Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10410
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door tomgtr » 06 jul 2016, 00:28

Een simpele turbo short op aex is niks mis mee. Aandelen shorten doe ik niet. Specileren op grondstofprijzen al helemaal niet. Maar zoals een trader van me vaak zei, picking bottoms is a dirty business. Gewoon nu aegon of ing kopen lijkt me lange termijn een makelijke investering. Elke fatsoenlijke rit omhoog calls verkopen, elke rit omlaag weer terugkopen. Dan breng je aankoopprijs lekker terug en is niet zo erg als ze ook verder zakken. Een call oo grondstoffen is Glencore. Die gaan lekker op en neer met grondstofprijzen.ik heb daar dit jaar een rendement gehaald van 50 pct in 1 maand. Maar dat soort stunts zijn alleen leuk als je er relatief veel in kan stoppen en toch nog slapen.

Gebruikersavatar
Bert ///M3
Berichten: 9349
Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Bert ///M3 » 06 jul 2016, 13:10

Ik zit zelf oa short WTI dmv futures.

Probleem met grondstoffenhandel is alleen dat ze die haast elke kant op kunnen manipuleren die ze willen omdat effectenhandel niet altijd strookt met de werkelijke fysieke markt. Maar af en toe krijgen ze even een reality check. 1 van de aanwijzingen waarom ik bijvoorbeeld short WTI zit is dat alle overige grondstoffen ontzettend gedaald zijn maar olie relatief stabiel gebleven is. Dat strookt IMHO niet met de huidige omstandigheden. Als grondstoffen dalen omdat de vraag terugloopt uit oa China dan zou olie eigenlijk mee moeten dalen.

Die turbo's daar ben ik een beetje vanaf, dan pak ik bijvoorbeeld ook liever AEX futures. Voordeel van turbo's is dat het veel schaalbaarder is voor particulieren maar het nadeel is dat je maar met 1 uitgever te maken hebt. Is er een keer wat loos dan trekken die hun bied en laat terug en kan je ineens niks.

Nadeel bij futures, en ook bij het verkopen van opties is dat je met zaken als margin verplichting te maken krijgt. Plus je moet in de gaten houden dat je een onbeperkt verlies kunt maken. Op vrijdag van de Brexit vote heb ik de AEX future zien openen op 380. Als je dus futures long had gezeten dan had je op dat moment van opening 14.000 per future in de min gestaan. Had je een turbo positie boven de 380 dan was die wel geklapt maar was je gewoon je geld kwijt geweest. Dus long zitten dmv futures doe ik zelf ook liever niet of je moet je downside risico beperken met opties. Plus je moet een heel stabiel handelsplatform hebben. Op Brexit vrijdag kon een groot deel van de beleggers in Nederland helemaal niet bij hun posities omdat hun brokers plat lagen. Als je een grote futurepositie hebt dan kan je dat ongelofelijk veel geld kosten.

Future en optieposities moet je ook managen, is niet gewoon kopen en er niet meer naar om kijken. Als je nu bijvoorbeeld WTI futures short zit op het augustus contract dan moet je wel zorgen dat je er op tijd uit bent en ze omwisselt voor een volgend contract (dit heet doorrollen) of je moet een contract kopen/verkopen welke verder in de toekomst ligt. Bij opties veranderen er een aantal variabelen naarmate je dichter bij de strike price of afloopdatum komt waardoor je je positie bijstellen moet als je ze bijvoorbeeld als hedge gebruikt.

Wat dat betreft, als je als particulier gewoon kaal op olieprijs handelen wilt dan kan je beter gewoon of turbo's gebruiken, omdat al die zaken dan voor je geregeld worden, of je koopt een ETF die de olieprijs volgt. Je kan bijvoorbeeld ook shorten door middel van ETF's. Een ETF verhandel je net als een gewoon aandeel.

