Opwarming van de aarde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Downforce Hans
Berichten: 12543
Lid geworden op: 05 jan 2007, 10:36
Locatie: Waterloo

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Downforce Hans » 15 okt 2020, 09:44


Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 15 okt 2020, 10:44

Ik ben geen abonnee Hans, kun je copy pasten aub?

Gebruikersavatar
Downforce Hans
Berichten: 12543
Lid geworden op: 05 jan 2007, 10:36
Locatie: Waterloo

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Downforce Hans » 15 okt 2020, 14:32

Nieuwe klimaatrel VN: alarmerend rapport in tegenspraak met eigen data
author avatar
Door EDWIN TIMMER

Updated Gisteren, 11:53
Gisteren, 10:45 in BINNENLAND



AMSTERDAM - De Verenigde Naties zijn verzeild geraakt in een nieuwe klimaatrel nu een recent rapport, dat stelt een toenemende klimaatrampspoed te signaleren, in tegenspraak lijkt met eigen data.

Een brandweerman vecht tegen de vlammen in de Australische staat New South Wales, december 2019.
Een brandweerman vecht tegen de vlammen in de Australische staat New South Wales, december 2019.Ⓒ AFP
Het gaat om de publicatie ’Human Cost of Disasters’ (De menselijke prijs van rampen). Daarin wordt gesproken van een „duizelingwekkende stijging van klimaatgerelateerde rampen over de laatste twintig jaar”. Hetzelfde stuk bevat echter een grafiek, waaruit blijkt dat het aantal natuurrampen sinds 2000 juist met 15 procent is afgenomen.


Het is niet het enige omstreden element uit het rapport van de VN-organisatie voor Rampenrisicovermindering (UNDRR) uit Genève. Ook de gebruikte data zouden onbetrouwbaar zijn en de alarmistische taal van Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering, lijkt wel ingefluisterd door actiegroepen als Extinction Rebellion.

Met de ophef klinkt inmiddels de roep om ten minste rectificatie. „Dit is een enorme, beschamende blunder”, zegt Benny Peiser, directeur van de Global Warming Policy Forum, een Britse conservatieve denktank. „De Verenigde Naties moeten dit rapport onmiddellijk intrekken en zich verontschuldigen voor deze misleiding van het publiek.”

Ook Roger Pielke jr., een gerenommeerd Amerikaans wetenschapper op het gebied van natuurrampen – en allesbehalve een klimaatontkenner – betreurt de scherpe stellingname door de UNDRR. In e-mailcontact met De Telegraaf oordeelt hij dat de opstellers „gebrekkige conclusies” hebben getrokken.

Orkaangeweld
Het is niet voor het eerst dat de VN worden beticht van klimaatoverdrijving. Unicef stelde vorig jaar dat orkaangeweld in de Cariben steeds meer kinderen op de vlucht jaagt. ’Pure bangmakerij’, oordeelde toen een orkaanspecialist. En een rapport van het klimaatpanel IPCC voorspelde ooit al eens dat de Himalaya in 2035 gletsjervrij zou zijn. Ook dat bleek een wetenschappelijke mispeer.

Februari 2020: een straat in Mytholmroyd, Noord-Engeland, loopt onder tijdens storm Ciara.
Februari 2020: een straat in Mytholmroyd, Noord-Engeland, loopt onder tijdens storm Ciara.Ⓒ AFP
Het UNDRR-rapport onderbouwt zijn stelling over toenemende klimaatrampen echter met data van het befaamde Belgische Onderzoekscentrum voor de Epidemiologie van Rampen (CRED). Tussen 1980 en 1999 telde deze Leuvense database 4212 rampen en vanaf de eeuwwisseling tot 2020 7348. Ergo: het klimaat is op hol geslagen.

„Dit is duidelijk bewijs dat in een wereld waar de mondiale gemiddelde temperatuur in 2019 1,1 graad boven het voor-industriële tijdperk lag, de effecten voelbaar zijn van een toenemende frequentie van extreem weer, waaronder droogte, overstromingen, winterstormen, orkanen en branden”, aldus het rapport, waaraan ook CRED-onderzoeker Joris van Loenhout meewerkte.

