'zorg'verzekeraars

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Robin
Berichten: 51204
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Robin » 26 sep 2019, 12:21

Robert jij hebt mij 'n keer verteld dat jij veel van lijmsoorten weet, and it shows: een beetje de Bertikipedia hier van de lijmsoorten. Dank voor de info!




:)

Twist
Berichten: 1372
Lid geworden op: 07 jul 2013, 00:15

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Twist » 26 sep 2019, 12:55

romo schreef: 26 sep 2019, 12:10
Twist schreef: 26 sep 2019, 09:35
romo schreef: 25 sep 2019, 22:08 Maxima zijn niet het gevolg van gereguleerde marktwerking

Maximeren=gereguleerde marktwerking
Ok, dan hebben we een andere definitie van reguleren. Ik versta onder reguleren het opleggen van beperkingen / regels door de overheid, waardoor de markt niet meer geheel vrij zijn werk kan doen.

Als onder reguleren ook valt, het door de markt zelf afspreken van maxima, dan is elke markt gereguleerd. Immers in elke markt worden maxima afgesproken. Een paar voorbeelden: onze tuinman die kan niet onbeperkt komen snoeien, de schoonmakers krijgen een beperkt aantal uur om hun werk te doen, een garage geeft even een belletje als hij aan het afgesproken maximum zit, bedrijven die bruggen bouwen spreken een 'plafond' af met de overheid, als je een huis laat bouwen, spreek je een maximum met elkaar af, restaurants bieden all-in deals aan zodat je weet dat je niet over bedrag X heen gaat, en ga zo maar door.

In een vrije markt wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod.

Zorg;
-Overheid stelt budget beschikbaar, bepaalt wat in de BV verzekerd moet worden.

-ZV`s beheren de pot, maar moeten onderling concurreren, zelfde (zorg)product mag per verzekeraar niet het zelfde kosten (zowel BV als AV) Zorg moet worden ingekocht door ZV`s volgens het adagium; "de beste zorg voor de laagste kosten"

-Zorgverleners moeten contracteren met ZV`s tegen prijs en secundaire voorwaarden bepaald door de ZV`s (onderhandelen over prijs/prestatie is onmogelijk)

Dat is in een notendop "gereguleerde marktwerking" en gelijk de reden dat ziekenhuizen en of andere zorgaanbieders onder de kostprijs moeten werken, want geen adequate vergoeding van ZV`s

Kijk dan nog eens, met bovenstaande kennis, naar de teloorgang en failliet gegane Slotervaart ziekenhuis.

Probleem is dus dat enerzijds de zorgverlener als een commercieel beschrijf wordt geacht te opereren, anderzijds doe je dat te goed, dan word je gekort. Een onmogelijke spagaat.
Goed beschreven, eens.

Zorg verlenen die niet wordt betaald is nooit slim, in geen enkele business. Maar macro leveren ziekenhuizen natuurlijk niet onder de kostprijs. De (minimale) marges blijven stijgen. Maar er zijn ook zeker ziekenhuizen met een hele gezonde bedrijfsvoering en dat kunnen ZV's echt niet makkelijk afromen.

Dat het Slotervaartziekenhuis failliet is gegaan is natuurlijk een regelrecht gevolg van het systeem dat we met elkaar kiezen. Maar (en daar kun je over twisten), had dat ziekenhuis van begin af aan al geen bestaansrecht. Het is direct naast twee andere ziekenhuizen gebouwd in een stad waar overcapaciteit is aan ziekenhuiszorg. Het andere ziekenhuis dat failliet is gegaan (in Lelystad), dat is natuurlijk een stad waar basisvoorzieningen nodig zijn, en (daar kun je ook over twisten) zij komen er misschien wel beter uit.

L5S1
Berichten: 124
Lid geworden op: 30 aug 2017, 22:09
Auto: BMW

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door L5S1 » 26 sep 2019, 13:29

Nu 'zorg' onbetaalbaar dreigt te worden en pijnlijk duidelijk wordt dat we als burger meer moeten gaan betalen óf moeten accepteren dat de bomen niet tot in de hemel groeien worden de barsten in het stelsel voor iedereen zichtbaar. Het smeult echter al jaren.