Wat Tom zegt, calls verkopen tijdens een stijging moet je eigenlijk heel goed timen. Sowieso eerst een beetje inlezen in de manier waarop optie prijzen tot stand komen, die hebben een aantal componenten, zoals tijdswaarde en verwachte volatiliteit (implied volatility / IV) Vooral die laatste heeft veel invloed op de prijs. Een prof handelaar zal altijd opties kopen als IV erg laag is en verkopen als die hoog is. En die zitten ook nooit kaal long of short. Als een aandeel heel scherp daalt dan zetten de market makers een hogere IV en naarmate een aandeel vervolgens weer stijgt verlagen ze die. Wil je dus calls verkopen na een daling moet je dat direct na de daling doen en verkopen als de stijging afvlakt. Plus zorgen dat je strike price niet gehaald word zodat ze geen interinsieke waarde krijgen. Maar de rest van de handel weet dit ook. Dus als ING 9 euro doet en jij verkoopt calls op 16 euro met afloop over een maand dan krijg je er ws haast niks voor.

In bovenstaand voorbeeld, veel particulieren handelen de verkeerde kant op, die kopen calls om op een stijging te speculeren. Dat kan wel alleen heb je kans dat je calls niet veel meer waard worden doordat IV en tijdswaarde er uit loopt. Moet je eigenlijk doen met opties met een lange looptijd omdat tijdswaarde nog weinig degradatie heeft en ze zetten IV op langere looptijden vaak hoger, maar hij blijft wel stabieler.


Bedrijven die zich specialiseren in P&A. Er zijn wel bedrijven die beursgenoteerd zijn maar er is ook een hoop overgenomen door de grotere spelers, zoals Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes. Die zagen dit natuurlijk ook al aankomen. Archer (genoteerd aan de beurs van Oslo) doet ook een hoop van dat werk maar hun aandelenkoers is ook niet om over naar huis te schrijven. De hele sector krijgt klappen en bij de service providers komen die nog harder aan als bij de producenten.

Aandelen zoals RDSA of 1 van de andere grotere spelers zou ik persoonlijk nu niet meer van de hand doen. Had je moeten doen toen de prijzen hoog stonden, nu heeft het niet zo veel zin meer. ik denk zelf dat er nog maar weinig downside in zit zelfs al zou de olieprijs nog een klapper maken naar 10-20 USD.

Verder heb je naast ETF's ook nog beleggingsfondsen die inspelen op de energiemarkt. ING had altijd het energy fund bijvoorbeeld, daar kan je best rendement mee maken als de oliesector weer oppikt.

Veel mainstream brokers beginnen inmiddels ook CFD's aan te bieden, dat is ook een mogelijkheid. Voorheen waren het vooral sites als plus500 of IG markets, met een vaag kantoor op Cyprus, maar het begint bij de gewone brokers al meer mainstream te worden.

Gebruikersavatar
Will F.
Berichten: 2252
Lid geworden op: 10 okt 2006, 20:09

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Will F. » 06 jul 2016, 13:39

shorten via een ETF op de olieprijs dat ga ik eens uitzoeken! Je noemt wat turbo's betreft idd wel de nadelen op, futures voel ik me te onervaren voor. Dat je met calls schrijven het rendement op je portefeuille aardig op kunt voeren was me al duidelijk. Maar het vergt veel aandacht.
Wat betreft rdsa is mijn gem. aankoopkoers 18,50 € dus winst is er...

edit: heel voorzichtig deze gekocht: http://finance.yahoo.com/q?s=SCO" onclick="window.open(this.href);return false;
SCO seeks to give investors two times the inverse return on the Bloomberg WTI Crude Oil Subindex.
Relatief veel omzet in, dus courant.
Dank voor de etf tip!

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 2372
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:27
Locatie: Amsterdam

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door HansD » 10 jul 2016, 11:27

Grondstoffen blijft interessant vanwege de 'boom and bust' maar timing is everything (zoals bijna alles) :D .