Onbetrouwbaar
Maar ook hier slaat men de plank mis, waarschuwt Pielke jr. De data over rampen uit de vorige eeuw zijn, zo heeft het CRED zelf meermaals erkend, gebrekkig. En dus onbetrouwbaar. In de tijd van voor het internet werd nu eenmaal niet alles zo perfect gerapporteerd als nu. De Engelse blogger Paul Homewood ontdekte bovendien een ’sprongetje’ in het aantal geturfde rampen door het Belgische instituut vanaf 1998: precies het jaar dat het CRED een Amerikaans geldbedrag kreeg om statistieken te gaan publiceren.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Roger Pielke jr. zijn de data over rampen uit de vorige eeuw gebrekkig en dus onbetrouwbaar.
Volgens de Amerikaanse wetenschapper Roger Pielke jr. zijn de data over rampen uit de vorige eeuw gebrekkig en dus onbetrouwbaar.Ⓒ DE TELEGRAAF
De datasets over de twee verschillende periodes zijn derhalve te verschillend van kwaliteit, stelt Pielke jr. „Je mag op basis hiervan geen conclusies trekken over een veranderende frequentie in klimaatextremen”, oordeelt de onderzoeker van de University of Colorado.

’Veel verbeterd’
Van Loenhout bestrijdt die kritiek. Desgevraagd erkent de aan de Universiteit Utrecht opgeleide onderzoeker dat het CRED voorheen weliswaar kritisch is geweest over de eigen database, maar dat er sindsdien veel is verbeterd. Van de gegevens, die teruggaan tot 1900, zijn misschien alleen de eerste zestig jaar ’nog niet helemaal compleet’.

Maar in de VN-studie speelt dat probleem niet, stelt hij. „Vanaf ongeveer 1960-1970 is de volledigheid van de data veel groter, en het aandeel missende rampen veel kleiner. We zijn voortdurend bezig om de volledigheid te verbeteren, en dit gebeurt ook voor voorgaande jaren en decennia. Om die reden zijn statements gemaakt in 2004 en 2006 inmiddels enigszins achterhaald, aangezien de volledigheid van de database sindsdien is verbeterd”, formuleert Van Loenhout.

Januari 2020: een gewonde vrouw wordt afgevoerd na een aardbeving in de provincie Elazig in Oost-Turkije.
Januari 2020: een gewonde vrouw wordt afgevoerd na een aardbeving in de provincie Elazig in Oost-Turkije.Ⓒ AFP
Pielke jr. reageert verbaasd dat het Belgische instituut, naar zijn weten voor het eerst, zo overtuigd is van zijn oudere data. Ook is de Amerikaan het niet eens met Van Loenhouts kritiek dat Pielke jr. geen afnemende trend uit de afgelopen twintig jaar zou mogen afleiden. „Onzin. Natuurlijk mag dat wel, het is de definitie van een trend.”

Bevolkingsgroei
De felle botsing is wellicht verklaarbaar door de sterke afwijking van de UNDRR van de studies die Pielke jr. zelf altijd heeft gedaan. Keer op keer toonde hij aan dat er ondanks een toename van financiële schade door natuurrampen, (nog) geen verandering is te zien in de intensiteit van de meeste weersextremen. Toenemende schade komt eerder voort uit de groei van bevolking, vastgoed en bezittingen in kwetsbaar gebied.

Het VN-klimaatpanel IPCC onderschrijft dit, benadrukt Pielke jr. „Alles wat ik zeg, komt overeen met het IPCC.” Eén veelzeggende trend die de Amerikaan vond, is dat het aantal dodelijke slachtoffers door natuurrampen in de afgelopen honderd jaar is gedaald met 95 procent. Ondanks de sterk gegroeide wereldbevolking. De UNDRR wijkt „verbijsterend” af van de bevindingen van haar zusterorganisatie IPCC onder dezelfde VN-paraplu.

Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering.
Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering.Ⓒ EPA
Het weerhoudt VN-gezant Mizutori er niet van om vol op het orgel te gaan. Ze prijst in het rapport VN-medewerkers en vrijwilligers die talloze levens hebben gered bij eerdere natuurrampen. „Maar het wordt hen steeds moeilijker gemaakt, vooral door industrielanden die vreselijk tekortschieten in het verlagen van hun broeikasuitstoot tot een niveau zoals is afgesproken in het Akkoord van Parijs.”

GWPF-directeur Benny Peiser walgt van die beschuldigende vinger. Alsof inwoners van rijke landen schuldig zijn aan de toekomstige doden van natuurrampen in armere landen. „Dit is geen wetenschap meer, maar een puur politiek rapport.”

