Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 jun 2019, 12:08

Vliet schreef: 20 jun 2019, 09:38 Ik vind de reacties hierboven toch wel een beetje populistisch hoor.... De overheid heeft nu eenmaal een inkomstenbron nodig. En ja, de loonbelasting is de laatste jaren toegenomen, maar de belasting op resultaten van de rechtspersonen is met dezelfde vaart afgenomen. Dus Rutte "blaft terecht" naar de grote ondernemingen mijns inziens.

De lagere belastingen op resultaat vloeien namelijk nu in de meeste gevallen naar de aandeelhouders en private equity funds. Terwijl de werknemer hier ook van dient te profiteren. Ik werk zelf voor een beursgenoteerde onderneming in het financiële management (dus ik werk hier zelf ook aan mee), maar het belangrijkste is altijd groei/ROI/dividend/kostenbesparingen. Duurzame groei en goed werkgeverschap blijft toch een ondergeschoven kindje.

Hier een link naar wiki over de verdeling van de belastingen over de afgelopen jaren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Loonbelasting


Volkskrant vandaag;

ECONOMIE DE WINNAAR & VERLIEZER VAN DE WEEK

Hans de Boer fileerde uitlatingen van Rutte genadeloos
Peter de Waard21 juni 2019, 21:34

Winnaar van de week Hans de Boer. Beeld ANP
De winnaar
Als de premier van het land wat roept, mag tegenwoordig eerst de kletsende klasse (Johan Derksen, Peter R. de Vries en Gerard Joling) daar bij de omroepen hun plasje over laten gaan.


De sociale partners die er daadwerkelijk toedoen, komen later bij de dodebomenmedia aan de beurt.

Hans de Boer spuwde zijn gal deze week liefst in drie kranten tegelijk. De Telegraaf, AD en Het Financieele Dagblad mochten de werkgeversvoorman interviewen. En hij fileerde de uitlatingen van premier over de noodzaak tot hogere lonen genadeloos.


ADVERTENTIE

inRead invented by Teads
Door lastenverzwaringen van de overheid hebben werknemers gemiddeld 300 euro aan koopkracht ingeleverd, rekende hij voor. Elke 100 euro loonstijging voor een werknemer kost de werkgever 160 euro door de hoge lastendruk.

Rutte had zijn woorden ook meteen over de telefoon gerelativeerd. ‘Het gaat maar om een paar bedrijven, Hans.’ De Boer had kunnen zeggen ‘zand erover’, maar hij drukte Rutte meteen in de verdediging, terwijl die had gehoopt met deze populistische uitlatingen flink wat wind uit de zeilen van Baudet te nemen. De Boer hoeft niet bang te zijn. Het kabinet zal de stok achter de deur – verhoging van de vennootschapsbelasting – niet tevoorschijn halen.

Trouwens: de bedrijven waar Rutte op doelde, betalen niet eens vennootschapsbelasting, zo bleek nog onlangs.


Verliezer van de week Mark Rutte. Beeld EPA
De verliezer
Politici die rechts zijn en links doen zijn nog onbetrouwbaarder dan politici die links zijn en rechts doen. Meestal zijn het bestuurders die hun politieke houdbaarheidsdatum nog even proberen te rekken. Of pure opportunisten met onverzadigbare machtshonger zoals Boris Johnson en Donald Trump.

Dat Mark Rutte afgelopen weekeinde in Aalsmeer een vuist maakte voor de arbeidersklasse, is hoogst verdacht. De man die vorig jaar nog stiekem de topmensen van Unilever met beloftes over de afschaffing van de dividendbelasting paaide, eist nu openlijk hogere lonen.

Rutte heeft de hardwerkende Nederlanders flink laten inleveren en vindt dat de werkgevers dit nu maar moeten compenseren. Anders zwaait er wat. De werkgevers die zich het best hogere lonen kunnen permitteren, zullen met hulp van een dure vennootschapsadvocaat hun hoofdkantoor dan snel verplaatsen. Degenen die dat niet kunnen, zijn de sappelende mkb’ers die hun hoofd boven water moeten houden omdat ze door hun huurbazen en leveranciers worden afgeknepen. Zeg de schoenenzaken en installateurs.

