Het grote financiёn discussie-topic

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door ///Joost » 27 mar 2020, 09:46

romo schreef: 26 mar 2020, 22:39 Hier maar dan, had ook in EU of andere draadjes gekund.

Wat de ECB nu gaat doen tart elk voorstellingsvermogen, de gevolgen zijn volstrekt onduidelijk, of we gaan aan Corona ten onder en anders wel aan de ineenstortende economie en het beleid wat daar door de ECB aan gekoppeld wordt, echt, lees en huiver;

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b740fb3b/
Alsof jij dit niet verwacht had. ;)
De Fed doet hetzelfde. Vandaar mijn eerdere opmerkingen dat we eerst door een periode van deflatie, en dan mogelijk hyperinflatie gaan. Er zijn gewoon geen middelen meer om het economisch systeem te redden, tot er een andere currency wordt ingevoerd. Terug naar de goudstandaard kan ook zo maar weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Als je de historie van de global reserve currencies (momenteel de USD) bekijkt, gaan deze zo'n 100 jaar mee, eer er een andere komt.

Afbeelding

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door romo » 27 mar 2020, 09:51

Klopt :lol:

IK wist dat je ging reageren, benieuwd naar je visie :swinging:


Benieuwd idd of die $ het gaat volhouden, wellicht de Chinezen nu.

Onzekere tijden hoe dan ook.

Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door ///Joost » 28 mar 2020, 21:43

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 maart 2020 20:30
Uitgelicht: coronacrisis dwingt bedrijven tot opschorten dividend
Stuk voor stuk druppelden ze de afgelopen week binnen: bedrijven die aankondigden hun dividendvoorstellen in te trekken of de dividenduitkering tot nader order op te schorten vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis.

Van Randstad en Unibail-Rodamco-Westfield in de AEX tot Arcadis en Signify in de AMX plus een aantal kleinere fondsen waaronder Heijmans, Accell en Brunel.

Het algemene oordeel van analisten was "verstandig", want in deze onzekere tijden hebben bedrijven hun liquiditeit hard nodig, zeker wanneer de inkomsten deels of helemaal wegvallen. Door dividend op te schorten houden bedrijven als Arcadis en Signify respectievelijk 90 miljoen euro en 173 miljoen euro in kas, berekenden analisten van ING.

Dat Randstad het gewone en speciale dividend schrapt is verstandig, aldus ING, hoewel het vrijwel onmogelijk is om de gevolgen van de virusuitbraak op de operaties van de bemiddelaar in werk te kunnen inschatten. De eerste signalen uit Frankrijk duiden op een afname van de volumes met 70 procent.

Analisten van Morgan Stanley waren toch "enigszins verrast" door Randstads besluit. Want, zo stelde de Amerikaanse zakenbank. De uitzender sloot 2019 af met een beperkte schuldratio van 0,7. Bovendien genieten juist uitzendbedrijven in een recessie balansbescherming door contracyclische vereisten aan het werkkapitaal en een lagere investeringsbehoefte, merkte Morgan Stanley op.

Randstad oordeelde zelf anders. Volgens het bedrijf moet de kapitaalpositie worden beschermd, omdat de impact van het coronavirus op de economie ongekend is en het onmogelijk is om te voorspellen hoe lang de situatie zal duren en hoe diep de economie zal terugvallen.

Beleggers voelden die onzekerheid net na de aankondiging ook, want het aandeel stond aanvankelijk onder druk. Op weekbasis wist de uitzender er echter wel een winst van 2,5 procent uit te persen.

Dat gold niet voor Unibail-Rodamco-Westfield, dat op weekbasis 20 procent verloor nadat het vastgoedbedrijf niet alleen het slotdividend van 5,40 euro schrapte maar ook de outlook voor 2020 introk. Overigens staan retailvastgoedbedrijven in het algemeen onder druk nu steeds meer winkels de deuren sluiten vanwege de virusuitbraak.

Dividend Shell veilig

Een andere optie dan dividend opschorten is het stopzetten van aandeleninkoopprogramma's. Zo'n inkoopprogramma sneuvelt volgens analist Nico Inberg van IEX als eerste, want dat ligt minder gevoelig bij beleggers.