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 15 okt 2020, 14:49

Verenigde Nazi's , levensgevaarlijke organisatie, brengt de wereldmaatschappij ernatige schade toe. Agenda 21 is levensgevaarlijk.

Dank voor de tekst Hans.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door romo » 16 okt 2020, 15:58

De idioterie van gas-loos mooi geïllustreerd;


Gasvrij project Purmerend ligt stil


 De proef met het aardgasvrij maken
van een woonwijk in Purmerend ligt
stil.Volgens NRC is er een waslijst aan
tegenvallers bij de overschakeling van
gas op een warmtenet.

Zo vallen de kosten tegen en blijkt het
ingewikkeld om de werkzaamheden samen
te laten vallen met de vervanging van
het riool.Ook de afstemming met een
woningcorporatie zou stroef verlopen.

Het proefproject in Purmerend-Overwhere
gold tot nu toe als lichtend voorbeeld
bij het gasloos maken van woonwijken.
In 2022 moeten 1276 gebouwen in de wijk
van het gas af zijn,maar volgens de
gemeente gaat dat niet lukken.

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Peric » 16 okt 2020, 18:56

Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?

Gijzert
Berichten: 4977
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Gijzert » 16 okt 2020, 18:58

Peric schreef: 16 okt 2020, 18:56 Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?
Verkeerde draadje denk ik?

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Niels » 16 okt 2020, 19:23

Iemand Lubach nog gezien afgelopen zondag? Aanrader.

Ook nog een aardige, zelfs nu tijdens Corona waarbij we veeeeeel minder energie gebruiken en dus ook veeeeeel minder uitstoten voldoen we nog niet aan de klimaat doelstellingen. Gelukkig lost belastinggeld alles op :kikker:

Ik sla de koffie maar over denk ik :sealed:

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 16 okt 2020, 19:55

Biertje?:)

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Peric » 16 okt 2020, 20:04

Gijzert schreef: 16 okt 2020, 18:58
Peric schreef: 16 okt 2020, 18:56 Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?
Verkeerde draadje denk ik?
Haha! Ja. Snorry.. :tooth:

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Niels » 27 nov 2020, 13:14

Sceptisch overstappen op groene energie door Nedmag zou ik het willen noemen:

https://www.volkskrant.nl/cs-b1860972

REPORTAGENEDMAG
In Veendam drogen ze zout straks met waterstof
Warmtepompen, zonnepanelen, elektrische auto’s. Het is klein bier als je bedenkt dat de grootste CO2 -uitstoot komt van de industrie: eenderde van het totaal. Zoutproducent Nedmag gaat de omslag nu maken en stapt over op waterstof. Maar kan de industrie eigenlijk wel over op groene stroom?

Gerard Reijn20 november 2020, 17:14

Zoutproducent Nedmag gaat zijn gasbranders vervangen door waterstofbranders.Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Achter de lage fabrieksgebouwen van zoutproducent Nedmag, vlak bij de golfbaan van Veendam, loopt directeur Bert Jan Bruning naar een blauw stalen bouwsel opgetrokken uit zeecontainers, en opent de deur. Er staat een doodgewone ketel achter, anderhalve man hoog, die wordt gebruikt voor een van de drogingsprocessen van magnesiumzout.

Bruning wijst naar het apparaat dat aan het uiteinde van de ketel zit: de vorm van een bladblazer, de kleur van een brandweerauto en het formaat van de achterbank van een kleine auto. ‘Dat is de brander. Deze werkt alleen op aardgas, en die gaan we in januari vervangen. De nieuwe kan zowel op waterstof als op aardgas.’

Het lijkt een kleine ingreep, maar voor Nedmag is het het begin van een grote ontwikkeling. Het bedrijf haalt sinds 1981 magnesiumzout onder de bodem van Veendam vandaan. De grondstof wordt gebruikt in voedingssupplementen voor zowel mens als dier, maar er worden ook hittebestendige stenen van gebakken. Voor het drogen van het zout en vooral voor het bakken van de stenen heeft Nedmag jaarlijks 50 miljoen kuub aardgas nodig, en wil overschakelen op groene waterstof. In 2035 moet dat proces voltooid zijn, vindt Bruning.

