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
Van de site www.racb.com
Legend Boucles de Spa: moge het spektakel beginnen!
[img:448:301]http://img206.imageshack.us/img206/5533/7597bsr3.jpg[/img]
De organisatoren van de Legend Boucles de Spa hadden afgelopen jaar al een staaltje van hun kunnen getoond met de terugkeer van onze ex-F1-man Thierry Boutsen naar de competitie en niet in het minst met het snelle bezoek van de eregenodigde Jean Ragnotti, naast de deelname aan de Boucles van zovele andere grote namen uit de Belgische rally en circuitscène.
Ter ere van de 50ste editie van de oudste proef die België rijk is, hebben de organisatoren de lat nog net iets hoger gelegd. Ze zijn er in geslaagd om de mooiste deelnemerslijst ooit samen te stellen en met 240 deelnemers tekenen ze bovendien voor het meest omvangrijke deelnemersveld uit de geschiedenis van de Belgische rallysport. Zij die er van houden oude herinneringen op te halen, zullen midden februari zeker aan hun trekken komen. De FIA heeft weliswaar de Groep B’s – reeds verboden in 1987 - ook uit de historische proeven gebannen, dus een MG Metro 6R4, Ford RS200, Lancia Delta S4 of Peugeot 205 Turbo 16 zullen we op de Clémentine nooit meer terugzien. Maar dat mag de pret niet drukken en de duizenden fans die ook dit jaar weer naar de Legend zullen afzakken, zullen hun hart zeker kunnen ophalen.
Alen en Delecour verenigd in het Porsche Martini Racing Team
Ere wie ere toekomt en dus beginnen we de presentatie van deze Legend met twee grote internationale sterren die beide aan het stuur van een Porsche 911 in de Martini-kleuren zullen kruipen: Markku Alen en François Delecour.
Dankzij de medewerking van de gepassioneerde autosportliefhebber Christian Kelders (die zelf de vorig jaar winnende Porsche van Marc Duez zal besturen) kan de RAC Spa voor de 50ste uitgave van de Boucles twee wereldsterren uitnodigen om hun comeback op de Ardense wegen te maken.
De grote Fin stond in 1995 aan de start van de rally en werd er, na een koprol op de spéciale van Ster, tweede achter Patrick Snijers. Alen zal in Spa zijn 57ste verjaardag (15/2) vieren aan de zijde van zijn vriend Paul Fraikin, de bekende presentator van de RTBF-uitzending Champions. Markku Alen, in 1978 winnaar van de FIA Wereldbeker, twee keer vice-wereldkampioen rally (1986 en 1988) en winnaar van 19 WK-manches, bestuurt in Spa een 911 RS 3 liter uit 1981. Zijn wagen is in ieder geval meer standaard en dus minder krachtig dan het exemplaar van zijn gelegenheidsteammaat François Delecour (4 zeges in WRC en vice-wereldkampioen in 1993) die over een versie met om en bij de 270 pk zal beschikken. Deze Groep 4 gaf Robert Droogmans in 1973 al de sporen. “Freinetard” nam in het begin van de jaren tachtig éénmaal aan de Boucles deel, maar deed het toen aan het stuur van een ... toch wel minder krachtige Peugeot 104 ZS.
Deze twee heren vormen op zich al een voldoende excuus om richting Spa af te zakken.
Ragnotti en Serpaggi met fabrieks Alpine A110
Uit Frankrijk komen twee andere grote kampioenen afgezakt. Jean Ragnotti had zich afgelopen jaar dermate geamuseerd dat hij geen ogenblik twijfelde om terug te keren. De meervoudige rallykampioen van zijn land en ex-winnaar van de Monte-Carlo en de rally van Corsica (tweemaal) kruipt op de wegen rond Spa achter het stuur van een prachtige Alpine A110 1800 Gr.2 ‘usine’, te vergelijken met het exemplaar dat in 1973 de wereldtitel behaalde. De immer vriendelijke ‘Jeannot’ heeft zijn vriend Alain Serpaggi meegebracht. Serpaggi won in 1975 het EK rally met een Alpine Groep 4 en maakte ook van de Alpine-armada in Le Mans deel uit. Serpaggi doet het in Spa met zijn wagen uit 1975, die voor de gelegenheid nog eens uit het museum van Renault, afdeling « Histoire et Collection » mag komen. In ieder geval zullen we in het algemene klassement met deze twee heren rekening moeten houden en ze staan beide zonder twijfel ook voor hun deel van de ambiance en show borg.
Onze landgenoten zullen het met al deze sterren niet onder de markt hebben. Ze zijn echter zo talrijk dat zelfs een eenvoudig overzicht geen makkelijke opdracht wordt...
