Opwarming van de aarde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Luco » 10 nov 2019, 13:19

Ik denk dat het mens eigen is wat betreft veranderingen, ook bij jongeren zie ik dat.
Mensen zitten vaak vast in een ritme, en als dat goed gaat waarom zou je dan veranderen, want veranderingen kunnen spanningen met zich meebrengen, vooral op het werk, reorganisaties, waarom, we doen het zo al 5,10,15,20 jaar, het gaat toch goed.

Wat dat betreft prijs ik mezelf best bevoorrecht dat ik bij redelijk veel bedrijven en organisaties in de keuken heb kunnen kijken, maar dat veranderen eng is, is wat mij vooral opvalt.
Ik vind het juist elke keer een leuke uitdaging.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door romo » 10 nov 2019, 14:08

Jongen mensen, met respect, (de medemens die nog naar school gaat, studeert, nog niet werkzaam zijn) hebben niet dat overzicht, niet die levenservaring, niet nog de verantwoordelijkheid om waar te maken wat zij in alle oprechtheid om roepen, vragen, protesteren.

Daar hebben we, met alle respect, dus wat "ouderen" voor nodig, mensen met kennis, kunde, ervaring, mensen die wel overzicht, levenservaring, verantwoordelijkheid hebben omgezet in daden die de mensheid verder heeft gebracht.

Dat jonge mensen protesteren valt te begrijpen, te billijken, maar de consequenties van dat gedrag is vaak obv onvoldoende inzicht en kennis, veelal op gevoel. Dat is natuurlijk niet het pragmatisme waarop besluitvorming dient plaats te vinden.

In alle culturen, over al ter wereld, worden ouderen met meer respect behandeld, daar kunnen we hier nog wat van leren. Ala je ouder bent, heb je afgedaan, ben een lastpost, een fossiel, en kan je beter doodgaan.

Pensionados mogen best wat meer respect krijgen, die hebben hard gewerkt om de jongere van vandaag dat geven wat nu als vanzelfsprekend wordt beschouwd door die jeugd, maar zo vanzelfsprekend is dat niet allemaal, daar zijn lange, harde collectieve offers voor gebracht, door, jawel, de ouderen !

Dus jongeren zaag vooral niet langer aan de luxe boom tak, waar je dankzij de ouderen, op zit!

Ik daag de jongere generatie uit om vooral dat te doen wat de mensheid verder brengt, voor iedereen ongeacht rangen en standen.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31034
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door JP » 10 nov 2019, 16:12

Jongeren hebben 'ervaring' uit hun studieboeken. Daar staat wel even in hoe alles moet en als ze dan in een baan terecht komen, zij dat wel even zullen uitvoeren. Helaas werkt de realiteit niet altijd zoals in de boeken. Daar in tegen, zie je wel juist dat functieeisen voor banen juist cursa en opleidingen vereisen, waar een oudere medewerker ruim aan voldoet uit ervaring, maar dat wordt dan niet gezien.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door romo » 10 nov 2019, 19:10

Verplichte kost voor jongeren die denken dat morgen de wereld ten onder gaat;

Willen we meer of minder welvaart? De wetenschap zal ons daarbij helpen
Vooruitgang We leven in het beste tijdperk ooit, maar velen kunnen niet geloven dat het zo goed gaat. Vertrouw op de wetenschap, die zal ons redden, schrijft de Bende van de Vooruitgang.

Illustraties NRC/Pepijn Barnard
‘Poëtisch, dat is als dingen goed gaan!”, schreef de Britse journalist-filosoof G.K. Chesterton ruim honderd jaar geleden. „Onze spijsvertering die stil en probleemloos zijn goddelijke gang gaat. Dat is de grondslag van alle dichtkunst.” Zo bezien leven we in het meest poëtische tijdperk uit de geschiedenis.

Lange, lange tijd was ons leven allesbehalve poëtisch. Vóór 1850 was 80 procent van de bevolking in de Lage Landen straatarm en ongezond. Ziekten en epidemieën sloegen genadeloos toe: cholera, tyfus, pest, tuberculose, malaria, difterie, mazelen, pokken, kinkhoest en kraamvrouwenkoorts en niet te vergeten: griep en diarree, toen nog levensgevaarlijk. De levensverwachting schommelt rond de 35 jaar, eeuw na eeuw, als een lotsbeschikking van de natuur.

