Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
-
- Berichten: 5136
- Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Dacht altijd dat je op een bestaand adres waar gasleiding ligt je een nieuw huis kon neerzetten en die leiding blijven gebruiken.
-
OnlineSabberjoch
- Berichten: 637
- Lid geworden op: 11 feb 2022, 11:40
- Auto: 981C S
- Locatie: Ter Apel
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Alleen bij verbouw, dan moet je dus minimaal 1 gevel laten staan. zodra het hele huis plat gaat valt het onder nieuwbouw en de daarvoor geldende regels, dus ook hoogte van deurkozijnen etc.Kadett schreef: 13 okt 2023, 15:40 Dacht altijd dat je op een bestaand adres waar gasleiding ligt je een nieuw huis kon neerzetten en die leiding blijven gebruiken.
- Joop
- Berichten: 9059
- Lid geworden op: 04 mar 2007, 23:20
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
1 gevel laten staan is ook nieuwbouw hoor. Daar trapt geen ambtenaar BoWoTo in.
-
OnlineRJK
- Berichten: 3642
- Lid geworden op: 17 aug 2009, 20:51
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
De zonnepanelen liggen hier nu anderhalf jaar, 2023 is dan ook het eerste volledig kalenderjaar dat ik data heb. Er ligt 8280Wp, maar inmiddels is de opbrengst al 8419kWh en daar komt nog wel wat bij dus (vandaag ruim 36 kWh). Mag niet klagen over het systeem denk ik dan? De panelen liggen hier vol op zuid, nul schaduw, en onder 35 graden dak hoek.
- Martijn_bmw
- Berichten: 28525
- Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
- Locatie: Randstad
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Die liggen dan idd wel perfect
mooi beetje opbrengst!
Ter vergelijk: Hier ligt 3.240Wp op het dak wat zeker niet perfect ligt met redelijk wat schaduw van dak van de buren en over de jaren halen we daarmee gemiddeld 2.500-2.800kWh binnen.

Ter vergelijk: Hier ligt 3.240Wp op het dak wat zeker niet perfect ligt met redelijk wat schaduw van dak van de buren en over de jaren halen we daarmee gemiddeld 2.500-2.800kWh binnen.
-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Eigenaar zonnepanelen tot 270 euro per jaar duurder uit
Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract sluit is tot wel 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiemaatschappijen brengen extra kosten in rekening vanwege het salderen.
Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar de tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil ontstaat vooral door het niet toekennen van de zogeheten cash-backs, een bedrag dat bij afloop van het contract wordt betaald door het energiebedrijf.
Energiemaatschappij Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dat is nodig, stelt het bedrijf, om de salderingsregeling mee te bekostigen. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en leveren gratis weer afnemen in de donkere maanden; opbrengst en verbruik worden tegen elkaar weggestreept. Dat kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter veel duurder is, en dat wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen.
Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven verhoogden afgelopen tijd ook de lasten voor zonnepaneeleigenaren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Of ze verstoppen de extra kosten in het aanbod. Sommige bedrijven wíllen überhaupt geen klanten meer met zonnepanelen en doen geen aanbod via de vergelijkers.
De meest gehanteerde methode om zonnepaneeleigenaren extra te belasten is om geen cashback te bieden, dat kan 120 tot wel 270 euro per jaar schelen. Geert Wirken van de Keuze.nl: ,,Die verschillen zijn op basis van de huidige tarieven. Vorige week waren de cashbacks hoger en het verschil met of zonder zonnepanelen nog groter.’’ Van de vijftien onderzochte energiemaatschappijen rekenen er elf extra kosten voor wie zonnestroom teruglevert, ook al is de levering van die zonnestroom minimaal.
Wie zonnepanelen heeft kan nog maar bij enkele energiebedrijven een contract sluiten voor langer dan één jaar. Energieleveranciers zijn onzeker over de salderingsregeling. Wordt die wel afgebouwd vanaf 2025 nu het kabinet is gevallen? En hoe hoog wordt de verplichte minimale terugleververgoeding? Wirken: ,,Ze willen niet het risico lopen dat ze extra kosten niet kunnen doorbelasten.’’