In plaats van algemene loonsverhogingen zouden per sector middelen moeten worden gevonden om exorbitante winsten van de grote bedrijven af te romen. Een belasting op kapitaaltransacties zou zo’n middel kunnen zijn.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 jun 2019, 13:12

Nog maar eentje dan; AD;

Onze vaste lasten knellen steeds meer
DE WEEK VAN PHLIPPENSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Sandra Phlippen 22-06-19, 12:30
Het leek zowaar een moddergevecht tussen premier Rutte en werkgeversbaas Hans de Boer deze week. Nu is daar in een debat met De Boer niet zo heel veel voor nodig, heb ik weleens live op tv mogen ervaren. Maar eerlijk is eerlijk, De Boer weet met zijn onstuimige karakter vaak interessante discussies aan te zwengelen.

Het robbertje straatvechten tussen Rutte en De Boer gaat over het feit dat steeds meer huishoudens in Nederland moeilijk kunnen rondkomen. Volgens premier Rutte is dat de schuld van het bedrijfsleven, dat de lonen voor zijn eigen personeel nauwelijks laat groeien. Rutte verwijt bedrijven dat ze hun winst gebruiken om de portemonnee van hun aandeelhouders te spekken, terwijl dat geld ook had kunnen worden gebruikt voor loongroei.

De Boer reageerde als door een wesp gestoken met de kreet dat ‘het niet de lonen, maar de lasten zijn die het gebrek aan koopkracht veroorzaken’.

Lees ook (8)
We zijn een egocentrisch volkje
PREMIUM
We zijn een egocentrisch volkje
Lees meer
De lastenstij­ging heeft meer impact op ons dagelijks leven dan de achterblij­ven­de loonstij­ging
Wie heeft gelijk? Rutte of De Boer? Anders gezegd: komt er te weinig geld binnen of zijn de lasten te hoog? Voor allebei valt wat te zeggen, want de loongroei valt al jaren tegen, en de lasten nemen toe. Toch heeft de lastenstijging meer impact op ons dagelijks leven dan de achterblijvende loonstijging.

Eerst maar eens die lonen. Hoe kan het nou dat die niet stijgen in een arbeidsmarkt met meer openstaande vacatures dan we deze eeuw hebben gezien? Werkgevers zouden nu alles uit de kast moeten halen voor loongroei. Dat ze dit nauwelijks deden, voedt vele complottheorieën. Waar die echter geen rekening mee houden is dat onze beroepsbevolking snel ouder wordt. Oudere werknemers wisselen minder vaak van baan, en dat maakt hun onderhandelingspositie zwakker. Daarbij zitten ouderen vaak aan het einde van een schaal, waardoor hun incidentele loonstijging laag of zelfs afwezig blijft.

Een geringe loonstijging is niet altijd even problematisch als het lijkt. Als de cao-lonen niet stijgen, kunnen mensen er in inkomen toch flink op voorruit gaan. Dat klinkt vreemd, maar het is waar. In 2018 hebben 218.000 mensen een (nieuwe) baan gevonden. De inkomenssprong die je dan maakt, zie je niet terug in de koopkrachtplaatjes. Voor iemand die een nieuwe baan vindt, heeft dat veel meer impact dat die paar procent loonstijging.

Een gemiddeld tweeper­soons­huis­hou­den houdt maar 530 euro per maand over voor alle boodschap­pen en sociale activitei­ten
Het meest prangende probleem zit aan de uitgavenkant, bij de vaste lasten. De vaste lasten - dat zijn alle terugkerende uitgaven zoals je huur, verzekering, energierekening en je telefoon – worden steeds meer een molensteen om de nek van de mensen. Volgens budgetvoorlichtingsinstituut Nibud heeft een gemiddeld tweepersoonshuishouden - in een huurhuis na aftrek van vaste lasten en een kleine buffer voor onverwachte kosten - maar 530 euro per maand over voor alle boodschappen en sociale activiteiten. Dat is nog niet een kwart van wat er maandelijks netto binnenkomt.

Hoe kleiner dat vrij besteedbare deel van ons inkomen wordt, hoe gevoeliger we reageren als een minister vertelt dat ons voedsel nog veel te goedkoop is. Je geld vrij kunnen besteden, geeft mensen het gevoel van een welvarend leven. Daar kun je beter niet aan komen, want een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 22 jun 2019, 15:20

€530,-/mnd maar... :duh:

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 22 jun 2019, 16:39

Ja daar schrik ik me 'n hoedje van.....

