Jeffrey026 schreef: 20 jan 2019, 17:19
Erik schreef: 18 jan 2019, 22:15
Mijn toko (website nog in uitbouw)
www.eosmaritime.com
Lang verhaal kort : Wij doen het (deel) project management voor de elektriciteit bedrijven en/of aannemers die een offshore windpark willen bouwen. Als meewerkend voorman zit ik op de stoel van de Construction Manager (overall), onze consultants zijn veelal offshore installation managers, works managers, package managers, contracts managers, client reps, en specialisten in verschillende disciplines.
Op dit moment bouwen we voornamelijk aan Duitse parken, waaronder een 620MW park ca 100km noord van Schiermonnikoog.
gaaf! hoe zetten ze die windmolens eigenlijk zo recht neer? bedoel de zeembodem is vast niet waterpas, en het overeind houden?
op het vaste land gebruikt men paar kuub beton,betonijzer en dikke draadeinden.
We slaan een Monopile de grond in, gewicht rond de 1200 ton, lengte ca 80m, doorsnede onderin 8m, wanddikte 8-10cm. Maximale scheefstand 0,1 graad. Inderdaad nul komma 1. Tijdens het heien houden we die paal recht op dmv verschillende digitale waterpassen ingebouwd in de hamer maar ook in de gripper, lasermetingen, en soms ouderwets een reflectie meting met een total station. Met name de eerste 15-20m zijn belangrijk, daarna doe je er niets meer aan. In het eerste stuk corrigeren we met de gripper, een soort van grote hand om de paal waar je met paar honderd ton aan trekt. Hieronder zie je een paal (kleintje 5m doorsnede voor klein turbinetje) die wordt neergezet (voordat de hamer erop gaat). Je moet wel met veel variabelen rekening houden, bijv golven, deining en stroming. Dat is ouderwets vakmanschap. Gelukkig. Er zijn verschillende varianten funderingen, je hebt ook nog jackets, tripods en gravity base foundations. Als ik dat óók moet gaan uitleggen