De energiecrisis met recordprijzen zoals vorig jaar zomer is voorbij, maar energiebedrijven zijn nog steeds nerveus om grote hoeveelheden energie in te kopen zonder dat er genoeg kopers zijn. Inkoopprijzen voor energie schommelen fors. Aardgas is bijvoorbeeld nu 30 procent duurder dan veertien dagen geleden. Er is grote vrees dat de losgebarsten oorlog in Israël de levering van gas onder druk zet en in tijden met weinig zon en weinig wind is veel gas nodig om elektriciteit te produceren. Die duur opgewekte elektriciteit wordt extra duur voor energiebedrijven als die ‘gratis’ geleverd moet worden aan zonnepaneelbezitters.
De nervositeit is ook aanwezig bij consumenten. ,,We merken het aan de drukte als er nieuws is over oorlog in het Midden-Oosten en de gevolgen voor de gasprijs’’, zegt Joris Kerkhof van van vergelijkingssite Independer. Zo’n 4,5 miljoen huishoudens hebben nog een variabel contract. ,,Niet zo verwonderlijk want tot dusver daalden de variabele prijzen, maar nu zien we de eerste stijgingen weer. Het prijsplafond eindigt dit jaar en mijn advies is toch om nu een vast contract te kiezen.’’
Een slimme meter in een meterkast geeft aan dat er elektriciteit wordt teruggeleverd. Energiebedrijven gaan de kosten daarvan steeds meer doorbelasten aan de eigenaren van zonnepanelen.
De extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen zorgen voor een langere terugverdientijd van de zonnepanelen. De installatiebranche merkt een afnemende belangstelling voor zonnepanelen bij particulieren omdat ze onzeker zijn over de terugverdientijd. Bovendien zijn de prijzen van de zonnepaneelinstallaties volgens Milieu Centraal met 50 procent gestegen en is de terugverdientijd daardoor opgelopen naar acht jaar. Door de extra lasten die de energiebedrijven rekenen kan daar nog eens anderhalf jaar bijkomen.
Vorig jaar zomer toen de elektriciteitsprijzen door de energiecrisis torenhoog waren, kwamen de installateurs van zonnepanelen om in het werk en waren er lange wachttijden, maar nu melden ze een forse terugval in het aantal orders. Energieleveranciers bezorgen de klanten met zonnepanelen extra kosten en daar komt bij dat bij sommige woningen de installatie uitvalt als er in de wijk te veel zonnestroom wordt geproduceerd omdat het elektriciteitsnet het niet aankan. De opbrengst op de zonnigste dagen van het jaar valt dan tegen.
Wirken heeft een tip voor mensen die binnenkort zonnepanelen laten installeren: ,,Sluit een meerjarig contract af vóórdat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, dan profiteer je nog van de cashback en weet je zeker dat de vaste leveringskosten niet wijzigen.’’
- Bram
- Berichten: 16597
- Lid geworden op: 03 nov 2006, 15:04
- Auto: Skoda SuperB gezinscontainer
- Locatie: Breda
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Ben ik blij afgelopen maand een driejarig contract bij greenchoice afgesloten te hebben
Geen cashback trouwens, maar ook niet betalen voor terugleveren.

-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Het is de hoogste tijd dat de politiek spijkers met koppen gaat slaan zodat mensen, die op het punt staan te investeren in zonnepanelen/warmtepomp etc, weten waar ze voor de langere termijn aan toe zijn. Deze besluiteloosheid is funest 

-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Drama bij leveranciers zonnepanelen: prijzen omlaag, maar huishoudens haken toch af
Leveranciers van zonnepanelen in Nederland kampen met drastische afname van orders. Bedrijven vallen om, snijden in hun voorraden en trekken de buikriem aan. Toch zijn zonnecellen in jaren niet zo goedkoop geweest. „Er ontstaat een nieuw dieptepunt in de prijs.”
Vorige week ging in Oldenzaal Van Daalen Montage, een bedrijf dat al jaren zonnepanelen, laadpalen en zonneboilers plaatst, financieel over de kop. „We hopen dat de curator snel een doorstart voor elkaar krijgt”, zegt een medewerker. Deze zomer vroeg de leverancier EnErGe uit Almere zijn faillissement aan, in Limburg bivakkeren enkele bedrijven op het randje.
