Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Tom
Berichten: 21697
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Tom » 21 jul 2019, 18:44

Aantal klanten (ook woningcorporaties) bij ons hebben meerdere onzichtbare maatregelen in hun ontvangstruimtes. Ziet er dan uit als een normale en open ontvangstbalie, maar bij agressie kan een medewerker zichzelf veilig stellen.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 21 jul 2019, 20:49

Tom schreef: 21 jul 2019, 18:44 Aantal klanten (ook woningcorporaties) bij ons hebben meerdere onzichtbare maatregelen in hun ontvangstruimtes. Ziet er dan uit als een normale en open ontvangstbalie, maar bij agressie kan een medewerker zichzelf veilig stellen.
probleem is ook niet het kantoor, maar ik moet naar de klant toe, in "zijn" huis, dat is ff iets anders.

Gebruikersavatar
Luc B
Berichten: 1404
Lid geworden op: 23 jun 2008, 09:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luc B » 22 jul 2019, 07:38

Luco schreef: 21 jul 2019, 20:49
Tom schreef: 21 jul 2019, 18:44 Aantal klanten (ook woningcorporaties) bij ons hebben meerdere onzichtbare maatregelen in hun ontvangstruimtes. Ziet er dan uit als een normale en open ontvangstbalie, maar bij agressie kan een medewerker zichzelf veilig stellen.
probleem is ook niet het kantoor, maar ik moet naar de klant toe, in "zijn" huis, dat is ff iets anders.
Je had toch 2 van die grote blafmachines thuis rondlopen? :tooth: denk dat klanten prima meewerken hoor.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 22 jul 2019, 10:32

Eentje nog, helaas mag dat niet

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 20 sep 2019, 20:26

Voortschrijdend inzicht, met de kennis van nu, maar eigenlijk een zeer trieste, verdrietige conclusie;


Politiek worstelt nog met hervonden macht over markt
Politieke beschouwingen De politieke eensgezindheid van de jaren 90 lijkt terug, maar dan precies omgekeerd. Zelfs de VVD gelooft niet meer in de onfeilbare markt, bleek bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Is de politieke strijd voorbij?
Mark Lievisse Adriaanse
20 september 2019 om 18:56
Leestijd 3 minuten

Premier Rutte noemde het onacceptabel dat de top van grote bedrijven salarisverhogingen van meer dan 10 procent krijgt terwijl normale werknemers amper profiteren.
Premier Rutte noemde het onacceptabel dat de top van grote bedrijven salarisverhogingen van meer dan 10 procent krijgt terwijl normale werknemers amper profiteren.
Foto David van Dam
‘Iedereen is tegenwoordig neoliberaal, behalve SP-leider Jan Marijnissen”, zei Frits Bolkestein ergens halverwege de jaren negentig als leider van de VVD. De Berlijnse Muur was gevallen, het kapitalisme had gewonnen en in Nederland was er net een coalitie gevormd die lang voor onmogelijk werd gehouden, tussen sociaal-democraten (PvdA) en liberalen (D66, VVD): Paars I. De politieke strijd was voorbij.

Wie deze week luisterde naar de Algemene Politieke Beschouwingen, hoorde meer Marijnissen dan Bolkestein. VVD-leider Klaas Dijkhoff prees de noodzaak van de overheid als „marktmeester”. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het onacceptabel dat de top van grote bedrijven salarisverhogingen van meer dan 10 procent krijgt terwijl normale werknemers amper profiteren. CDA’er Pieter Heerma hekelde de „kilte van de markt”. D66’er Rob Jetten vroeg Dijkhoff of hij óók ontevreden was over de loongroei in de private sector (antwoord: ja). Dijkhoff was ook bereid na te denken over een voorstel van SP-leider Lilian Marijnissen om werknemers mee te laten delen in de winsten van grote bedrijven.

Daarmee openbaarde zich wat al sluimerde in Den Haag: een nieuwe politieke consensus over de noodzaak om het kapitalisme te hervormen. Links en rechts, nazaten van Den Uyl en Wiegel: allen delen nu de overtuiging dat de markt niet altijd zaligmakend is. Alleen economische groei is niet genoeg: die sijpelt niet door naar de lonen van gewone werknemers. Veel partijen vrezen dat daardoor de middenklasse erop achteruit gaat.

Dijkhoff zei het zo: „Ik wil het [kapitalisme] repareren om het weer beter te laten werken, maar niet vervangen”. Vrijwel de hele Kamer was het daarmee eens. Nog nooit, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, „namen zoveel partijen afstand van het doorgeschoten individualisme en neoliberalisme”.

Niet langer zijn hoge salarissen een zaak van de markt, die geen overheidsingrijpen nodig heeft omdat ze zelf de juiste keuzes zou maken. . Niet langer ook moet de overheid gerund worden alsof het een bedrijf is, met burgers als klanten en uitvoeringsdiensten als marktpartijen. Het is alsof de eensgezindheid van de jaren negentig terugkeerde, maar dan precies omgekeerd.

