CRZ schreef: 29 aug 2019, 21:45
Richardt. schreef: 30 apr 2019, 12:19
Arthur schreef: 30 apr 2019, 12:08
Jawel hoor. Je kon destijds ervoor kiezen om het helemaal tot in de woning aan te laten leggen. Ik ben Ziggo-klant maar heb ook een glasvezelkastje in de meterkast hangen. Kan zo over als het moet.
Klopt, dat was van een glasvezel aanbieder en je hebt alleen glasvezel als je daar een abo afsluit. Glasvezel via Ziggo kan niet.
De hoofdkabels in de straat van Ziggo zijn echter ook al glasvezel, alleen het stukje van de hoofdkabel tot in de woning niet. Dat is de reden waarom Ziggo niet met glasvezel adverteert en ze dus, in theorie, niet aan glasvezel snelheden komen omdat dit geremd wordt door het laatste stukje kabel.
Dit ligt wel iets genuanceerder, de infrastructuur van Ziggo is anders ingericht en kan niet ‘zo maar’ een vezel doortrekken naar een woning. Een backbone van glasvezel is echt anders dan FttH verbindingen.
LOL dit.
Er ligt glasvezel van de CMTS (Cable Modem Termination System) kasten naar je lokale verdeelkast bij Ziggo.
Wat is hier het probleem van. Er zitten rond de 500 modems op 1 Ziggo CMTS. En die modems hebben samen ongeveer 1,6 Gbit aan bandbreedte ter beschikking. 50 mbit per kanaal en de beste modems op dit moment hebben 32 downstream kanalen, consumenten modems maar 24 kanalen dus 1,2 Gbit. Maw zelfs als je een 600 mbit abbo hebt dan deel je nog steeds die 1,2 Gbit met 500 andere gebruikers en als het dus druk is met thuiswerkers enz dan zakt je snelheid gewoon in.
Die glasvezel naar je straat. Er komt dus een coax signaal uit de CMTS. Dat word via een media converter omgezet naar glas en in je straat weer terug gezet naar coax.
Glasvezel geeft in een HFC systeem dus absoluut niet meer bandbreedte, het is alleen ongevoelig voor EMI straling en je kan er langere aftstanden mee overbruggen. Het kan niet meer bandbreedte geven omdat je aan de limieten zit van de CMTS.
Verder is de huidige hardware van Ziggo echt waardeloos, de Compal/Arris connect box met Puma-6 chipset. Heel erg veel latency variatie op de up stream kanalen. Als je maar hard genoeg bij ze zeurt krijg je uiteindelijk een Broadcom modem van Ubee die normaal bij zakelijk pro geleverd word.
Moet zeggen dat het er haast nooit uit ligt maar kwalitatief is FTTH gewoon een paar stappen hoger. Je hebt veel minder latency variatie en andere vage problemen met afscherming van je kabels etc. Meeste FTTH is GPON, daarmee heb je dan wel weer deels dezelfde andere issues en dat is dat je bandbreedte met je buren enz deelt omdat het ook een shared medium is. Maar je hebt geen modulatie/demodulatie storingen enz. Die box die je bij FTTH in huis krijgt is gewoon een converter die LAN omzet naar single mode fiber.