Ervaring met nieuwe lenzen?

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Online
Gebruikersavatar
HarryC
Berichten: 725
Lid geworden op: 15 mar 2010, 13:25
Locatie: Thuis
Contacteer:

Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door HarryC » 06 apr 2022, 21:36

Aangezien de vergrijzing ook op het forum z'n intrede doet.... Dus misschien dat er mensen bij zijn die me kunnen adviseren.
Ik ben inmiddels de 50 gepasseerd en heb al enkele jaren een leesbril, met jaarlijks oplopende sterkte.
De laatste tijd stoor ik mezelf er steeds meer aan dat ik voortdurend met brillen aan t slepen ben en eigenlijk niets meer goed kan lezen zonder bril.
Dus ik heb Google maar eens aangeslingerd en gekeken naar de mogelijkheden qua oogcorrectie lasering of lensimplantatie.
De conclusie voor zover ik het begrijp Is dat je nieuwe lenzen kunt laten implanteren. Je oude lenzen worden dan verpulverd middels een laser. Er worden nieuwe kunststof lenzen geplaatst in je ogen en je bent je levenlang van de bril af en ook in de toekomst verzekerd tegen ouderdoms staart en dergelijke.
De ingreep schijnt niet heel veel voor te stellen, ondanks dat ik erg bang voor alles wat aan m'n ogen gedaan zou moeten worden, is met een kleine 15 minuten per oog gepiept.
De prijzen variëren van 2500 tot €3000 per oog klinkt als veel geld maar ik denk dat ik de laatste 5 jaar al ongeveer €2000 aan brillen heb uitgegeven, los van de ergenis dat je voortdurend een bril nodig hebt. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders het financiële plaatje weerhoudt mij er niet van om de ingreep te laten doen.
Maar mijn ogen zijn mij heel dierbaar en de vraag is dan ook zijn er mensen die ervaringen hebben met lensimplantaten en zijn er mensen die ervaringen hebben met klinieken die deze ingreep uitvoeren. Ik wil alleen maar door de beste kliniek geholpen worden want ik wil 0,0 risico lopen met mijn ogen.

Alvast bedankt voor jullie input.

Gebruikersavatar
328Ti
Berichten: 3028
Lid geworden op: 26 nov 2012, 23:10

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door 328Ti » 06 apr 2022, 22:11

Duidelijk verhaal, wist niet dat dit allemaal kon.

Persoonlijk geen ervaring mee.

Nou dvh, kom er maar in

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door dvh » 07 apr 2022, 08:18

Er worden nieuwe kunststof lenzen geplaatst in je ogen en je bent je levenlang van de bril af
Nope
want ik wil 0,0 risico lopen met mijn ogen
Dan moet je een bril blijven dragen :*-)

Zal het kort en bondig proberen te houden.
Buiten de traditionele bri heb je de volgende alternatieve oplossingen om van je correctie af te komen

- ooglaseren
- lensinplantaat
- contactlenzen

Nu werken al die dingen ongeveer op dezelfde manier. Alleen is de behandeling anders.
Contactlenzen is van de 3 de meest laagdrempelige. Ooglaseren en lensimplantaat is een 'operatie' en wordt gezien als een cosmetische ingreep. Net als een borstvergroting. (of je het hier nu mee eens bent, de zorgverzekeraars zien het zo. Hou dit in gedachte met eventueel risico waar ik later op terug kom )

Tot voorheen hadden alle 3 bovenstaande oplossingen hetzelfde resultaat. Je kon de veraf-sterkte laten verdwijnen ( mits goed lukt natuurlijk ) Maar als je 50+ bent zat je altijd nog met het 'lees'-probleem. Hoe ouder je wordt. Hoe slechter je van dichtbij gaat zien. De reden waarom zoek je zelf maar ff op :-)

De laatste jaren wordt er meer geëxperimenteerd met een leesdeel in de lens. Of in de implantlens. Bij laseren is dit niet mogelijk.
De implantlens of de contactlens hebben een beetje dezelfde werken.