ErikS
Berichten: 18513
Lid geworden op: 18 aug 2008, 13:19
Locatie: Boedelbak

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door ErikS » 22 jun 2019, 16:53

We worden nog een derde wereld land zo, met de huidige vaste lasten.

Rutte = Exit binnenkort, die laat het teveel de hand uit lopen wat mij betreft.

TLRS
Berichten: 2903
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 22 jun 2019, 22:59

SlowCo schreef: 22 jun 2019, 15:20 €530,-/mnd maar... :duh:
Robin schreef: 22 jun 2019, 16:39 Ja daar schrik ik me 'n hoedje van.....
De DF decadentie was jullie ontgaan? :lol:

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 23 jun 2019, 00:45

Die was me niet ontgaan. Maar ik vind dat wel een laag gemiddelde. Teruglezend zie ik dat ze het over huurders hebben. En dat is natuurlijk een belangrijk punt. Tussen huiseigenaren en huurders zit een behoorlijk verschil: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b32f0775/

Robin
Berichten: 51207
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 23 jun 2019, 07:24

Dat ook^^^^^, maar vergis je ook niet in een aantal huis'eigenaren' met tweeverdienhypotheek etc tot de nek en weinig/minder koopkracht.Dat cijfer 530,00 had ik wel verwacht, maar je staat er niet zo bij stil. Noem het decadentie. Noem het een onderneminkje drijven met de nodige risico's, stress, weinig tot geen vrije tijd/vakantie. ---->Maar wil niet ruilen!!!!

HSR
Berichten: 5259
Lid geworden op: 18 aug 2006, 21:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door HSR » 23 jun 2019, 11:06

Misschien is het eventjes handig om helder te krijgen welke demografie huurt. Zou maar zo kunnen dat die groep grotendeels bestaat uit minima. En die 530 Euro, is dat gemiddeld, is dat een mediaan?

En nee, Nederland is niet bijna economisch een 3de wereldland. Er zijn veel verbeterpunten in Nederland/Europa, zonder meer. Maar kijk je naar naar de afgelopen 10 jaar en neem je de DF'ers die de tijd hebben de ganse dag te posten als maat dan kan je alleen maar concluderen dat we wonen in een rijk land. Nieuwe Porsche's, nieuwe huizen, nieuwe BMW M's, nieuwe raceauto's, dure reizen, het kan schijnbaar niet op.

Gebruikersavatar
RS-Ron
Berichten: 3544
Lid geworden op: 26 apr 2014, 16:10

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door RS-Ron » 23 jun 2019, 11:16

Natuurlijk is Nederland geen 3e wereldland. Nog niet. Wat je wel ziet is dat de balans tussen de vullers van de sociale voorzieningen en de gebruikers van deze sociale voorzieningen steeds meer verdwijnt. Ik zie om mij heen steeds meer mensen sappelen omdat de lasten groeien en er steeds minder rek in de financiën zit. Je zal moeten anticiperen, anders duw je steeds meer mensen in de minima. En dan vraagt men zich nog af hoe het komt dat er steeds extremer wordt gestemd.

Gr Ron

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Niels » 23 jun 2019, 11:42

Het corrigeert vanzelf hier als petrochemische industrie de nek om is gedraaid en als mensen de huidige huisprijs niet meer kunnen betalen omdat die studie schulden er zo in hakken. We gaan een mooie tijd tegemoet iig :tooth:

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 23 jun 2019, 13:04

Niet te vergeten de investeringen en huurverhogingen voor de opgedrongen duurzaamheidsaanpassingen aan alle huizen de komende jaren...

Kadett
Berichten: 4591
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Kadett » 23 jun 2019, 13:53

RS-Ron schreef: 23 jun 2019, 11:16 Natuurlijk is Nederland geen 3e wereldland. Nog niet. Wat je wel ziet is dat de balans tussen de vullers van de sociale voorzieningen en de gebruikers van deze sociale voorzieningen steeds meer verdwijnt. Ik zie om mij heen steeds meer mensen sappelen omdat de lasten groeien en er steeds minder rek in de financiën zit. Je zal moeten anticiperen, anders duw je steeds meer mensen in de minima. En dan vraagt men zich nog af hoe het komt dat er steeds extremer wordt gestemd.