Kunstmatige eensgezindheid
Zo’n nieuwe politieke consensus is niet zonder risico. De de-politisering van het debat kan ook de afwezigheid van voor kiezers herkenbare politieke strijd betekenen. PvdA-leider Lodewijk Asscher waarschuwde daar na afloop voor: „Het is voor mensen die het zwaar hebben niet goed als het lijkt alsof er geen verschillen zijn. Bovendien leek de eensgezindheid kunstmatig”.

Politiek wordt post-politiek, zoals de Belgische filosofe Chantal Mouffe het noemt: de keuze tussen partijen wordt er één tussen „Pepsi en Coca-Cola”.

Zo borrelde in de jaren negentig onder het oppervlak van de gelukzalige groei en eensgezindheid woede op van kiezers die de publieke sector zagen verschralen, die de overheid afstandelijker en soms ronduit wantrouwend zagen worden, maar die zulke zorgen amper in het politieke debat hoorden. De Fortuyn-revolte van 2002 was het gevolg.

Pim Fortuyn richtte zich met zijn kritiek op „de puinhopen van Paars” voornamelijk op de verschraling van de publieke zaak. Op een gevoel van ontheemding van burgers in een kille, vermarkte samenleving. Op een overheid ook die door niet meer dienstbaar te zijn aan burgers het sociaal contract – de wederkerigheid tussen een dienstbare overheid en sociale vrede van burgers – had verbroken.

Beluister hier onze podcast NRC Vandaag: Politieke tussenstand: zo staan de fracties ervoor na de APB
Deze week bleek ook een herwaardering van de publieke sector die niet bedrijfsmatig werkt. Het ging niet meer over de woningmarkt, maar over ‘volkshuisvesting’ – „een mooie term en goed ideaal”, aldus premier Rutte, die en passant de sociaal-democratische huisvester Wibaut loofde. Tal van uitvoeringsinstanties – van DUO tot Belastingdienst, van CBR tot UWV, „waren allang failliet gegaan als ze bedrijven waren”, constateerde onder meer Segers (ChristenUnie). De afgelopen tijd kregen al deze organisaties aanzienlijke problemen – denk aan de chaos rond de toeslagen bij de Belastingsdienst. „Alleen kunnen mensen die ervan afhankelijk zijn, nergens anders naartoe.”

Een parlementair onderzoek naar uitvoeringsinstanties moet duidelijk gaan maken hoe het komt dat de overheid niet meer doet wat burgers van haar verwachten.

De eensgezindheid in het economische debat hoeft niet te betekenen dat het Binnenhof nu een zee van rust wordt. Partijen kunnen zich op andere gebieden gaan onderscheiden, of kunnen bestaande verschillen verscherpen. Over het klimaat, bijvoorbeeld, of onderwerpen als nationale identiteit en immigratie. Dat is waarin de ontluikende consensus verschilt van die van de jaren negentig, toen ook over hierover een zekere eensgezindheid bestond.

Het bleef deze week vooral bij de constatering dat het kapitalisme „gerepareerd” moet worden. Suggesties – van betere cao’s tot winstdeling – gaan vooral om andere spelregels, niet om een ander spel. Onder economen wordt juist de vraag gesteld of het kapitalisme niet fundamenteel anders moet.

Zo verscheen op de dag dat de fractievoorzitters in de Kamer de werking van het kapitalisme bekritiseerden, in de Financial Times een spraakmakend essay van economisch commentator Martin Wolf. Hij beschrijft waarom ondanks economische groei de lonen al decennia achterblijven: de opkomst van ‘rentier capitalism’.

Wolf beschrijft dat economische winst in toenemende mate geen beloning is voor genomen risico (het basisidee van kapitalistische winst). Ook wordt die niet gebruikt voor verdere innovatie en investeringen, die de samenleving ten goede kunnen komen en de economie draaiende houden. Het gaat juist om winst die gebruikt wordt om méér winst te maken: om een dusdanige accumulatie van kapitaal dat bedrijven zó’n economische macht vormen, dat ze de samenleving verstikken. Denk: Google, Facebook. Kapitaal heeft gewonnen, arbeid verloren.

Veel politici lijken nog te worstelen met hun hervonden eigen macht. Verder dan oproepen aan het bedrijfsleven om nu toch eens écht de lonen te verhogen, leek Den Haag nog niet te komen. En toen premier Rutte de vraag gesteld werd hóe de lonen verhoogd konden worden, noemde hij dat een „technische exercitie”.

Tussen de woorden en de daden zat een gat, constateerde Asscher (PvdA) andermaal – hij leek de enige die niet deelde in de euforie van eensgezindheid. Hij noemde het „spannend” of het lukt het besef dat er iets moet gebeuren „te verzilveren”, zei hij na afloop van het debat.

Nieuw sociaal contract
De opgave waar politiek Den Haag met deze nieuwe consensus voor staat, is groot: het gaat om een nieuw sociaal contract tussen overheid en burger. Om een overheid die dienstbaar wordt aan burgers en lonen laat stijgen. En burgers die dat beantwoorden met sociale pais en vree.