Alles wat over de toekomst van de waterstofeconomie wordt gezegd, is gigantisch. Onlangs maakte producent Yara, aan de andere kant van het land, in het Zeeuwse Sluiskil, bekend dat bij een klein deel van de productie van kunstmest overgeschakeld zal worden op groene waterstof. Die zal gemaakt worden met windstroom. Als de hele fabriek dat pad zou kiezen, zou Yara in zijn eentje in 2030 al eenderde van alle windstroom nodig hebben die dan op de Noordzee wordt gemaakt om in zijn behoefte aan waterstof te voorzien. Vergelijkbare kolossale plannen zijn er van Shell en van Tata Steel.

Klein project
Bij bespiegelingen over het verminderen van de uitstoot van broeikasgas gaat het al gauw over windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Klein bier als je bedenkt dat de grootste uitstoot van broeikasgas komt van de industrie: eenderde van het totaal. En waar transport en elektriciteitsproductie al aardig bezig zijn met ontkolen, schiet het in de industrie niet op. In twee jaren (2018 en 2019) daalde de uitstoot in de elektriciteitssector met 13 procent. In de industrie met 1,5 procent.

Dus met zijn waterstofbrander mag Nedmag wel een pionier genoemd worden. Voorlopig gaat het nog maar om een klein project. De waterstof komt per vrachtauto van de nabije electrolyser van Gasuniedochter EnergyStock bij Zuidwending. Maar zou Nedmag zijn huidige productie helemaal omschakelen op groene waterstof, dan zou alleen al daarvoor bijna een kwart van een windpark op de Noordzee nodig zijn.

Bruning weet nog niet hoe dat allemaal moet vorm krijgen, maar veel alternatieven ziet hij niet. De vuurvaste stenen van Nedmag worden gebakken op 2.200 graden. Dat gaat niet met warmtepompen of aardwarmte, en zelfs niet met elektrische ovens. Dat gaat alleen met écht vuur. Als Bruning dat productieproces zonder fossiele brandstoffen wil doen, dan heeft hij maar twee mogelijkheden: biogas en groene waterstof. ‘In deze regio is wel wat biogas te krijgen, maar lang niet genoeg voor de hele productie. Dus hebben we gekozen voor waterstof.’

Dat gaat het bedrijf veel geld kosten. Voor het verstoken van aardgas heeft Nedmag emissierechten nodig. Dankzij het gulle beleid van Europa heeft het bedrijf nog tot 2027 genoeg gratis verkregen emissierechten op de plank liggen, maar daarna zal Nedmag ze moeten kopen.

Maar zelfs dan, denkt Bruning, zal de rekening voor waterstof nog altijd twee tot drie keer zo hoog zijn als die voor aardgas.

Maar waarom doet hij het dan?

‘We hebben in het Klimaatakkoord de opdracht gekregen op de uitstoot in 2030 met 50 procent te verminderen. Door gebruik te maken van biogas, zouden we misschien tot 30 procent reductie kunnen komen, meer niet. Dus we zullen wel moeten. We willen in 2035 helemaal over op waterstof. Dat is sneller dan de overheid van ons vraagt. Maar als je een te lange termijn kiest, gebeurt er gewoon niets.’

Klimaatvriendelijk
Hij heeft nog een reden. Met die energietransitie voor de deur ziet hij de bui al hangen. ‘We gaan op zoek naar producten die minder energie vergen en die een hogere toegevoegde waarde opleveren. We leveren nu al magne­siumzouten voor de mengvoederindustrie en voor de voedingsmiddelenindustrie, en dat willen we fors uitbreiden.’ In die markt, denkt Bruning, wordt het steeds belangrijker dat je kunt aantonen dat je product klimaatvriendelijk is. De productie van de hittebestendige stenen zal afnemen, verwacht hij.

De vervanging van de brander, in januari, is een eerste stapje. Het gaat maar om een paar procent van de energie die Nedmag gebruikt. ‘We moeten ervaring gaan opdoen. Als we niet gaan lopen, komt er geen pad. Waterstof staat aan het begin van zijn levenscyclus, en het duurt misschien wel dertig jaar voor het helemaal draait.’

Nedmag opereert niet in zijn eentje. Het heeft met zeven andere bedrijven in de regio, waaronder Avebe en Smurfitt Kappa, een consortium gevormd om de waterstofeconomie op gang te krijgen. ‘Als er genoeg vraag is naar ­waterstof, zijn energiebedrijven eerder genegen er ook in te investeren.’