Het systeem van geruguleerde marktwerking heeft het afgelopen decennium echt wel gezorgd voor een rem op de zorguitgaven. Wat je er ook van mag vinden, zorgverzekeraars hebben hier natuurlijk een bijdrage aan geleverd. De zorgvraag neemt exponentieel toe, maar het budget helaas niet.

Nu 'zuinig' zijn geen zoden meer aan de dijk zet moet gezocht worden naar alternatieven. Het huidige stelsel helpt hierin echter niet. Prikkels liggen voor aanbieders nog steeds op productie en samenwrrking wordt gehinderd door o.a. het financieringssysteem en de marktwaakhond. Zo is het natuurlijk lastig om stappen te zetten.

Wie goed naar de troonrede heeft geluisterd op prinsjesdag heeft gehoord dat verandering op komst is in de wijze waarop het stelsel is vormgegeven of ingricht. Waarschijnlijk met een minder grote rol voor de verzekeraars die toch niet echt zijn geslaagd in hun taak.

Ik verwacht de komende jaren meer overheidssturing die gericht is op samenwerking ipv concurrentie en dat zoveel mogelijk dure zorg uit ziekenhuizen wordt gehouden. Meer behandelingen dichtbij/thuis/1 of 1.5 lijn. In hoeverre dit de oplossing, blijft natuurlijk de vraag.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door romo » 26 sep 2019, 14:08

^Hier spreekt iemand met zicht op het systeem, maar goed, dat kan ook niet anders als je Lumbale 5, Sacrale 1 heet :wink:

-De zorg wordt al jaren (Schippers was daar al mee bezig) zoveel mogelijk uit de 2e lijn gehouden (want duur uiteraard) en richting 1e lijn gedirigeerd. Als je zorg uit het ziekenhuis weghoudt, dan daalt de omzet navenant, kortom; broek ophouden wordt wat lastig.

-Zorg wordt vervolgens naar de 1e lijn verplaatst, goedkoper, maar wel meer aanbod; >aanbod X vaste prijs = >zorguitgaven

-Concurrentie zoals nu wettelijk vastgelegd en vervolgens gecontroleerd door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) is idd een rem want gezamenlijke prijsafspraken/innovatie/samenwerking onmogelijk

-Het klopt dat zorg wordt afgerekend op productie en ziekte, niet produceren=onvoldoende omzet. Het omdraaien van het financieringsmodel zou een stap kunnen zijn.

Het is een buitengewoon lastig, taai, ondoorzichtig probleem, ik pretendeer verre iets van een oplossing te kunnen aandragen, ik constateer wel (al 15 jaar) dat gereguleerde marktwerking in de zorg (i.c. het gehele publiek domein) een doodlopende weg is, waar zowel de uitvoerenden als de gebruikers alleen maar verliezers zijn. De staatskas winnaar.

L5S1
Berichten: 124
Lid geworden op: 30 aug 2017, 22:09
Auto: BMW

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door L5S1 » 26 sep 2019, 15:41

Hehe, dank ;) .Het is een taai probleem, zeker. Maar niemand kan hier verantwoordelijkheid afschuiven imho.

Wist je dat de meeste zorgkosten worden gemaakt in het laatste levensjaar? Wist je dat er 80 plussers zijn die jaarlijks nog voor tienduizenden of tonnen zorg "consumeren". Een mensenleven is ons blijkbaar oneindig veel waard. Zeker als het je eigen leven is of van een dierbare.

De politiek zal lastige vragen zo lang mogelijk vooruit willen schuiven, wat nu ook gebeurt. Je politieke carriere is namelijk snel voorbij als je zegt dat een mensenleven na zeg 80 jaar maar X waard is voor de samenleving.