Als het bij woorden blijft, de lonen niet stijgen, de vrees van de terugvallende middenklasse werkelijkheid wordt, het spel niet werkelijk verandert, dan kan het aandeel kiezers dat sinds 2002 consequent op (nationaal-)populistische partijen stemt (pakweg een kwart), verder toenemen.

Wat gaan partijen concréét doen om het kapitalisme te „repareren”? Ze hebben een wereld te winnen, maar er ook een te verliezen.
Bron; NRC.nl


Bijna 30 jaar Neo Liberalisme c.q. gereguleerde marktwerking in de publieke sector, met desastreuze gevolgen.

30 jaar ellende;

De onderwijzer/leraar die gestoord werden hun werk niet als expert konden/mochten uitoefenen zoals bedoeld , de leerling/student de dupe
De zorgverleners die gestoord werden en hun werk als expert niet konden/mochten uitoefenen zoals bedoeld, de patient de dupe
De politie m/v gestoord idem, de burger de dupe, de georganiseerde misdaad winnaar
De militair idem

Kortom; een zeer trieste, verdrietige conclusie voor al die mensen werkzaam in het publiek domein en al die mensen afhankelijk van dat publiek domein , want vooraf was al duidelijk dat het niet kon functioneren, alleen maar verliezers, zo vermijdbaar was dit geweest.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 21 sep 2019, 22:04

Hier maar even, had ook in het klimaat draadje gekund; Crux is uiteraard dat in het stuk door het bedrijfsleven(net als in het stuk hierboven waar de politiek tot voortschrijdend inzicht komt) wordt aangegeven dat het kapitalisme in een andere richting moet, kortom; een andere economische orde, enfin oordeel zelf;

Peter Bakker: ‘Het is niet meer 5 voor 12, de klok heeft al 12 uur geslagen’
Interview | Peter Bakker Klimaatverandering, armoe, milieuvervuiling – laat ondernemers die aanpakken, want politici lukt het niet. Dat vindt de World Business Council for Sustainable Development, de bedrijvenclub voor duurzame ontwikkeling.
Ykje Vriesinga
20 september 2019
Leestijd 7 minuten

‘Ik ga de wereld proberen te redden.” Dat zei Peter Bakker op een avond, najaar 2011, tegen een van zijn beste vrienden. De oud-bestuursvoorzitter van post- en koeriersbedrijf TNT was net gevraagd als baas van de World Business Council for Sustainable Development in Genève. Na een paar gin-tonics vroeg die vriend: „En denk je ook dat het je gaat lukken?”

Op zijn positieve dagen schat Bakker de kans „10 tot 20 procent” dat we erin slagen binnen de grenzen van de planeet te gaan leven, ook als de wereldbevolking doorgroeit tot de voorspelde 9 miljard mensen. Op zijn negatieve dagen houdt hij de kans op „1 tot 5 procent”. Een kleine greep uit de lange lijst ontzaglijke problemen: armoede, ontbossing, overbevissing, klimaatverandering.

Maar zegt Bakker, zoals hij destijds ook tegen die vriend zei, eigenlijk doet het er niet toe wat de slagingskansen zijn, want „ik ga het op zijn minst proberen, om de naderende catastrofe af te wenden”.


PRAAT MEE MET NRC

Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl .
De 58-jarige Bakker, tijdens het gesprek af en toe nippend aan zijn metalen drinkfles met Zwitsers kraanwater, geeft nu krap acht jaar leiding aan de WBCSD, een „doe-tank” van bestuursvoorzitters van bijna 200 grote internationale bedrijven. Daaronder: Apple, BP, BMW en Ikea. Nederlandse leden zijn onder meer AkzoNobel, DSM, Shell, Philips en Unilever.

Voor milieuactivisten en ‘andersglobalisten’ omvat de ledenlijst van de WBCSD de veroorzakers van veel van wat er mis is in de wereld, van uitbuiting van arbeiders tot milieuvervuiling. Voor Bakker, daarentegen, vertegenwoordigen deze bedrijven, met samen ruim 8.500 miljard dollar omzet en 19 miljoen werknemers, een voorhoede van kapitaalkrachtige, actiegerichte organisaties, waarvan de inzet cruciaal is voor het redden van diezelfde planeet – die ze, toegegeven, lange tijd hebben uitgeput.

Hij begrijpt de scepsis tegenover het bedrijfsleven wel, maar volgens Bakker raken steeds meer bestuursvoorzitters en ondernemers overtuigd dat een „geïntegreerd kapitalisme” nodig is, waarbij beslissingen evenzeer worden genomen op basis van milieu- en sociale criteria als op financiële. „Wij proberen deze goede krachten te versterken”, zegt hij via een videoverbinding vanuit een van de teleconferentiezaaltjes van de WBCSD – gebouwd om de leden van de club niet nog meer vliegkilometers te laten maken dan ze al doen als bazen van multinationals.

Als topman van TNT (2001-2011) zette u zich al in voor reductie van de CO2-emissie van de post- en pakketbezorging en levering van logistieke hulp aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN). Destijds was u een eenling.
„Dat klopt, al waren er toen ook al andere bestuursvoorzitters die breder keken naar de rol van hun bedrijf in de wereld, zoals Paul Polman bij Unilever en Feike Sijbesma bij DSM. Daar trok ik dan ook mee op. Inmiddels zijn we ver voorbij het tijdperk van de eenlingen. Het is nog geen meerderheid, maar ik zie steeds meer mensen in het bedrijfsleven erkennen dat er een ingrijpende bijstelling van het kapitalistisch systeem nodig is.”

Wat heeft die omslag veroorzaakt?
„Heel simpel: de natuur begint terug te praten. Tien jaar geleden was er nog discussie over of klimaatverandering echt gaande was. Nu valt het niet meer te ontkennen. Kijk naar de bosbranden, het verlies aan biodiversiteit, de droogte in delen van de wereld. Het wordt steeds duidelijker dat we over de grenzen van de planeet gaan.”

Bij politieke wereldleiders zie je die urgentie niet altijd.
„Ik denk nog vaak terug aan eind 2015, toen het Klimaatakkoord van Parijs net was getekend en, kort daarvoor, onder leiding van de VN afspraken waren gemaakt over de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030. Mensen in mijn werkveld hielden jubelende toespraken. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hadden een gezamenlijke agenda voor de toekomst. We hoefden er alleen nog maar onze schouders onder te zetten en de plannen uit te voeren.

„Die euforie duurde maar een paar maanden. In de zomer van 2016 kwam Brexit, dat najaar werd Trump verkozen. Die politieke wisselvalligheid helpt niet bij alles wat we met z’n allen moeten bereiken.”

Diezelfde onvoorspelbaarheid geldt toch ook voor bedrijven? Een nieuwe economische crisis of een dreigende overname, en de duurzaamheidsplannen verdwijnen in een la.
„Die fase zijn we voorbij. Tot een paar jaar geleden was sustainability voor sommige bedrijven nog iets waarmee ze vooral goede sier maakten, maar nu is het noodzaak geworden. Door druk vanuit de natuur en vanuit sociale hoek ontstaat de urgentie alles opnieuw uit te vinden. Van de energievormen die we gebruiken, tot de producten die we kopen, tot de manier waarop we ons verplaatsen.

„Bovendien is het inmiddels zover dat aanpakken van de grote wereldproblemen winstgevend wordt. In de energiesector is dat al het geval: wind- of zonne-energie is vaak goedkoper dan traditioneel opgewekte elektriciteit. Bedrijven steken miljarden in innovatie. Wie de leiding weet te pakken in deze transformatie, hoort bij de winnaars van de toekomst.”

Kunt u een concreet voorbeeld geven?
„Niet zo’n gelukkig voorbeeld misschien, maar ik vind dat Volkswagen indrukwekkend bezig is. Ze hebben een enorme klap op de neus gekregen door het dieselschandaal, en terecht. Bij ons stonden ze tijdelijk buitenspel, waren ze uitgesloten van werkgroepen. Maar sindsdien hebben ze tientallen miljarden geïnvesteerd in elektrische auto’s. Circulair gebouwd, volledig CO2-neutraal geproduceerd. Dit zijn geen mooie praatjes, dit zijn auto’s die over één tot twee jaar op de snelwegen rijden. Niet alleen Volkswagen investeert volop in elektrisch, ook Mercedes-Benz, BMW, noem maar op.”

Maar wel onder druk van strengere Europese uitstooteisen vanaf 2020.
„Natuurlijk, dat speelt mee. Je hoort mij ook niet zeggen dat het bedrijfsleven vrij spel moet krijgen, of dat je bedrijfsdirecteuren op hun blauwe ogen moet geloven. Er is een belangrijke rol voor een sterke overheid, voor regelgeving, voor toezicht, voor kritische media. Prik vooral door iedere vorm van greenwashing heen.

„Waar het mij om gaat, is dat we veel meer moeten samenwerken. De problemen zijn zo gigantisch dat je die als bedrijf, zelfs als groep van grote bedrijven, niet alleen kunt oplossen. Alle belanghebbenden moeten met elkaar aan tafel. Bedrijven, overheden, consumenten.

„Even terug naar het voorbeeld van de autosector. Met alleen elektrisch rijden kom je er niet. We moeten de deeleconomie versnellen, ook auto’s meer gaan delen. Een app die je vertelt waar in de buurt een auto voor je klaarstaat – zo heb je minder auto’s nodig, die intensiever worden gebruikt, waardoor je een veel hogere return krijgt op de ruwe materialen.

„Ook die netwerken worden overigens vaak door ondernemers opgezet. Neem die groene Felyx-scooters die je nu overal in de grote Nederlandse steden ziet. Bedrijven zijn naar mijn mening de krachtigste organisatievorm voor het bereiken van verandering. Als zij hun personeel en hun kapitaal op een doel richten, dan gaat het snel. Dat heb ik van binnenuit gezien bij TNT.”