Grote faillissementen zijn er nog niet. „Wat we wel zien is een toename van het aantal wanbetalingen, wat uiteindelijk ook een toename van het aantal faillissementen zou kunnen betekenen”, aldus de woordvoerder van de kredietverzekeraar Atradius.
Ondernemers die zonnepanelen produceren en installeren, kampen volgens een rondgang langs leveranciers met een grote teruggang van orders. Tegelijkertijd voelen ze nog de inflatie. Installatiebedrijven spreken van een teruggang met 30 tot 70% ten opzichte van de maanden na de Russische inval in Oekraïne. De producenten en installateurs konden toen de vraag naar panelen voor eigen schone stroom niet aan. De gasprijs spoot omhoog, iedereen zocht naar goedkopere alternatieven. De wachttijden voor zonnepanelen liepen op.
’Zorgen’
Branchevereniging Holland Solar meldde onlangs zich ’zorgen’ te maken. Niet alleen dipt het aantal aanvragen van panelen bij particulieren, ook het aantal zonnestroomprojecten neemt af.
De Europese branchevereniging SolarPower Europe luidt de noodklok: de dalende opbrengsten bij hoge inflatie hebben een ’zeer precaire situatie’ voor fabrikanten veroorzaakt.
De installatiebranche heeft de omzetten in de eerste maanden van dit jaar nog met bijna 20% zien toenemen. Maar de vaart is eruit. De eerste generatie voorlopers heeft de panelen al lang en breed op het dak liggen. Eén op de vier huishoudens tapt er stroom mee af, op twee miljoen huizen samen zo’n 59 miljoen stuks.
Maar de volgende generaties aarzelen. De omstandigheden zijn drastisch gewijzigd: bijna de helft van de eigenaren van panelen zou die momenteel niet nog eens aanschaffen, zo blijkt uit marktonderzoek van zonne-energiebedrijf Soly. De financiële voordelen worden steeds kleiner. Uit Google-speuracties blijkt dat consumenten fors minder naar panelenprijzen zoeken.
Gasprijs
„De vraag blijft nog steeds hoog maar de hausse lijkt over”, nuanceert Maurice van Sante, econoom bij ING na onderzoek.
Huishoudens kijken wel anders naar de energiemarkt. Allereerst daalde de gasprijs de afgelopen tijd fors. Die gasprijs, gekoppeld aan de stroomprijs, komt al maanden niet meer in de buurt van recordtarieven van vorig jaar. Voor huishoudens die nog niet ’om’ zijn, en wel bespaarden op hun verbruik, is er kortom minder reden panelen te plaatsen. Daarnaast verdwijnt waarschijnlijk het voordeel van ’salderen’: particulieren mogen nu nog het overschot aan eigen stroom wegstrepen tegen het totaalverbruik.
De overheid is echter van plan dit ’salderen’ in stappen te schrappen, beginnend vanaf 1 januari 2025. Maar de Eerste Kamer twijfelt en een besluit kan maanden duren. Die onzekerheid doet consumenten twijfelen. Bovendien verraste energieleverancier Vandebron veel particulieren: de leverancier legt klanten een heffing op van €10 tot €20 per maand op die zijn kosten voor het terugleveren van stroom moeten compenseren. Stroom opwekken wordt duurder.
Maar aan de inkoopkant gloort hoop. In augustus zakte de prijs dankzij massale productie in China voor een standaard zonnecel naar 16,5 dollarcent, destijds een dieptepunt. Die prijs is, dankzij grote voorraden, weinig vraag en aanhoudend veel productie uit China, nu tot 14 dollarcent gedaald. Het betekent dat het nog nooit zo goedkoop was om zonnepanelen aan te schaffen. Ook als de terugverdientijd is opgelopen door de lage stroomprijs, blijven panelen financieel interessant voor huishoudens, stelt kenniscentrum Milieu Centraal.
’Slagveld’
De jonge energiemarkt is opnieuw in de rui gegaan. Een aantal monopolisten vecht met nieuwkomers. „Vaak zie je dat als de markt doorbreekt het een slagveld wordt als er een paar monopolisten de markt naar zich toetrekken”, zegt een econoom.
„Op de lange termijn zal de vraag hoog blijven vanwege de verduurzaming en structurele woningschaarste”, constateert ook Van Sante van ING.
