Zo te zien wel ja...
Autokompas.nl schreef:
De FSD (Frequency Selective Damping)-technologie is oorspronkelijk ontwikkeld als OE-toepassing voor Lamborghini en verscheen in 2001 met de Lamborghini Gallardo op de weg. Inmiddels zijn er volgens Koni acht andere automerken serieus geïnteresseerd in deze techniek.
De meeste van deze fabrikanten mogen (nog) niet met naam en toenaam genoemd worden, maar bijvoorbeeld bij Saab lopen tests met de FSD-technologie. Dat de nieuwe ontwikkeling drie, vier jaar na Lamborghini naar het middenhoge segment lijkt door te sijpelen, is volgens de techneuten en marketingmensen van de schokdemperspecialist logisch. "We zien nu bij relatief 'gewone' auto's dezelfde tendensen als bij sportwagens en limousines uit het absolute topsegment een aantal jaren geleden al te bespeuren waren: ook een heel gewone Mondeo of Laguna staat tegenwoordig op 16- of 17-inch wielen met brede laagprofielbanden. Dat betekent een aanscherping van het conflict dat bestaat tussen het beheersen van carrosseriebewegingen als het duiken bij remmen en het overhellen in bochten, en het effectief controleren van de ophanging (inclusief wielen en banden) zelf."
Opsplitsen
Om een optimale stabiliteit van de auto bij het nemen van bochten, het accelereren en remmen, uitwijkmanoeuvres et cetera te bewerkstelligen is een stugge demping namelijk onontbeerlijk. Terwijl de bewegingen van de ophanging zélf juist om een soepele demping vragen. Anders wordt de auto niet alleen erg oncomfortabel bij het rijden over een klinkerweg, maar reageert hij tevens (zeker in combinatie met brede banden die een relatief stijve, lage zijwang hebben) erg nerveus bij spoorvorming of bochten met een pokdalig wegdek. Er is één gelukkige omstandigheid voor ontwerpers van schokdempers: de frequentie van de bewegingen van de carrosserie ligt altijd in de buurt van 1 Hz, terwijl de bewegingen van het ophangingsysteem zelf ongeveer tien keer sneller verlopen. Als je de mate van demping nu eens kan 'opsplitsen' in hoog- en laagfrequente bewegingen, dan kwam een ideale dempingkarakteristiek ineens een stuk dichterbij.
Tegendruk
Nu zijn er mechanisch/hydraulische en elektronisch gecontroleerde systemen op de markt, die een vergelijkbaar gedrag claimen. Koni claimt als eerste een schokdempersysteem op de markt te brengen waarvan de dempingwaarde een echt frequentieselectief gedrag vertoont, en staafde dit met een aantal grafieken. Het principe achter FSD is heel eenvoudig: waar bij conventionele schokdempers de hoofddempingkarakteristiek wordt bepaald door de hoeveelheid olie die door de zuiger stroomt, is er bij de nieuwe dempers een speciale klep aangebracht, die een parallelle oliestroom (een soort 'tegendruk') controleert. Daarmee ontstaat een vrijwel lineaire toename van de dempingkracht gedurende de tijd dat de zuiger in dezelfde richting beweegt. Korte (hoogfrequente) beweging = lage dempingconstante, lange (laagfrequente) beweging = hoge dempingkracht. Klinkt eenvoudig, maar het kostte de Koni-technici (naar eigen zeggen echte 'oliemannen' die met elektronische systemen niet zoveel op hebben) toch een aantal jaren om het systeem te perfectioneren.
Premium
De goudkleurige FSD-dempers worden nu voor de aftermarket geïntroduceerd, waarbij de afstemming rekening houdt met een grotere bandbreedte aan veerstijfheid (enigszins 'versleten' veren of juist stuggere 'sportieve' exemplaren dan origineel gemonteerd) en rijhoogte (verlagen tot een centimeter of vier zondermeer mogelijk) dan bij de voor de OE-markt geïntroduceerde exemplaren. De FSD-dempers komen boven de bekende 'rode' dempers (verbeterde wegligging en rijcomfort ten opzichte van de OE-standaard) en gele Koni Sport-dempers (sterk verbeterde rijeigenschappen, maar ten koste van een zekere mate van comfort) in het programma. De nadruk ligt op een veel betere handling dan met conventionele dempers bij een tegelijkertijd hoger comfort. De FSD-dempers zijn beschikbaar voor een vijftiental automerken, waarbij gekozen is voor tamelijk recente modellen in het midden- en premiumsegment: de lijst van toepassingen vermeldt onder andere Mini, BMW, Mercedes-Benz, Volvo en Saab. De verkoopprijs van een set van vier dempers ligt op 550 euro.
Strakker
Tijdens de introductie van het FSD-systeem voor de aftermarket had Koni een groot aantal auto's klaarstaan zowel met de origineel gemonteerde dempers als met FSD; om een eerlijk vergelijk mogelijk te maken waren zowel het standaard- als Koni-geëquipeerde exemplaar in op één na alle gevallen telkens voorzien van hetzelfde type (Falken) band in dezelfde maat. Met deze auto's kon worden gereden op het circuit van Zandvoort in de korte uitvoering, op een slalomparcours en op een testbaan met hobbels en verkeersdrempels. Bij deze testritten bleek vooral de stabiliteit en het stuurgedrag van de verschillende auto's flink verbeterd, waarbij dit effect nog het meest merkbaar was bij relatief grote en zware auto's als de Volvo S80 die met de Koni-dempers zowaar sportieve trekken vertoonde. Het deinen en naijlen van de carrosserie bij snel opeenvolgende stuurbewegingen, en het 'op één oor hangen' in bochten was praktisch verdwenen. Bij lange, snelle bochten viel op dat de testauto's met de Koni-dempers 'strakker' en stabieler aanvoelden. Ook bij een Audi A4 was het verschil in respons, balans van de auto en stuurprecisie uitermate goed merkbaar. Daarbij bleef het comfort altijd minimaal gehandhaafd. Al van huis uit strak sturende auto's als de Mini Cooper en BMW 1-serie werden met de FSD-techniek nog net een graadje verfijnder en meer uitgebalanceerd, terwijl het comfort hier merkbaar toenam.
Ben dan wel net als Bert beniewd wat er gebeurt als je een Koni FSD demper integreert in het Magnetic Ride systeem. Wellicht geeft dit wel conflicten onderling, maar aan de andere kant zou dit wel eens prima kunnen werken aangezien de FSD een extra afstelmogelijkheid aan het onderstel geeft.
Even ter promotie:
KONI FSD dempers
De voordelen van stugge én soepele demping gecombineerd in één demper. Stug voor sportief rijden op egale wegen en soepel voor comfort op ongelijk wegdek. De FSD demper past zich hydraulisch in een fractie van een seconde aan. Dat betekent minder overhellen in bochten, beter sturen, een verhoogd veiligheids niveau en vooral een betere wegligging.
Op basis hiervan maakte ik mijn opmerking dat FSD eigenlijk hetzelfde biedt als MR. Feitelijk beloven ze hetzelfde alleen zonder de ingewikkelde elektronische regelinstallaties. Maar ja, in hoeverre dit ook daadwerkelijk waar is

: