Bericht
door alt » 07 jan 2021, 14:39
Toch nog toe zijn geen protesten gekomen voor de 4 ongewapende blanken die door staats/capitol politie zijn doodgeschoten.
Noch zijn er branden in het capitol gesticht, zoals bij de blm demonstraties.
Nederland, in 10 maart 1966.
Een brief aan de Amsterdamse burgemeester Wim Polak naar aanleiding van de rellen bij de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980 in Amsterdam. De brief is afkomstig uit het archief van de secretarie-afdeling Algemene Zaken.
Inhuldiging
Toen koningin Juliana op 31 januari 1980 bekendmaakte dat zij op 30 april afstand zou doen van de troon, sloeg burgemeester Wim Polak de schrik om het hart. De wet bepaalde dat de inhuldiging van de nieuwe koningin in Amsterdam plaats moest vinden. Maar bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg in 1966 waren er rookbommen gegooid. Wat stond de stad nu te wachten?
Onrust in Amsterdam
De meestal ludieke provohappenings uit 1966 hadden in de jaren zeventig plaats gemaakt voor grimmige krakersrellen. De spanningen tussen politie en krakers in Amsterdam bereikten een climax in de vroege ochtend van 3 maart 1980. Toen werden pantserwagens ingezet in de Vondelstraat om de door krakers opgeworpen barricades uit de weg te ruimen. Krakers en anderen riepen in de weken voor 30 april op tot verzet en actie. De leuzen waren veelzeggend: ‘Geen woning, geen kroning’ en ‘Kom naar Amsterdam. Helm hoofdzaak’.
Krönungsmesse
Op 30 april liep de situatie in Amsterdam volledig uit de hand. In de Nieuwe Kerk werden de klanken van de Krönungsmesse van Mozart zo niet overstemd, dan toch wel verstoord door de geluiden van politiesirenes en helikopters. Prinses Juliana vertelde later aan burgemeester Polak dat zij na de inhuldiging met een paar kleinkinderen vanaf de bovenverdieping van het Paleis op de Dam naar de gevechten in de Damstraat en Oude Hoogstraat had gekeken. Pas laat in de nacht werd het weer rustig in de stad.
Reacties
Burgemeester Polak kreeg van alle kanten en uit het hele land reacties. De gebeurtenissen inspireerden briefschrijver F.H. Leeuwrik, technisch adviseur uit Lochem, tot het uitdenken van gevaarloze maar effectieve middelen om ‘het tuig’ te bestrijden. Maar ook het politieoptreden was omstreden. Onacceptabel ruw en hard, was het oordeel, en vooral had de politie onschuldige omstanders geen bescherming geboden, zoals een verontruste vader uit Monnickendam opmerkt.
image.jpeg