Arcadis doet beide, maar energiereus Royal Dutch Shell kondigde deze week alleen de stop van zijn aandeleninkoop aan, plus een aantal andere maatregelen die de operationele kosten moeten verlagen met 3 miljard tot 4 miljard dollar. Ook is de energiereus minder scheutig met investeren. Daarmee is het dividend veilig, oordeelde analist Quirijn Mulder van ING. Dat leken beleggers ook te denken, want Shell voerde afgelopen week de AEX aan met een winst van ruim 23 procent.

Naast het stopzetten van een aandeleninkoop, zijn er andere opties voor bedrijven om liquiditeit te behouden maar het dividend (nog) niet te schrappen, volgens analist Inberg.

Eén daarvan is het uitstellen van de jaarvergadering, zoals Aalberts deed. "Men koopt hiermee wat tijd", aldus de analist.

Stockdividend is een andere optie. "Het beloofde dividend wordt dan uitbetaald in aandelen. Op deze manier gaat er geen geld het bedrijf uit, en krijgen de aandeelhouders toch een winstuitkering, die ze vervolgens naar eigen inzicht te gelde kunnen maken dan wel kunnen aanhouden", volgens Inberg.

De analisten van IEX hanteren een aantal criteria om te bepalen welke bedrijven de komende tijd mogelijk ook bekend zullen maken hun dividend wel of niet uit te betalen.

Over het algemeen geldt: als een bedrijf (overheid)steun nodig heeft, dan zal er geen dividend worden uitgekeerd, denkt IEX. Is de omzet "min of meer" stabiel, dan is het dividend waarschijnlijk veilig.

Welke bedrijven volgen?

De komende weken en maanden zullen nog genoeg bedrijven volgen die aankondigen wel of geen dividend uit te keren. Wanneer IEX kijkt naar de 20 fondsen die hun dividend normaliter in april uitbetalen, dan zijn er elf waarvan het dividend veilig lijkt, met een kans van 90 tot 95 procent, waaronder KPN, Vopak, ASML, RELX, AkzoNobel, Heineken, Wolters Kluwer en NSI.

Ook Nedap zal zeer waarschijnlijk wel dividend uitbetalen, en Flow Traders en ForFarmers hebben reeds aangegeven dit te zullen doen, al dan niet in aangepaste vorm. De kans dat Ahold Delhaize komende maand dividend uitkeert, schat IEX in op 70 procent.

Bedrijven waarvan IEX denkt dat dividend niet wordt uitgekeerd in april, zijn onder meer Kendrion, Vastned en GrandVision.

Banken moeten dividend ook schrappen

Ook beleggers in ING en ABN AMRO hoeven in april niet te rekenen op een dividenduitkering, denkt IEX, die dit een kans van slechts 5 procent toedicht. Bij verzekeraars als ASR Nederland en Aegon, die normaliter in mei dividend uitkeren, is de kans dat dit gewoon gebeurt, met 80 tot 95 procent, veel groter.

Als ING en ABN AMRO, die nog geen formele uitspraken hebben gedaan over hun dividend, inderdaad besluiten om de uitkering op te schorten, dan geven ze daarmee gehoor aan een oproep van de European Banking Federation EBF.

Deze federatie pleit er namelijk voor dat alle beursgenoteerde Europese banken hun dividenden over 2019 voorlopig niet uitkeren om zo meer vlees op de botten te hebben met het oog op de impact van het coronavirus.

De Europese bankenkoepel wil ook dat de banken hun inkoopprogramma's van eigen aandelen voorlopig stopzetten, om een maximale kapitaalpositie te kunnen behouden op een moment waarop beleggers en aandeelhouders zich zorgen maken over de solvabiliteit van de banken.
Bron: https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2 ... -dividend/

10.000e post... :swinging:
Sorry, ik zal volgende keer vrolijker nieuws brengen.

SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door SlowCo » 29 mar 2020, 21:14

:shock:
Mocht je denken dat het allemaal wel mee gaat vallen met de gevolgen voor de economie door het Coronavirus, dan is dit bericht wellicht een indicatie dat ons nog wel het e.e.a. te wachten staat:
https://www.ad.nl/buitenland/duitse-dee ... ~aa7f82c9/

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door dvh » 29 mar 2020, 21:29

SlowCo schreef: 29 mar 2020, 21:14 :shock:
Mocht je denken dat het allemaal wel mee gaat vallen met de gevolgen voor de economie door het Coronavirus, dan is dit bericht wellicht een indicatie dat ons nog wel het e.e.a. te wachten staat:
https://www.ad.nl/buitenland/duitse-dee ... ~aa7f82c9/
Als dat daadwerkelijk de reden is....................
Ik hou mijn mond maar.