Het is dus ook een ethisch vraagstuk. Daarnaast zijn over pakweg 30 jaar alle baby boomers klaar. Dan leven we weer in weelde. Weer onbeperkt gratis rugherniaoperaties voor allen ;) joehoe

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27808
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Luco » 26 sep 2019, 16:01

Iedereen bij 75 een pil en klaar is kees.
Over 30 jaar zijn we een islamitische staat en zal Allah je genezen.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door romo » 26 sep 2019, 16:04

Het is mij bekend dat de laatste levensjaren van een mens de meeste zorgkosten met zich meebrengen (daarom nog al een fan van Peter de Keizer, die ons belooft te verouderen zonder ziekte last)

Het is zeker een medisch ethisch vraagstuk hoe we moeten omgaan met veroudering en de kosten die daarmede gepaard gaan.

HNP operaties vinden gelukkig nog maar heel weinig plaats, daar valt niet veel winst meer te behalen :wink:

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31027
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 26 sep 2019, 17:23

Luco schreef: 26 sep 2019, 16:01 Iedereen bij 75 een pil en klaar is kees.
Over 30 jaar zijn we een islamitische staat en zal Allah je genezen.
...maar die werken echt niet tot hun 70e, als ze al werken. Dus wat is beter ? :tooth:

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31027
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 30 jan 2020, 13:20

Vandaag weer even een ander beeld van de zorg gekregen. Met spoed gebeld door de ouders, gaat niet goed thuis. Sukkelt al weken bij de doktor, krijgt verkeerde medicatie, kan al 2 weken niet eten. Nu hevig transpireren, trillen, slechte spraak. Lijkt een beroerte. Huisdoktor gebeld, kom maar langs. Ja dat gaat niet. Te slecht voor.
Overleg weer tussen telefoonmuts en doktor. 20min in de wacht. Zit je dan naast iemand die nauwelijks lucht krijgt.
Opgehangen, ambu gebeld. Triage zegt, geen spoed, doorverbinden met dezelfde telefoonmuts bij de huisarts.
Weer overleg met huisarts. Nog eens 20min verder.
Situatie wordt slechter. Nee lijkt maar zo zeggen ze aan de telefoon, nog steeds geen ambu, huisdoktor komt over 2.5uur. Gelukkig stabiliseert ze als ze maar plat ligt.
Fijn de zorg, volgende keer in de auto en zelf naar de SEH.
Mag niet zeggen ze. Doen we toch. Nog wat premie erbij dit jaar !?

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39588
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Arthur » 30 jan 2020, 14:00

Huh? Gaat dat zo?? Lekker dan... En sterkte gewenst!

Gebruikersavatar
smiley
Berichten: 9081
Lid geworden op: 06 dec 2009, 01:07
Auto: Opel Speedster Supercharged
Locatie: Etten-Leur

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door smiley » 30 jan 2020, 14:10

JP schreef: 30 jan 2020, 13:20 Fijn de zorg, volgende keer in de auto en zelf naar de SEH.
Dat is ook mijn ervaring als je ziet dat het serieus is.
Dat SEH eigen risico is peanuts vergeleken met die pijniging van een poging om het volgens het boekje te doen.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27808
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Luco » 30 jan 2020, 15:03

Iets minder erg, ik wordt dinsdagochtend wakker, tand los. Ga naar werk, breekt heel stuk af en de rest bungelt aan de wortel, inmiddels in Hilversum en eigen tandarts in Rotterdam, maar ja afspraken enzo dus bel 3 tandartsen in Hilversum, ga er bij twee langs, weet dat ik gelijk moet betalen, ja geeft niks, geen enkele tandarts heeft tijd, noodnummer gebeld en na veel gezeik kon ik terecht, wel drie keer gebeld dat ik de kosten gelijk moest betalen een looping 60, 26 euro.
Wat een gezeik dit stelsel, als particulier verzekerde stonden ze in de rij om je te helpen.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31027
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 30 jan 2020, 16:11

smiley schreef: 30 jan 2020, 14:10
JP schreef: 30 jan 2020, 13:20 Fijn de zorg, volgende keer in de auto en zelf naar de SEH.
Dat is ook mijn ervaring als je ziet dat het serieus is.
Dat SEH eigen risico is peanuts vergeleken met die pijniging van een poging om het volgens het boekje te doen.
4 uur later is de huisdoktor er en goh.....”gaat u maar zsm naar de HAP” :bag:

Trouwens dat zelfverwijzen kost je het eigen risico, tenzij mevrouw aan de balie even “doorverwezen” aanklikt. Klein moeite, groot € gebaar.