Gr Ron
Als ik in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam komt voel ik mij anders geen Nederlander meer, ben daar gewoon in de minderheid. Woon nu nog in dorpje in Randstad maar ben blij als ik kan verhuizen richting oosten.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39595
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Arthur » 23 jun 2019, 18:11

Ja, en dan iets noordelijker. Ga je fijn in Ter Apel wonen :lol: :tooth:
Maar een 3e wereldland lijken we hier nog niet. Maar als al die Westerlingen deze kant opkomen wordt het en erg luidruchtig, en krijgen we vanzelf dat 3e wereldland gevoel erbij... Die reizen er gewoon achterna op den duur. Dus, daarblijven jullie! :P :wink:

Kadett
Berichten: 4591
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Kadett » 23 jun 2019, 18:49

Helaas voor jou... ex is met kids naar Twente verhuist... gaan zeer waarschijnlijk een co ouderschap aan en dat is toch best lastig op 200km afstand ;)

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door alt » 23 jun 2019, 19:57

Van de meeste witte westerlingen komen hun grootouders veelal uit Friesland of het oosten. Dus terug naar hun wortels.

Gebruikersavatar
Vliet
Berichten: 1055
Lid geworden op: 31 okt 2010, 18:50

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Vliet » 17 jul 2019, 15:27

Daarnaast zijn we ook eigenlijk verwend geworden en zijn luxe als basis gaan beschouwen. Men moet op vakantie kunnen liefst twee/drie keer per jaar. Uit eten en naar de kroeg moet ook normaal zijn. Iedereen loopt in merkkleding en draagt dure horloges/Ipads/smartphones. Is het ook niet deels aan de maatschappij zelf te wijten dat de vaste lasten zo hoog zijn...?

Neemt niet weg dat ik blijf vinden dat de grote multinationals te veel op de aandeelhouders sturen en te weinig op de lange termijn en personeel als human capital zien. Om even een hippe term te gebruiken

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 21 jul 2019, 09:12

Kapitalisme op een 2 sprong;

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/19/ra ... e-a3967639


Als het niet lees baar is wil het hele artikel wel plaatsen, ik hoor het wel

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 21 jul 2019, 10:29

SlowCo schreef: 23 jun 2019, 13:04 Niet te vergeten de investeringen en huurverhogingen voor de opgedrongen duurzaamheidsaanpassingen aan alle huizen de komende jaren...
Dat valt wel mee, want in de sociale huur mag de huurder niet meer betalen voor de maatregelen dan dat ze opbrengen, dus per saldo gaat men er niet op achteruit.

Gebruikersavatar
Luc B
Berichten: 1404
Lid geworden op: 23 jun 2008, 09:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luc B » 21 jul 2019, 11:09

romo schreef: 21 jul 2019, 09:12 Kapitalisme op een 2 sprong;

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/19/ra ... e-a3967639


Als het niet lees baar is wil het hele artikel wel plaatsen, ik hoor het wel
Lol zo'n artikel achter een paywall plaatsen. Maar zie 'm graag!

Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door WJ » 21 jul 2019, 11:32

Radicale ideeën om het kapitalisme te vernieuwen

Toekomstdenkers Het huidige kapitalisme leidt behalve tot veel vooruitgang ook tot grote problemen. En het brengt economen tot nieuwe inzichten. Over welzijnsbegrotingen, beloning voor dataproductie, donuts en de nieuwe wereldoorlog.

Fully Automated Luxury Communism. De titel van het zojuist verschenen boek van de Britse cultuurcriticus Aaron Bastani laat weinig aan de verbeelding over. Volgens hem maakt de vrijemarkteconomie binnenkort plaats voor een volledig geautomatiseerde samenleving. Mensen krijgen daarin een basisinkomen en robots produceren een oneindige hoeveelheid goederen en voedsel. Opdat iedereen „het leven van een miljardair kan leiden”.

Het boek is meer pastiche dan serieuze economische verhandeling, maar de boodschap is duidelijk: de combinatie van technologische veranderingen en verschuivende economische wereldmacht gaat leiden tot het einde van het kapitalisme zoals we dat kennen.