Online
Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Luco » 29 mar 2020, 21:46

Denk dat het aantal zelfmoorden wel zal stijgen.

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Niels » 29 mar 2020, 22:56

Nu op NPO2; Tegenlicht, erg interessant.

Knot
Berichten: 39197
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Knot » 29 mar 2020, 23:12

Jammer, geen Shell 10tje stunts meer dus.

Gebruikersavatar
Bert ///M3
Berichten: 9326
Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Bert ///M3 » 30 mar 2020, 09:18

Ik sta anders klaar om ze voor een tientje weer terug te kopen :mrgeen:

Knot
Berichten: 39197
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Knot » 30 mar 2020, 09:29

Neem aan dat ze het pas weer open gooien als het echt stabiel is dus een 2e gratis PV installatie slag zal er (helaas) wel niet in zitten.

jacobt
Berichten: 1166
Lid geworden op: 15 nov 2006, 22:01
Locatie: 997.2 Gt3

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door jacobt » 30 mar 2020, 11:06

Ik koop Shell voor 11 wel weer terug :-)

Gebruikersavatar
Eeuwe
Berichten: 4497
Lid geworden op: 07 feb 2018, 13:42
Auto: Paar Fransozen en paar BMW's
Locatie: Groningen stad

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Eeuwe » 30 mar 2020, 16:56

Mooie dag op de beurs. Vanochtend (ietwat impulsief) een mooi aantal aandelen van Galapagos aangeschaft. Nu einde van de middag (+6,4%) geen spijt van gehad :)

jacobt
Berichten: 1166
Lid geworden op: 15 nov 2006, 22:01
Locatie: 997.2 Gt3

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door jacobt » 30 mar 2020, 17:09

Twijfel nu over ing voor 4,90

Gebruikersavatar
Eeuwe
Berichten: 4497
Lid geworden op: 07 feb 2018, 13:42
Auto: Paar Fransozen en paar BMW's
Locatie: Groningen stad

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Eeuwe » 30 mar 2020, 17:26

jacobt schreef: 30 mar 2020, 17:09 Twijfel nu over ing voor 4,90
ING weet ik niet zo. Überhaupt banken.. Aandeel vandaag 9,90% gezakt, heeft september 2019 nog over de 12 euro gestaan. Zou opzich wel weer goed moeten komen maar duurt bij banken vaak wel lang.

Persoonlijke pareltjes die ik altijd wel in de gaten houd:
> Shell ((bijna) altijd goed)
>Galapagos ((bijna) altijd goed, is wel mijn persoonlijke favoriet)
> Schneider Electric (schommelt, klimt wel omhoog)
> Pharming Group (no-brainer, kost geen fluit en klimt vermoedelijk in korte tijd weer op)
> ASML (nu niet meer kopen, zijn met andere bedrijven meer rendement te halen met fors minder inleg)
> Tesla (zeker niet meer kopen, wel een leuk bedrijf om in de gaten te houden)
> AKZO Nobel (gaat ook nog wel een slag omhoog maken)

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10385
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door tomgtr » 30 mar 2020, 17:33

Behalve wat trackers etc heb ik ook afgelopen periode Shell/Galapagos/DSM gekocht. Glencore en Primark overweeg ik ook hoewel er daar wel een fors valutarisico op zit.

Elise
Berichten: 7172
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Elise » 30 mar 2020, 18:18

Grappig, ik zit DSM short.

jacobt
Berichten: 1166
Lid geworden op: 15 nov 2006, 22:01
Locatie: 997.2 Gt3

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door jacobt » 30 mar 2020, 18:35

Als Boeing nog even weer inkakt durf ik die ook wel aan, die komt echt van heel ver.

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10385
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door tomgtr » 30 mar 2020, 18:53

Hmmm kweenie, met en het 737 max drama en de luchtvaartsector aan het infuus zal Boeing alleen staande blijven met overheidssteun. Die zal ooit terugbetaald moeten worden. Daar heb je wel heel erg een verre horizon voor nodig,

Elise
Berichten: 7172
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Elise » 30 mar 2020, 19:12

jacobt schreef: 30 mar 2020, 18:35 .... die komt echt van heel ver.
als ze van ver komen, kan het altijd nog veel verder naar beneden is mijn ervaring.