Hidde Boersma is wetenschapsjournalist en documentairemaker. Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof en publicist. Sebastien Valkenberg is filosoof en publicist. Jaffe Vink is filosoof en publicist. Marco Visscher is freelance journalist en spreker. De auteurs staan op 9 november met ‘De revue van de vooruitgang’ op het filosofie-festival van Gent.
Vanaf 1870 komt de omslag. Plotseling, bijna van het ene jaar op het andere, klimt de gemiddelde leeftijd. Binnen enkele generaties zitten we aan een verdubbeling, dankzij voldoende basisvoedsel, hygiëne en geneeskunde. Een ongelooflijke vooruitgang voltrekt zich, eerst in het Westen en vervolgens wereldwijd. Het is, aldus de techniekhistoricus Harry Lintsen, „een waterscheiding in de geschiedenis van de mensheid”. Giet de menselijke ontwikkeling in een grafiek en je krijgt een hockeystick: eerst een lange vlakke lijn, en dan op het eind een plotse knik opwaarts. Het is de hockeystick van de vooruitgang.

Het waren lange eeuwen, van de nomadische oertijd tot aan Silicon Valley, van het begin van de landbouw – met het eerste graan en de eerste geit – tot aan de moderne supermarkt, maar nu hebben we het ‘luilekkerland’ gerealiseerd waarvan onze voorouders in de Middeleeuwen droomden. Onze rijkdom aan voedsel is een overwinning op honger en armoede. Onze rijkdom aan kennis is een overwinning op het analfabetisme en onwetendheid. Onze huidige rechten voor vrouwen en minderheden vormen een overwinning op baarlijke onderdrukking. Wij en u hebben het geweldig getroffen, want wij leven in het beste tijdperk ooit (tot nu toe).


Toch kunnen velen niet geloven dat het zo goed gaat. Dagelijks worden we geteisterd door slecht nieuws: natuurrampen, aanslagen, moord en verkrachting, corruptie, politieke crises. Want goed nieuws is geen nieuws, en enkel slecht nieuws is echt nieuws: dat is de core-business van krant en journaal. Door het angstige doemdenken, inmiddels een populair tijdverdrijf in het rijke Westen, hebben we veel te weinig aandacht voor de veranderingen die zich de laatste twee eeuwen hebben voltrokken – en niet enkel in het Westen.

Lof van de vooruitgang
Zing je de lof van onze vooruitgang, dan weerklinkt de onvermijdelijke ‘ja maar’…. Gaat de planeet niet binnenkort naar de ratsmodee door onze verslaving aan fossiele brandstoffen? Barst de ongelijkheid niet uit haar voegen? Wordt onze mooie verlichte beschaving niet binnenkort onder de voet gelopen door migranten met minder verlichte ideeën? Gaan al die fraaie opwaartse grafieken binnenkort niet keihard in de afgrond storten? Die hele moderniteit, was dat eigenlijk wel een goed idee?

2019 is het jaar van de overdrive. Vliegschaamte maakt goede kans woord van het jaar te worden. Gevolgd door vleesschaamte, dieselschaamte, baarschaamte, skischaamte. Zelfs een ijsje eten wordt een dubieuze bezigheid: invriezen tot -28°C, vreet dat niet veel te veel energie? De overtreffende trap kwam van de filosoof Ton Lemaire: „Op deze aarde is geen onschuldig verblijf mogelijk.”

Wij hebben de ‘Bende van de Vooruitgang’ opgericht, omdat we tegenwicht willen bieden aan de doemdenkers, cultuurpessimisten en vooruitgangsverloochenaars allerwegen die vandaag de tijdsgeest domineren. Optimisme is een plicht, zei Karl Popper. Dat is ons nog te zuinig, alsof je optimistisch moeten blijven tegen beter weten in, in weerwil van alle rampspoed en ellende. In werkelijkheid wordt optimisme ondersteund door harde feiten.