Duez-Lux en de Quattro, 25 jaar later
Laten we dan maar bij het startnummer 1 beginnen. Hij won hier afgelopen jaar en tevens 25 jaar geleden: Marc Duez. In 2007 deed hij het met een Porsche 911 en in 1983 won hij aan het stuur van een Audi Quattro in de kleuren van Belga. En laat het nu net zo’n wagen zijn waarmee ‘Duze’ naar Spa terugkeert. Maar ditmaal zal de wagen in de kleuren van Audi Sport rijden, want het is dankzij de Belgian Audi VW Club dat het duo van weleer, Duez-Lux, opnieuw een Quattro zal besturen.
Maar opgepast, de twee troeven van de Audi, de vierwielaandrijving en de turbo worden in de Historic-versie van de Boucles niet meteen een voordeel. Het reglement voorziet immers een handicapcoëfficiënt voor zowel de vierwielaangedreven wagens als de turbomotoren en enkel een perfect parcours of ... sneeuw kan voor een heruitgave van de zege van ’83 zorgen.
Escort BDA voor Snijers
We lopen het lijstje van de favorieten verder af en komen bij een andere ex-winnaar. Na een ontmoeting met een boom in 2006 en een snelheidsovertreding tijdens een verbindingsetappe (met verlies van rijbewijs) afgelopen jaar, aast de zesvoudig winnaar van de Boucles Patrick Snijers op revanche. Hij beschikt daarvoor over een Escort BDA. Hij zal daarvoor opnieuw met Marc Timmers moeten afrekenen, die de rally in 2006 aan het stuur van een BMW 325IX won en afgelopen seizoen de rally na een schoonheidsfoutje nipt verloor. ‘Tim’ pakt opnieuw met een spectaculaire Opel Ascona 400 uit. Maar terug naar het kamp van de vele Ford Escort, waar we naast Snijers ook de comeback van Timothy Van Parijs zien, het rallydebuut van Maxime Soulet meemaken en ook Elleboudt, Warroquier, Régnier of Kevers van start zullen zien gaan.
De Mevius met een Buggy, vader en zoon Duval met Corolla !
Hij won hier driemaal, namelijk in 1993, 1996 en 1998 en kon ook niet aan de lokroep van de vijftigste editie weerstaan: we hebben het over Grégoire de Mevius. De ex-wereldkampioen Groep N doet het ditmaal met een wel erg originele Buggy Apal van zijn ploegmaat Eggermont. Alvast een aanrader op het onverhard van de Clémentine…
Hij heeft de Boucles nooit gewonnen, maar met zijn schitterende carrière op internationaal niveau is en blijft hij onze nummer één. François Duval is maar net terug van de Monte-Carlo, waar hij overigens opnieuw een staaltje van zijn kunnen liet zien en zal ook dit jaar opnieuw aan de start van de Boucles verschijnen « just for fun ». Afgelopen jaar deed hij het met zijn beste vriend aan het stuur van een Skoda 130 van Francis Listrez (in de kleuren en configuratie van de fabriekswagens uit 1986), maar voor deze editie kroop hij zelf de garage in. Een jaar lang heeft hij zijn vrije tijd opgeofferd om twee Toyota Corolla 16V klaar te maken. Twee zegt u? Ja, want ook zijn vader René kreeg er één. De liefhebbers van het betere schuif en slipwerk zullen niet ontgoocheld huiswaarts keren.
Thiry, Loix en Gaban vormen opnieuw Opel Team Belgium.
De man uit de regio, Bruno Thiry, trekt ook weer zijn overall aan en viert in de 50ste Boucles zijn 25 jaar in de rallysport. Hij doet dit voor de gelegenheid aan het stuur van een Opel Kadett GT2 Groep 2, uit ateliers ergens in het zuiden van Frankrijk. Hij krijgt naast zich Renaud Jamoul en zal uit een goed vaatje moeten tappen om zich onder meer met de Kadett GTE van de evenwichtskunstenaar Pascal Gaban te meten. Oorspronkelijk ingeschreven op een Escort, wisselde Fast Freddy in laatste instantie de Ford voor een Opel in. Hij krijgt het gezelschap in de Kadett GTE van de winnaar van afgelopen jaar, John Muth. De Kadett is overigens populair, want ook Fumal, Bouvy, De Sordi en Maes viseren de top-10 in eenzelfde type wagen.
Opel kent u natuurlijk ook vanwege de Manta en dit model is tevens erg in trek. Mathias Viaene, Raymond Horgnies, Patrick Lausberg, Benoît Galand en Christian Jupsin doen het ermee. Maar het is vooral opletten voor de beide Manta 400 uit de ateliers van Guy Colsoul. Hier krijgen we de koning van de drift en regerend BTCS-kampioen Steve Vanbellingen en Félix-Marie Brasseur te zien. Deze laatste won in Aken in 2006 individueel goud in het WK mennen en dat is dan weer paardensport.