Met al het nieuws over de steeds grotere plannen voor toepassing van groene waterstof zou je denken dat de vergroening van de industrie nu echt snel zal gaan, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. De dadendrang van Nedmag is nog altijd uitzonderlijk.

VOOR INDUSTRIE IS GROENE STROOM VEEL TE DUUR
In de elektriciteitsopwekking kwam de vergroening van de grond toen er een goed systeem kwam om subsidie uit te delen: de SDE-regeling, en zijn opvolger de SDE+. In enkele jaren tijd groeide de hoeveelheid wind- en zonnestroom, en in hetzelfde tempo daalden de kosten ervan.

Dinsdag kan voor het eerst ook de industrie subsidie aanvragen voor vergroening. De subsidie­regeling heeft er inmiddels weer een plusje bij gekregen: SDE++. Maar de hoogst noodzakelijke elektrificering van de industrie komt er voorlopig geen stap verder mee, zegt Alex Kaat. En de productie van groene waterstof (met duurzame elektriciteit) ook nauwelijks. Kaat is energiedeskundige en treedt vaak op voor de duurzame elektriciteitssector. Het probleem voor de industrie, zegt hij, is dat gas zo veel goedkoper is dan elektriciteit. ‘Voor dezelfde hoeveelheid energie ben je drie keer zo duur uit als je kiest voor elektriciteit dan voor aardgas.’

Veel productieprocessen kunnen technisch wel worden geëlektrificeerd, ook met groene stroom, maar dat betekent dat die processen veel duurder worden. Zo lang het uitstoten van broeikasgassen niet veel duurder wordt, is daarom subsidie onontbeerlijk. De introductie van de SDE++-regeling zou de industrie aan de broodnodige stroom subsidie moeten helpen, maar daar ziet het nu niet naar uit.

FOSSIEL
Het probleem waar het kabinet tegenop loopt, legt Kaat uit, is dat de elektriciteit die nu uit het (industriële) stopcontact komt voor het grootste deel (76 procent) is opgewekt met fossiele brandstof. De Europese Commissie gaat er dan ook van uit dat overstappen op stroom nauwelijks een vermindering van de uitstoot van CO2 tot gevolg heeft. Bovendien, zo redeneert de Europese Commissie: als er extra vraag naar stroom komt, kunnen windmolens niet plotseling harder draaien, en zonnepanelen niet meer uren maken. Nee, dan gaan de gascentrales harder draaien. En dus, nog steeds volgens Europa, levert elektrificatie van de industrie niet meteen minder broeikasgas op, en mag dus niet zomaar met subsidies worden gestimuleerd.

En dus zitten er in de SDE++ -regeling grote beperkingen ingebakken waardoor een bedrijf dat wil elektrificeren maar voor een klein deel van het stroomverbruik subsidie kan krijgen. Voor de komende jaren zelfs nagenoeg niets. Dat geldt ook voor projecten die draaien op groene waterstof, want ook om waterstof te maken komt de stroom bijna altijd gewoon uit het stroomnet.

Volgens Kaat is er wel een oplossing voor dit probleem te bedenken. Je zou, zegt hij, het stroomgebruik van een bedrijf zo nauw mogelijk moeten laten aansluiten bij de productie van duurzame stroom. Een bedrijf kan stroom inkopen bij een zonne- of windpark. Lang niet altijd leveren die stroom. Maar voor de stroom die het bedrijf gebruikt op momenten dat de stroomproducent ook daadwerkelijk levert, zou de gebruiker dan subsidie moeten kunnen aanvragen. ‘Op die manier kun je aantonen dat er daadwerkelijk gas wordt vervangen door groene stroom’, zegt Kaat. ‘Het is technisch wel uitvoerbaar, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt het nog te ingewikkeld, te afwijkend.’

En dus zal de vergroening van de industrie voorlopig in een lage versnelling blijven.

Nog even dit…

...Het is een gekke tijd waarin we leven. Een periode waarin het heel belangrijk is dat u kunt vertrouwen op wat u leest. Maar hoe weet u wat waar is en wat niet? Wij geloven dat iedereen eerlijk en betrouwbaar nieuws zou moeten krijgen. Want hoe onzeker de toekomst ook is, wij zorgen voor duidelijke en onafhankelijke berichtgeving. Nieuws waar u van op aan kan. Dagelijks gaan er voor u honderden journalisten op pad. Zij onderzoeken, graven dieper en checken alles voordat ze erover schrijven. Zodat u altijd verzekerd bent dat wat u leest ook echt klopt.

