Tom schreef: 05 jul 2023, 17:24
Net als blikjes inleveren, ben toch niet gek om die plakzooi mee te sjouwen naar huis en dan weer een supermarkt?
Bende door blikjes in defecte, plakkerige statiegeldapparaten: ’Wat een chaos’
Als de consument een béétje meewerkt, kan er een snel einde komen aan de trammelant met statiegeldmachines. Sinds klanten ook blikjes kunnen inleveren om te recyclen, zijn de apparaten in de supermarkt om de haverklap defect, met veel irritatie van wachtend winkelend publiek tot gevolg. Grootste boosdoener: lekkende en plakkende drankrestanten waardoor de innamemachines vastlopen.
Klanten met vuilniszakken vol, of zelfs winkelwagentjes tot de nok toe gevuld met blikjes. Sinds er naast flesjes ook statiegeld wordt geheven op de aluminium verpakkingen van cola en sinas en bier, staan klanten soms rijen dik voor de inleverpunten in de supermarkt om hun ’borg’ terug te krijgen. Om geen file te krijgen naast de schappen broccoli en vastkokende piepers is het van groot belang dat ze snel en soepel kunnen inleveren. Daar gaat het vaak fout. Regelmatig verschijnt de melding: defect.
Statiegeld Nederland, verantwoordelijk voor de uitrol, gaf eerder al toe dat nog niet alles vlekkeloos verloopt. Directeur Raymond Gianotten vertelde dat het gaat om ’opstartproblemen’ en dat de problemen voor klanten ’vervelend’ zijn. Hij voegde toe dat er de komende periode aanpassingen moeten worden gedaan aan de systemen. „Dat gaat ook gebeuren”, zei hij gedecideerd. Supermarkten zijn er ook druk mee bezig. Een woordvoerster van Albert Heijn laat weten dat haar keten bezig is ’de inname-apparatuur (aan de achterkant) in een groot deel van de winkels te vervangen’. „Zodat dit beter gaat.”
Commercieel directeur Mark Delwig van Tomra, wereldwijd marktleider op het gebied van emballage-inname, bevestigt dat er volop wordt gewerkt aan oplossingen. „Er zijn twee systemen waar supermarkten gebruik van maken”, legt hij uit. „Bij bijvoorbeeld Dirk en Dekamarkt is gekozen voor vrijstaande apparaten, waarbij blik na inname meteen geplet kan worden. Daardoor is er ook geen systeem achter de kasten nodig.” De meeste moeilijkheden ontstaan momenteel bij het zogeheten ’backroom-systeem’, achter de automaat, dat gebruikt wordt bij de gemengde statiegeldmachines (glas, pet, blikjes en kratten), en waar verschillende supermarkten gebruik van maken.
„Daar zit achter het innamedeel een lopende band die schuin omhooggaat, of een lift”, vertelt Delwig verder. „In blikjes zit vaak restant van de drank, dat op dat moment eruit druipt. Als er niet frequent, dagelijks, wordt schoongemaakt, kunnen de systemen vastlopen.” Die worden nu zoveel mogelijk aangepast naar een systeem zonder lift of lopende band, waarbij de plastic flesjes en blikjes direct geplet worden, zodat de vervuiling tot een minimum beperkt blijft.
Er ligt ook al een verantwoordelijkheid voor de klant, benadrukt hij. „In meerdere andere landen wordt al langer blik ingenomen. Mensen zijn dat daar gewend, en zorgen ervoor dat ze schone blikjes inleveren. In Nederland moet de consument in dat opzicht nog wat worden ’opgevoed’.” Thuis schoonmaken zou al heel veel schelen, erkent hij. „Als er alleen nog wat water inzit is het probleem al bijna opgelost.”
Supermarktexpert Eelco Hos van Retail Innovation ziet dat vanaf het begin ’alles op het bordje van de supermarkt kwam te liggen’, onder andere door de hoeveelheid materiaal die ze krijgen te verwerken. „Als ik een blikje bij het tankstation koop, breng ik dat niet daar terug, maar naar de supermarkt. Dat doen de meeste mensen.” Hij denkt dat moeilijkheden waren te voorkomen. „Supermarkten zagen dit al van 100 kilometer aankomen”, verzucht hij. „Blikjes en flesjes zijn heel andere producten. Flesjes zijn van pvc, dat is materiaal dat terugveert. Bij aluminium is dat niet zo.” Hij heeft zijn twijfels of de misère snel voorbij is.
De klant kan – of moet – daarbij helpen. Vooralsnog was het bij veel supermarkten een puinhoop, ook omdat mensen zonder blikken of blozen grote hoeveelheden materiaal verzamelen die ze in grote zakken naar de buurtsuper slepen. Klanten druipen geregeld beschaamd af. „Zojuist de walk of shame gelopen”, zegt Rick Buur op Twitter. „Twee supermarkten op loopafstand, allebei de automaten defect. Dus weer naar huis lopen met die enorm volle tas in de hand…”
Sommige consumenten dringen aan op een snelle tijdelijke oplossing – in afwachting van een permanente – om opstoppingen te voorkomen. „Schrijf maar ouderwets bonnetjes met de hand!”, schrijft een boze burger op sociale media. Een klant uit Almelo: „Opnieuw storing. Wat een chaos. Nu snap ik dat mensen agressief worden.” Odile de Fraye oppert een andere oplossing. „Apparaat kapot: dan bij servicebalie inleveren.” Het ziet er – net als het handmatig innemen – niet naar uit dat winkelend publiek zijn blikjes en flesjes aan die balie kwijt kan. Een einde aan de ellende zou ook voorkomen dat personeel klanten afscheept, zoals Christa ervoer. De reactie nadat ze over de kapotte machines had geklaagd? „’Ja kan gebeuren mevrouw, gaat u maar naar de Jumbo!’”