Lees ook: Nederlanders zijn minder optimistisch dan voorheen
Nee, we leven niet in een perfecte wereld, en de mensheid kampt nog met allerhande problemen. Wij zijn geen volgelingen van de beruchte Dr. Pangloss, uit Voltaires boek Candide, die geloofde dat we in de „best mogelijke van alle werelden” leven. Een wereld met tien miljard mensen in tijden van razendsnelle klimaatopwarming wordt geen wandeling door het park. Maar het klimaat zal niet het eerste probleem zijn dat de moderne mens zelf heeft veroorzaakt en daarna zelf heeft opgelost. We sloegen een gat in de ozonlaag en hebben het daarna weer gedicht. We vervuilden onze waterwegen met troep, en hebben ze daarna weer gezuiverd. Eerst vermenigvuldigde de wereldbevolking, daarna vermenigvuldigde onze landbouwproductie. Dat is het verborgen succesverhaal van de mensheid: we zorgen voor problemen en daarna voor oplossingen.

Duur bevochten vooruitgang
De beproefde methodes om problemen op te lossen zijn die van wetenschap en technologie. Daarmee hebben we hongersnoden afgewend, natuurrampen vermeden, ziekten bestreden en wilde natuur hersteld. Want vooruitgang gaat niet vanzelf. Er is geen geheimzinnige kracht die de mensheid opwaarts stuwt en die garandeert dat het verhaaltje goed afloopt. Alle vooruitgang is duur bevochten en dat zal niet anders zijn met de uitdagingen die ons nog wachten, klimaat met stip op de eerste plaats. En de kniesoren van de vooruitgang, die beweren dat de westerse moderniteit de wortel van het kwaad is, helpen de wereld zeker niet vooruit.

Neem onze overwinning op honger. „Hij die twee korenaren of twee blaadjes gras kan laten groeien op een stukje grond waar er eerder maar één groeide, verdient meer waardering van de mensheid en bewijst zijn land een belangrijker dienst dan de hele klasse van politici bij elkaar.” Dat schreef Jonathan Swift, de auteur van Gullivers reizen. Dat was 1726: vroeger, dus, toen ontbering nog heel gewoon was. Eind 17de eeuw kwam een derde van de Finse bevolking om van de honger. Dat was nog in het bevoorrechte Europa, benadrukt de Franse historicus Fernand Braudel, want – een schrale troost – „in Azië, China en India was het veel erger”. Honger en schaarste waren de norm, rijkdom de zeldzame uitzondering, altijd gebaseerd op uitbuiting en onderdrukking.

Tot de wetenschap redding bracht.

Vertel mij, muze, over de man die 2,7 miljard mensen het leven redde.’ Dat was Fritz Haber, een Duitse chemicus die iets uitvond wat een enorme zegening betekende voor de mensheid: hij produceerde mest. Niet zoals wij dat allemaal klaarspelen, maar kunstmatige mest, in zijn laboratorium. Millennia lang gebruikte de mens dierlijke en menselijke mest om gewassen sneller te doen groeien. Maar in een eindige wereld is de voorraad uitwerpselen beperkt. Haber slaagde erin om stikstofatomen uit de lucht te plukken en zelf nitraat te maken. Met een ongekende verhoging van de voedselproductie tot gevolg. Dankzij Haber en zijn collega Carl Bosch stierven naar schatting 2,7 miljard mensen niet van de honger.


Lees ook: Doemdenkers en optimisten kunnen van elkaar leren
Wat Haber en Bosch deden, staat symbool voor alles wat vooruitgang mogelijk maakt. Ze stelden een probleem vast dat ze wilden oplossen. Ze dachten na en spraken met anderen die over andere kennis beschikten. Zo wisselden ze ideeën uit – en dankzij deze kruisbestuiving van ideeën ontstaan nieuwe ideeën en nieuwe oplossingen. Die gingen ze vervolgens testen en uiteindelijk won het beste idee.

Ideeën hebben seks
Dat is vooruitgang in een notendop: ideeën hebben seks. En wat brengt de toekomst? Het klopt dat de mens het aanschijn van de planeet onherroepelijk heeft veranderd. De aarde zag er in 1800 – met één miljard bewoners, merendeels boeren – helemaal anders uit dan de aarde waarop binnenkort – ergens deze eeuw – tien miljard mensen zullen leven. De moderniteit is echter niet het probleem, zoals pessimisten beweren, maar de oplossing.