De Volkskrant leest u al vanaf 1,75 per week.

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door alt » 27 nov 2020, 18:46

Het zout is per kilo ook de laatste 10 jaren 6 x zo duur geworden.
Zout kosten voor die tijd een drol.

Gebruikersavatar
328Ti
Berichten: 3016
Lid geworden op: 26 nov 2012, 23:10

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door 328Ti » 27 nov 2020, 23:57

Nou.... alles wel en mooie artikelen allemaal. Echter dit jaar gekroop me toch wel een unheimlich gefuhl toen het zo verschrikkelijk heet was in de zomer en laatst ook, 20gr paar weken geleden.

Aarde warmt gewoon op. Zoveel is duidelijk. Alleen of wij daar invloed op hebben, dàt vraag ik me af. Ik hang de theorie aan dat de Zon op zn sterkst is/wordt en daarna afsterft (alsmede ook de aarde). Praten we over miljoenen jaren nog maargoed

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door alt » 28 nov 2020, 10:36

Mensen die denken dat zij invloed kunnen hebben op het klimaat van deze planeet, zijn niet van deze aarde.
Neem alleen al dat 70 % van het aardoppervlak water is & daar zijn bijna geen mensen.
Als er iets op deze planeet het klimaat beïnvloed, dan is dat water.

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Niels » 28 nov 2020, 11:24

Mee oneens Alt. De balans is verstoord, er zijn teveel mensen en er is te weinig natuur om dat te kunnen compenseren.

Dat men in de Westerse wereld denkt/vindt dat je dat wel kunt oplossen met een paar windmolens, waterstof en zonnepanelen. Sja....

Ik voorzie grote afhankelijkheid wanneer we overschakelen naar Waterstof want zoals het stuk over Nedmag al laat blijken heeft Nederland gewoon onvoldoende oppervlak om de benodigde vraag aan groene energie te leveren om waterstof te maken. Hence, zonder de waterstof als schakel zal er onvoldoende zijn voor industriële processen. Zeker als we het vooraf al verkopen aan data centers.

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door alt » 28 nov 2020, 14:12

Waarom zou je voor een paar dagen per jaar, een miljarden kostende waterstof structuur bouwen met 50 % energieverlies om daar de industrie op te laten werken?
Dat snap ik niet.
Er is nu maar18 % van het energieverbruik duurzaam.
Er moet zeker meer dan 100 % duurzame energie worden worden opgewekt, dan pas kan men het overschot gaan opslaan in batterijen, oppompen of in waterstof transformeren.
Waterstof wordt gemaakt, dat kost energie, je kan waterstof niet delven.
Waterstof gaat alleen wat worden als energie bijna gratis is.
Daarbij komt dat een brandstofcel wel dagelijks gebruikt moeten worden, de - draaiuren - zijn beperkt van een brandstofcel - slijtage -.
In een auto +- 100 K.
Men gebruikt nu enkel waterstof voor processing omdat er geen goedkoper alternatief voor is,

PeterB
Berichten: 3251
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door PeterB » 28 nov 2020, 16:42

328Ti schreef: 27 nov 2020, 23:57 Nou.... alles wel en mooie artikelen allemaal. Echter dit jaar gekroop me toch wel een unheimlich gefuhl toen het zo verschrikkelijk heet was in de zomer en laatst ook, 20gr paar weken geleden.

Aarde warmt gewoon op. Zoveel is duidelijk. Alleen of wij daar invloed op hebben, dàt vraag ik me af. Ik hang de theorie aan dat de Zon op zn sterkst is/wordt en daarna afsterft (alsmede ook de aarde). Praten we over miljoenen jaren nog maargoed
De temperaturen zijn nu lager dan normaal in november.
Zeker ook nu een "unheimlich" gevoel ??? ;)

Gebruikersavatar
328Ti
Berichten: 3016
Lid geworden op: 26 nov 2012, 23:10

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door 328Ti » 28 nov 2020, 17:05

PeterB schreef: 28 nov 2020, 16:42
328Ti schreef: 27 nov 2020, 23:57 Nou.... alles wel en mooie artikelen allemaal. Echter dit jaar gekroop me toch wel een unheimlich gefuhl toen het zo verschrikkelijk heet was in de zomer en laatst ook, 20gr paar weken geleden.