Naast Fully Automated Luxury Communism circuleren de laatste tijd ook heel wat somberder voorspellingen over het einde van het kapitalisme. In veel westerse landen hangt een sfeer van doom en gloom, ondanks de recente economische opleving.

Het kapitalistische systeem heeft de laatste decennia ongeëvenaard veel welvaart en groei gebracht, maar het heeft ook duidelijke tekortkomingen. Die komen sinds de financiële crisis van 2007 en de monopolisering van de digitale economie nog pijnlijker aan de oppervlakte dan daarvoor: ongelijkheid, ecologische grenzen die worden overschreden, groeiend onbehagen in de samenleving. Er wordt veel gepraat over oplossingen maar die lijken soms wel erg ver weg.

Dat leidt tot grappen, zoals de Twitter-hashtag #HumansofLateCapitalism, waarmee foto’s worden geplaatst van tragikomische taferelen, zoals surfers die door een plastic soep in de zee peddelen en baby’s die sigaretten roken. Ondertoon: het kapitalisme heeft zijn langste tijd nu echt gehad.

Dat einde van het kapitalisme wordt al gepredikt sinds de opkomst ervan, en voorlopig lijken wenselijke alternatieven niet ruim voorhanden. Een nieuwe generatie economen kiest daarom voor hervorming van binnenuit, voor het te laat is.

Wat zijn de interessantste radicale ideeën om het kapitalisme grondig te hervormen?

1. Stel welzijn voorop
Een van de symptomen van het falen van het kapitalisme is de sterke toename van psychische ziektes en stressgerelateerde aandoeningen in geavanceerde economieën. In Nederland zit inmiddels zo’n 16 procent van de werknemers volgens TNO tegen een burn-out aan. Dat is een teken dat er iets misgaat en dat het economische systeem te veel ten koste gaat van de mensen die het draaiende houden.

De economen Sarah Flèche, Richard Layard, Andrew Clark, Nattavudh Powdthavee en George Ward schreven vorig jaar het boek The Origins of Happiness, dat het denken over economie als geluksmachine flink heeft opgeschud. Hun onderzoek ging over de economie van welzijn. Wat veroorzaakt in een economie geluk en ongeluk bij mensen? Anders dan wat veel economen aannamen, is economische welvaart helemaal niet zo belangrijk. Economische ongelijkheid veroorzaakt volgens de auteurs in geavanceerde landen slechts een marginaal verschil in levensgeluk tussen mensen.

Wat mensen écht gelukkig en ongelukkig kan maken, zijn hun relaties met andere mensen en hun mentale gezondheid. Ziekte, vooral geestelijk malheur, veroorzaakt veel meer ellende dan armoede of werkloosheid. Een van de belangrijkste voorspellende factoren bij bepaling van iemands latere levensgeluk is bijvoorbeeld de geestelijke gezondheid van zijn of haar moeder. De grote vraag die Flèche en haar co-auteurs opwerpen, is waarom het economische systeem dan toch zo gericht is op groei en geld en zo weinig op psychische gezondheid.

Ze haken zo aan bij een beweging onder economen die al langer gaande is, de economics of well-being. Die wint aan invloed, en bereikte onlangs een mijlpaal. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern stelde eind mei een volgens sommigen revolutionaire overheidsbegroting vast, waarin ze het geestelijk welzijn van de bevolking veel centraler stelde dan voorheen. In de plannen voor deze ‘welzijnsbegroting’ is bijvoorbeeld veel extra geld opgenomen voor geestelijke gezondheidszorg, kinderopvang en maatregelen tegen huiselijk geweld. In Nederland is de laatste decennia juist fors bezuinigd op geestelijke gezondheidszorg.

2. Zie data als arbeid
Techbedrijven als Google, Alibaba en Facebook verdienen miljarden aan onze data, wijzelf niets. De datareuzen profiteren van een nieuwe, grotendeels ongereguleerde economie achter het massaal en geautomatiseerd verzamelen van persoonlijke gegevens. Zeven van de tien duurste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld zijn databedrijven. Dat lijkt de vrije markt in optima forma, maar dit ‘surveillancekapitalisme’ is in feite slecht voor de economische vrijheid en de concurrentie. De dynamiek van de data-economie creëert monopolies en sterk groeiende ongelijkheid.