Een Mazda RX7 Gr.B en de winnende Triumph TR7 V8 uit 1977
Met zo’n veertig Porsche aan de start wordt het Duitse merk zonder twijfel het meest populaire in en rond Spa. Onder de Porschisten vinden we Gérard Marcy (met een door Gérard de Ville de Goyet geprepareerde wagen), Lambert Liégeois (met zijn schoonbroer André Leyh), het Nederlandse koppel Melse, Beauprez, Reuter of Castelein en de circuitjongens Martial Chouvel en Geoffroy Horion.
Iets unieker zijn dan weer de Mazda RX7 Gr.B van Christophe Jacob, de Lancia Monte-Carlo van Jean-Pierre Van de Wauwer, de imposante Mercedes 500 van de Nederlander Pfauder, de Fiat 124 Spider van Wuyts, de Talbot Lotus in fabriekskleuren van Ansiaux, de Talbot Samba Gr.B van Fonze, de kleine Austin Healey van Stéphane Henrard, de MGB van Didier Noirhomme en natuurlijk de ex-Tony Pond Triumph TR7 V8 (het exemplaar van British Leyland dat in 1977 won) in de handen van Christian Fortemps.
Indien het slechte weer een rol gaat spelen, mogen we ook de MINI van François de Spa en Alexandre Leens vooraan verwachten, afgelopen jaar reden zij immer al richting de top-5.
Met zo’n 100 zullen ze zijn om met een gemiddelde van goed 80 km/u de 17 Regularity Test, met een totaal van 138 km, af te leggen en dat met onderweg klassiekers als de Clémentine, de Redoute, Francorchamps, Creppe of Stoumont, een uitstap naar de militaire basis van Marche, een vernieuwde RT in Malmedy en last but not least een totaal nieuwe RT in en rond Amonine, gekruid met een stevige portie onverhard.
De « Legend » aan 80 km/u, de Régularity Classic aan 50 km/u
In het zog van de snelle jongens vinden we nog zo’n 140 teams die de formule « Regularity Classic », verkozen en het aan een gemiddelde van 50 km/u zullen doen en met hun kostbare speelgoed minder snel onderweg zullen zijn. Maar hun opdracht is echter niet minder moeilijk, want voor hen zijn er onderweg ook controles, waardoor zij overal en altijd hun gemiddelde zo dicht mogelijk dienen te benaderen...een evenwichtsoefening op rallywegen zeg maar. Gewoon gas geven en voor de finish even wachten, zal er dus dit maal niet bij zijn.
Ook hier vinden we enkele bekende namen, zoals Jean-Pierre Mondron (Porsche), Hubert Deferm (BMW 323i), Marcel Laval (Opel Ascona), Bernard Robinet (NSU), Dirk Van Rompuy (Fiat 124 Spider), Damien Chaballe (Porsche 924) of nog Joseph Paisse (Porsche 914). Zij gaan voor de winst in hun categorie, maar dat zal het plezier van de tientallen andere amateurs er niet minder op maken. Zij komen om misschien éénmaal in hun leven aan het stuur van hun droomwagen over de wegen van de Boucles te sturen, zonder daarvoor in een licentie of rolkooi te hoeven investeren. Het is ook de kans voor de liefhebbers van prachtige oude wagens om hun kostbare eigendom, zonder veel risico, nog eens van stal te halen. U zal op zaterdag 16 februari dus niet verrast moeten zijn als een Ferrari 308 GTB, een Daimler Jaguar XJ6, een Matra Murena, een Ford Capri, een Saab 99, een Austin Healey of een Simca Rally II de Clémentine opstuurt. Ook dat maakt deel van de magie van Legend Boucles de Spa uit.
Legend Boucles de Spa: moge het spektakel beginnen!
[img:448:301]http://img206.imageshack.us/img206/5533/7597bsr3.jpg[/img]
De organisatoren van de Legend Boucles de Spa hadden afgelopen jaar al een staaltje van hun kunnen getoond met de terugkeer van onze ex-F1-man Thierry Boutsen naar de competitie en niet in het minst met het snelle bezoek van de eregenodigde Jean Ragnotti, naast de deelname aan de Boucles van zovele andere grote namen uit de Belgische rally en circuitscène.
Ter ere van de 50ste editie van de oudste proef die België rijk is, hebben de organisatoren de lat nog net iets hoger gelegd. Ze zijn er in geslaagd om de mooiste deelnemerslijst ooit samen te stellen en met 240 deelnemers tekenen ze bovendien voor het meest omvangrijke deelnemersveld uit de geschiedenis van de Belgische rallysport. Zij die er van houden oude herinneringen op te halen, zullen midden februari zeker aan hun trekken komen. De FIA heeft weliswaar de Groep B’s – reeds verboden in 1987 - ook uit de historische proeven gebannen, dus een MG Metro 6R4, Ford RS200, Lancia Delta S4 of Peugeot 205 Turbo 16 zullen we op de Clémentine nooit meer terugzien. Maar dat mag de pret niet drukken en de duizenden fans die ook dit jaar weer naar de Legend zullen afzakken, zullen hun hart zeker kunnen ophalen.