Gebruikersavatar
350 Z
Berichten: 1956
Lid geworden op: 04 jan 2012, 12:53

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door 350 Z » 30 jan 2020, 16:37

En op tv vertelt het kabinet maar dat we 1 van de beste gezondheidszorgen ter wereld hebben. Ze zijn schijnbaar nog nooit in het buitenland naar een arts of ziekenhuis geweest waar je dus wel meteen hulp krijgt. #NL is ziek.

allen
Berichten: 18302
Lid geworden op: 26 apr 2006, 22:46

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door allen » 31 jan 2020, 08:30

Idd 350 Z. Eerste hulp LA. Rond middernacht binnen, kwart over 8 in de ochtend weg uit m’n hoofd, consult was paar minuten en dat geld dat ze wilden aftroggelen voordat ik het ziekenhuis uit mocht... Paar maand gewoon last gehad dat ik traag aan het denken was dus goede diagnose daar. Verzekering nam contact met me op hoelang ik daar nu zat omdat ze een rekening hadden ontvangen van 2 dagen!
Gezondheidszorg in het buitenland is top en NL is ziek hashtag en zo?

Moet dat debiele # overigens overal staan? Kom het overal tegen. :verveeld:

Gebruikersavatar
Downforce Hans
Berichten: 12543
Lid geworden op: 05 jan 2007, 10:36
Locatie: Waterloo

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Downforce Hans » 31 jan 2020, 08:56

allen schreef: 31 jan 2020, 08:30 Idd 350 Z. Eerste hulp LA. Rond middernacht binnen, kwart over 8 in de ochtend weg uit m’n hoofd, consult was paar minuten en dat geld dat ze wilden aftroggelen voordat ik het ziekenhuis uit mocht... Paar maand gewoon last gehad dat ik traag aan het denken was dus goede diagnose daar. Verzekering nam contact met me op hoelang ik daar nu zat omdat ze een rekening hadden ontvangen van 2 dagen!
Gezondheidszorg in het buitenland is top en NL is ziek hashtag en zo?

Moet dat debiele # overigens overal staan? Kom het overal tegen. :verveeld:
Je bent nog steeds niet echt opgeknapt hé Ellie........ :kikker:

allen
Berichten: 18302
Lid geworden op: 26 apr 2006, 22:46

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door allen » 31 jan 2020, 09:11

Nooit meer goed gekomen.

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Peric » 31 jan 2020, 18:24

allen schreef: 31 jan 2020, 08:30 Moet dat debiele # overigens overal staan? Kom het overal tegen. :verveeld:
Dat is 'hip' ofzo.. Sign of the times Allen..

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39588
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Arthur » 31 jan 2020, 19:32

Sign of the times... Dat ook :)

Gebruikersavatar
RJL86
Berichten: 574
Lid geworden op: 04 mar 2019, 10:02
Auto: Mazda 3
Contacteer:

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door RJL86 » 24 apr 2020, 17:24

Vandaag 385 euro eigen risico van 2019 afgeschreven. Ziekenhuisonderzoek wordt blijkbaar ook niet volledig vergoed.

Waarom betalen we nog premie als je toch alles moet betalen? Zorgsysteem is echt kapot in Nederland. Bedrag betaal ik makkelijk, maar ik was echt boos hier over.