Zelf een tijdje geleden (voor Brexit) zo'n beetje mijn hele portefeuille opgeruimd om met cash af te wachten. Vorige week toch niet helemaal kunnen beheersen maar werk alleen nog maar met aandelen waarvan ik bereid ben om ze jaren te houden, geen turbo's (nooit gedaan), opties (heeft me meer geld gekost dan opgeleverd) en leveraged ETF's (zelfde verhaal als opties).

Nu in portefeuille:

Shell@€ 19.41 lange termijn. Indien < € 20 bijkopen
Aegon@€ 3.82 middellange tot lange termijn. Rond € 2.75 wellicht bijkopen
Delta Lloyd€ 2.94 bij snel herstel of overname korte termijn. Anders middellang, ook prima. Rond € 2 bijkopen

Gebruikersavatar
Will F.
Berichten: 2252
Lid geworden op: 10 okt 2006, 20:09

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Will F. » 21 aug 2016, 21:41

@ Bert hoe zit het met je short positie in WTI? opgeruimd of blijven zitten en misschien recent uitgebreid? Dat laatste heb ik afgelopen week gedaan. De vraag is of ik er goed aan doe.., ondanks dat er fundamenteel niet zo heel veel veranderd sloeg het sentiment vooral naar aanleiding van het theatermaken van de Saudi's wel compleet om. Ik zat er heel voorzichtig in, nu met wat meer maar nogaltijd beperkt; ik blijf het zeer speculatief en makkelijk te manipuleren handel vinden. Voorlopig nog ruim een maand totdat de opec eens informeel bijelkaar komt waar iedereen naar uitkijkt en bijna iedereen weet dat er niet veel macht over is bij die club... kortom men zoekt naar houvast om te handelen...

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10410
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door tomgtr » 22 aug 2016, 11:45

Heel wat CTA's zijn stopped out op hun short positie wat het alleen maar erger heeft doen stijgen. Op flat price stijging of daling speculeren is echt een grote gok. Ik doe het niet en ook nooit gedaan. Ergens een oorlog of een orkaan en sentiment kan volledig omdraaien. Dan wordt het toch vaak iets van catching a falling knife met uitstappen en weer instappen.

Gebruikersavatar
Bert ///M3
Berichten: 9349
Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Bert ///M3 » 22 aug 2016, 20:19

Ik handhaaf die van mij gewoon zolang we niet boven de 50 komen. Ik had wel kunnen cashen maar ik verwacht eigenlijk dat er nog wel meer in het vat zit. Plus de contango prijsvorming is ook nog eens voordelig. Ik begon met shorten net boven de 50 dus het is nog steeds winstgevend. Ik had wel op 40 kunnen cashen maar dat het dan weer oploopt tot boven de 48 kan je natuurlijk ook niet voorspellen.

Gebruikersavatar
Will F.
Berichten: 2252
Lid geworden op: 10 okt 2006, 20:09

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Will F. » 22 aug 2016, 21:08

Fijn zo denk ik er ook over Bert. :thumbup:

Gebruikersavatar
Will F.
Berichten: 2252
Lid geworden op: 10 okt 2006, 20:09

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Will F. » 22 aug 2016, 22:00

@ Tom, eigenlijk heb je helemaal gelijk maar laat ons maar even 'doordacht en gecalculeerd' speculeren.
Learning the hard way of misschien kan ik over twee/drie jaar de GTS van je overnemen, komt het toch nog jouw kant op :wink: Wel even een glasscoating erover graag want ik haat wasstraten en hun krassen, hoor ook goede verhalen uit de regio over Serge van Ride and shine detailing: https://www.youtube.com/user/k2snowboarder34" onclick="window.open(this.href);return false;

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10410
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door tomgtr » 23 aug 2016, 13:46

