Het eeuwige leven topic..

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 02 dec 2018, 13:31

Pandora out of the box.
Chinese arts die baby’s genetisch manipuleerde genadeloos afgebrand door vakbroeders tijdens congres
De Chinese arts die twee baby’s genetisch manipuleerde in een poging om ze immuun te maken voor het hiv-virus, werd woensdagnacht genadeloos door de mangel gehaald op een congres voor vakgenoten. Zijn reactie? Beduusd. Maar hij heeft de volgende embryo’s al klaarliggen.

Maarten Keulemans 28 november 2018, 9:25

He tijdens zijn presentatie in Hongkong. Beeld Maarten Keulemans
Noem hem naïef, maar He Jiankui had écht verwacht dat ze hem als een held zouden ontvangen. Toen hij op eerdere congressen vertelde over zijn onderzoek naar het genetisch veranderen van embryo’s, kwamen er uit de zaal hooguit wat technische vragen. Bovendien zijn er peilingen in China en de Verenigde Staten die uitwijzen dat het publiek er best voor voelt om ernstige erfelijke aandoeningen desnoods met genetische manipulatie uit een embryo te wissen, als dat technisch kan.


advertentie
En moet je hem nu zien. Het lukte hem om van een tweeling één van de zusjes met genetische manipulatie resistent te maken tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Knap toch?

‘We wilden beginnen met een simpel, goed begrepen gen, opdat we in de toekomst naar meer ingewikkelde aandoeningen kunnen’, zei He woensdagochtend Nederlandse tijd voor een bomvolle conferentiezaal in Hongkong. De jonge hoogleraar begon over ‘aidsdorpen’ in Azië, waar één op de drie seropositief is: ‘We moeten compassie tonen. Als de techniek beschikbaar is om hier iets aan te doen, wil ik dat we die mensen helpen.’

Academische roast
Maar in plaats van een onthaal als redder van de mensheid, wachtte He een ijzige ontvangst. Applaus van vakbroeders was er nauwelijks toen hij omstreeks kwart voor zes Nederlandse tijd eindelijk het podium betrad. Nadat He, zichtbaar nerveus, in hoog tempo en slecht verstaanbaar Engels had verteld hoe de techniek in elkaar stak, wachtte hem een beleefde academische roast. In een afgeladen zaal – camera’s in de gangpaden, extra beveiligers bij de deuren – werd de man die de mensheid eventjes dacht te verlossen van het aidsprobleem tot de enkels toe afgezaagd.

Want welke dringende medische noodzaak was hier eigenlijk aan de orde? Er bestaan tegen hiv toch ook condooms? Weten de ouders eigenlijk wel waar ze aan zijn begonnen? Klopt het dat ze slechts één toestemmingsgesprekje van een uur voerden, waarna de procedure van start kon? En prima hoor, dat die ouders vrijwillig deelnamen, maar hoort een wetenschappers mensen niet ook tegen zichzelf in bescherming te nemen?

En de meisjes, hoe moet het daar nu verder mee? Krijgen ze straks te horen dat ze genetisch gemanipuleerd zijn? Hoe denkt professor He te gaan controleren of de meisjes ook mentaal in orde zijn? En nog verder in de toekomst, is het meisje dat resistent is tegen hiv straks extra begeerlijk als partner, omdat iedereen wel zulke genen wil?

Vaagheden en dooddoeners
Manmoedig probeerde de bedremmelde He het vragenvuur te pareren. Met een enkele concrete toezegging – het artikel met de technische details van zijn experimenten komt binnenkort online – maar over het algemeen met vaagheden en dooddoeners: aids is een afschuwelijke ziekte, en heus, de nu behandelde baby’s worden ‘nauwlettend in de gaten gehouden’.

Dat de zorgen niet denkbeeldig zijn, bleek uit de andere presentaties, die aan de bevraging van He voorafgingen. Bij de gentechniek die hij gebruikte, ‘CRISPR-Cas’, injecteert men in een net bevruchte embryo een moleculair schaartje dat het ongewenste gen uit het dna knipt. Soms knipt het schaartje echter te veel weg, of repareert het dna zich na de knip op de verkeerde manier. ‘Dat kan heel gevaarlijk zijn’, verwoordde Maria Jasin van het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Institute. ‘Bijvoorbeeld als het gaat om het activeren van kankergenen.’

Maar He zegt dat risico in de hand te hebben, doordat hij zeshonderd kankergenen extra goed controleerde bij de baby’s. In een onleesbaar snel afgedraaide reeks technische dia’s probeerde hij de zaal te overtuigen dat de procedure veilig is.

Onverantwoord
Het overtuigde bioloog David Baltimore, Nobelprijswinnaar voor zijn onderzoek naar kankergenen en organisator van het congres, niet. ‘De wetenschap is het er in brede termen over eens dat het onverantwoord is om deze techniek nu al op de mens te gebruiken, voordat de veiligheid is gegarandeerd en er maatschappelijke consensus is over wat we hiermee willen’, waste hij He de oren. ‘Wat u heeft gedaan, was niet transparant. En andere ziekten zijn veel urgenter dan één persoon beschermen tegen hiv.’

Wat in He’s parallelle universum misschien een belangrijke aankondiging had moeten zijn, verwaterde zodoende tot een mededeling tussen neus en lippen door. Een volgende ‘potentiële zwangerschap’ van een hiv-resistente baby is al op komst, kon He bekendmaken – koeterwaals voor: we hebben nog een genetisch gemanipuleerd embryo bij een vrijwilliger ingebracht en nu is het afwachten of de zwangerschap aanslaat.