Wanneer Peter Bakker besloot zich op te werpen als redder van de wereld, valt niet precies aan te wijzen. Het was niet zozeer één kwartje dat viel, maar een reeks kwartjes. Als tiener besloot Bakker, opgegroeid in het Noord-Hollandse Heiloo, dat hij ooit aan het hoofd zou staan van een groot bedrijf. Maar toen hij na jarenlang „snoeihard werken” op zijn veertigste de top van TNT bereikte, zorgde een reeks gebeurtenissen ervoor dat hij zijn blik ging verbreden.

Eén ervan was de reeks terroristische aanslagen van 11 september 2001. Toevallig werd Bakker precies die dag gevraagd als bestuursvoorzitter van TNT (later opgesplitst in PostNL en TNT Express). Diezelfde week kwamen de boekhoudschandalen bij Enron en Worldcom naar buiten.

Bakker besefte dat de wereld onvoorspelbaar en kwetsbaar was. Tel daarbij op het intense menselijk leed dat hij zag in rampgebieden in Afrika en Zuidoost-Azië, waar TNT logistieke hulp gaf aan het Wereldvoedselprogramma van de VN, en hij zag geen andere optie dan, zoals hij dat noemt, „rond leiderschap”.

Nu staat Bakker op het punt het vliegtuig te pakken naar New York, waar de VN maandag een klimaattop houden, gevolgd door de eerste VN-top over de voortgang met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Het is deze week precies vier jaar geleden dat die doelen werden gesteld, en er is nog maar tien jaar te gaan tot de deadline van 2030.

SPECIAL: MOREEL LEIDERSCHAP

Komende week reizen veel toplieden van grote bedrijven naar de Klimaattop (maandag) van de Verenigde Naties in New York. Daar zal veel worden gesproken over het bereiken van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de VN in 2015 vaststelde voor 2030. Al of niet onder druk van de buitenwereld benadrukken leiders in het bedrijfsleven steeds vaker dat een eenzijdige focus op winstcijfers geen houdbare strategie is in tijden van klimaatverandering en groeiende sociale ongelijkheid.

Maar hoe geef je mooie woorden invulling? Een special over moreel leiderschap. Lees daaruit ook:
- De column van Ben Tiggelaar: Leiderschap draait niet om de leider
- Een handleiding voor moreel leiderschap in zeven onmisbare kwaliteiten
Wat verwacht u van de top?
„Het wordt een groter circus dan alle voorgaande jaren. Secretaris-generaal António Guterres heeft persoonlijk de uitnodigingen verstuurd voor de klimaat- en SDG-top. Ook staatshoofden komen opdraven. De VN hebben uitstekend voorbereidend werk gedaan om de transitie te versnellen. Iedereen die iets met regelgeving en oplossingen te maken heeft, is volgende week in New York. Groepen bedrijven en steden zullen laten zien welke radicale veranderingen ze al inzetten.

„Ik hoop dat Greta Thunberg, de jonge Zweedse klimaatactivist, een grote mars weet te mobiliseren, om de publieke druk op te voeren. En ik verwacht dat wetenschappers met een ongewoon scherp geformuleerde verklaring komen over de opwarming van de aarde. Niet meer een waarschuwing, maar echte alarmbellen.

„Dit gaat over ons overleven als mensheid. Als we onder die anderhalve graad opwarming willen blijven waar we naar streven binnen het klimaatakkoord, hebben we nog maar 8,5 jaar te gaan op het huidige niveau van emissies. Het is niet meer 5 voor 12, de klok heeft al 12 uur geslagen. We moeten nu in actie komen.”

Wat voor type leiders is nodig voor zo’n snelle, complexe transformatie?
„Geïntegreerd kapitalisme vraagt ook om geïntegreerd leiderschap. Om mensen die hun beslissingen niet maken op basis van louter financiële cijfers, maar ook de sociale impact meewegen en de gevolgen voor milieu en klimaat.”

„Praktisch gezien moeten leiders in het bedrijfsleven zich omringen met een veel breder team dan je tien of vijftien jaar geleden zou hebben gedaan. Door de toegenomen complexiteit heb je mensen met heel verschillende vaardigheden nodig.

„In mijn tijd als topman kon je de meeste grote vragen wel beantwoorden met een sterke chief financial officer naast je. Zoals beslissingen over overnames, of splitsen van het bedrijf. Maar met de radicale technologische innovaties die nu nodig zijn, heb je ook een goede chief technology officer nodig. En een sterke sustainability officer. En in het team van de cfo moet je een chief risk officer hebben die ook andere risico’s begrijpt dan puur financiële. Bijvoorbeeld het risico dat je bedrijf zonder grondstoffen komt te zitten omdat de waterstand in de rivieren te laag is om ze aan te voeren.”

Volgen de bestuursvoorzitters in uw netwerk al zo’n model?
„Niet allemaal. En omdat ik bij de bedrijven meekijk, weet ik dat het ook wel eens flink misgaat – bijvoorbeeld doordat een natuurrisico totaal over het hoofd is gezien.