Probleem is, het blijft zwart / rood. Ik werk voor grootste energiehandelaar ter wereld met kantoren wereldwijd. Je zou denken, als iemand een geoee inschatting kan maken van demand/supply balances dan zijn wij het. En wij speculeren niet/nauwelijks op de flatprice, en als we dat al doen is het meestal per ongeluk door slecht hedgen of een positie die slecht hedgebaar is. Ik snap echt wel dat het boeiend is en mits met kleinere bedragen best leuk om te doen. Maar veel meer dan zwart/rod is het niet. De CTA's waren ook geweldig short tot vorige week en die zijn er ook en masse uitgestapt.
Laatst gewijzigd door tomgtr op 23 aug 2016, 17:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bert ///M3
Berichten: 9349
Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Bert ///M3 » 23 aug 2016, 16:34

Nee maar goed met kleine bedragen voor een parteculier is er wel wat mee te doen. En je hebt ook producten waarmee het relatief veilig kan. Bij jullie komt er wel iets meer bij kijken.

Bij jullie zou een directionele derivaten positie waarschijnlijk ook niet te managen zijn.

Dat is eigenlijk bij elke derivatenhandelaar zo. Energie of aandelen enz.

Als jij met een paar 100 miljoen op short zit en je moet ineens terugkopen dan beinvloed je de markt ineens zo veel dat de prijs de lucht in schiet, of andersom bij een long positie.

Plus futures handel is eigelijk een vorm van leveraged handelen. Maw als jij als bedrijf een positie in neemt dan heeft die positie een waarde maar dat betaal je er zelf niet voor.

Op dit moment kan je voor ca. 5000 dollar een positie in futures nemen in WTI. Die positie vertegenwoordigd op dit moment met WTI op 46,80 een waarde van 46,80 x 1000 = 46.800 euro.

Dus als je even long wilt gaan met 200 miljoen kapitaal dan heb je eigenlijk een onderliggende waarde van 1,87 miljard.

Denk dat je even een telefoontje van je clearing bank krijgt als je dat probeert :hmmm:

Of anders gezegd, als je een pricedrop zou hebben van ca 10% of tegen de 5 dollar dan is je kapitaal weg.

Jullie handelen ook nog een keer fysiek, dat zit nog weer anders in elkaar. Dan kan je fysiek de olie in je opslag hebben en dus long, plus je positie hedgen met oa short futures. Dan is het weer een voordeel omdat hedgen met futures minder kost als je fysieke long positie. Plus als je future fysieke levering is ipv cash settlement dan kan je gewoon nu kopen en de future voor over een jaar verkopen, mits je opslagkosten het verschil goedmaken.

Is een beetje appels en peren vergelijken, professioneel handelaar of thuis speculant :)

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 10410
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door tomgtr » 23 aug 2016, 17:05

Haha klopt allemaal Bert. Heel goed! En inderdaad we Mogen het gewoonweg niet meer op grote schaal of marktmanipulatie ligt op de loer. Geef een keer een gil als je in Nederland bent.

Gebruikersavatar
Bert ///M3
Berichten: 9349
Lid geworden op: 28 mar 2006, 22:30

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Bert ///M3 » 24 aug 2016, 16:48

Tom is goed :thumbup:

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39712
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Arthur » 19 sep 2016, 14:32

Al surfend kwam ik dit tegen: http://www.24-7nieuws.nl/man-verdient-7 ... ack/?r=L7T" onclick="window.open(this.href);return false;

"Brexit hack" beleggingstool... Te mooi om waar te zijn dus dat is het ook? Iemand die dit kent?

Adwo
Berichten: 513
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:24

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Adwo » 19 sep 2016, 14:57

Meen je toch niet? Ben ik er ingetrapt? :devil:

Als het te mooi is om waar te zijn dan is het ook te mooi om waar te zijn..