Of het zover komt, is de vraag: He’s eigen universiteit heeft een onderzoek naar hem ingesteld en het Chinese ministerie voor wetenschap bekijkt of hij strafbaar is wegens het niet naleven van de Chinese regels. Of hij dezelfde techniek ook op zijn eigen kind zou toepassen, wilde de Britse hoogleraar Robin Lovell-Badge wel eens weten. He, zelf dertiger en vader van twee, antwoordde met een bescheiden glimlach. ‘Geen twijfel over mogelijk. Ik zou het het liefst als eerste op hen hebben geprobeerd.’


Naar mijn mening is het niet meer tegen te houden, goed of fout, er zitten uiteraard 2 discutabele zijden aan deze medaille. De publieke druk, zeker voor mensen wie dit betreft en daarmede kans op medische verbetering van hun situatie, zal alleen maar toenemen.

De wereld verandert in een onvoorstelbaar tempo. Net Buitenhof waar deze wetenschapper werd bediscussieerd. Op de vraag hoe snel e.e.a breed toepasbaar zal zijn wereldwijd; "enkele jaren"

Gebruikersavatar
Riceaux
Berichten: 8121
Lid geworden op: 24 sep 2009, 19:41

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door Riceaux » 03 dec 2018, 16:50

Toevallig had ik afgelopen vrijdag een discussie met een aantal chirurgen over hoever de geneeskunde zou zijn als er in het verleden niet geëxperimenteerd zou zijn op mensen. Sluit mooi aan op bovenstaande. Wat nu als onethisch en fout gezien wordt was vroeger 'normaal' en hebben we veel aan te danken. Dit is dan weer de volgende stap in experimenten, waarvoor blijkbaar de ouders van deze tweeling hun kinderen voor 'opofferen'. Erg interessante materie! En zeer boeiend discussie voer!

Gebruikersavatar
Stefan R
Berichten: 2229
Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:51
Auto: Vakantievoertuig
Locatie: Grote brand veel water, kleine brand weinig water

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door Stefan R » 03 dec 2018, 18:31

Ach, moeder natuur komt vanzelf wel weer met iets nieuws om de overbevolking proberen in te perken :bag:

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 07 dec 2018, 19:00

Mooi stuk van uit de juridische hoek, met daarin duidelijk de botsing tussen juridisch-etische aspecten vs de medische mogelijkheden aangaande de mogelijkheden van CRISPR-CAS.

Voor beide zijivoor en tegens te benoemen, IMHO zal de technische vooruitgang niet tegen te houden zijn, er zal altijd een wetenschapper (i.c. nu He Jiankui) die de grenzen oprekt c.q. overschrijdt.


Waar ligt de grens tussen genezen en verbeteren?
Design-baby’s De crispr-techniek om menselijke embryo’s genetisch te veranderen hoort niet in de fertiliteitskliniek, betoogt Britta van Beers. Het huidige verbod is er niet voor niets.
Waar ligt de grens tussen genezen en verbeteren?
Illustratie iStock/Studio NRC

Britta van Beers is universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de VU in Amsterdam.
Onder de hoede van He Jiankui zijn twee genetisch gemodificeerde baby’s geboren, heeft hij bekend gemaakt. De Chinese wetenschapper gebruikte de crispr-cas9-techniek om het dna van de meisjes in wording te bewerken. Met deze techniek zijn apen, honden, vogels, insecten en vissen al genetisch gemodificeerd. Hoe te denken over de mogelijkheid dat de mens nu ook zichzelf gaat veredelen? Is het tijd om het wereldwijde verbod op ‘kiembaanmodificatie’ – een aanpassing van het dna die via zaad- of eicellen kan worden doorgegeven – op te heffen? Of is het praktisch onmogelijk om deze ‘zelfdomesticatie van de mens’ via regulering in goede banen leiden?

Over deze vragen, die raken aan de toekomst van de mensheid, woeden wereldwijd verhitte discussies. Voor- en tegenstanders van kiembaanmodificatie nemen het He zeer kwalijk dat hij de uitkomst ervan niet heeft afgewacht.

Crispr is geen louter medisch-technische kwestie, die met wat pragmatisme op te lossen zou zijn
Volgens de embryologen Sebastiaan Mastenbroek en Sjoerd Repping heeft dit debat echter geen zin (Laat het verbod op embryokweek los, 4/12) Immers: „De genbaby’s komen er aan.”. Daarom is het geen optie meer om de techniek niet te willen. Het gaat er alleen nog om onder welke voorwaarden de techniek veilig en effectief is te gebruiken.



Lees ook: We weten nog niet waar crispr knipt
Medici kunnen volgens hen het beste bepalen of de techniek al klinisch veilig is; zo brengen ze het terug tot een louter medisch-technische kwestie, die met wetenschappelijke deskundigheid, risicomanagement en pragmatisme op te lossen zou zijn.

Maar zo wordt de publieke verbeeldingskracht, die dit debat nu juist zo nodig heeft, in de kiem gesmoord. Een technologie die raakt aan de toekomst van de menselijke voortplanting verdient een breed gedragen democratisch debat, waarin iedereen, en niet alleen de wetenschappelijke beroepsgroep, wordt uitgenodigd om na te denken over de vraag wat voor een toekomst we willen voor onszelf en komende generaties.

Want met deze technologie staan, naast gezondheidsrisico’s, meerdere fundamentele waarden op het spel.