Alen en Delecour verenigd in het Porsche Martini Racing Team
Ere wie ere toekomt en dus beginnen we de presentatie van deze Legend met twee grote internationale sterren die beide aan het stuur van een Porsche 911 in de Martini-kleuren zullen kruipen: Markku Alen en François Delecour.
Dankzij de medewerking van de gepassioneerde autosportliefhebber Christian Kelders (die zelf de vorig jaar winnende Porsche van Marc Duez zal besturen) kan de RAC Spa voor de 50ste uitgave van de Boucles twee wereldsterren uitnodigen om hun comeback op de Ardense wegen te maken.
De grote Fin stond in 1995 aan de start van de rally en werd er, na een koprol op de spéciale van Ster, tweede achter Patrick Snijers. Alen zal in Spa zijn 57ste verjaardag (15/2) vieren aan de zijde van zijn vriend Paul Fraikin, de bekende presentator van de RTBF-uitzending Champions. Markku Alen, in 1978 winnaar van de FIA Wereldbeker, twee keer vice-wereldkampioen rally (1986 en 1988) en winnaar van 19 WK-manches, bestuurt in Spa een 911 RS 3 liter uit 1981. Zijn wagen is in ieder geval meer standaard en dus minder krachtig dan het exemplaar van zijn gelegenheidsteammaat François Delecour (4 zeges in WRC en vice-wereldkampioen in 1993) die over een versie met om en bij de 270 pk zal beschikken. Deze Groep 4 gaf Robert Droogmans in 1973 al de sporen. “Freinetard” nam in het begin van de jaren tachtig éénmaal aan de Boucles deel, maar deed het toen aan het stuur van een ... toch wel minder krachtige Peugeot 104 ZS.
Deze twee heren vormen op zich al een voldoende excuus om richting Spa af te zakken.
Ragnotti en Serpaggi met fabrieks Alpine A110
Uit Frankrijk komen twee andere grote kampioenen afgezakt. Jean Ragnotti had zich afgelopen jaar dermate geamuseerd dat hij geen ogenblik twijfelde om terug te keren. De meervoudige rallykampioen van zijn land en ex-winnaar van de Monte-Carlo en de rally van Corsica (tweemaal) kruipt op de wegen rond Spa achter het stuur van een prachtige Alpine A110 1800 Gr.2 ‘usine’, te vergelijken met het exemplaar dat in 1973 de wereldtitel behaalde. De immer vriendelijke ‘Jeannot’ heeft zijn vriend Alain Serpaggi meegebracht. Serpaggi won in 1975 het EK rally met een Alpine Groep 4 en maakte ook van de Alpine-armada in Le Mans deel uit. Serpaggi doet het in Spa met zijn wagen uit 1975, die voor de gelegenheid nog eens uit het museum van Renault, afdeling « Histoire et Collection » mag komen. In ieder geval zullen we in het algemene klassement met deze twee heren rekening moeten houden en ze staan beide zonder twijfel ook voor hun deel van de ambiance en show borg.
Onze landgenoten zullen het met al deze sterren niet onder de markt hebben. Ze zijn echter zo talrijk dat zelfs een eenvoudig overzicht geen makkelijke opdracht wordt...
Duez-Lux en de Quattro, 25 jaar later
Laten we dan maar bij het startnummer 1 beginnen. Hij won hier afgelopen jaar en tevens 25 jaar geleden: Marc Duez. In 2007 deed hij het met een Porsche 911 en in 1983 won hij aan het stuur van een Audi Quattro in de kleuren van Belga. En laat het nu net zo’n wagen zijn waarmee ‘Duze’ naar Spa terugkeert. Maar ditmaal zal de wagen in de kleuren van Audi Sport rijden, want het is dankzij de Belgian Audi VW Club dat het duo van weleer, Duez-Lux, opnieuw een Quattro zal besturen.
Maar opgepast, de twee troeven van de Audi, de vierwielaandrijving en de turbo worden in de Historic-versie van de Boucles niet meteen een voordeel. Het reglement voorziet immers een handicapcoëfficiënt voor zowel de vierwielaangedreven wagens als de turbomotoren en enkel een perfect parcours of ... sneeuw kan voor een heruitgave van de zege van ’83 zorgen.
Escort BDA voor Snijers
We lopen het lijstje van de favorieten verder af en komen bij een andere ex-winnaar. Na een ontmoeting met een boom in 2006 en een snelheidsovertreding tijdens een verbindingsetappe (met verlies van rijbewijs) afgelopen jaar, aast de zesvoudig winnaar van de Boucles Patrick Snijers op revanche. Hij beschikt daarvoor over een Escort BDA. Hij zal daarvoor opnieuw met Marc Timmers moeten afrekenen, die de rally in 2006 aan het stuur van een BMW 325IX won en afgelopen seizoen de rally na een schoonheidsfoutje nipt verloor. ‘Tim’ pakt opnieuw met een spectaculaire Opel Ascona 400 uit. Maar terug naar het kamp van de vele Ford Escort, waar we naast Snijers ook de comeback van Timothy Van Parijs zien, het rallydebuut van Maxime Soulet meemaken en ook Elleboudt, Warroquier, Régnier of Kevers van start zullen zien gaan.