Wat zij niet weten, of weigeren te erkennen, is dat de natuur opnieuw herleeft in de rijkste landen. Onze lucht en rivieren zijn al eeuwen niet zo zuiver geweest, dankzij technologische vooruitgang. De ecologische voetafdruk per capita van de West-Europeaan neemt af, terwijl zijn inkomen stijgt, ook als je de verplaatsing van vervuiling naar het buitenland meeneemt. In Europa en Amerika groeit alweer meer bos dan in de Middeleeuwen, en zelfs China vindt momenteel een gigantische herbebossing plaats. Hierop durven we een flinke som te verwedden: in pakweg 2030 zal de lucht in Beijing schoner zijn dan nu, dankzij groeiende welvaart. De weg voorwaarts is méér economische groei en welvaart – niet minder.

PRAAT MEE MET NRC

Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl.
Ook voor het klimaat en milieu geldt: we hebben méér technologie en wetenschap nodig, niet minder. We moeten koolstof opvangen en opbergen, nieuwe kerncentrales bouwen, betere batterijen ontwerpen, hogere dijken bouwen. We moeten water ontzilten, gewassen wijzigen, kweekvlees produceren en zonlicht vloeibaar maken (van zonnepaneel naar waterstof). Misschien moeten we binnenkort zelfs de stratosfeer besproeien met krijtpoeder, voor een tijdelijke afkoelperiode. Wij zijn vandaag heersers over de natuur geworden. Voor het eerst in de geschiedenis van het leven is een soort ontstaan – de onze – die zich het lot van andere soorten kan aantrekken. Met andere woorden: we klimmen op de zetel van de schepper. Deze nieuwe rol voelt nu nog wat onwennig aan, maar we moeten hem voluit omarmen.

We hebben al een ontzettend mooie wereld tot stand gebracht, met minder honger, ziekte, oorlog en ellende dan ooit tevoren. Het komt er nu op aan nieuwe struikelblokken uit de weg te ruimen en een nog betere wereld te scheppen. Want er leven nog altijd 800 miljoen mensen in extreme armoede en er gaan nog steeds elke dag 15.000 kinderen dood, veelal aan vermijdbare ziekten. Die mensen moeten dringend kunnen proeven van de poëzie der vooruitgang. Chesterton: „Jazeker, het allerpoëtischt, poëtischer dan de bloemen, poëtischer dan de sterren – het meest poëtische ter wereld is niet ziek zijn.”


Bron; NRC.nl

Gijzert
Berichten: 4977
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Gijzert » 10 nov 2019, 19:49

Wat een gelul hier allemaal. Ik lees ouwe knakkers die naar vroeger terug willen maar vroeger was de shit helemaal niet beter.
Ik lees jong volk dat wel even de wereld gaat verbeteren terwijl dat helemaal niet gaat.

Niet vergeten dat het laatste door de eerste groep die het te goed hebben tegen wordt gehouden.

Want wie wil er nu wel een deel van zijn welvaart inleveren voor de toekomstige generaties. Niemand toch?

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door SlowCo » 10 nov 2019, 20:13

Goed stuk romo!

Gebruikersavatar
RS-Ron
Berichten: 3544
Lid geworden op: 26 apr 2014, 16:10

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door RS-Ron » 10 nov 2019, 22:32

Gijzert schreef: 10 nov 2019, 19:49 Wat een gelul hier allemaal. Ik lees ouwe knakkers die naar vroeger terug willen maar vroeger was de shit helemaal niet beter.
Ik lees jong volk dat wel even de wereld gaat verbeteren terwijl dat helemaal niet gaat.

Niet vergeten dat het laatste door de eerste groep die het te goed hebben tegen wordt gehouden.

Want wie wil er nu wel een deel van zijn welvaart inleveren voor de toekomstige generaties. Niemand toch?
Wat een gelul van een dronken aardbei is dit nou weer van jou. Kan je niet lezen ofzo ? Zat het ff kort voor je uitspellen, misschien begrijp je het dan wel: de jeugd is de toekomst, dus daar moet in worden geïnvesteerd. Dat is wat mij betreft op het werk één van de leukste dingen om mee bezig te zijn. Het valt me alleen op dat er een steeds groter percentage “jeugd” kennelijk moeite heeft om keuzes te maken die consequenties hebben. Ze hebben een conflict vermijdende opvoeding gehad waardoor ze een rekening betalen in de echte grote mensen maatschappij. Je ziet er gelukkig veel veranderen naarmate ze levenservaring opdoen. Zo rond hun 30e beginnen ze realiteitszin te krijgen en, maar das mijn persoonlijke ervaring, gaan ze de oudjes wel op waarde schatten. De rest gaat in de politiek. Tuurlijk heb je zeik-ouderen net zoals je Kumbaya zingende naïeve jongeren hebt die je her en der in bijv. Amsterdam regelmatig voor je grille hebt omdat ze op straat zitten.

