@Knot: die 22,8 liter per 100 km zul je vast halen als je in sport-modus door Eifel of Alpen gaat jagen verwacht ik, maar vooralsnog valt het mee.
Inmiddels zo’n 250 km afgelegd met de Cayenne dus tijd voor wat eerste indrukken. Een vergelijking met de X5 ligt voor de hand aangezien ik daar de afgelopen 12 jaar in heb gereden en het concept van beide auto’s vergelijkbaar is.
Motor/bak:
Met zijn 400 pk en 500 Nm is het geen stakker dus hij wil er aardig vandoor. Van 0-100 zou in 5,9 sec gaan waarbij hij het rond de 260 km/u voor gezien houdt. Het maximum koppel ligt bij 3.500 tr en daarmee een stuk hoger dan bij de X5 met zijn 520 Nm bij 2.200 tr. Hij is echter voldoende soepel om ook vanaf lage toeren rap vooruit te gaan, maar als je echt serieus de vaart erin wil houden dan is wat meer toeren maken wel gewenst.
In de X5 zat nog een relatief oude 6-bak-automaat die direct ouderwets aanvoelt tov de 8-bak in de Cayenne: de 8-bak schakelt een stuk rapper en soepeler. Velen zullen de handmatige bediening nooit gebruiken, maar met de caravan erachter deed ik dat wel altijd omdat de bak anders te snel opschakelde. Middels de stuurbediening gaat dat bij de Cayenne nog een stuk makkelijker.
De terugrit naar huis na aankoop ging sukkelend met 107/u in 1:10,8 maar waarschijnlijk ga ik dat nooit meer halen

. Sturend in de omgeving, her en der door het centrum met verkeerslichten en zo nu en dan stevig op het gas staand gaat het richting de 1:7 wat ook wel in de lijn van mijn verwachting ligt. Een grote beurt hoeft hij voorlopig nog niet te hebben, de tussenbeurt zit halverwege die periode dus dat duurt ook nog even.
Groot onderhoud duurt nog wel even:
Onderstel:
De rijhoogte kun je in de middenconsole variëren waarbij ik de stand normaal al relatief hoog vind ogen dus heb ik hem één tikje lager staan waarmee hij voor en achter respectievelijk 22 en 25 mm zakt. Hij is daarmee iets stugger, maar nog altijd een stuk comfortabeler dan de X5. Of het veel verschil maakt in snel genomen bocht kan ik nog niet beoordelen want heb het tot op heden relatief rustig aan gedaan.
De Cayenne reageert een stuk directer op stuurbewegingen dan de X5 en helt een stuk minder over. Door op de Sport-knop in de middenconsole te drukken verandert het karakter van de auto stevig. Van een relaxte cruiser (met vering in normaal) gaat het over naar een sportief georiënteerd gevaarte: de auto wordt lager gezet, de demping wordt stugger gezet, de bak schakelt later op en eerder terug en hij reageert feller op het gaspedaal. Het is dan ineens een hele andere auto waarmee je zin krijgt om wat wegen in de Eifel of Alpen aan te vallen
Comfort:
Met luchtvering rondom is de Cayenne merkbaar comfortabeler dan de relatief stugge X5 in de M-sport-uitvoering. De 8 cylinder hoor je zijn zware sonore geluid met name bij het optrekken maken, maar eenmaal op snelheid verdwijnt hij gelukkig naar de achtergrond. Gemeten heb ik het niet, maar gevoelsmatig is hij stiller dan de X5. De 8 cylinder klinkt uiteraard een stuk aangenamer dan de 6 cylinder diesel wat ook geen verkeerde is qua sounds. De stoelen zitten als gegoten en pakken je nog steviger vast dan de exemplaren in de X5. De zijwangen van zowel rug als zitting zijn elektronisch instelbaar net als de dikte en hoogte van de lendesteun. Het kan niet anders dan dat je met al die mogelijkheden een perfecte zitpositie gaat vinden met gelukkig met geheugenfunctie voor man- en vrouwlief.
Het stuur is elektrisch verstelbaar en kan enorm ver naar binnen wat ik wel prettig vind. Bij het uitstappen gaat indien gewenst het stuur omhoog en de stoel naar achter zodat je met je dikke pens wat makkelijker uit kunt stappen

. Ik heb die functie uitgezet want vindt met name het geschuif van die stoel niet prettig. Het verwarmbaar stuur is mooi compact van vorm als je dat vergelijkt met de X5 en ligt lekker in de hand waarbij het gelukkig nog mooi mat is in plaats van de aalgladde stuurtjes die je nog wel eens ziet.
Compact stuurtje met afgeplatte onderkant:
Verder wordt je in het interieur omgeven door een gigantische hoeveelheid knopjes. Met de hele middenconsole vol en ook nog eens aardig wat knoppen aan het dak waan je je bijna in een vliegtuig

. Ik vind het persoonlijk machtig mooi, maar kan me zo maar voorstellen dat anderen het too much vinden. Heb die tik destijds in mijn jeugd opgelopen vrees ik want toen was ik al onder de indruk van al die knopjes in de deur en middenconsole van onze Renault 25 V6 Turbo.
Middenconsole vol met knoppen:
Dak met de nodige knoppen:
Deur met ook weer voldoende knoppen:
Bijzonderheden:
- met rondom 295 brede sloffen om de 21” velgen ligt er serieus breed rubber onder.
- start-stop systeem op een auto met zo’n blok

. Het zal vast goed bedoeld zijn, maar ik vind het redelijk onzinnig dus eerste wat ik doe na het instappen is dat uitzetten.
- de verschuifbare achterbank met verstelbare rugleuning maakt het mogelijk om passagiers alle ruimte en comfort te geven of de voorkeur te geven aan de vele bagage.
Typsich Porsche:
- contactslot links: ook mijn 84-er 911 turbo had het maar links èn het feit dat je hem om moet draaien is wel weer even wennen als je rechts met een startknop gewend bent
Contactslot links:
Het is overigens geen normale sleutel met baard:
- toerenteller centraal in het midden: ook dat zie je in andere Porsches terug. Gevolg is dat de snelheidsmeter maar “half rond” is en daardoor enorme stappen kent qua cijfers. Ben er nog niet uit of het handiger is om daarop te kijken of op de digitale variant onderin de toerenteller.
- flinke hoeveelheid tellers: in veel auto’s heb je tegenwoordig niet eens meer een koelvloeistofmeter. In de Porsche is dat heel anders met een temperatuurmeter voor zowel de koelvloeistof als de olie, maar ook een oliedrukmeter. Daarnaast kun je die info in het multifunctionele display rechts naast det toerenteller tot op het cijfer nauwkeurig digitaal oproepen.
Meters genoeg voor je neus:
Missers tov de X5:
- in de X5 kon je een knop op het stuur programmeren om bijvoorbeeld het navi-scherm uit te zetten. Een programmeerbare knop op het stuur is er wel, maar die functie kun je er niet aan koppelen. Het uitzetten van het scherm zit vrij omslachtig ver in één van de vele menu’s dus da’s niet heel handig.
- de Cayenne heeft wel een hold-functie die ervoor zorgt dat de auto op een helling niet achteruit rijdt, maar een auto-hold heeft hij niet. Hierbij hoefde je bij de X5 niet bij ieder verkeerslicht met je voet op de rem te gaan staan want dat ging automatisch.
Overall:
Ben erg content met de wagen en kijk er iedere keer naar uit om er een stukje mee op pad te gaan. Ik was destijds met de X5 ook superblij, maar die behoefte om weer eens een blokkie om te gaan had ik toen niet. Op naar nog vele kilometers met een big smile op mijn gezicht