„Wat me optimistisch stemt, is dat de leiders die ik spreek weten dat je er niet komt met langzame, stapsgewijze verbeteringen. Het gaat om systeemverandering. Dat is per definitie complex, maar dat kan je organiseren.”

Hoe blijft u uzelf ontwikkelen als leider?
„Ik lees me constant bij. En ik maak scherpe keuzes in mijn adviserende rollen. Ik zit in de sustainability boards van vijf grote bedrijven, opzettelijk in verschillende landen en sectoren. Zo zit ik dicht aan de vergadertafel van uiteenlopende bedrijven. Je ziet de vragen waar leiders mee worstelen, je adviseert ze, je krijgt mee welke beslissingen ze nemen. Zo blijf ik up-to-date.

„Verder reflecteer ik regelmatig op mijn eigen rol. In elke snel veranderende omgeving moet je jezelf blijven afvragen: hoe lang doe ik dit nog, hoe lang ben ik nog relevant?”

En wat is daarop uw antwoord?
„Tot nu toe denk ik dat ik bij WBCSD nog goed op mijn plek ben. We kunnen bedrijven helpen om de noodzakelijke transitie te versnellen. Ik ben nog niet klaar met strijden.”

LOOPBAAN


Peter Bakker (1961) studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool InHolland en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn carrière bij zadenbedrijf TS Seeds. In 1991 stapte hij over naar PTT Post, in 1993 werd hij financieel directeur van de pakketservice.

In 2001 werd Bakker topman van TNT Post Groep, die hij in 2011 splitste in koeriersdienst TNT Express en postbedrijf PostNL. Bij zijn vertrek als voorzitter kreeg hij 4,5 miljoen euro mee, tot ongenoegen van de vakbonden.

Sinds januari 2012 is Bakker hoofd van de World Business Council for Sustainable Development in Genève. Ook is hij voorzitter van de raad van toezicht van War Child Holland en zit hij in de adviesraden voor duurzaam ondernemen van Ikea, BASF, Nespresso, Procter & Gamble en Daimler.

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 22 sep 2019, 07:23

Die Peter Bakker is een gevaarlijk man hoor:
Wat heeft die omslag veroorzaakt?
„Heel simpel: de natuur begint terug te praten. Tien jaar geleden was er nog discussie over of klimaatverandering echt gaande was. Nu valt het niet meer te ontkennen. Kijk naar de bosbranden, het verlies aan biodiversiteit, de droogte in delen van de wereld. Het wordt steeds duidelijker dat we over de grenzen van de planeet gaan.”
Bossen worden al tig jaar aangestoken en ik wil bronnen waaruit verlies aan biodiversiteit blijkt(er komen namelijk tig nieuw ontdekte species bij jaarlijks) De droogte in delen van de wereld.....Live Aid anybody? Dat was 1985....
Kunt u een concreet voorbeeld geven?
„Niet zo’n gelukkig voorbeeld misschien, maar ik vind dat Volkswagen indrukwekkend bezig is. Ze hebben een enorme klap op de neus gekregen door het dieselschandaal, en terecht. Bij ons stonden ze tijdelijk buitenspel, waren ze uitgesloten van werkgroepen. Maar sindsdien hebben ze tientallen miljarden geïnvesteerd in elektrische auto’s. Circulair gebouwd, volledig CO2-neutraal geproduceerd. Dit zijn geen mooie praatjes, dit zijn auto’s die over één tot twee jaar op de snelwegen rijden. Niet alleen Volkswagen investeert volop in elektrisch, ook Mercedes-Benz, BMW, noem maar op.”

Maar wel onder druk van strengere Europese uitstooteisen vanaf 2020.
„Natuurlijk, dat speelt mee. Je hoort mij ook niet zeggen dat het bedrijfsleven vrij spel moet krijgen, of dat je bedrijfsdirecteuren op hun blauwe ogen moet geloven. Er is een belangrijke rol voor een sterke overheid, voor regelgeving, voor toezicht, voor kritische media. Prik vooral door iedere vorm van greenwashing heen.
Dieselschandaal heeft jammergenoeg voor omslag gezorgd(politiek spel USA vs Germany, niks meer dan dat, zondebok et voila 1-0 voor USA), maar niets duidt erop dat EVs beter voor de toekomst zijn en of CO2 de boosdoener überhaupt is. Bedrijfsleven moet volgens hem geen vrij spel krijgen en hij wil 'n sterke overheid.
Kritische media? De media die indirect connected is met die overheid?

Triest. Dat is marxisme op z'n best.
„Ik hoop dat Greta Thunberg, de jonge Zweedse klimaatactivist, een grote mars weet te mobiliseren, om de publieke druk op te voeren. En ik verwacht dat wetenschappers met een ongewoon scherp geformuleerde verklaring komen over de opwarming van de aarde. Niet meer een waarschuwing, maar echte alarmbellen.

„Dit gaat over ons overleven als mensheid. Als we onder die anderhalve graad opwarming willen blijven waar we naar streven binnen het klimaatakkoord, hebben we nog maar 8,5 jaar te gaan op het huidige niveau van emissies. Het is niet meer 5 voor 12, de klok heeft al 12 uur geslagen. We moeten nu in actie komen.”
Dat hebben we een dezer dagen gezien. De totale waanzin.