Gebruikersavatar
martll
Berichten: 1408
Lid geworden op: 30 apr 2012, 19:42

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door martll » 24 apr 2020, 17:53

Zo voelde ik mij ook een maand na het bloedprikken waar de dokter zowat de hele tabel had aangekruisd..... Kwam net onder het eigen risico uit toen.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door romo » 24 apr 2020, 18:04

RJL86 schreef: 24 apr 2020, 17:24 Vandaag 385 euro eigen risico van 2019 afgeschreven. Ziekenhuisonderzoek wordt blijkbaar ook niet volledig vergoed.

Waarom betalen we nog premie als je toch alles moet betalen? Zorgsysteem is echt kapot in Nederland. Bedrag betaal ik makkelijk, maar ik was echt boos hier over.

Alleen huisartsen BEZOEK is vrijsteld van het eigen risico.

Bij aanvullend onderzoek, dat wordt vergoed uit de basis verzekering, gaat de eigen risico teller lopen. Zo ook bij ziekenhuis onderzoek, Röntgenfoto's, MRI/CT scans, echo- bloedonderzoek, zelfs een bezoekje aan een specialist voor 3 minuten waarin je geruststellend wordt toegesproken zal worden aangeslagen.

Dit is hoe het werkt. (waarbij ik niet impliceer dat het goed is)

Gebruikersavatar
RJL86
Berichten: 574
Lid geworden op: 04 mar 2019, 10:02
Auto: Mazda 3
Contacteer:

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door RJL86 » 24 apr 2020, 18:15

romo schreef: 24 apr 2020, 18:04
RJL86 schreef: 24 apr 2020, 17:24 Vandaag 385 euro eigen risico van 2019 afgeschreven. Ziekenhuisonderzoek wordt blijkbaar ook niet volledig vergoed.

Waarom betalen we nog premie als je toch alles moet betalen? Zorgsysteem is echt kapot in Nederland. Bedrag betaal ik makkelijk, maar ik was echt boos hier over.

Alleen huisartsen BEZOEK is vrijsteld van het eigen risico.

Bij aanvullend onderzoek, dat wordt vergoed uit de basis verzekering, gaat de eigen risico teller lopen. Zo ook bij ziekenhuis onderzoek, Röntgenfoto's, MRI/CT scans, echo- bloedonderzoek, zelfs een bezoekje aan een specialist voor 3 minuten waarin je geruststellend wordt toegesproken zal worden aangeslagen.

Dit is hoe het werkt. (waarbij ik niet impliceer dat het goed is)
Ja daar kwam ik dus ook achter. Mijn vrouw heeft 3 x consult gehad in het ziekenhuis + echo en bloedonderzoek. Allemaal deels vergoed. Te zot voor woorden als je het mij vraagt. Je betaalt je al scheel aan premie, dan mag je verwachten dat zulke basis zorg gewoon vergoed wordt.

Tom
Berichten: 21696
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Tom » 24 apr 2020, 19:20

Het komt ook omdat ze met die DBC codes werken. De hele behandeling is dan één vast bedrag, zodat je beter kunt vergelijken. Zo kan het voorkomen dat je voor een hele behandeling betaald terwijl je ergens vijf minuten binnen bent geweest. Maar daar maken ze geen onderscheid in, want sommige behandelingen kosten meer tijd en dit zou het uitmiddelen.
Ik snap de invoering en het stukje transparantie is goed, maar in de praktijk vind ik het vaker nadelig dan in je voordeel werken. Ik heb er zelf nogal moeite mee als mensen zich achter procedures ("zo werkt dat systeem nou eenmaal") schuilen zonder goede uitleg. De meeste autodealers hanteren ook vaste prijzen voor regulier onderhoud, maar als je opdracht tot iets anders geeft krijg je daar ook een prijs op maat voor, in de normale wereld is het niet uit te leggen dat je voor een nieuw ventieldopje de prijs van een grote beurt betaald.

Online
Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door alt » 24 apr 2020, 21:09

Reken maar dat volgend jaar je de beurs helemaal open moet trekken voor de zorgverzekering, met dank aan zo'n minuscuul piepklein virusje.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: alt, Bing [Bot], Gijzert, Joost H., Martijn M, TLRS en 162 gasten