Leuk voorbeeld is bmps, komen van ruim 8000 euro en stonden vorige week onder 1 euro.
https://www.marketwatch.com/investing/s ... trycode=it

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door dvh » 30 mar 2020, 20:35

Kredietverzekeraars zetten zich schrap voor golf van faillissementen
Winkels in het centrum van Utrecht. Vanwege de corona-uitbraak is het faillissementsrisico in bepaalde sectoren zo hard gestegen dat het de afgelopen twee weken zo goed als onmogelijk is geworden om je ertegen te verzekeren.
Winkels in het centrum van Utrecht. Vanwege de corona-uitbraak is het faillissementsrisico in bepaalde sectoren zo hard gestegen dat het de afgelopen twee weken zo goed als onmogelijk is geworden om je ertegen te verzekeren.Foto: Tammy van Nerum voor het FD
In het kort
Het aantal faillissementen zal de komende maanden sterk stijgen, verwachten kredietverzekeraars en andere financieel dienstverlenersDe toestroom van nieuwe kredietaanvragen is in sommige sectoren zo hoog dat de financiering ervan begint te knellenAlternatieve financiers zien zich door de samenstelling van hun klantenbestand blootgesteld aan grote risico's
De ongekend grote staatssteunmaatregelen en aflossingspauzes van banken kunnen niet verhinderen dat er de komende maanden een golf van faillissementen over Nederland en de wereld heen rolt.

Mondiaal zal het aantal faillissementen met 14% toenemen, is de voorzichtige schatting van Walter Toemen, directeur Risk bij kredietverzekeraar Euler Hermes. Het meest zonnige scenario is een korte, heftige recessie, zegt hij. 'Dat is waar we op hopen. In het slechtste geval houdt de crisis aan tot 2021. Natuurlijk worden we nerveus van wat we zien in de markt.'

Vanwege de corona-uitbraak is het faillissementsrisico in bepaalde sectoren zo hard gestegen dat het de afgelopen twee weken zo goed als onmogelijk is geworden om je ertegen te verzekeren. Met name in de horeca, sierteelt, de evenementenbranche en de creatieve sector zullen veel bedrijven onvermijdelijk omvallen, zeggen kredietverzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Extreem lastig
Het is voor ondernemers extreem lastig geworden om nog aan liquiditeit te komen, vertelt Igor Meijs van Freelance Factoring, een bedrijf dat overbruggingsfinanciering regelt voor zzp'ers. 'Verzekeraars zijn terughoudend met het dekken van nieuwe opdrachten, waardoor ik nog maar weinig voor deze categorie klanten kan betekenen.'

Het kabinet kondigde ruim een week geleden aan de loonkosten van door corona getroffen ondernemers grotendeels over te nemen, maar uitbetaling volgt naar verwachting pas in mei. In de tussentijd lopen veel andere kosten onverminderd door. Uitzicht op opheffing van de kabinetsmaatregelen tegen verspreiding van het virus, in theorie mogelijk vanaf 6 april, is er nog niet.

'We moeten realistisch zijn: na 6 april gaat het niet zomaar weer draaien. Bedrijven zijn voor onbepaalde tijd op coronavakantie', stelt Koen Smelter van Westland Adviesgroep, een bemiddelaar voor kredietverzekering. Ook de banken geven niet thuis. Zij worden overspoeld door aanvragen voor noodkrediet en missen de snelheid die ondernemers nu zo hard nodig hebben.

Betaaltermijn oprekken
De enige uitweg is volgens Smelter dat schuldeisers en leveranciers van bijvoorbeeld restaurants hun betaaltermijn enorm oprekken. 'Doen ze dat niet, dan wordt het een bloedbad. Incassotrajecten hebben nu geen enkele zin want er valt niets te halen, en je hebt er als groothandel niets aan om het faillissement van tientallen klanten aan te vragen.'

De grootste drie kredietverzekeraars van Nederland hebben vorige week al maatregelen getroffen. Zij geven schuldenaren dertig dagen extra om facturen te betalen alvorens over te gaan tot invordering en uitbetaling van de schade.