Maar richting dat groeiherstel lijdt de sector voorlopig. Ondernemers hebben een fors overschot opgestapeld liggen, terwijl de vraag koeltjes blijft. „In de huidige grote voorraden zit liquiditeit vast, wat ervoor kan zorgen dat ondernemingen niet meer tijdig aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen”, aldus de woordvoerder van kredietverzekeraar Atradius.
-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Ben hier bezig met een all-electric monoblock warmtepomp.
De offertes zijn om te huilen, als je daar aan gaat rekenen en je zet het af tegen gas icm een nieuwe CV ketel, dan is dat onder aan de streep de aantrekkelijkste oplossing (uiteraard is het koffiedik kijken wat de prijs van gas gaat doen).
De offertes zijn om te huilen, als je daar aan gaat rekenen en je zet het af tegen gas icm een nieuwe CV ketel, dan is dat onder aan de streep de aantrekkelijkste oplossing (uiteraard is het koffiedik kijken wat de prijs van gas gaat doen).
- Bert ///M3
- Berichten: 9414
- Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Het is ook niet zo heel erg gek.
Je kan nu bijvoorbeeld je geld wegzetten tegen 5% of iets in die richting.
Betekend dat je over die 10.000 voor een installatie dus jaarlijks 500 euro rente krijgt. Daarbij als je compounding meerekent dan is dat 16289 euro over 10 jaar. Valkuil is dat de rente waarschijnlijk geen 10 jaar 5% blijft.
Set zonnepanelen van 10.000 praat je ongeveer over 7500 WP. Je betaald dan minder energie kosten, maar er word al meer gekletst over afschaffen salering en bovendien krijg je al minder teruglever vergoeding. Mogelijk dat je nog wel een beter rendement genereerd als 5% op je rekening.
Maar als je dus het ware rendement uitrekent, dan moet je die 5% welke je anders over je geld ontvangen had er wel aftrekken en dan is het plaatje niet meer zo gunstig. Of eigenlijk om het officieel te doen moet je de NL 30Y risk free er af halen, welke nu 3,2% is oid.
Je kan nu bijvoorbeeld je geld wegzetten tegen 5% of iets in die richting.
Betekend dat je over die 10.000 voor een installatie dus jaarlijks 500 euro rente krijgt. Daarbij als je compounding meerekent dan is dat 16289 euro over 10 jaar. Valkuil is dat de rente waarschijnlijk geen 10 jaar 5% blijft.
Set zonnepanelen van 10.000 praat je ongeveer over 7500 WP. Je betaald dan minder energie kosten, maar er word al meer gekletst over afschaffen salering en bovendien krijg je al minder teruglever vergoeding. Mogelijk dat je nog wel een beter rendement genereerd als 5% op je rekening.
Maar als je dus het ware rendement uitrekent, dan moet je die 5% welke je anders over je geld ontvangen had er wel aftrekken en dan is het plaatje niet meer zo gunstig. Of eigenlijk om het officieel te doen moet je de NL 30Y risk free er af halen, welke nu 3,2% is oid.
- veejay
- Berichten: 2014
- Lid geworden op: 08 mei 2006, 20:12
- Locatie: BMW440Xi Cabrio Msport Individual (MPower&SoundKit)
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Klopt dat ik ze nu in de rij heb staan om binnen een paar weken de panelen te plaatsen. Volgende week laat ik eerst airco's (met ook warmte) plaatsen. Die zonnepanelen kunnen altijd nog, misschien dat ik volgende zomer goedkoop overcapaciteit stroom kan gebruiken van de buren die allemaal panelen hebben (als ik variabel tarief neem).
-
Online
- Berichten: 1832
- Lid geworden op: 06 dec 2009, 14:58
- Locatie: Amsterdam
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Is dat dan weer het niveau van voor de inval? Of toch nog hoger dan dat? Op zich geen gekke trend lijkt me dat de markt wat meer volwassen wordt en een deel van de cowboys omviel. De laatste jaren kon iedereen er geld mee verdienen.Installatiebedrijven spreken van een teruggang met 30 tot 70% ten opzichte van de maanden na de Russische inval in Oekraïne.