Het is een lens. En je moet je voorstellen dat die lens allemaal cirkels heeft. Een laagje voor veraf. En weer een laagje voor dichtbij. En zo naar het centrum allemaal laagjes. Veraf , dichtbij , veraf , ect. Je snapt het wel.

Je hersenen moeten hiermee kunnen omgaan. Dit vergt een goed vooronderzoek of je ogen wel goed samenwerken, of je sterkteverschil rechts- en links niet te groot zijn. Enzovoort. Als je door de keuring bent gekomen dan zou je over kunnen gaan tot actie.

Een contactlens geeft min of meer hetzelfde resultaat. Het is nog wat makkelijker omdat je originele ooglens er ook nog is en die heeft een accommodatievermogen. Die kan gewoon scherpstellen zeg maar. dus als jij door vakje 'lees' kijkt en het is net niet de juiste afstand. Dan stuurt je ooglens wat bij zeg maar.

Als je een inplantlens laat inplanteren. Dan heb je eenzelfde oog als een persoon van 75+ die zich aan staar heeft laten opereren. Een oog zonder accommodatievermogen. Er zit dan een 'neplens' in je oog. Die doet niks meer. die staat gewoon stil. Er is geen focussen meer. De lens bepaald op welke afstand jij ziet.
Als je dan zo'n multifocale lens hebt laten plaatsen dan verwacht jij op alle afstanden goed te zien.

Denk maar aan een raam waar luxaflex voor hangt die open staat. Je kan door het raam naar buiten kijken. Maar er hangt altijd een waas voor je beeld. Dat is de luxaflex. Zo ga je dat ook ervaren met zo'n multifocale implantlens.
Is dit storend? Ja. Kun je hieraan wennen? Misschien.
Met contactlenzen is het zo dat als het niet went of niet bevalt. Dan stop je ermee. Bij een operatie met implantlens zul je ermee moeten leren leven. Fijn of niet fijn.

Omdat je oog niet meer kan focussen en je oog maar op 2 afstanden kan zien. 'ver' en 'dichtbij' Waar dichtbij vaak rond de 30-40 cm is. Zal computeren op de traditionele manier ( desktop met beeldscherm ) soms ook een probleem opleveren. Het beeldscherm staat te dichtbij voor het verafdeel in de lens. En te veraf voor het dichtbijdeel.

Ik kan zo nog wel even doorgaan met meerdere voorbeelden. Maar je leest al , het is niet perfect. Buiten de standaard randzaken die je aan je ogen zal ervaren na een dergelijke laser/implantlens operatie als halo's , droge ogen , lichtgevoelige ogen en nog wat dingetjes is het eindresultaat dus niet perfect.

' Ja maar ik heb een vriend die heeft het laten doen, en die is SUPER tevreden '

Kijk. Dat is prachtig.
Maar mijn ervaring is dit.

Je hebt kritische mensen. En je hebt minder kritische mensen.
Ik tref ook mensen die 50+ zijn. Voor het eerst hun ogen laten opmeten. En wat blijkt. Voor veraf zit er een hoop sterkte waar ze nooit wat aan hebben laten doen.

' wat doet u voor werk ? '
Vrachtwagenchaffeur

'Ow u heeft -1.50 en een cylinder van 0.75 , geen last van gehad dan ? '
Nee ik zie toch alles

'Ja maar niet scherp toch?'
Nou ik zie alles gewoon hoor
..

Dat soort mensen. Als dat soort mensen ipv -1.50 , -4.00 zouden hebben en zelfde de bomen niet meer zien staan. Dat soort mensen laten zich dan bijv behandelen. En als ze dan van -4.00 op -0.75 eindigen. En ze kunnen weer voor 70% lenzen. Die zijn supertevreden.
Geweldig ! Roepen ze dan op elke verjaardag. ' Ik zie alles weer'