Overbevolking is HET probleem en er zitten hier in W Europa en NL teveel die hier naartoe gelokt zijn, hier eigenlijk niet thuishoren, maar wél stemrecht en alles krijgen. We weten wel door wie zij zijn gemanipuleerd door loze beloftes en waar zij vaak op stemmen, de linkerkant...

Diezelfde linkerkant (demonstraties, KOZP, feminisme, metoo, geen VOC meer, geen Gouden Eeuw meer, blanke mannen zijn hufters, Gristendom is kut/Islam is ok, EVs moeten we hebben, maar wel lekker de hele wereld voordelig overvliegen) waar een salonsocialist als deze Bakker ook bij hoort, meer stemmen, meer macht, ziehier het resultaat....

Ben wél zeker voor koopkracht middenklasse(ideeen?) , want dat is 80% van NL(lage midden hoge middeklasse). Onderklasse was altijd al kind van de rekening, al eeuwen. Is water naar de zee dragen....

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 sep 2019, 09:17

Mooi en inhoudelijk sterk commentaar Robin.

Beide stukken geven aan (buiten het commentaar wat je er op kan hebben) hoe het maatschappelijk, politieke en bedrijfsmatige discours zich ontwikkelt.

Gebruikersavatar
Eric H
Berichten: 3641
Lid geworden op: 15 feb 2008, 10:09
Auto: Mazda CX-30 SkyActivX
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Eric H » 25 sep 2019, 07:05

On a side note....iemand al naar de Netflix documantaire "The great hack" gekeken....

Over een nieuw tijdperk met andere economische orde gesproken...

Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door ///Joost » 25 sep 2019, 09:34

Eric H schreef: 25 sep 2019, 07:05 On a side note....iemand al naar de Netflix documantaire "The great hack" gekeken....

Over een nieuw tijdperk met andere economische orde gesproken...
Interessant, ik heb net even de trailer bekeken. Goede tip, die ga ik zeker kijken! En van wat ik er nu van zie hebben ze het helemaal bij het rechte eind. Big brother is werkelijkheid geworden.

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 25 sep 2019, 10:01

///Joost schreef: 25 sep 2019, 09:34
Eric H schreef: 25 sep 2019, 07:05 On a side note....iemand al naar de Netflix documantaire "The great hack" gekeken....

Over een nieuw tijdperk met andere economische orde gesproken...
Interessant, ik heb net even de trailer bekeken. Goede tip, die ga ik zeker kijken! En van wat ik er nu van zie hebben ze het helemaal bij het rechte eind. Big brother is werkelijkheid geworden.
Dan moeten we een sterke overheid hebben die dit gaat tegenwerken en gaat reguleren....oh wait.....


Gebruikersavatar
///Joost
Berichten: 11738
Lid geworden op: 21 nov 2010, 00:26
Locatie: Uit lockdown

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door ///Joost » 25 sep 2019, 10:30

Idd Robin, daarom vind ik bedrijven als Facebook en Google behoorlijk 'eng'. Allemaal leuk en aardig, die slimme speakers bijv., maar mensen zien de big picture niet.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 25 sep 2019, 13:29

Wij bellen nog met een blik en touwtje, dus geen last van

Gebruikersavatar
Martijn_bmw
Berichten: 26610
Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
Locatie: Provincie Utrecht

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Martijn_bmw » 25 sep 2019, 17:39

Luco schreef: 25 sep 2019, 13:29 Wij bellen nog met een blik en touwtje, dus geen last van
:hosanna: :roflol:

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 27 sep 2019, 16:20

’Euro op het spel bij volgende crisis’
Door DORINDE MEUZELAAR
3 uur geleden in FINANCIEEL



EDINBURGH - De kans is minstens 50% dat de eurozone uit elkaar valt na een volgende recessie. Want bij economische krimp worden de verschillen tussen de lidstaten groter, en dat leidt weer tot politieke fragmentatie. En om de boel bij elkaar te houden, zijn pijnlijke hervormingen nodig, daar is geen draagvlak voor.

Hoe lang nog?
Hoe lang nog?Ⓒ ANP
Dat zegt Paul Diggle, econoom bij Aberdeen Standard Investments bij het jaarlijkse mediaforum in de Schotste stad Edinburgh. „Nee, een vrolijk verhaal is het helaas niet. Maar op de lange termijn is doormodderen tegen de huidige lage groei geen optie.”


"Doormodderen is geen optie"
Daar ontbreekt volgens de Brit het politieke klimaat voor. „Vorige recessies hebben laten zien dat de verschillen tussen de lidstaten van eurozone groter worden, en dat het langer duurt om te herstellen. Dat voedt de onvrede over het functioneren van de Europese Unie.”

Een nieuwe recessie kan de verhoudingen binnen de eurozone weer op scherp zetten. „Dan wordt er naar de opzet van de eurozone gewezen als reden van de economische tegenwind.”