Tijd voor een radicaal andere blik op data, vindt daarom de Amerikaanse econoom Glen Weyl. Deze rijzende ster schreef met hoogleraar Eric Posner van de Universiteit van Chicago het baanbrekende boek Radical Markets en werkt de laatste tijd samen met Vitalik Buterin, de steenrijke bedenker van de cryptomunt ether. Samen willen ze een blauwdruk maken voor een nieuw economisch systeem dat klaar is voor het digitale tijdperk.

Een van Weyls ideeën is dat we data moeten zien als arbeid en niet als kapitaal, zoals nu gebruikelijk is. Data zijn volgens hem het product van het harde werk van mensen. Iedereen die Google gebruikt, die een Facebook-account aanmaakt of iets koopt op Amazon, produceert data voor die bedrijven. Daarvoor zouden mensen veel eerlijker betaald moeten worden, vinden Weyl en zijn aanhangers. Bij arbeid hoort immers loon.

Een van de oplossingen die Weyl voorstelt om dit vrij abstracte idee concreter te maken, is de oprichting van datavakbonden. Mensen zouden zich moeten verenigen in vakbondsachtige structuren om een tegenmacht te vormen tegen de techmonopolisten. Bijvoorbeeld door middel van datastakingen.

Die ideeën zijn allemaal nog in een heel vroeg stadium, maar de eerste datavakbonden zijn inmiddels opgericht, ook in Nederland.

3. Let op milieugrenzen
Oxford-econoom Kate Raworth werd de laatste jaren een mediaster met haar boek Donuteconomie. Hierin probeert ze tot oplossingen te komen voor misschien wel het grootste probleem van het huidige economische systeem: het feit dat de planeet uitgeput raakt. De kern van haar werk is dat economische activiteit binnen de ecologische grenzen van de aarde moet blijven, terwijl we ook een ondergrens moeten hanteren voor menselijke welvaart. Ze visualiseert dat in een model dat bestaat uit twee cirkels. Daarbinnen is de donut waar we naar moeten streven, daarbuiten moet je niet komen. Kort gezegd: we moeten af van eindeloze en ongeremde groei. Ze mocht in diverse parlementen haar ideeën toelichten, ook in de Tweede Kamer.

Veel economen vinden haar werk niet overtuigend. Sommigen doen het werk van Raworth af als het equivalent van: als we allemaal lief tegen elkaar doen, komt alles goed. Het voornaamste punt van kritiek is dat ze de vraag ‘hoe dan’ niet sluitend beantwoordt. Als ze die vraag krijgt in interviews, zegt ze vaak: „We doen het gewoon. Dat is hoe.” Dat vinden de critici niet echt bevredigend.

In oktober verschijnt een nu al controversieel nieuw boek van Andrew McAfee, ster-econoom verbonden aan tech-universiteit MIT: More from Less. Daarin betoogt hij dat er, om de klimaatcrisis op te lossen, juist méér economische groei nodig is. Vooral omdat rijke landen er beter in slagen milieumaatregelen te nemen en omdat economische groei zorgt voor geld dat gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We moeten de economie dus niet afremmen, maar juist versnellen voor een antwoord op klimaatverandering, betoogt hij.

Er is kortom, nog weinig consensus over oplossingen. Maar dat het klimaat misschien wel één van de grootste economische vragen is die voorligt, is duidelijk. De afgelopen weken benadrukte econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz de urgentie nog eens. „Toen we werden aangevallen in de Tweede Wereldoorlog, was er niemand die zich afvroeg: kunnen we het wel betalen om deze oorlog te vechten?”, schreef hij in een opiniestuk. „Het was destijds een existentiële zaak. We konden het ons niet veroorloven níét te vechten. Hetzelfde geldt voor klimaatverandering.”

Volgens Stiglitz is het updaten van het kapitalistische systeem onze nieuwe wereldoorlog: we hebben geen keus.