En als jij me uit kan leggen waarom we keihard deugend zo’n 180 miljard moeten ophoesten om 0.7% bij te dragen aan de wereldwijde klimaatverandering om vervolgens hetzelfde bedrag nog eens uit te geven om het “stijgende water” wat namelijk gewoon door blijkt te gaan, ondanks onze fenomenale deugende bijdrage, buiten de dijken te houden ? Maak me eens blij met een goed verhaal.

Gr Ron

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door SlowCo » 10 nov 2019, 23:23

RS-Ron schreef: 10 nov 2019, 22:32 En als jij me uit kan leggen waarom we keihard deugend zo’n 180 miljard moeten ophoesten om 0.7% bij te dragen aan de wereldwijde klimaatverandering om vervolgens hetzelfde bedrag nog eens uit te geven om het “stijgende water” wat namelijk gewoon door blijkt te gaan, ondanks onze fenomenale deugende bijdrage, buiten de dijken te houden ? Maak me eens blij met een goed verhaal.

Gr Ron
Het gaat in NL ook niet om het klimaat maar om het ombouwen van de economie. We hebben steeds meer oudere ouderen die hun hypotheek afgelost en hun resterende geld opgepot hebben. Daarbij koelt de economische groei af en komt er wellicht een recessie aan. Door mensen te dwingen de energietransitie te gaan maken, kun je een energiesector optuigen die veel mensen werk biedt en/of aan het werk houdt de komende jaren. Daar zijn grote bedragen mee gemoeid per huishouden en dat keer 6 a 7 miljoen. Fantastische manier om minder afhankelijk te worden van rare oliestaten en het geld weer goed te laten rollen. Anders is het niet uit te leggen...

Schiphol mag uitbreiden;
Vliegveld Lelystad erbij;
Steeds meer vracht- en cruiseschepen zijn welkom;
Houtkachels worden wellicht verboden terwijl er hele bossen gekapt worden in de VS om in NL opgestookt te worden in een "Bio"massacentrale (hele grote houtkachel...);
In BE en DE krijgen huishoudens subsidie om gas aan te laten sluiten (want meest efficiënte en schone energie...);
etc...

Mike R32
Berichten: 6276
Lid geworden op: 01 mar 2007, 12:03
Auto: 292PS/402,7NM/6.600U/pm.
Locatie: Noord Oost boven Opatija.

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Mike R32 » 10 nov 2019, 23:49

Goed stuk romo.

markm
Berichten: 808
Lid geworden op: 23 nov 2009, 20:02

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door markm » 11 nov 2019, 07:07

RS-Ron schreef: 10 nov 2019, 22:32
Gijzert schreef: 10 nov 2019, 19:49 Wat een gelul hier allemaal. Ik lees ouwe knakkers die naar vroeger terug willen maar vroeger was de shit helemaal niet beter.
Ik lees jong volk dat wel even de wereld gaat verbeteren terwijl dat helemaal niet gaat.

Niet vergeten dat het laatste door de eerste groep die het te goed hebben tegen wordt gehouden.

Want wie wil er nu wel een deel van zijn welvaart inleveren voor de toekomstige generaties. Niemand toch?
Wat een gelul van een dronken aardbei is dit nou weer van jou. Kan je niet lezen ofzo ? Zat het ff kort voor je uitspellen, misschien begrijp je het dan wel: de jeugd is de toekomst, dus daar moet in worden geïnvesteerd. Dat is wat mij betreft op het werk één van de leukste dingen om mee bezig te zijn. Het valt me alleen op dat er een steeds groter percentage “jeugd” kennelijk moeite heeft om keuzes te maken die consequenties hebben. Ze hebben een conflict vermijdende opvoeding gehad waardoor ze een rekening betalen in de echte grote mensen maatschappij. Je ziet er gelukkig veel veranderen naarmate ze levenservaring opdoen. Zo rond hun 30e beginnen ze realiteitszin te krijgen en, maar das mijn persoonlijke ervaring, gaan ze de oudjes wel op waarde schatten. De rest gaat in de politiek. Tuurlijk heb je zeik-ouderen net zoals je Kumbaya zingende naïeve jongeren hebt die je her en der in bijv. Amsterdam regelmatig voor je grille hebt omdat ze op straat zitten.