- Paskal
- Berichten: 3796
- Lid geworden op: 22 sep 2006, 08:53
- Auto: meerdere
- Locatie: ZO-Brabant
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Doe mij even die 5% gegarandeerd voor de komende paar jaarBert ///M3 schreef: 07 nov 2023, 16:11 Het is ook niet zo heel erg gek.
Je kan nu bijvoorbeeld je geld wegzetten tegen 5% of iets in die richting.
Betekend dat je over die 10.000 voor een installatie dus jaarlijks 500 euro rente krijgt. Daarbij als je compounding meerekent dan is dat 16289 euro over 10 jaar. Valkuil is dat de rente waarschijnlijk geen 10 jaar 5% blijft.
Set zonnepanelen van 10.000 praat je ongeveer over 7500 WP. Je betaald dan minder energie kosten, maar er word al meer gekletst over afschaffen salering en bovendien krijg je al minder teruglever vergoeding. Mogelijk dat je nog wel een beter rendement genereerd als 5% op je rekening.
Maar als je dus het ware rendement uitrekent, dan moet je die 5% welke je anders over je geld ontvangen had er wel aftrekken en dan is het plaatje niet meer zo gunstig. Of eigenlijk om het officieel te doen moet je de NL 30Y risk free er af halen, welke nu 3,2% is oid.

Verder eens hoor dat je zo'n rekensom wel moet maken

-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Rente heb ik voor het gemak in het hele rekenvoorbeeld achterwege gelaten.Bert ///M3 schreef: 07 nov 2023, 16:11 Het is ook niet zo heel erg gek.
Je kan nu bijvoorbeeld je geld wegzetten tegen 5% of iets in die richting.
Installatie kost rond de €17,5K na aftrek subsidie en de installateur wil ruim €300 per jaar voor een onderhoudscontract.
Reken ik 35ct/kWh en €1,40 voor een kuub gas (factor 4) en schrijf de boel over 15 jaar af, dan ligt het omslagpunt bij +/- 1250 kuub gas.
(WP moet dan gemiddeld COP 4 draaien en stelpost nieuwe CV ketel €3000 met €100 per jaar aan onderhoud).
Veel gehoord excuus, ja maar je hebt veel zonnepanelen.
Nu is dat wel zo, maar de meeste mensen met zonnepanelen wekken net voldoende op om hun normale huishouden af te dekken, dus alles wat de WP verbruikt gaat gewoon afgerekend worden tegen normaal tarief.
Met dit soort installatieprijzen, waarbij de WP met een premium boven de adviesprijs wordt aangeboden, gaat de energietransitie weinig succesvol zijn ben ik bang

(Als de saldering blijft is het voor mij wel ruimschoots lonend gezien het grote overschot wat ik nu heb).
- Knot
- Berichten: 40146
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Ketel kost geen 3k toch of je moet wel een heel dik ding ophangen?
- Arthur
- Berichten: 43041
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
- Auto: Nr.51
- Locatie: Boven Barcelona
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Paskal schreef: 08 nov 2023, 08:01Doe mij even die 5% gegarandeerd voor de komende paar jaarBert ///M3 schreef: 07 nov 2023, 16:11
Valkuil is dat de rente waarschijnlijk geen 10 jaar 5% blijft.
![]()

- Martijn_bmw
- Berichten: 28525
- Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
- Locatie: Randstad
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
2jr terug liet ik nog een nieuwe Proline NXT Hrc30/Cw5 ophangen voor 1.400 piek incl installatie dus denk idd dat 3k ruim gerekend is, betekend wel dat de analyse dan alleen maar nog slechter uitkomt tov de warmtepomp.
-
- Berichten: 8667
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Bij warmteserice (=prijsvechter) kost die ketel al 1439 euro.Martijn_bmw schreef: 08 nov 2023, 11:412jr terug liet ik nog een nieuwe Proline NXT Hrc30/Cw5 ophangen voor 1.400 piek incl installatie dus denk idd dat 3k ruim gerekend is, betekend wel dat de analyse dan alleen maar nog slechter uitkomt tov de warmtepomp.
https://www.warmteservice.nl/Verwarming ... p/10954175
Daarnaast is de gasketelwet sinds dit jaar van toepassing, waardoor dingen anders geïnstalleerd moeten worden met wat voorheen gebruikelijk was, dus dat kost ook meer pegels.