Aarde warmt gewoon op. Zoveel is duidelijk. Alleen of wij daar invloed op hebben, dàt vraag ik me af. Ik hang de theorie aan dat de Zon op zn sterkst is/wordt en daarna afsterft (alsmede ook de aarde). Praten we over miljoenen jaren nog maargoed
De temperaturen zijn nu lager dan normaal in november.
Zeker ook nu een "unheimlich" gevoel ??? ;)
Haha, ik hoop dat je gelijk hebt Peter, zou niet goed zijn voor huidige maar vooral ook volgende generaties. Lees, onze kinderen.

We gaan het meemaken

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Peric » 28 nov 2020, 17:42

Het duurt nog heeel lang voordat onze nazaten er last van zullen hebben hoor..
Maar men wordt bang gemaakt.. En het heeft gewerkt zo te zien.

Gijzert
Berichten: 4977
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Gijzert » 28 nov 2020, 17:51

Peric schreef: 28 nov 2020, 17:42 Het duurt nog heeel lang voordat onze nazaten er last van zullen hebben hoor..
Maar men wordt bang gemaakt.. En het heeft gewerkt zo te zien.
Niet als je bijvoorbeeld in Honduras woont en alweer de tweede orkaan in 2 weken op je dak krijgt.

Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door WJ » 28 nov 2020, 17:55

Peric schreef: 28 nov 2020, 17:42 Het duurt nog heeel lang voordat onze nazaten er last van zullen hebben hoor..
Maar men wordt bang gemaakt.. En het heeft gewerkt zo te zien.
We hebben er nu al last van...

PeterB
Berichten: 3251
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door PeterB » 28 nov 2020, 18:08

WJ schreef: 28 nov 2020, 17:55
Peric schreef: 28 nov 2020, 17:42 Het duurt nog heeel lang voordat onze nazaten er last van zullen hebben hoor..
Maar men wordt bang gemaakt.. En het heeft gewerkt zo te zien.
We hebben er nu al last van...
Wat voor last heb jij er persoonlijk dan van ???

Online
Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27808
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Luco » 28 nov 2020, 18:23

Ik heb persoonlijk ook geen last van terroristische aanslagen, bestaat het dan niet?

PeterB
Berichten: 3251
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door PeterB » 28 nov 2020, 18:43

Ik stel een doodnormale vraag en krijg weer de zoveelste kansloze reactie.
Trol, dat ben en blijf je.

Online
Kadett
Berichten: 4591
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Kadett » 28 nov 2020, 19:14

alt schreef: 28 nov 2020, 14:12 Waarom zou je voor een paar dagen per jaar, een miljarden kostende waterstof structuur bouwen met 50 % energieverlies om daar de industrie op te laten werken?
Dat snap ik niet.
Er is nu maar18 % van het energieverbruik duurzaam.
Er moet zeker meer dan 100 % duurzame energie worden worden opgewekt, dan pas kan men het overschot gaan opslaan in batterijen, oppompen of in waterstof transformeren.
Waterstof wordt gemaakt, dat kost energie, je kan waterstof niet delven.
Waterstof gaat alleen wat worden als energie bijna gratis is.
Daarbij komt dat een brandstofcel wel dagelijks gebruikt moeten worden, de - draaiuren - zijn beperkt van een brandstofcel - slijtage -.
In een auto +- 100 K.
Men gebruikt nu enkel waterstof voor processing omdat er geen goedkoper alternatief voor is,
In NL zullen we qua duurzame energie vooral aangewezen zijn om zon en wind energie. Wind kan de hele dag er zijn... zon toch alleen maar overdag en langer zomers dan s winters.

Op dit moment wordt een gedeelte van overschot van de zonnepaneel productie naar Noorwegen getransporteerd. Geen idee hoeveel% verlies hierbij komt kijken. Maar mij lijkt lokaal waterstof produceren van die rest energie even (on) rendabel als de energieconstructie met Noorwegen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: beske, BMWDennis, Bram, dave van marion, erwin20vt, Gus, Hans44, k33z, Kadett, markk, PeterM, SlowCo, TLRS, tomgtr, vester86, wjt en 166 gasten