Internationale rechtsorde
Het verbod op kiembaanmodificatie kwam in de jaren negentig tot stand. De internationale rechtsorde vreesde destijds dat kinderen anders gedegradeerd zouden worden tot objecten. En ook dat sociaal-economische ongelijkheden op genetisch niveau zouden doorwerken in toekomstige generaties.


Commentaar: Voor de experimenten van dr. He is eerst zicht op de veiligheid nodig
Helaas staan Mastenbroek en Repping niet alleen. Eerder stelden de Gezondheidsraad en toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers al voor om het Nederlandse verbod op kiembaanmodificatie op te heffen. Volgens hen bieden de huidige regels voor embryoselectie een bruikbaar reguleringsmodel.

Bij embryoselectie worden meerdere embryo’s gecreëerd en wordt na genetische screening een selectie gemaakt. Deze techniek is van groot belang voor wensouders met genetische aandoeningen in de familie. Voor hen biedt embryoselectie in veruit de meeste gevallen reeds de mogelijkheid erfelijke ziektes te voorkomen.

Ziektes uitbannen
In Nederland is embryoselectie alleen toegestaan om ernstige ziektes te voorkomen. Schippers en de raad denken dat deze benadering ook voor kiembaanmodificatie een begaanbare weg vormt. Want wie is er nu tegen uitbanning van ernstige ziektes? En worden langs deze weg de gevaren van eugenetica en mensverbetering niet afgewend?

PRAAT MEE MET NRC


VOEG HIER DE VRAAG IN Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier vind je meer over reageren op NRC.nl.
Helaas ligt het niet zo simpel. Voor dit reguleringsmodel is het essentieel om het begrip ‘ernstige ziektes’ precies af te bakenen. Maar waar ligt de grens tussen het genezen en verbeteren van het nageslacht? Bij kiembaanmodificatie is het risico van een hellend vlak veel groter dan bij van embryoselectie. Bij de laatste methode wordt een keuze mogelijk tussen embryo’s die door de genetische loterij tot stand zijn gebracht. Maar crispr doorbreekt het monopolie van de genetische loterij en vergroot het aantal keuzemogelijkheden radicaal.

Zo maakt crispr het mogelijk dna toe te voegen dat niet van de ouders afkomstig is, of zelfs niet eens bij mensen voorkomt. De mogelijkheden tot ‘mensverbetering’ nemen dan ook exponentieel toe als kiembaanmodificatie wordt toegelaten in de fertiliteitskliniek.


Lees ook: Vijf vragen over genetisch gemanipuleerde baby’s
Met zijn ingreep beoogde He de meisjes in wording resistent te maken tegen het hiv-virus. Is hier sprake van genezing of mensverbetering? De kwestie van de Chinese crispr-baby’s laat al zien hoe de grens tussen genezen en verbeteren van meet af aan vervaagt. De ingreep bracht geen genezing tot stand. Tegelijkertijd kan het doel van de ingreep toch medisch worden genoemd omdat het gaat om de preventie van aids.

Vergeet de grens
Volgens het gezaghebbende Britse adviesorgaan voor medisch-ethische kwesties, de Nuffield Council on Bioethics, is die grens zelfs zo problematisch, dat je het idee van een grens maar betere helemaal kunt loslaten. Mits de genetische ingreep bijdraagt aan „het welzijn van het toekomstige kind”, acht het invloedrijke adviesorgaan toepassing van deze technologie ethisch aanvaardbaar, aldus die adviesraad in zijn recente rapport Genome editing and human reproduction. De Nuffield Council gaat daarmee aanzienlijk verder dan oud-minister Schippers en de Gezondheidsraad: de deur naar mensverbetering wordt wagenwijd opengezet met alle risico’s vandien.

Uiteraard is ook een andere redenering mogelijk. Als het praktisch onmogelijk is om een scherpe grens te trekken tussen genezen en verbeteren, is de belofte van een strikt gereguleerd en beperkt gebruik van kiembaanmodificatie dan eigenlijk geen illusie? In dat licht lijkt het beter om vast te houden aan het bestaande verbod op kiembaanmodificatie en niet het zorgvuldig opgebouwde wereldwijde juridische kader af te breken bij de eerste gelegenheid dat het relevant wordt af te breken.
Bron; NRC.nl

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 09 dec 2018, 13:05

Immuuntherapie tegen kanker gaat tweede ronde in
Oncologie
De Nobelprijs Geneeskunde ging dit jaar naar checkpointremmers: geneesmiddelen die afweercellen van patiënten aanzetten om tumorcellen op te ruimen. Deze medicijnen hebben nu nog forse nadelen. Werken ze beter als ze eerder worden ingezet? Dit wordt onderzocht bij melanoom.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/07/im ... n-a3059872

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 14 dec 2018, 19:09


Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 17 dec 2018, 22:12

CRISP CAS wordt al weer ingehaald door een nieuwe methode; iGONAD

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/17/vo ... g-a3060958


Daaruit;
Een nieuwe techniek
Dit kan snel veranderen. Er wordt in dierexperimenteel onderzoek hard gewerkt aan een veel simpeler techniek, genaamd i-GONAD – een afkorting die staat voor improved genome editing via oviductal nucleic acids delivery. Hierbij worden, in het kader van een natuurlijke bevruchting, via een kleine ingreep de voor de modificatie bedoelde componenten in de eileider geplaatst. Daarna wordt door middel van elektrische spanning de membraan van de in de eileider afdalende bevruchte eicel poreus gemaakt, zodat de editing (het aanpassen van genen) kan plaatsvinden. Deze i-GONAD-techniek omzeilt complexe in-vitroprocedures. I-GONAD lukt inmiddels al behoorlijk goed bij muizen en sommige andere knaagdieren en is onderwerp van verdere technologische verbetering. Volgens onderzoekers wordt dit waarschijnlijk een levensvatbaar alternatief voor kiembaanmodificatie bij andere diersoorten – ook bij mensen.