Online
SlowCo
Berichten: 3508
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 21 jul 2019, 11:57

Luco schreef: 21 jul 2019, 10:29
SlowCo schreef: 23 jun 2019, 13:04 Niet te vergeten de investeringen en huurverhogingen voor de opgedrongen duurzaamheidsaanpassingen aan alle huizen de komende jaren...
Dat valt wel mee, want in de sociale huur mag de huurder niet meer betalen voor de maatregelen dan dat ze opbrengen, dus per saldo gaat men er niet op achteruit.
Nadat de boel geïsoleerd is en er een warmtepomp geplaatst is, is je woning natuurlijk "verbeterd".
En dan mag gewoon de huur omhoog: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -renovatie
Men gaat qua energiekosten misschien niet veel meer betalen maar alles opgeteld ben je gewoon duurder uit daarna.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 21 jul 2019, 12:25

SlowCo schreef: 21 jul 2019, 11:57
Luco schreef: 21 jul 2019, 10:29
SlowCo schreef: 23 jun 2019, 13:04 Niet te vergeten de investeringen en huurverhogingen voor de opgedrongen duurzaamheidsaanpassingen aan alle huizen de komende jaren...
Dat valt wel mee, want in de sociale huur mag de huurder niet meer betalen voor de maatregelen dan dat ze opbrengen, dus per saldo gaat men er niet op achteruit.
Nadat de boel geïsoleerd is en er een warmtepomp geplaatst is, is je woning natuurlijk "verbeterd".
En dan mag gewoon de huur omhoog: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -renovatie
Men gaat qua energiekosten misschien niet veel meer betalen maar alles opgeteld ben je gewoon duurder uit daarna.
Klopt helemaal, er zijn alleen ook convenanten dat corporaties niet meer dan de 70% van de maximale streefhuur in rekening brengen (anders vervalt vaak de huursubsidie)
Dus als de woning daardoor boven de huursubsidiegrens komt dan kan het niet eens, vandaar dat in heel veel gevallen de besparing net zo groot moet zijn als de evt huurverhoging om dit te voorkomen.
De huur gaat dan niet omhoog maar men moet een vergoeding betalen aan de corporatie voor de investering, die vergoeding wordt dan betaald van de besparing op de energiekosten die je dan hebt, en ben je dus per saldo niet duurder uit, maar ook niet goedkoper, wel is je comfort beter (als het goed is), ja ze verzinnen wat regels zeg :?
De corporaties bieden soms bv zonnepanelen aan tegen huurverhoging, alleen is die huurverhoging hetzelfde als het bedrag wat ermee terugverdiend wordt.
De mensen die meer verdienen die betalen al een hogere huur, want dan heb je niks met de huursubsidiegrens te maken.
Heel veel woningen zitten tegen die grens aan, in het verleden werden er allerlei aanpassingen (zoals bv schuttingen) aangeboden tegen huurverhoging, maar dat zie je steeds minder omdat veel woningen daardoor boven de huursubsidiegrens uitkomen, en dat mag niet/ is niet wenselijk omdat je dan juist de mensen kwijtraakt die het het hardste nodig hebben.

Wat je nu wel heel erg ziet is dat er steeds meer overlastzaken zijn (zware) omdat men in den haag alles over de schutting heeft gegooid naar de gemeentes en die een stuk minder geld ervoor hebben gekregen.
Het wordt dus in mijn "vakgebied" ook steeds gevaarlijker als je ergens naartoe moet.

Gebruikersavatar
smiley
Berichten: 9081
Lid geworden op: 06 dec 2009, 01:07
Auto: Opel Speedster Supercharged
Locatie: Etten-Leur

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door smiley » 21 jul 2019, 18:14

Heb je al een steekvest luco?

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 27809
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Luco » 21 jul 2019, 18:18

smiley schreef: 21 jul 2019, 18:14 Heb je al een steekvest luco?
Lol, nee maar je zou er bijna om gaan vragen inderdaad, het wordt er niet leuker op, steeds meer agressie.
Collega van me werd aangesproken op een jaarmarkt in zijn vakantie door een bewoner over onderhoud, toen die niet het gewenste antwoord kreeg begon die de collega te duwen, gelukkig is mijn huidige opdrachtgever wel zo dat als je fysiek geweld gebruikt tegen medewerkers onmiddellijk de huur wordt opgezegd.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 1234pk6, Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Google [Bot], Zed240 en 177 gasten