De WOZ waarde op de aanslag 2020 is per peildatum 1 januari 2019. De gemeente hanteert de daadwerkelijke transactieprijzen rondom de peildatum (met een bepaalde marge (6 maanden geloof is) van geselecteerde referentiepanden. Hoe de gemeente de referentiepanden selecteert is echter een black box. Daar zit meestal ook de ruimte.
Op het taxatieverslag kun je zien welke panden als referentie zijn genomen. op wozwaardeloket.nl kun je de kenmerken van die panden bekijken.
Let ook goed op dat de gegevens van de woning juist zijn oppervlakte, grond, aantal kamers etc.
Voor bezwaar heb ik goede ervaringen met
www.wozconsultants.nl. Zij doen eerst een screening en nemen alleen kansrijke zaken aan op no cure no pay basis.
enne, dat huiliehuilie verhaal van gemeenten over de proceskosten die ze moeten vergoeden: dat start met een verlaging van de WOZ waarde door een aan de gemeente te wijten onrechtmatigheid. Als de gemeente de wet juist toepast, is er dus niets aan de hand.
Enne 2: er zijn heel veel dingen aan de wOZ waarde gekoppeld. Niet alleen gemeentelijke heffingen maar ook het eigen woning forfait in de inkomstenbelasting, erfbelasting, schenkbelasting en nog andere heffingen. Door het belastbare inkomen te verlagen met een lagere WOZ kunnen ook de heffingskortingen wijzigen, je toeslagen etc. Per saldo scheelt het dus meer dan je op eerste gezicht zou denken.