De Mevius met een Buggy, vader en zoon Duval met Corolla !
Hij won hier driemaal, namelijk in 1993, 1996 en 1998 en kon ook niet aan de lokroep van de vijftigste editie weerstaan: we hebben het over Grégoire de Mevius. De ex-wereldkampioen Groep N doet het ditmaal met een wel erg originele Buggy Apal van zijn ploegmaat Eggermont. Alvast een aanrader op het onverhard van de Clémentine…
Hij heeft de Boucles nooit gewonnen, maar met zijn schitterende carrière op internationaal niveau is en blijft hij onze nummer één. François Duval is maar net terug van de Monte-Carlo, waar hij overigens opnieuw een staaltje van zijn kunnen liet zien en zal ook dit jaar opnieuw aan de start van de Boucles verschijnen « just for fun ». Afgelopen jaar deed hij het met zijn beste vriend aan het stuur van een Skoda 130 van Francis Listrez (in de kleuren en configuratie van de fabriekswagens uit 1986), maar voor deze editie kroop hij zelf de garage in. Een jaar lang heeft hij zijn vrije tijd opgeofferd om twee Toyota Corolla 16V klaar te maken. Twee zegt u? Ja, want ook zijn vader René kreeg er één. De liefhebbers van het betere schuif en slipwerk zullen niet ontgoocheld huiswaarts keren.
Thiry, Loix en Gaban vormen opnieuw Opel Team Belgium.
De man uit de regio, Bruno Thiry, trekt ook weer zijn overall aan en viert in de 50ste Boucles zijn 25 jaar in de rallysport. Hij doet dit voor de gelegenheid aan het stuur van een Opel Kadett GT2 Groep 2, uit ateliers ergens in het zuiden van Frankrijk. Hij krijgt naast zich Renaud Jamoul en zal uit een goed vaatje moeten tappen om zich onder meer met de Kadett GTE van de evenwichtskunstenaar Pascal Gaban te meten. Oorspronkelijk ingeschreven op een Escort, wisselde Fast Freddy in laatste instantie de Ford voor een Opel in. Hij krijgt het gezelschap in de Kadett GTE van de winnaar van afgelopen jaar, John Muth. De Kadett is overigens populair, want ook Fumal, Bouvy, De Sordi en Maes viseren de top-10 in eenzelfde type wagen.
Opel kent u natuurlijk ook vanwege de Manta en dit model is tevens erg in trek. Mathias Viaene, Raymond Horgnies, Patrick Lausberg, Benoît Galand en Christian Jupsin doen het ermee. Maar het is vooral opletten voor de beide Manta 400 uit de ateliers van Guy Colsoul. Hier krijgen we de koning van de drift en regerend BTCS-kampioen Steve Vanbellingen en Félix-Marie Brasseur te zien. Deze laatste won in Aken in 2006 individueel goud in het WK mennen en dat is dan weer paardensport.
Een Mazda RX7 Gr.B en de winnende Triumph TR7 V8 uit 1977
Met zo’n veertig Porsche aan de start wordt het Duitse merk zonder twijfel het meest populaire in en rond Spa. Onder de Porschisten vinden we Gérard Marcy (met een door Gérard de Ville de Goyet geprepareerde wagen), Lambert Liégeois (met zijn schoonbroer André Leyh), het Nederlandse koppel Melse, Beauprez, Reuter of Castelein en de circuitjongens Martial Chouvel en Geoffroy Horion.
Iets unieker zijn dan weer de Mazda RX7 Gr.B van Christophe Jacob, de Lancia Monte-Carlo van Jean-Pierre Van de Wauwer, de imposante Mercedes 500 van de Nederlander Pfauder, de Fiat 124 Spider van Wuyts, de Talbot Lotus in fabriekskleuren van Ansiaux, de Talbot Samba Gr.B van Fonze, de kleine Austin Healey van Stéphane Henrard, de MGB van Didier Noirhomme en natuurlijk de ex-Tony Pond Triumph TR7 V8 (het exemplaar van British Leyland dat in 1977 won) in de handen van Christian Fortemps.
Indien het slechte weer een rol gaat spelen, mogen we ook de MINI van François de Spa en Alexandre Leens vooraan verwachten, afgelopen jaar reden zij immer al richting de top-5.
Met zo’n 100 zullen ze zijn om met een gemiddelde van goed 80 km/u de 17 Regularity Test, met een totaal van 138 km, af te leggen en dat met onderweg klassiekers als de Clémentine, de Redoute, Francorchamps, Creppe of Stoumont, een uitstap naar de militaire basis van Marche, een vernieuwde RT in Malmedy en last but not least een totaal nieuwe RT in en rond Amonine, gekruid met een stevige portie onverhard.