Gebruikersavatar
HansD
Berichten: 2372
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:27
Locatie: Amsterdam

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door HansD » 05 okt 2016, 07:31

Delta Lloyd€ 2.94 bij snel herstel of overname korte termijn. Anders middellang, ook prima. Rond € 2 bijkopen
http://www.iex.nl/Nieuws/ANP-051016-031 ... Lloyd.aspx

Dat is toch wel lekker :blink:

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door dvh » 05 okt 2016, 08:25

Arthur schreef:Al surfend kwam ik dit tegen: http://www.24-7nieuws.nl/man-verdient-7 ... ack/?r=L7T" onclick="window.open(this.href);return false;

"Brexit hack" beleggingstool... Te mooi om waar te zijn dus dat is het ook? Iemand die dit kent?
klinkt als 'amazing mike' op RTL 5 :-)
Ook de reacties onderaan de site lijken me fake.. Mocht ik abuis hebben.. hoor ik het graag :-)

Gebruikersavatar
Vliet
Berichten: 1056
Lid geworden op: 31 okt 2010, 18:50

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Vliet » 07 dec 2016, 09:06

Pff wel iets meegekregen door audits op beleggingsfondsen, maar dit soort materie is toch wel echt pittig. Nu privé bezig met de in Nederland aantrekkelijk gemaakte "groene beleggingen". Geeft je een vrijstelling in box 3 en daarbovenop het rendement van het fonds. Zal geen top rendement worden, maar wel relatief veilig. En het verlaagd je box 3 vermogen. Voor nu is "veilig" even het toverwoord bij ons. Wellicht iets verder in de toekomst de risico's wat verhogen.

Elise
Berichten: 7284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Elise » 27 jan 2020, 18:18

Vandaag het begin van de langverwachte klap naar beneden of pompen we de luchtbel nog wat verder op :angel:

Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door ///Joost » 27 jan 2020, 18:55

Allemaal in goud! :D

Gebruikersavatar
Booooh
Berichten: 3418
Lid geworden op: 13 mar 2008, 23:51
Auto: BMW 1M / Nissan GT-R
Locatie: https://dbf.nl

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Booooh » 27 jan 2020, 19:08

Joh als dat virusje weer geschiedenis is dan gaan we weer naar het noorden, no worries ...

Gebruikersavatar
RJL86
Berichten: 574
Lid geworden op: 04 mar 2019, 10:02
Auto: Mazda 3
Contacteer:

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door RJL86 » 27 jan 2020, 20:13

Goed moment om in te stappen bij een mondkapjes of luchtfilter bedrijf lijkt me.

Elise
Berichten: 7284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Elise » 27 jan 2020, 20:23

///Joost schreef: 27 jan 2020, 18:55 Allemaal in goud! :D
Ik dacht dat jij van de crypto was?
Had je wel een goede dag vandaag...

Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door ///Joost » 28 jan 2020, 09:47

Elise schreef: 27 jan 2020, 20:23
///Joost schreef: 27 jan 2020, 18:55 Allemaal in goud! :D
Ik dacht dat jij van de crypto was?
Had je wel een goede dag vandaag...
Nooit op een paard wedden, zou ik zeggen. BTC en goud kunnen prima naast elkaar leven.

Overigens denk ik dat dit ook slechts een dipje is. Het virus zorgt wel voor bezorgdheid in de markt, maar uiteindelijk gaat het nog wel even omhoog. 2020 Zou echter wel eens een kanteljaar kunnen worden. Het risico op (relatief lage) expansie van de beurs weegt imho niet op tegen het (relatief hoge) risico op keldering. Persoonlijk zou ik deels in goud, deels in crypto, deels in vastgoed en als je per se in de aandelenmarkt wilt zitten deels in aandelen met een goed dvidend. Dat lijkt me op dit moment het meest veilig.

Elise
Berichten: 7284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Aandelen/Beurzen....wie doet wat?

Bericht door Elise » 28 jan 2020, 12:30

RJL86 schreef: 27 jan 2020, 20:13 Goed moment om in te stappen bij een mondkapjes of luchtfilter bedrijf lijkt me.
Kijk bijvoorbeeld naar de koers van Kawamoto, die maken mondkapjes.
+400% in de laatste 4 weken :swinging:
https://www.marketwatch.com/investing/s ... trycode=jp

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: A110_Bleu_Sierra, Amazon [Bot], ED35, EvdP, MarcF, Tom V, tomgtr en 282 gasten