En als jij me uit kan leggen waarom we keihard deugend zo’n 180 miljard moeten ophoesten om 0.7% bij te dragen aan de wereldwijde klimaatverandering om vervolgens hetzelfde bedrag nog eens uit te geven om het “stijgende water” wat namelijk gewoon door blijkt te gaan, ondanks onze fenomenale deugende bijdrage, buiten de dijken te houden ? Maak me eens blij met een goed verhaal.

Gr Ron
Het stijgende water?

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 11 nov 2019, 07:46

Gisteren heb ik even wat geplankt op binnendoorweggetjes, want we kunnen nog even.
https://nos.nl/artikel/2309799-iran-ont ... eveld.html

Heel goed stuk Romo.

@Ron, lol laatste allinea. Mooi.

Wij zijn dijkenbouwers en kunnen die know how over de wereld verspreiden. Ben op 'n terp opgegroeid , dat ding stond er waarschijnlijk al sinds (vóór) 754 AD(want daar was 't ook) dus wat dat betreft ben ik optimist, zeer zeker.

Het verhaal van SlowCo snap ik ook wel, de nieuwe economie met werk in voorzieningen in electriciteit en aanverwante. En dat zorgt er voor dat andere sectoren zeker op de korte duur 'zonder werk' komen te zitten....
En......dat verhaal van ouderen die oppotten is nu iets van hier/Westerse Wereld en we moeten kijken naar de Rest Of the World en dat gebeurt veel te weinig.

Al staat 't water 'n halve meter hoger over 100 jaar staat mijn pand er nog. En wij zitten nu op zeeniveau.

Dus gewoon optimistisch tegengas geven.
Laatst gewijzigd door Robin op 11 nov 2019, 08:17, 1 keer totaal gewijzigd.

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 11 nov 2019, 07:53

Kortom, het is heel makkelijk, als jij nu in de zonnepanelen/windmolens en alle new green energy sector zit, of aanverwant en je verdient er (indirect) je brood mee, of je rijdt 'n EV om bepaalde redenen, zul je die 'vooruitgang' koesteren, want brood op de plank/geld besparen etc.

Maar als je níet in een van die hokjes valt en sectoren zit en je ziet je 'toekomstplan' van brood op de plank naar minder brood op de plank gaan vanwege bovenstaande ( door overheden geholpen) hokjes en sectoren, sta je d'r wél even wat negatiever in. Want jij betaalt de rekening.

Gijzert
Berichten: 4977
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Gijzert » 11 nov 2019, 08:37

RS-Ron schreef: 10 nov 2019, 22:32
Gijzert schreef: 10 nov 2019, 19:49 Wat een gelul hier allemaal. Ik lees ouwe knakkers die naar vroeger terug willen maar vroeger was de shit helemaal niet beter.
Ik lees jong volk dat wel even de wereld gaat verbeteren terwijl dat helemaal niet gaat.

Niet vergeten dat het laatste door de eerste groep die het te goed hebben tegen wordt gehouden.

Want wie wil er nu wel een deel van zijn welvaart inleveren voor de toekomstige generaties. Niemand toch?
Wat een gelul van een dronken aardbei is dit nou weer van jou. Kan je niet lezen ofzo ? Zat het ff kort voor je uitspellen, misschien begrijp je het dan wel: de jeugd is de toekomst, dus daar moet in worden geïnvesteerd. Dat is wat mij betreft op het werk één van de leukste dingen om mee bezig te zijn. Het valt me alleen op dat er een steeds groter percentage “jeugd” kennelijk moeite heeft om keuzes te maken die consequenties hebben. Ze hebben een conflict vermijdende opvoeding gehad waardoor ze een rekening betalen in de echte grote mensen maatschappij. Je ziet er gelukkig veel veranderen naarmate ze levenservaring opdoen. Zo rond hun 30e beginnen ze realiteitszin te krijgen en, maar das mijn persoonlijke ervaring, gaan ze de oudjes wel op waarde schatten. De rest gaat in de politiek. Tuurlijk heb je zeik-ouderen net zoals je Kumbaya zingende naïeve jongeren hebt die je her en der in bijv. Amsterdam regelmatig voor je grille hebt omdat ze op straat zitten.