Mensen die wel kritisch zijn op hun zicht. En of heel bewust zijn van wat ze kunnen zien. Die zijn ontevreden. Want hoewel ze na -4.00 met 0.75 eindresultaat na behandeling weer kunnen zien. Zijn zij bewust van het feit dat het beter kan. De TV is niet zo HD als voorheen. En savonds in het donker is het met autorijden nog steeds pittig. En die halo's maken me gek. Enzovoort

Het is een 'oplossing' , het is een manier om van je bril af te komen. Is het perfect? Nee. Als jij genoegen neemt met 80% dan zal je tevreden zijn. Wil je 100%. Dan kom je van een koude kermis thuis.
Van te voren moet je een document ondertekenen. Dat als het mis gaat het eigen risico is. Zorgverzekeraars zien het als cosmetische ingreep en zullen afstand doen bij medische complicaties. Komt dit vaak voor? Nee. Komt het nooit voor? Nee.

Ben je dan altijd van je bril af?
Nee.

Je oog bestaat uit 3 onderdelen waardoor je een bril nodig kan hebben.
1- je oog is te lang of kort
2- je hoornvlies heeft een afwijking
3- Je ooglens is te bol of te plat

Bij lensimplantaat veranderen ze de ooglens. Nr 1 en 2 zijn in de toekomst gewoon nog aan verandering onderheven
Bij ooglaseren veranderen ze het hoornvlies. Nr 1 en 3 zijn in de toekomst gewoon nog aan verandering onderheven
Nou dvh, kom er maar in
Jaja :-)

Gebruikersavatar
frankie
Berichten: 2068
Lid geworden op: 23 nov 2008, 14:17
Locatie: BMW city

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door frankie » 07 apr 2022, 09:36

Ben je opticien dvh?

Ik zal het aan mij vrouw vragen, die zit in die branche en verkoopt lenzen en machines voor dergelijke operaties (al is dat voornamelijk voor staar. En als je ook staar hebt, ligt het met vergoeding/geen vergoeding ook weer wat anders) :)

Als tip als je het laat doen, ga naar een zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd in ogen en niet naar een gewoon ziekenhuis.

Online
Gebruikersavatar
HarryC
Berichten: 725
Lid geworden op: 15 mar 2010, 13:25
Locatie: Thuis
Contacteer:

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door HarryC » 07 apr 2022, 09:46

Bedankt voor de bijdrage.

Ja dvh is opticien.
Ben benieuwd naar de input van je vrouw frankie.
Vergoeding weet ik al, is het mij ook niet om te doen.
Belangrijkste vraag voor mij is, ben je "voorgoed" van je leesbril af.
Ik heb nu plus 1,75/2,0 met conische glazen in mijn leesbril. En is puur ouderdoms kwaal. Geen staar of verdere afwijkingen aan mijn ogen.

Arstey
Berichten: 268
Lid geworden op: 03 dec 2018, 15:52
Locatie: Vlaanderen

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door Arstey » 07 apr 2022, 09:50

Hier heeft mijn vader lasercorrectie gehad, had 1 lui oog dit is recht gezet + zeer slecht ver zicht op dit oog (laten krassen).
Heeft er zelf voor gekozen om maar 1 oog te laten opereren omdat er dan geen kans is dat het mis gaat op beide ogen...
Super tevreden van!

Mijn moeder twee nieuwe lenzen ingepland op 2 jaar tijd, dit wel door cataract.
Ook super tevreden van, daarom dat ze na een jaar ook het 2de oog laten opereren heeft.

Hier in Belgïe is het verschil tussen gewoon ziekenhuis of privé kliniek wel klein, daarom is mijn moeder naar een Universitair ziekenhuis gegaan desondanks we iemand kennen met een privé ziekenhuis, de arts die haar al jaren behandelde werkt in het UZ dus was het beetje onnodig om voor de operatie zelf dan nog te veranderen naar een ander ziekenhuis.