De « Legend » aan 80 km/u, de Régularity Classic aan 50 km/u
In het zog van de snelle jongens vinden we nog zo’n 140 teams die de formule « Regularity Classic », verkozen en het aan een gemiddelde van 50 km/u zullen doen en met hun kostbare speelgoed minder snel onderweg zullen zijn. Maar hun opdracht is echter niet minder moeilijk, want voor hen zijn er onderweg ook controles, waardoor zij overal en altijd hun gemiddelde zo dicht mogelijk dienen te benaderen...een evenwichtsoefening op rallywegen zeg maar. Gewoon gas geven en voor de finish even wachten, zal er dus dit maal niet bij zijn.
Ook hier vinden we enkele bekende namen, zoals Jean-Pierre Mondron (Porsche), Hubert Deferm (BMW 323i), Marcel Laval (Opel Ascona), Bernard Robinet (NSU), Dirk Van Rompuy (Fiat 124 Spider), Damien Chaballe (Porsche 924) of nog Joseph Paisse (Porsche 914). Zij gaan voor de winst in hun categorie, maar dat zal het plezier van de tientallen andere amateurs er niet minder op maken. Zij komen om misschien éénmaal in hun leven aan het stuur van hun droomwagen over de wegen van de Boucles te sturen, zonder daarvoor in een licentie of rolkooi te hoeven investeren. Het is ook de kans voor de liefhebbers van prachtige oude wagens om hun kostbare eigendom, zonder veel risico, nog eens van stal te halen. U zal op zaterdag 16 februari dus niet verrast moeten zijn als een Ferrari 308 GTB, een Daimler Jaguar XJ6, een Matra Murena, een Ford Capri, een Saab 99, een Austin Healey of een Simca Rally II de Clémentine opstuurt. Ook dat maakt deel van de magie van Legend Boucles de Spa uit.
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
(ff copy-paste van gummen)
Mogguh!
Gisteren heel de dag weg geweest en 's avonds werd ik gepakt door een fantastisch mooie docu. Dus geen tijd gehad (...) om te posten en foto's op pc te zetten.
Komt vanavond wel.
Maar wat was het gaaf. Het was in Spa en op de Redoute echt gigadruk! De Boucles des Spa leeft! En dat had ook met de strakblauwe lucht te maken natuurlijk. Een heerlijk dagje.
Klein leermomentje van mezelf: <kleine kinderen doen echt alles na> :-S 't ging gelukkig goed met die foto. Hij is wel gaaf geworden. Wat kon je lekker dichtbij staan zeg, heerlijk om die auto's zo voorbij te zien komen.
Er zit echt een heel groot verschil tussen de 50 en 80km/u klassen. De 50 km/u klasse is op een afgezette weg gewoon helemaal niet leuk. Als de wegen niet waren afgezet is het een heel ander verhaal. Nu moet je gewoon volle polle, daar is 't voor bedoeld. Ruud en ik hebben 't er even over gehad en ik denk dat als we de Boucles ooit doen (in de Ascona/Manta/Daf/325) dan wil ik opteren om voor de 80km/u klasse te gaan.
(zei hij heel stoer... met knikkende knien).
Wat een startveld overigens! Ik heb echt prachtig driftende auto's gezien. Vooral de Escortjes en jawel een Mk1 Mini vielen op. Maar ik zal straks de foto's online gooien, dan zie je dat eigenlijk alles wel dwars ging.
@Robert: Toen Ruud even met je stond te praten viel bij mij 't kwartje niet dat jij 't was. Ik had het heel de dag over Axirally (ik vroeg me af wanneer die Anglia voorbij kwam). Tot Ruud zei: ja maar Cav, die doet helemaal niet mee! Verwarring alom. Lekker snugger van me.
Zo te zien heb je goed genoten! Een prachtige Ascona is dat overigens.
's Avonds in het bos bij het circuit van Peugeot liepen we in het donker door de schaduwen van de nacht. Het was net geen volle maan, maar we hadden voldoende licht. Totdat we erachter kwamen dat het toch wel erg ver lopen was en de proef inmiddels in volle gang was (oeps, mijn fout!). De lichten van de auto's waren verblindend en zo alleen langs die weg voelden we ons niet helemaal op ons gemak. Terug naar het publiek, dat zich daar rond de tunnel onder de snelweg had verzameld. Helaas gingen ze niet linksaf richting Malmedy, want dat is echt zo'n bruut mooie downhill weg, Japanners noemen dat met een mooi woord een Touge. Al vrij snel zit er een levensgevaarlijke bult in en je komt beneden in het dorp uit. Het hoogteverschil is enorm (voor de Ardennen) Dat had ik wel willen zien. Nu gingen ze rechtsaf via een paar obstakels en een aantal gingen daar mooi dwars, de rest was zoekende naar de juiste snelheid en lijnen. Christian werd moe en wij ook wel. Het was mooi geweest, op naar huis.