En als jij me uit kan leggen waarom we keihard deugend zo’n 180 miljard moeten ophoesten om 0.7% bij te dragen aan de wereldwijde klimaatverandering om vervolgens hetzelfde bedrag nog eens uit te geven om het “stijgende water” wat namelijk gewoon door blijkt te gaan, ondanks onze fenomenale deugende bijdrage, buiten de dijken te houden ? Maak me eens blij met een goed verhaal.

Gr Ron
En van wie heeft die jeugd die mooie opvoeding gehad waardoor ze de huidige mentaliteit hebben?
Dat zijn de 50 plussers.

En idd duidelijk dat er wel na het hele leven lang de aarde naar de klote geholpen te hebben er nu alleen naar de portemonnee gekeken kan worden en zoek het maar allemaal uit.

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 11 nov 2019, 09:01

Ik denk ook vaak: Zoek het allemaal maar uit.

Ben net als jullie geboren in blijkbaar het 'beste land', betaal m'n belastingen(die ik te hoog vind voor wat ik er voor moet doen, maar dat ligt aan mij weet ik) en denk in de praktijk eigenlijk altijd 'wat u niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet'.

Maar nu begint het erop te lijken dat ons landje op z'n eigen houtje dingetjes gaat doen zogenaamd voor ons welbevinden en onze veiligheid, gebaseerd op (soms gemanipuleerde) prognoses. En dat gaat ons heel veel geld kosten, wat weer een crisisgevoel bij veel mensen oproept: Ze komen aan m'n geld/m'n portemonnee/m'n toekomst!

En als je als overheid aan de portemonnee van de burger komt, kun je (op den duur) demonstraties en dergelijke verwachten.
Dat weten overheden al duizenden jaren. Vandaar dat ze 't ook in stapjes doen. Voorzichtig.

Maar een aantal burgers hebben dat wel door, dat de plannen van de overheid in dit geval op een wankele leest en een glazen bol geschoeid zijn.

Elise
Berichten: 7172
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Elise » 11 nov 2019, 09:12

2 maanden geleden ging de discussie over de arbeidsethos van de nieuwe generatie.
De postings in dit topic sluiten daar wel mooi op aan.

Jongeren willen de wereld veranderen, maar de handjes uit de mouwen steken is net even teveel gevraagd :tooth:

Elise
Berichten: 7172
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Elise » 11 nov 2019, 09:16

Gijzert schreef: 11 nov 2019, 08:37 En van wie heeft die jeugd die mooie opvoeding gehad waardoor ze de huidige mentaliteit hebben?
Dat zijn de 50 plussers.
Hadden die 50 plussers hun kinderen maar opgevoed..... maar ze waren allemaal te druk met centjes verdienen :bag:

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door alt » 11 nov 2019, 09:27

Dit is een oud deuntje .

Generaties lang wordt er al gejank over de zondige, luie, domme jeugd.
Allemaal hebben wij dat gejank over de jeugd van tegenwoordig aan moeten horen.
Er is dus niets veranderd.

Mike R32
Berichten: 6276
Lid geworden op: 01 mar 2007, 12:03
Auto: 292PS/402,7NM/6.600U/pm.
Locatie: Noord Oost boven Opatija.

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Mike R32 » 11 nov 2019, 10:04

Oude auto's zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de stikstofuitstoot in het verkeer

https://www.ad.nl/auto/oude-auto-s-zijn ... ~adab45cb/

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Luco » 11 nov 2019, 10:08

Mooi nog wat oude troep aanschaffen dan.

Sloopregeling das mooi, waar kan ik de 530D omruilen tegen een nieuwe tesla😂😂😂

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39595
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Arthur » 11 nov 2019, 10:52

En van wie heeft die jeugd die mooie opvoeding gehad waardoor ze de huidige mentaliteit hebben?
Dat zijn de 50 plussers.