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door dvh » 07 apr 2022, 10:26

Belangrijkste vraag voor mij is, ben je "voorgoed" van je leesbril af.
Nee dus.
Gelukkig maar anders verkocht ik niet zoveel brillen meer :p

Gebruikersavatar
frankie
Berichten: 2068
Lid geworden op: 23 nov 2008, 14:17
Locatie: BMW city

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door frankie » 07 apr 2022, 10:29

HarryC schreef: 07 apr 2022, 09:46 Ben benieuwd naar de input van je vrouw frankie.
Hier de input van haar:

Als eerste, ze is het niet op alle punten eens met dvh :tooth:

Bij 50+ is lens implantaat prima, onder de 50 zou ze het nog niet aanraden. Een multifocale implantaat lens kan inderdaad halo's geven, maar datzelfde geldt voor harde lenzen, al kun je die natuurlijk wel gewoon uit doen zoals dvh aangeeft. Meeste mensen hebben na de ingreep echter geen last van halo's, maar het kan dus wel. Tegenwoordig zijn er nieuwe lens technieken die niet meer met ringen werken, maar met "edof" (extendend dept of focus), dus zeker geen halo's. Leesbril in de meeste gevallen niet meer nodig, maar dus geen garantie.

Zij zou een zelfstandig behandelcentrum aanraden. Afhankelijk waar je woont Oogkliniek Drechtsteden (Papendrecht), Bergman clinics of Feyo.

Ze vraagt nog welk beroep je hebt.

En als laatste advies, toch nog even kijken of er niet beginnende staar is. Dan wordt de operatie volledig vergoed, moet je alleen wat bijbetalen voor de speciale lens.

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door dvh » 07 apr 2022, 11:39

Leesbril in de meeste gevallen niet meer nodig, maar dus geen garantie.
Ik zie vooral die 'niet meeste gevallen' ;-)
geen garantie
Ajj

Gijzert
Berichten: 4998
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door Gijzert » 07 apr 2022, 13:36

frankie schreef: 07 apr 2022, 10:29
HarryC schreef: 07 apr 2022, 09:46 Ben benieuwd naar de input van je vrouw frankie.
Meeste mensen hebben na de ingreep echter geen last van halo's, maar het kan dus wel.
51% is al meeste mensen. :kikker: Als werkelijk 49% kans op halo's is dan zou ik het risico helemaal niet nemen.

Gebruikersavatar
frankie
Berichten: 2068
Lid geworden op: 23 nov 2008, 14:17
Locatie: BMW city

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door frankie » 07 apr 2022, 14:00

Direct of kort na een operatie kan inderdaad bij 50% negatieve dysphotopsia (halo's, glares, bogen etc.) voor komen, maar binnen een jaar is dit afgenomen naar minder dan 2%. Daar zijn wel studies over.

Gebruikersavatar
Hitz
Berichten: 1935
Lid geworden op: 12 jan 2012, 11:09
Auto: Mercedes-Benz S 320 CDI
Locatie: Flevoland

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door Hitz » 07 apr 2022, 14:08

dvh schreef: 07 apr 2022, 08:18 ...
Held dat je de moeite neemt om dit zo helder uiteen te zetten!

Ik zou zelf nooit risico nemen met mijn ogen, dan maar een bril..

Gebruikersavatar
markk
Berichten: 3846
Lid geworden op: 01 feb 2006, 20:23

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door markk » 07 apr 2022, 14:28

Al enige jaren fotochromatische multifocale bril. Zou niet anders willen. Geen geklooi aan m'n ogen, geen geklooi met aparte zonnebril, altijd een bril op en m'n ogen beschermd tegen rondvliegend vuil, splinters, insekten, etc.

Zelfs helm op/af (systeemhelm) no problem ...

En 's avond zonder bril in bed ziet m'n vrouw er nog net zo uit als 30 jaar geleden :)

Enige waar ik echt een schijthekel aan heb is in de regen met druppels op de bril ....

JeroenT
Berichten: 2199
Lid geworden op: 06 mei 2006, 23:02

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door JeroenT » 07 apr 2022, 14:36

Top posts hierboven!