De naam vind ik wel scary eigenlijk;

Gonaden (Testis en Ovarium) produceren gameten (geslachtscellen) en hier wordt het dan iGonad; persoonlijker wordt het niet.

Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door WJ » 18 dec 2018, 17:34

https://www.abc.net.au/news/2018-12-18/ ... y/10629688

Nu schijnt het dat het bij muizen al snel effect heeft, maar als er iets wel in hoog tempo opgelost mag worden is het dit wel.

Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door WJ » 20 dec 2018, 10:46

https://www.nytimes.com/2017/07/12/opin ... .html?_r=1

"You Should Not Have Let Your Baby Die. You Should Have Killed Him." | an essay on when euthanasia is the most moral choice parents can make

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 30 dec 2018, 09:56

OP 25 maart 2013 schreef ik in dit draadje;

Dit wordt mogelijk, wat mogelijk wordt, zal gebeuren, ZO SIMPEL IS HET !!

HET IS NIET MEER TEGEN TE HOUDEN.

Er is er eentje van naam en faam, die het zelfde denkt;

Alles wat mogelijk is zal gebeuren
Column Robbert Dijkgraaf
De toekomst is te voorspellen. Neem de laatste ontdekkingen uit het lab of de studeerkamer en trek een lange stippellijn naar het dagelijks leven.
Alles wat mogelijk is zal gebeuren
De toekomst is gemakkelijker te voorspellen dan we denken. Althans, op de lange termijn. De wereld lijkt steeds grilliger en chaotischer te worden. Het dagelijks nieuws volgt een pad vol haarspeldbochten, soms langs diepe ravijnen. Onvoorspelbaar gedrag lijkt in het huidige politieke klimaat eerder een troef. Maar achter de wild schommelende beurskoersen en populariteitscijfers loopt de gestage stippellijn van de technologie, de stille kracht van de geschiedenis.

In de afgelopen twee eeuwen is steeds correct voorspeld dat de mensheid in de toekomst gezonder, beter opgeleid, rijker en mobieler zou zijn. Deze vooruitgang is het samenspel van vele factoren geweest: verrassende inzichten, technische doorbraken, gelukkig toeval, geleidelijke verbeteringen en vooral veel doorzettingskracht. Geen van die stappen leverde vette krantenkoppen op. Je vindt ze ook niet terug in de geschiedenisboeken. Er was geen ‘slag bij de transistor’ of ‘val van het genoom’. Grote ontdekkingen blijken pas achteraf cruciaal te zijn.

Teunis Dijkgraaf
Neem onze gezondheid. De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting bij geboorte in Nederland meer dan verdubbeld, van onder de 40 naar boven de 80. Midden 19e eeuw overleefde een kwart van de baby’s het eerste levensjaar niet. Mijn overgrootvader Teunis Dijkgraaf werd in 1858 geboren in een gezin van tien kinderen. Maar vier van hen haalden de volwassen leeftijd. Deze spectaculaire verbetering in gezondheid is onder meer het gevolg van betere hygiëne en voeding, schoon water, antibiotica en andere geneesmiddelen. Geen enkele concrete doorbraak van biomedisch onderzoek was te voorspellen, van de ontdekking van micro-organismen door Pasteur tot de laatste gentherapie, maar de trend is duidelijk en zal zich zeker voortzetten.

Of kijk naar computers. In 1965 voorspelde Gordon Moore, de oprichter van chipfabrikant Intel, dat het aantal schakelingen op een microchip iedere twee jaar zou verdubbelen. Nu, meer dan vijftig jaar later, zijn computers inderdaad 100 miljoen keer kleiner en krachtiger geworden. Op de laatste Apple microprocessor zitten 7 miljard transistoren, de wereldbevolking op een duimnagel. Dat alle apparaten van een huiskamer uit de jaren zestig nu in een smartphone passen, is het gevolg van deze consequent doorgevoerde miniaturisering. De groeiende kracht en invloed van computers en hun algoritmes is wederom een gemakkelijke voorspelling.


Wifi als stromend water
Twee van mijn favoriete definities van technologie zijn: ‘alles wat niet werkt’ en ‘alles wat na je geboorte is uitgevonden’. Kortom, als je ermee opgroeit, zoals kinderen van nu met het internet, dan vinden we het vanzelfsprekend. De krachtigste technologieën zijn onzichtbaar, want opgenomen in de achtergrond van het leven. Voor jongeren is wifi als stromend water of elektriciteit voor vorige generaties.

Technologische vooruitgang is onder meer zo voorspelbaar vanwege de grote investeringen over lange tijd, niet alleen van geld en infrastructuur, maar ook van ‘menselijk kapitaal’. Een nieuwe chipfabriek kost miljarden euro’s, moderne datacentra bevatten honderdduizenden computers en zijn zo groot als een kleine stad, en wetenschappers besteden hun hele leven om aan de top te komen. Vooruitgang vraagt tijd en is eerder een mammoettanker dan een speedboot. Bijkomend voordeel is de gestage, voorspelbare groei, nadeel de inherente traagheid. Het schip van technologie is moeilijk te wenden, zoals de opwarming van de aarde pijnlijk laat zien.