En die €3000 is niet uit de duim gezogen, dat is een grove indicatie van een installateur die hier de boel voor een warmtepomp kwam opnemen. Alles is gewoon veel duurder geworden.
- Arthur
- Berichten: 43041
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
- Auto: Nr.51
- Locatie: Boven Barcelona
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Grove indicatie idd. Hier was laatst de installateur voor onderhoud en die gaf 2400,- inclusief aan. Dus er zal er vast eentje duurder zijn maar ook goedkoper. En dan hangt het er vanaf hoe zo’n zware ketel je nodig bent en welk merk.
-
OnlineEvdP
- Berichten: 6713
- Lid geworden op: 24 mei 2010, 21:23
- Auto: Volg de Skoda rijder
- Locatie: Op de gasbel
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Maart dit jaar onze 13 jaar oude Intergas laten vervangen door een nieuwe Intergas. Kostte net geen 2300 euro.
- Knot
- Berichten: 40146
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Intergas > Nefit?
1400 excl montage voor die 36 die jij hebt. 900 euro voor het aansluiten, flink bedrag erop.
Onze Atag Z-ready is van 2010 ergens maar ding gaat prima, zie geen reden om hem te vervangen nu al. Is een frisse ketel echt zoveel zuiniger met een kuub gas?
1400 excl montage voor die 36 die jij hebt. 900 euro voor het aansluiten, flink bedrag erop.
Onze Atag Z-ready is van 2010 ergens maar ding gaat prima, zie geen reden om hem te vervangen nu al. Is een frisse ketel echt zoveel zuiniger met een kuub gas?
- Martijn_bmw
- Berichten: 28525
- Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
- Locatie: Randstad
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Ah oké dan hebben we mazzel gehad dat die van ons 2jr geleden al stuk ging en we iets moestenElise schreef: 08 nov 2023, 12:13Bij warmteserice (=prijsvechter) kost die ketel al 1439 euro.Martijn_bmw schreef: 08 nov 2023, 11:412jr terug liet ik nog een nieuwe Proline NXT Hrc30/Cw5 ophangen voor 1.400 piek incl installatie dus denk idd dat 3k ruim gerekend is, betekend wel dat de analyse dan alleen maar nog slechter uitkomt tov de warmtepomp.
https://www.warmteservice.nl/Verwarming ... p/10954175
Daarnaast is de gasketelwet sinds dit jaar van toepassing, waardoor dingen anders geïnstalleerd moeten worden met wat voorheen gebruikelijk was, dus dat kost ook meer pegels.
En die €3000 is niet uit de duim gezogen, dat is een grove indicatie van een installateur die hier de boel voor een warmtepomp kwam opnemen. Alles is gewoon veel duurder geworden.

-
OnlineEvdP
- Berichten: 6713
- Lid geworden op: 24 mei 2010, 21:23
- Auto: Volg de Skoda rijder
- Locatie: Op de gasbel
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
De vraag is alleen of de installateur hem ook daadwerkelijk voor 1400 euro op de rekening heeft staan, wij hebben hem niet besteld bij CVTotaal. De installateur heeft de ketel geleverd. Ik heb in internetbankieren gekeken wat ik betaald heb, ik heb de rekening niet nagekeken. Komt bij dat de aansluitingen van het rookgaskanaal aangepast zijn, daar zit ook nog wat materiaal in.Knot schreef: 08 nov 2023, 12:36 Intergas > Nefit?
1400 excl montage voor die 36 die jij hebt. 900 euro voor het aansluiten, flink bedrag erop.
Onze Atag Z-ready is van 2010 ergens maar ding gaat prima, zie geen reden om hem te vervangen nu al. Is een frisse ketel echt zoveel zuiniger met een kuub gas?
De reden waarom wij voor een nieuwe ketel gingen was om aardbeving schade "subsidie".
- Knot
- Berichten: 40146
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic
Die Intergas Xtreme is ook alweer van 2017 zie ik dat design, wel dubbele wisselaar etc dus op papier lijkt het een zuinig ding. Voor mij zou een 30 al voldoende zijn.
Volgens mij is het ook belangrijk dat je nieuwe ketel overweg kan met andere soorten gas voor in de toekomst.
Volgens mij is het ook belangrijk dat je nieuwe ketel overweg kan met andere soorten gas voor in de toekomst.