Belastingunie

Dan zijn er wat hem betreft twee mogelijkheden: of de eurozone kiest voor meer integratie, of de muntunie valt uit elkaar. En dat laatste lijkt hem wel zo waarschijnlijk. „Voor meer integratie is bijvoorbeeld een gezamenlijk budget nodig, en een geharmoniseerd belasting- en uitkeringssysteem.”

Maar in de praktijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Diggle. Dat weten beleidsmakers wel, maar het ontbreekt aan draagvlak. Ook na de vorige crisis is het de eurolanden maar weinig gelukt om meer te integreren, zegt Diggle. „Eerst moest de crisis opgelost worden. En voor meer integratie zijn structurele hervormingen nodig, die doen pijn. Zeker met het lage groeitempo waar de eurozone in zit.”

Lehman Brothers

Pijnlijk wordt het uiteenvallen van de eurozone wel. „Daarmee vergeleken stelt de val van Lehman Brothers niks voor. Financiële markten zullen de eurolanden enorm afstraffen.” Schulden moeten dan omgerekend worden van euro’s naar nieuwe munten. Zeker voor landen met hoge schulden zal de waarde van zo’n nieuwe munt hard wegzakken in vergelijking met de euro. Daardoor gaat de schuld nog veel zwaarder wegen.
Bron; Telegraaf.nl

Gebruikersavatar
Martijn_bmw
Berichten: 26610
Lid geworden op: 22 nov 2009, 13:32
Locatie: Provincie Utrecht

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Martijn_bmw » 27 sep 2019, 16:39

Zal mij benieuwen of de ego's ooit zullen buigen om toe te geven dat de euro mislukt is.

Tom
Berichten: 21697
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Tom » 27 sep 2019, 21:34

Gok van niet. Gewoon weer miljarden naar het zuiden overmaken.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 15 dec 2019, 13:54

Had in meerdere draadjes gekund, een interessant verhaal vanuit een filosofische visie;





https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/13/fi ... n-a3983746

Rnd
Berichten: 2201
Lid geworden op: 06 jul 2006, 12:26

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Rnd » 15 dec 2019, 14:45

Zit een kern van waarheid in. Tijd is een onderschat iets. Als je het niet meer hebt (bijvoorbeeld omdat je terminaal ziek bent), dan is het te laat om er bij stil te staan. Zelf ben ik al jaren bezig om financieel onafhankelijk te worden van werk/baan. Het vergt discipline, want met mijn autohart zou ik ook heel graag een GT4 kopen (is geen grap). Maar de onafhankelijkheid/vrijheid is voor mij belangrijker. Mijn pa is op zijn 43e overleden toen ik 9 was. Lang geleden, maar ik heb er een wijze les uit getrokken.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 15 dec 2019, 15:01

^ Dat is ook mijn verhaal (vader ook vroeg overleden)

Waar jij naar toe wil, daar ben ik aangekomen, vandaar dat die GT4 wel kan. Ik "werk" (zo voelt het voor mij niet) alleen nog omdat ik het leuk vind, er goed in ben, goede reviews krijg, betrokken blijf bij de samenleving en mentaal scherp blijf.

Ik wilde altijd vrij en onafhankelijk zijn, in alle opzichten. In ben een meester in discipline en uitgestelde behoeften, dat levert heel, heel veel op. (maar geen vrouw :tooth: :lol: )

Vrijheid en gezondheid zijn onbetaalbaar
Voor de rest de creditkaart

Rnd
Berichten: 2201
Lid geworden op: 06 jul 2006, 12:26

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Rnd » 15 dec 2019, 15:04

Mooi dat je er bent! Ik nog niet, maar de volgende stap is ook een GT4 :-)

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 15 dec 2019, 15:05

^Komt goed
Ik proef de juiste instelling en drive :thumbup:

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 15 dec 2019, 16:00

Voor diegene die geïnteresseerd is in financiële onafhankelijkheid, kan ik deze draad aanraden op GoT:
https://gathering.tweakers.net/forum/li ... 16026/last
Maar dan moet je eigenlijk wel ook zo goedkoop mogelijk auto gaan rijden.
Tenminste, normale loonslaven natuurlijk. De entrepreneurs hier op D-F kunnen gewoon een GT4 bestellen op weg naar FIRE (Financial Independent, Retire Early)... :df:

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 15 dec 2019, 16:09

Dat laatste idd :lol:


Financiële onafhankelijkheid;

-Goedkoop wonen
-Zo min mogelijk, langjarige, abonnementen
-Vermijden van vrouwen met een gat in de hand
-Vermijden van Boris "bezemkast" Becker ongelukken
-Focus en lange termijn doelen
-Uitstel van behoeften
-Discipline
-Goede baan
-Geluk en gezondheid


Alles in willekeurige volgorde :lol:

Rnd
Berichten: 2201
Lid geworden op: 06 jul 2006, 12:26

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Rnd » 15 dec 2019, 16:41

De vele blogs/sites over FIRE ken ik al. Je kan er goede tips vinden.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 1234pk6, Geertmans, Google [Bot], Zed240 en 172 gasten