Om de toekomst te voorspellen hoeven we alleen de laatste ontdekkingen uit het lab of de studeerkamer te nemen en de lange stippellijn naar het dagelijks leven te trekken. We gaan ziekte en gezondheid op het moleculaire niveau begrijpen. Het genoom herschrijven, stamcellen maken, geneesmiddelen op maat ontwerpen. De nieuwe industriële revolutie vindt plaats op nanoschaal, met apparaten zo groot als de mechanieken waar ons eigen lichaam mee vol zit. We gaan de volle kracht benutten van de quantumfysica, waar deeltjes op meerdere plekken tegelijk zijn, over lange afstanden ‘verstrengeld’ raken of door barrières heen kunnen ‘tunnelen’. Met als gevolg slimme materialen, veilige communicatiemiddelen en supersterke quantumcomputers. De combinatie van massale hoeveelheden data en rekenkracht gaat kunstmatige intelligentie vleugels geven.

Speeltjes voor fysica-nerds
Zo veel is duidelijk. Minder gemakkelijk te voorspellen is wat we met al die nieuwe technologie gaan doen. In 1969 werden de eerste twee computers over lange afstand verbonden en vormden zo de aanzet tot het internet. Maar het was een verrassing dat we dat netwerk zouden gaan gebruiken voor communicatie, eerst via e-mail daarna met sociale media. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik op feestjes vertelde dat ik mijn eerste e-mail had verstuurd en iedereen z’n schouders ophaalde — typische speeltjes voor fysica-nerds. Het ergste is, dat dacht ik zelf ook! De toekomst is soms dichterbij dan we denken.

Kan deze krachtige technologische onderstroom ons rust geven in deze woelige tijden? Het mooie is dat technologie moeilijk tegen te houden is. Maar dat is tevens verontrustend. Alles wat mogelijk is, zal ook gebeuren – ergens, door iemand. Het recente nieuws uit China van genetisch gemanipuleerde baby’s, tegen alle ethische regels in, heeft dat weer eens duidelijk gemaakt. We kunnen ons er dus maar het beste op voorbereiden. Want zeg later niet dat de toekomst niet te voorspellen was.

Robbert Dijkgraaf is directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.
Bron; NRC.nl

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door alt » 30 dec 2018, 19:17

Dit lijkt wel of Dijkgraaf aanhangers is van de "god is dood" theorie.

Ik hoorde dit al in de jaren 60 toen ik was uitgenodigd was door club van ondernemers van de Zaanstreek.
Daar werd elke maand door een theoloog een lezing gehouden over hun religie.
Een van de laatste theologen had het over de "god is dood" theorie.
Deze theorie gaat over het ontstaan van de mensheid.
Het komt in het kort hier op neer dat de mensen steeds knapper wordt, let wel, computers had toen nog niemand van gehoord.
De mensen zouden als zij alle ziektes hadden overwonnen, zelf mensen kunnen maken.
Ook zouden mensen met ruimteschepen de ruimte verkennen, zelfs op den duur terug in de tijd kunnen reizen.
Dan zouden de mensen, de door hen gemaakte mens in het verleden in de aarde plaatsen.

Ik vind dit nog steeds een leuke theorie, maar onvolledig.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 02 jan 2019, 18:02

Vanavond;


DWDD University presenteert: De toekomst
BLIK OP DE TOEKOMST


NPO 1

VANAVOND

21:25 - 22:30


BEOORDEEL
Drie nieuwe colleges van professor Robbert Dijkgraaf en ditmaal behandelt hij de toekomst van ons bestaan. Zijn eerste les gaat over de ontwikkelingen in de medische wetenschap. Is de mens straks onsterfelijk?
Als er iemand onbegrijpelijke wetenschapskwesties in heldere taal kan uitleggen, dan is het Robbert Dijkgraaf. De professor scoort steevast een miljoenenpubliek met zijn colleges in DWDD University. Dit nieuwe drieluik gaat over de toekomst van ons bestaan en de razendsnelle ontwikkeling van de wetenschap. In vergelijking met voorgaande uitzendingen zijn Dijkgraafs colleges dit keer iets korter. Geeft hem tijd om het onderwerp na afloop nog eens te bespreken met drie topwetenschappers in talkshowsetting. Dan is er ook ruimte voor vragen. Het eerste college gaat over de toekomst van de mens zelf. Wat is er de komende jaren medisch mogelijk? Knappe koppen zijn al in staat om menselijk DNA te herschrijven. Bannen we zo ziektes uit? Worden mensen onsterfelijk?
Over dit programma

TITEL
DWDD University presenteert: De toekomst
AFLEVERING
1 - Het leven
SEIZOEN
1
PREMIERE
2018
PRESENTATOR
Matthijs van Nieuwkerk, Robbert Dijkgraaf

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 03 jan 2019, 08:21

https://www.uitzendinggemist.net/afleve ... rsity.html


Voor wie het gemist heeft.


Schitterende materie weer !

Puntje van kritiek; Hier had Peter de Keizer bij moeten zijn.

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 3015
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door alt » 03 jan 2019, 10:25

Het was leuk & duidelijk gepresenteerd, niet zoals veel sprekers in herhalingen vallen om belangrijk te zijn.
Maar ik had dit onderwerp reeds op youtube ontdekt.
Maar het was niet alleen voor mij gemaakt, vandaar.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 08 jan 2019, 17:38

Vanavond NPO1, voor de geïnteresseerde, nu IMHO met wel de juiste man, Peter de Keizer;

21.25-22.25 uur DOKTERS VAN MORGEN

Antoinette Hertsenberg onderzoekt de
zorg van de toekomst.