Niet alleen zzp'ers en kleine ondernemers, maar ook grote bedrijven zijn wanhopig op zoek naar extra financiering, ziet Federico Travella van Novicap, de factoringpartner van onder meer ING Bank. 'Midkappers die werkkapitaal nodig hebben, nemen waanzinnige bedragen op. Zo extreem als nu heb ik het niet eerder gezien.' Het aantal nieuwe aanmeldingen stijgt bij bepaalde factoringpartijen zo sterk dat deze uit de pas dreigen te lopen met de beschikbare financiering.

Een nulletje extra
De sector is alerter dan ooit. Ondernemers die in de problemen dreigen te komen, willen nog wel eens een factuur dubbel indienen of een nulletje extra achter een rekening zetten, vertelt Rob Toorman van NL Credit Services. 'Bij factoring ligt het grootste risico niet bij de debiteur, maar bij de klant.'

'Iedere factuur die ik koop kan vandaag een goede zijn, maar hoe zit dat over dertig dagen?', zegt Tim Zoete van Voldaan. Niemand in de sector durft te gokken op een goede afloop. Brian Reaves van Factris schetst een somber scenario: 'We zien nog maar het topje van de ijsberg. Hele industrieën gaan over de kop, dit is nog nooit vertoond.'

Dat betekent keuzes maken. 'We doen wel de leverancier in mondkapjes, maar we zijn voorzichtig met bedrijven in de reisindustrie, horeca of uitzendwerk', vertelt Travella. Sectoren die aan de overheid leveren hebben een streepje voor. 'We hebben altijd gezegd dat we anticyclisch financieren. Maar in deze setting gaat dat niet meer. Dit is een gezondheidscrisis, niet alleen een economische crisis.'
De zwakke positie van ondernemers raakt ook de factoringbedrijven. Een aantal heeft niet genoeg vet op de botten om grote risico's op te vangen, stelt een ingewijde. 'Als het gaat waaien, zijn zij de eerste die omvallen.' Travella: 'Factoringpartijen die zwaar in mkb en zzp zitten zullen het lastig krijgen. In de komende maanden gaan we ontdekken of alternatieve financiering ook in crisistijd een plek heeft.'

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door romo » 12 apr 2020, 15:50

De macht van de Yankee Dollar, en wat dat eigenlijk betekent;


https://www.volkskrant.nl/economie/hoe- ... b003710d3/



Economie na Corona;


https://www.volkskrant.nl/economie/vijf ... ~b63ba82e/

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door romo » 21 apr 2020, 08:37

Dit klinkt op hert eerste gezicht wel goed, bij nader inzien weet ik het niet, ik krijg er ambivalente gevoelens bij;


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcfb6d56/

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door dvh » 21 apr 2020, 08:45

romo schreef: 21 apr 2020, 08:37 Dit klinkt op hert eerste gezicht wel goed, bij nader inzien weet ik het niet, ik krijg er ambivalente gevoelens bij;


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcfb6d56/
Ze moeten gewoon een pasje ontwikkelen, waar je alles mee kan betalen en de centrale bank lost het op voor je.
Een écht EU-pas dus.

Weg met debit/credit. Je kan gewoon áltijd pinnen.
Gewoon. Zo'n pas zoals alle zuidelijke EU-landen nu al hebben.

Die wil ik ook!
:hungry:

Gebruikersavatar
Martijn_bmw
Berichten: 26610
Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
Locatie: Provincie Utrecht

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Martijn_bmw » 21 apr 2020, 08:50

Zo'n pas zoals alle zuidelijke EU-landen nu al hebben.

:lol: :lol:

Tom
Berichten: 21697
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: Het grote financiёn discussie-topic

Bericht door Tom » 21 apr 2020, 09:48

romo schreef: 21 apr 2020, 08:37 Dit klinkt op hert eerste gezicht wel goed, bij nader inzien weet ik het niet, ik krijg er ambivalente gevoelens bij;


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcfb6d56/
Commerciële banken zijn tuig. Maar dit klinkt ook als onnodig macht naar je toe grijpen en ik weet niet of dat met de juiste intenties is.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], dave van marion, kennethr, Majestic-12 [Bot], Nico e39, RS-Ron, Thomas H, TLRS, tomgtr en 161 gasten