Ik heb er van genoten. En al die tienduizenden andere toeschouwers ook. Dit was één van de leukste rally's die ik ooit heb gezien, vooral vanwege de hoeveelheid oude auto's die gewoon lekker dwars gaan. Daar kan geen moderne rally met 4wd's tegenop. Overigens neem ik ook terug dat Audi's onderstuurd zijn, want één van de 2 Quattro's ging echt magnifiek.
Ruud en Christian wederom bedankt voor de gezelligheid. Dit zijn leuke uitstapjes!
Mogguh!
Gisteren heel de dag weg geweest en 's avonds werd ik gepakt door een fantastisch mooie docu. Dus geen tijd gehad (...) om te posten en foto's op pc te zetten.
Komt vanavond wel.
Maar wat was het gaaf. Het was in Spa en op de Redoute echt gigadruk! De Boucles des Spa leeft! En dat had ook met de strakblauwe lucht te maken natuurlijk. Een heerlijk dagje.
Klein leermomentje van mezelf: <kleine kinderen doen echt alles na> :-S 't ging gelukkig goed met die foto. Hij is wel gaaf geworden. Wat kon je lekker dichtbij staan zeg, heerlijk om die auto's zo voorbij te zien komen.
Er zit echt een heel groot verschil tussen de 50 en 80km/u klassen. De 50 km/u klasse is op een afgezette weg gewoon helemaal niet leuk. Als de wegen niet waren afgezet is het een heel ander verhaal. Nu moet je gewoon volle polle, daar is 't voor bedoeld. Ruud en ik hebben 't er even over gehad en ik denk dat als we de Boucles ooit doen (in de Ascona/Manta/Daf/325) dan wil ik opteren om voor de 80km/u klasse te gaan.

Wat een startveld overigens! Ik heb echt prachtig driftende auto's gezien. Vooral de Escortjes en jawel een Mk1 Mini vielen op. Maar ik zal straks de foto's online gooien, dan zie je dat eigenlijk alles wel dwars ging.
@Robert: Toen Ruud even met je stond te praten viel bij mij 't kwartje niet dat jij 't was. Ik had het heel de dag over Axirally (ik vroeg me af wanneer die Anglia voorbij kwam). Tot Ruud zei: ja maar Cav, die doet helemaal niet mee! Verwarring alom. Lekker snugger van me.

Zo te zien heb je goed genoten! Een prachtige Ascona is dat overigens.
's Avonds in het bos bij het circuit van Peugeot liepen we in het donker door de schaduwen van de nacht. Het was net geen volle maan, maar we hadden voldoende licht. Totdat we erachter kwamen dat het toch wel erg ver lopen was en de proef inmiddels in volle gang was (oeps, mijn fout!). De lichten van de auto's waren verblindend en zo alleen langs die weg voelden we ons niet helemaal op ons gemak. Terug naar het publiek, dat zich daar rond de tunnel onder de snelweg had verzameld. Helaas gingen ze niet linksaf richting Malmedy, want dat is echt zo'n bruut mooie downhill weg, Japanners noemen dat met een mooi woord een Touge. Al vrij snel zit er een levensgevaarlijke bult in en je komt beneden in het dorp uit. Het hoogteverschil is enorm (voor de Ardennen) Dat had ik wel willen zien. Nu gingen ze rechtsaf via een paar obstakels en een aantal gingen daar mooi dwars, de rest was zoekende naar de juiste snelheid en lijnen. Christian werd moe en wij ook wel. Het was mooi geweest, op naar huis.
Ik heb er van genoten. En al die tienduizenden andere toeschouwers ook. Dit was één van de leukste rally's die ik ooit heb gezien, vooral vanwege de hoeveelheid oude auto's die gewoon lekker dwars gaan. Daar kan geen moderne rally met 4wd's tegenop. Overigens neem ik ook terug dat Audi's onderstuurd zijn, want één van de 2 Quattro's ging echt magnifiek.
Ruud en Christian wederom bedankt voor de gezelligheid. Dit zijn leuke uitstapjes!

- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
- Hendrik Kinderman
- Berichten: 1504
- Lid geworden op: 27 okt 2006, 20:30
- Locatie: Enschede
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
- Dennis Cavallino
- Berichten: 15827
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
- Locatie: Groene Hart
Boucles is een uniek evenement. Sinds 3 jaar wordt er niet meer met moderne rally's gereden, maar met klassiekers (t/m 1986).
Je hebt 2 klassen: 50km/u en 80 km/u.
Ze rijden beiden over afgezette rallyproeven, dit in tegenstelling tot de meeste andere klassieker rally's, die doorgaans tussen het overige verkeer rijden en waar 50 km/u ritten wel voorkomen, maar dat zijn al de snellere rally's. Maar dit is op afgezette wegen en dan is 50 km/u gewoon te langzaam.