Zelf al jaren aan de zachtelenzen.
Ook jaren geleden een intake gehad bij Bergman voor lens implantatie.
Het kon, ik had de centen ervoor.
Laseren wilde ik toen al niet, want de lens implantaat zou er ook weer uit moeten kunnen.
Maar ik durf niet... als er wat met m'n ogen misgaat... brrr.
Sowieso was er een grotere kans op staar.

Ben sinds dit jaar zelfs 50/50 terug naar een normale bril.
Bevalt ook prima, geeft de ogen merkbaar rust ipv dag in dag uit met lenzen lopen.

Gebruikersavatar
HJ2
Berichten: 3564
Lid geworden op: 21 jan 2010, 18:10
Locatie: Delluf 'shire'

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door HJ2 » 07 apr 2022, 15:50

Hitz schreef: 07 apr 2022, 14:08
dvh schreef: 07 apr 2022, 08:18 ...
Held dat je de moeite neemt om dit zo helder uiteen te zetten!

Ik zou zelf nooit risico nemen met mijn ogen, dan maar een bril..
+ 1.
Ik zou alleen nachtlenzen ter overweging nemen.
Ik heb ze gehad, drama (net als alle lenzen bij mij) maar de paar nachten dat het heeft gewerkt, super! Nagenoeg de hele dag goed zicht, alleen na 21:00 begon het weer sterk af te nemen. Jammer dat ik er niet aan kan wennen. Nu weer geinvesteerd in een goed montuur met ditto glazen.
Het zij zo.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31208
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door JP » 07 apr 2022, 17:41

Ik heb te korte nachten voor nachtlenzen en het “systeem” bevalt me niet zo. Sinds kort lenzen met links een cylinder, bevalt super en dat voor nog geen €10 per maand.

Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10411
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door tomgtr » 07 apr 2022, 18:33

Ik heb multifocale daglenzen. Bevalt me prima. Had totaal geen gewenningsproblemen en met multifocale bril kon ik totaal niet op computer werken. Dus nog computerbril erbij. Zit helaas rechts op +5,57 met max leesaditie. Daglenzen stoppen bij plus 6 dus als ogen nog verder achteruit gaan is het klaar met lenzen. Maar goed ik zit niet veel meer achter computer dus veel switchen naar computerbril gebeurt niet meer.

Gebruikersavatar
Jaws
Berichten: 357
Lid geworden op: 25 jan 2021, 23:35
Locatie: Zuid-Holland

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door Jaws » 07 apr 2022, 19:12

Ik hoef geen leesbril, iets meer licht is genoeg :mrgreen:

Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10411
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door tomgtr » 07 apr 2022, 19:23

En langere armen

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31208
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door JP » 07 apr 2022, 19:42

Zittend plassen ?

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39712
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door Arthur » 07 apr 2022, 19:51

Sowieso.

Gebruikersavatar
HJ2
Berichten: 3564
Lid geworden op: 21 jan 2010, 18:10
Locatie: Delluf 'shire'

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door HJ2 » 07 apr 2022, 23:03

Ahw…

Gebruikersavatar
JdBn
Berichten: 1339
Lid geworden op: 05 aug 2014, 10:15
Auto: E91 335d & A112 Abarth

Re: Ervaring met nieuwe lenzen?

Bericht door JdBn » 28 apr 2022, 08:52

Ik gebruik maandlenzen (-3.5 en -2.25 met cilinder) en heb nog een bril erbij voor de ochtenden / dagen dat ik geen zin heb ze in te doen of soms s'avonds. Ik denk niet dat ik gauw zou overwegen iets aan m'n ogen te laten doen, kans dat het fout gaat zal wel klein zijn maar als het fout gaat... Ooit eens iets gelezen over het laseren van ogen wat bij een enkeling resulteerde in continue zenuwpijn in het oog. Nou, toen was ik wel genezen van dat idee :tooth:

Op zich ook wel een raar idee om iets te gaan doen aan het oog dat in feite gewoon gezond is. Bij staar oid zou ik er wel iets aan laten doen waarschijnlijk, maar daar hoef ik me gelukkig nog niet druk om te maken.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], PeterM, vigilante en 277 gasten