Houdt dna je jong?
In goede gezondheid 100 worden,zonder
enig geheugenverlies.In hoeverre speelt
je dna daarbij een rol? Hartziekten,
dementie en kanker kunnen allemaal het
gevolg zijn van veroudering van dat
dna.Kan dat worden vertraagd of zelfs
stopgezet?

Antoinette ontmoet biohacker Brian
Henley,die dit op zichzelf probeert,en
Peter de Keizer,die muizen veel langer
gezond hield met een levenselixer.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 09 jan 2019, 07:07

^
De vragen die Hertsenberg stelt zijn van een bedroevend niveau, helaas.

Buiten dat geeft het programma enig, oppervlakking inzicht hoe en wat er momenteel medisch technisch kan.

Belangrijkste;

Peter de Keizer, citaat;

-iedereen onder de 70 krijgt met gezonder ouder worden te maken op basis van zijn onderzoek met FOXO4-DRI"

-"Menselijke proeven over 2 jaar"

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 09 jan 2019, 18:12

Reminder;

NOS Teletekst 238
NPO 1

21.25-22.25 uur DWDD UNIVERSITY
PRESENTEERT
Robbert Dijkgraaf behandelt in een
drieluik de toekomst:technologie.

Ooit vonden we het wiel uit,nu vliegen
we naar de maan en daar voorbij.De mens
heeft altijd technologie ontwikkeld om
verder te komen.En al lijkt het of
alles steeds groter wordt en ons verder
weg brengt,de belangrijkste verandering
vindt plaats op de kleinste schaal.

We werken aan nanorobotjes om
medicijnen op de juiste plek in ons
lichaam te brengen,we ontwikkelen
nieuwe,slimme materialen en bouwen aan
de kwantumcomputer.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 04 mar 2019, 21:56

Wederom een fantastische prestatie van Clevers c.s.;


Wetenschappers kweken mini-nierbuisjes uit urine
Utrechtse wetenschappers zijn erin geslaagd microscopische stukjes nierbuis op te kweken uit cellen die ze wonnen uit menselijke urine. Futuristische behandelingen waarbij de dokter een medicijn eerst test op een gekweekt stukje nier van de patiënt, komen daardoor een stuk dichterbij.

Maarten Keulemans4 maart 2019, 20:52

Een gekweekt stukje nierbuis, in het echt ongeveer een tiende millimeter groot. De kleuren helpen onderzoekers te bepalen welk celtype waar zit. Beeld Universiteit Utrecht
De kweeksels, per stuk niet groter dan een tiende millimeter, zijn zogeheten ‘organoïden’, kleine beetjes levend weefsel die een echt orgaan min of meer nabootsen. Andere teams slaagden er al eerder in nier-organoïden te maken door huidcellen met biochemische signaaltjes om te programmeren tot nierweefsel. Maar dat is een tijdrovende bezigheid, en onpraktisch voor bijvoorbeeld kankerpatiënten die snel behandeld moeten worden. Het grote voordeel van de nieuwe techniek is dat een plasje bij de dokter genoeg is: de kweeksels zijn daarna binnen een week klaar.


De organoïden zijn nagebootste nierbuisjes, de filterende kanaaltjes waar ‘voorurine’ wordt gemaakt. ‘Daar zitten de meeste erfelijke aandoeningen’, vertelt moleculair geneticus en onderzoeksleider Hans Clevers (Universiteit Utrecht). Vooral voor kinderen zou dat een uitkomst zijn, denkt hij. ‘Een nierbiopt nemen is erg belastend, het is echt een chirurgische ingreep. En nu lukt het om nierweefsel op een andere manier te krijgen.’

Om te bewijzen dat de kweeksels medisch nut hebben, besmette het team ze in het lab met een virus, en gebruikte men ze om een bestaand medicijn tegen cystische fibrose (taaislijmziekte) te testen. In een ander experiment kweekte het team klompjes niertumorweefsel van twee jonge kankerpatiëntjes, overigens niet uit hun urine maar uit de tumor zelf.

‘Inmiddels hebben we daarvan een biobank, met gekweekt tumorweefsel van meer dan zeventig kinderen’, zegt Jarno Drost van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. ‘Momenteel zijn we druk bezig die te testen, om aan de weet te komen of we misschien subsoorten nierkanker kunnen onderscheiden die gevoelig zijn voor bepaalde behandelingen.’

Zogeheten Wilms-tumoren (kindernierkankers) zijn tegenwoordig weliswaar acht tot negen op de tien keer behandelbaar met operatie en chemotherapie, zegt Drost; de behandeling is zwaar en kan ernstige bijeffecten hebben zoals doofheid, hartschade, onvruchtbaarheid en nieuwe tumoren. ‘Misschien kunnen we zulke problemen voorkomen door de behandeling beter af te stemmen op de patiënt.’

Ziektes beter karakteriseren
‘Dit zijn prachtige nieuwe ontwikkelingen. Er is steeds meer mogelijk’, reageert hoogleraar moleculaire nierfysiologie Joost Hoenderop (Radboud UMC), niet betrokken bij de experimenten. Zelf doet Hoenderop vooral onderzoek naar erfelijke nieraandoeningen: ‘De grote belofte is dat we dit soort organoïden gaan gebruiken om ziektes beter te karakteriseren. En op termijn misschien behandelen: in cellen kunnen we al heel veel’, zegt Hoenderop.

Op de patiënt toegesneden behandelingen op maat, waarbij iedere patiënt zijn eigen weefsel laat opkweken om uit te vissen welk medicijn voor hem of haar het beste werkt, zijn voorlopig niet aan de orde, legt Clevers uit. ‘Voor de behandeling van tumoren bestaan al richtlijnen. Je kunt niet opeens zeggen: we gaan iets anders voorschrijven.’ Anders zit dat overigens met alvleesklierkanker en tumoren waarvoor geen vaste behandeling is, schetst Clevers.

Perfect zijn de mini-nierbuisjes nog niet, noteert het team in vakblad Nature Biotechnology. Zo ontbreken bepaalde weefseltypes die de nier wel heeft en is geen buisje hetzelfde. ‘Op een bepaalde manier is dat juist een voordeel’, noteert het team: in werkelijkheid is immers ook geen nierbuisje hetzelfde. ‘We kregen een soort dierentuin van organoïden toen we dit experiment op urine deden’, vertelt Clevers. ‘Er groeiden meerdere dingen. We weten bijvoorbeeld zeker dat we ook blaasweefsel hebben gezien.’

Als kers op de taart kweekte Clevers’ groep het nierbuisjesweefsel in een zogeheten ‘orgaan op een chip’, een glazen plaatje met uitgeslepen kanaaltjes waardoor vloeistoffen langs het weefsel kunnen stromen. Dat maakt ‘gepersonaliseerde transport- en medicijn-opnamestudies mogelijk’, schrijft het team. De chips kan men immers in serie schakelen en fabrieksmatig doormeten, zodat artsen de beetjes weefsel snel kunnen onderzoeken.

Saillant detail: een ‘nierorganoïde’ mag het nieuwe kweeksel formeel niet heten, omdat er sommige celtypes in ontbreken. Wetenschappelijk spreekt men dan ook van ‘tubuloïden’, naar de ‘tubuli’ uit de nier waarvan ze een afschrift zijn.

OPMARS VAN DE MINI-ORGANEN
2007: In Utrecht ontdekt Hans Clevers dat muizen stamcellen in hun ingewanden hebben, cellen met de mogelijkheid tot darmweefsel uit te groeien. Een doorbraak die het veld in beweging zet.

2008: Japanse wetenschappers kweken een plakje hersenweefsel, met verschillende lagen.

2009: Clevers en collega’s presenteren een organoïde van de darm: alom gezien als het startschot van de organoïden. Door het weefsel te kweken in een ‘steigertje’ van gel, slagen Clevers en zijn postdoc Toshiro Sato er als eerste in de darm driedimensionaal te krijgen.

2013: Japanse onderzoekers kweken gedeeltelijk werkzame lever-organoïden zo klein als een rijstkorrel, uit omgeprogrammeerde huidcellen.

2013: In Oostenrijk kweekt een team voor het eerst minuscule, menselijke brein-organoïden.

2014: Het Amerikaanse team gebruikt embryonale stamcellen om een organoïde van de maag te kweken: completer dan eerdere kweeksels.

2015: Clevers’ team presenteert een ‘biobank’ van gekweekte darmtumoren en daarna een van alvleesklierkankers, voor het onderzoek van medicijnen en subtypes.

2015: Onderzoekers uit Australië en Leiden kweken een mini-nier door huidcellen om te programmeren.

2015: Een Duits team kweekt organoïden van melkklieren uit de borst. ‘Boob Tubes’, kopt de Britse pers.

2017: Met als basismateriaal losse melktanden van kinderen kweekt een Amerikaans team bolletjes hersenweefsel.

2018: Een Britse groep maakt mini-placenta’s. In de VS presenteert een ander team brein-organoïden met bloedvaatjes.

2019: Clevers presenteert organoïden van nierbuisjes, gekweekt uit urine.

Bron; VK.nl

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 05 mar 2019, 15:43

Hoop voor mensen met arthrose, ontwikkeling dicht bij huis (Universiteit Twente) die zeer veelbelovend zijn;



https://www.tubantia.nl/regio/professor ... ~a6f0328e/








Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door WJ » 15 apr 2019, 18:37

https://www.nu.nl/wetenschap/5844825/we ... efsel.html

3d geprint hart van menselijk weefsel!

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 16 apr 2019, 19:36


Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door JP » 17 apr 2019, 17:25

Zeer interessante docu elke woensdag op RTL4, Topdokters "mooi" om te zien hoe men oa. op zeer kleine kinderen open hart operaties kan/moet uitvoeren om op die leeftijd al een beter leven te geven.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 17 apr 2019, 19:56

H M O G


NIEUWS HERSENACTIVITEIT

Doorbraak met mogelijk verstrekkende gevolgen: dood brein vertoont na uren weer activiteit
De hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen. Tekenen van hersteld bewustzijn of werkende hersengebieden zag men niet. Toch denken experts dat de doorbraak mogelijk verstrekkende consequenties heeft.


Maarten Keulemans17 april 2019, 18:00

Een bloemencollage in de vorm van het brein, momenteel te zien in New York. Beeld AP
Onduidelijk is nog waartoe de nieuwe techniek in de toekomst in staat is, benadrukt het onderzoeksteam achter de experimenten in vakblad Nature. Aan de horizon liggen futuristische toepassingen: zo wordt het misschien ooit mogelijk om patiënten met bepaald hersenletsel beter te helpen, of zelfs om na de dood herinneringen uit het brein te tappen. ‘We kennen allemaal de fantasie van het brein in een potje dat kan blijven denken’, reageert desgevraagd neuroloog Gea Drost (UMC Groningen). ‘Dat is wel de magie die van deze experimenten uitgaat.’


Basis van de doorbraak is een soort dialyseapparaat dat het team ‘BrainEx’ heeft gedoopt en dat het brein voorziet van kunstbloed met zuurstof en voeding. Onderzoekers uit het lab van Nenad Sestan van de Yale Universiteit in de VS was het eerder opgevallen dat weggesneden stukjes hersenweefsel in het lab uren na de dood nog elektrische activiteit kunnen geven. Daarom sloten ze in totaal 32 operatief verwijderde varkensbreinen uit het slachthuis aan op het apparaat.

‘Een klein beetje levend’
Hoewel sommige varkens al vier uur dood waren, begonnen de breinen subtiele activiteit te vertonen: bloedvaatjes verwijdden, synapsen tussen zenuwcellen brachten weer signalen over en de cellen zelf reageerden op bepaalde medicijnen en brachten hun stofwisseling weer op gang.


Schema van de BrainEx, met links in de ‘brain chamber’ het te behandelen brein. Beeld Nature
Dat is niet te verwarren met het herstel van hersenfuncties of bewustzijn, kan het team niet genoeg benadrukken: ‘Op geen enkel moment zagen we het soort georganiseerde elektrische activiteit dat we associëren met bewustzijn, waarneming of andere hogere hersenfuncties. Klinisch gesproken is dit geen levend brein, het is een cellulair actief brein.’

Maar hoogleraar ethiek Nita Farahany weet het zo net nog niet, schrijft ze met twee collega’s in een uitgebreid commentaar. ‘Zo goed als dood is ook een klein beetje levend’, constateert ze. Wie weet onderdrukken de medicijnen die Sestan gebruikte de hersenactiviteit, of misschien komt de EEG-activiteit alsnog op gang als je het brein, net als een stilstaand hart, een schok geeft. En wie weet wordt de techniek ooit wel zo goed dat sommige patiënten die we nu nog hersendood noemen ‘kandidaten kunnen worden voor hersenreanimatie’, speculeren de Amerikaanse bio-ethici Stuart Youngner en Insoo Hyun in een ander commentaar.

Ethische vragen
Neuroloog Drost moet het nog zien. ‘Dit is interessant en vernieuwend, maar je moet het ook weer niet te groot maken’, vindt ze. ‘Van klinische toepassingen, als die er al zijn, zitten we nog ver af.’ Toch ziet ook Drost nieuwe ethische vragen opdoemen. ‘We hebben het hier niet meer over wat cellen op een microscoopglaasje, maar over echte hersenen. En ze gaan toch wel ver in het herstel van bepaalde hersenfuncties. Dat roept de vraag op: op wat voor hellend vlak begeven we ons?’

Tot dusver gingen medici er altijd zonder meer van uit dat het brein snel onherstelbaar beschadigt als het zonder zuurstof komt te zitten. De elektrische activiteit valt weg, het bewustzijn verdwijnt: einde verhaal. De nieuwe experimenten ‘stellen die aannames ter discussie’, vindt het team. Zo hoefde Sestan de varkenshersenen niet eens te koelen, zoals bij veel patiënten na zuurstoftekort gebruikelijk is.

Veelzeggend: tijdens de experimenten had Sestan een anesthesist paraat, voor het geval de varkensbreinen hersenactiviteit zouden gaan vertonen. Ethicus Farahany vindt dan ook dat er bij eventuele vervolgexperimenten in elk geval nieuwe regels nodig zijn. ‘Dieren die worden gebruikt voor dit onderzoek kunnen belanden in het grijze gebied: niet in leven, maar ook niet helemaal dood.’

Sestans groep zelf ziet vooral mogelijkheden voor onderzoek: eindelijk een manier om hele breinen buiten het lichaam te bewaren en te bestuderen. ‘Het is in elk geval belangrijk dat je goed registreert wat er in zo’n brein gebeurt’, vindt Drost. ‘Je wilt toch voorkomen dat er een zekere mate van gewaarwording ontstaat.’


https://www.youtube.com/watch?v=9xyYaww ... tion=share



Bron; VK.nl

Robin
Berichten: 51206
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Locatie: Juinen

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door Robin » 17 apr 2019, 20:44

Ja ik wilde 'm net posten Robert^^^^

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Het eeuwige leven topic..

Bericht door romo » 04 mei 2019, 12:44

^ Nog een extra overweging bij donatie, want wanneer is dood dood?

Dan dit maar;

Nu een longzakje, straks hele werkende organen uit de printer
Maarten Keulemans3 mei 2019, 13:00

Afbeelding


Beeld Rice University
Niet groter dan de kop van een wattenbolletje, is dit 3D-geprinte longzakje. Wetenschappers verbonden aan de Amerikaanse ­Rice-universiteit onthulden het object deze week, als demonstratie van een nieuwe techniek om zeer complexe biologische structuren driedimensionaal te printen. Bijzonder is dat het zakje, net als in het echt, bestaat uit een netwerk van bloedvaatjes waartussendoor een netwerk van luchtkanaaltjes kronkelt: nodig om zuurstof in het bloed te krijgen. Gemaakt van ‘natte’ hydrogel, ingebed in een laagje hydrogel dat is uitgehard door er ultraviolet licht op te schijnen. De hoop is dat men ooit in staat zal zijn hele werkende organen uit te printen. Als voorschot printte het team alvast zakjes met levercellen, die men implanteerde bij proefmuizen. ‘We hebben nu de vrijheid om veel van de delicate structuren die je aantreft in het lichaam te maken’, aldus onderzoeksleider Jordan Miller.

Bron; VK.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bartje325i, beske, Hans44, Kadett, MarcF, MParallel, RS-Ron, sitechris, Will F. en 174 gasten