En idd duidelijk dat er wel na het hele leven lang de aarde naar de klote geholpen te hebben er nu alleen naar de portemonnee gekeken kan worden en zoek het maar allemaal uit.
LOL! Dus dat hebben de 50 plussers gedaan? En dan is blijkbaar het leven blijkbaar voorbij. Je zult maar net de 50 gepasseerd zijn ;)

PeterB
Berichten: 3251
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door PeterB » 11 nov 2019, 12:59

Ach, mijn muziekkeuze voor bij de uitvaart staat al op een stick.
Ook het verzoek om het volume op max te zetten is bijgevoegd.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39595
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Arthur » 11 nov 2019, 13:12

Muziek die die ‘jongeren’ wss nog nooit gehoord hebben?
:mrgreen:
En op een stick? Niet in de cloud ‘ofzo’? :tooth:

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Luco » 11 nov 2019, 13:18

Cassetebandje

PeterB
Berichten: 3251
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door PeterB » 11 nov 2019, 16:38

Luco schreef: 11 nov 2019, 13:18Cassetebandje
Bij jou verwachten we ook niet anders.

Gebruikersavatar
Riceaux
Berichten: 8121
Lid geworden op: 24 sep 2009, 19:41

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Riceaux » 11 nov 2019, 18:08

Elise schreef: 10 nov 2019, 11:59
Riceaux schreef: 10 nov 2019, 11:31
Elise schreef: 10 nov 2019, 08:03

Ben eigenlijk wel benieuwd welke leeftijdsgroep jij onder "ouderen" verstaat en tot welke leeftijdscategorie je zelf behoort.
Daar mag je benieuwd naar zijn. :)

Maar om antwoord op je vraag te geven. Ouderen binnen de beroepsbevolking >45 jaar.

En behoor zelf tot de leeftijdscategorie 20-45 jaar.
Dan gok ik (een heel stuk) dichter bij de 20 dan bij de 45 :wink:

Jij hebt veel kritiek op de ouderen (waartoe ik dus behoor :blink: ) die niet openstaan voor verandering, maar in hoeverre sta jij zelf open voor verandering en ben jij te overtuigen met goede argumenten?
Want wellicht realiseer jij het je niet, maar die tieners die voor het klimaat aan het demonstreren zijn, zitten dus ook aan jouw stoelpoten te zagen. Die vinden dus ook dat jij je wankel moet vervangen door elektrisch...

Ik denk zelf dat het een soort traditie is waarbij jongeren tegen ouderen aantrappen, denk dat het allemaal anders kan en moet.
Om er later zelf achter te komen dat dat wiel wat die ouderen hadden uitgevonden toch helemaal niet zo slecht is.
Ik sta 100% open voor verandering en overtuiging met goede argumenten. Gelukkig maar, anders zou ik bar slecht zijn in m'n werk. ;)

Ik heb btw nog nergens mijn mening gegeven, bij deze, ben het 100% eens met het NRC artikel dat Romo plaatst. Voor vooruitgang is verandering nodig. Maar zolang de problemen waarvoor de oplossingen nodig zijn niet vastgesteld zijn, is het lastig oplossingen bedenken in veel gevallen. Daarom denk ik dat het goed is dat de jeugd zoveel aandacht besteed aan de problematiek, waardoor de prioritering van de oplossing een stuk hoger ligt dan wanneer er minder aandacht aan besteed zou worden. En ja, voor het bedenken van die oplossing is vaak specifieke kennis nodig, voor het benoemen en aan de kaak stellen van de problemen daarentegen niet. Zodra de ouderen en jongeren de focus leggen op elkaars sterke punten ipv de zwakke en de problemen erkennen ipv weg kijken, dan komen we verder.

Elektrificatie van het wagenpark vind ik voor vervoer een erg goed idee. Waarom mensen brandstof laten verspillen terwijl ze er totaal geen plezier aan beleven? Ik denk dat het voor minimaal 90% van de Nederlandse weggebruikers totaal geen problemen oplevert als ze overstappen op een elektrische auto. Mits er een goede infrastructuur komt voor opladen van die auto's. Maar om nou iedereen te gaan dwingen om over te stappen, nee daar ben ik geen voorstander van.

Politiek gezien is het natuurlijk slim om extreme standpunten aan te nemen, want partijen met realistische oplossingen krijgen nooit veel stemmen. Gelukkig hebben we in NL nog geen dictatuur en zullen de oplossingen en wijzigingen nooit heel extreem zijn.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 1234pk6, Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Erik dB, Geertmans, MParallel, Wimo, Wout309t, Zed240 en 165 gasten