80 km/u oftewel Legends historische rallyauto's, met oude ervaren rotten achter het stuur en als navigator, of replica's met bekende, minder bekende, ervaren en 'onervaren' equipes. Vanalles wat, maar de auto's zijn FIA approved zeg maar. Rolkooi, blussers, gehomologeerde auto's met enkel gehomologeerde aanpassingen. Ook rijden ze met overall en helm op tijdens de proeven. De snelheid was dit jaar 80 km/u. Dat is HARD! Heel hard. Op die weggetjes daar. Er waren een aantal equipes die bij de flying finish per stage.
De 50 km/u oftewel Classic klasse rijdt dus max 50 km/u. Zoals gezegd is dat normaal gesproken erg hard tijdens de normale klassieker rally's, omdat je gewoon over de openbare weg rijdt. Ook moet je daar zelf je kaart intekenen, maar hier krijg je bolletje-pijltje (niet erg makkelijk hoor, vergis je niet!), maar ik heb begrepen op gummen van een navigator dat het goed was te rijden op zicht in de 80 km/u klasse. In de 50 km/u klasse zagen we weleens iemand stilstaan op een kruispunt met links en rechtdoor een lintje. Dan moet je dus naar rechts, maar waarschijnlijk nam die equipe even de tijd om het routeboek op de juiste blz te leggen.
In deze 50 km/u klasse is een kooi niet verplicht, helm en overall worden geadviseerd geloof ik. Maar omdat de wegen waren afgezet vond ik het een vrij trieste bedoeling.
Patrick Snijers heeft al aangegeven dat ie volgende keer gewoon volgas wil. Geen 80 km/u meer. Robert die op gummen post en meedeed met een A Ascona gaf aan dat zij nergens hoefden te wachten, dus voor hun was 80 km/u precies goed/cq. net een tikkie te snel. Hij zegt ook (terecht) dat hij het vermoeden heeft dat de andere teams toch echte pacenotes hebben en zij alleen lastige bolletje-pijltje (die soms 5 bochten overslaat wat verwarrend kan zijn als in een bocht een zijweggetje uit 't zicht ligt die je dan mist... en daarom rijd je toch gewoon op zicht en dat is langzamer dan pacenotes uiteraard).
Je hebt 2 klassen: 50km/u en 80 km/u.
Ze rijden beiden over afgezette rallyproeven, dit in tegenstelling tot de meeste andere klassieker rally's, die doorgaans tussen het overige verkeer rijden en waar 50 km/u ritten wel voorkomen, maar dat zijn al de snellere rally's. Maar dit is op afgezette wegen en dan is 50 km/u gewoon te langzaam.
80 km/u oftewel Legends historische rallyauto's, met oude ervaren rotten achter het stuur en als navigator, of replica's met bekende, minder bekende, ervaren en 'onervaren' equipes. Vanalles wat, maar de auto's zijn FIA approved zeg maar. Rolkooi, blussers, gehomologeerde auto's met enkel gehomologeerde aanpassingen. Ook rijden ze met overall en helm op tijdens de proeven. De snelheid was dit jaar 80 km/u. Dat is HARD! Heel hard. Op die weggetjes daar. Er waren een aantal equipes die bij de flying finish per stage.
De 50 km/u oftewel Classic klasse rijdt dus max 50 km/u. Zoals gezegd is dat normaal gesproken erg hard tijdens de normale klassieker rally's, omdat je gewoon over de openbare weg rijdt. Ook moet je daar zelf je kaart intekenen, maar hier krijg je bolletje-pijltje (niet erg makkelijk hoor, vergis je niet!), maar ik heb begrepen op gummen van een navigator dat het goed was te rijden op zicht in de 80 km/u klasse. In de 50 km/u klasse zagen we weleens iemand stilstaan op een kruispunt met links en rechtdoor een lintje. Dan moet je dus naar rechts, maar waarschijnlijk nam die equipe even de tijd om het routeboek op de juiste blz te leggen.

In deze 50 km/u klasse is een kooi niet verplicht, helm en overall worden geadviseerd geloof ik. Maar omdat de wegen waren afgezet vond ik het een vrij trieste bedoeling.
Patrick Snijers heeft al aangegeven dat ie volgende keer gewoon volgas wil. Geen 80 km/u meer. Robert die op gummen post en meedeed met een A Ascona gaf aan dat zij nergens hoefden te wachten, dus voor hun was 80 km/u precies goed/cq. net een tikkie te snel. Hij zegt ook (terecht) dat hij het vermoeden heeft dat de andere teams toch echte pacenotes hebben en zij alleen lastige bolletje-pijltje (die soms 5 bochten overslaat wat verwarrend kan zijn als in een bocht een zijweggetje uit 't zicht ligt die je dan mist... en daarom rijd je toch gewoon op zicht en dat is langzamer dan pacenotes uiteraard).
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast