'zorg'verzekeraars

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Niels » 10 nov 2018, 23:57

Nah, gewoon een commissie inhuren om onderzoek te doen naar een oplossing. Tegelijkertijd huur je wat personeel in via een bureau wat twee keer zo duur is. De uiteindelijke beslissing laat je over aan je opvolger, je hopt immers toch zo weer naar een hogere functie!

Online
TLRS
Berichten: 2903
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door TLRS » 11 nov 2018, 02:40

Niels schreef: 10 nov 2018, 23:42 Mooie conclusie, hoge kosten door weinig personeel :lollerdelol:
Jij werkt over voor nop?

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Niels » 11 nov 2018, 10:21

Nee zeker niet hoezo? :)

Online
KoenM
Berichten: 1764
Lid geworden op: 06 dec 2009, 14:58
Locatie: Amsterdam

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door KoenM » 11 nov 2018, 10:29

Wat heeft het immigratiebeleid er volgens jou mee te maken dan Mike?

De laatste jaren zijn de premies relatief laag gebleven doordat de verzekeraars een deel van de stijging compenseerden door op de reserves in te teren. Nu dit niet meer kan is de stijging extra groot natuurlijk.

Daarnaast moet personeel inderdaad via duurdere constructies worden ingehuurd, en switchen ze makkelijker doordat er een te kort is.

Lijken mij beide niet hele rare argumenten.

Online
Gebruikersavatar
Bram
Berichten: 15827
Lid geworden op: 03 nov 2006, 15:04
Auto: Skoda SuperB gezinscontainer
Locatie: Breda

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Bram » 11 nov 2018, 10:39

Los van dat, mensen worden steeds ouder en kosten daardoor qua zorg meer geld. Het aantal ouderen wat we hebben overstijgt het aantal immigranten behoorlijk. Dus om maar te stellen dat de immigranten onze zorg opeten, ik geloof het niet, maar wel makkelijk natuurlijk om die groep weer de schuld te geven.

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 22254
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Niels » 11 nov 2018, 11:02

Nee maar het bekt wel zo lekker in de huidige tijd :kikker:

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Peric » 11 nov 2018, 12:15

Betalen immigranten dan zorgpremie?
Kan me het verhaal van dvh nog wel herinneren dat de mogelijkheid om 2 brillen te halen ten volle benut werd. Maar die moeten wél betaald worden. En dat is 1 voorbeeld.
Ik geloof zeker dat het er aan bijdraagt.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 11 nov 2018, 12:35

Gisteren de nieuwe polis van CZ gekregen, die zijn ook weer 8% gestegen....

Ze moeten meer personeel inhuren....zijn die er dan ? Wie wil er nog werken in een branche waar je meer administratie moet doen dan dat je daadwerkelijk aan het bed staat....en dat voor €11 bruto ?

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Peric » 11 nov 2018, 12:36

Er is toch een hele nieuwe lichting verpleegsters ons land binnengekomen?? En die zijn ook nog eens niet echt duur.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 11 nov 2018, 12:41

Niets ten nadele van een verpleegster maar die “nieuwe” waren toch hoger opgeleid ? IS dat niet zo?

Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 11738
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door WJ » 11 nov 2018, 13:01

Ik ben overgestapt naar de DSW, die toko lijkt wat meer op de mensch gefocussed dan bergen geld.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26919
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door romo » 11 nov 2018, 14:13

Ik moet even reageren, daarna ben ik weer weg;


VK zaterdag;

NIEUWS VERGOEDINGEN ZORG

Kabinet wil vergoeding omlaag voor zorg buiten verzekeraar om
Het kabinet zet zorgaanbieders en verzekeraars onder druk om meer contracten af te sluiten. Zorg verlenen zonder prijsafspraken moet minder lonen voor beide partijen. Nu krijgen artsen, verpleegkundigen en instellingen die niet gecontracteerd zijn nog minimaal driekwart van de gemiddelde rekening vergoed.

Gijs Herderscheê 10 november 2018, 2:00

advertentie

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Beeld ANP
Het kabinet wil lagere vergoedingen toestaan en komt binnenkort met een wetsvoorstel dat dit regelt als het aandeel niet-gecontracteerde niet snel daalt.

Dit kondigt minister De Jonge (CDA) van Volksgezondheid zaterdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Hij denkt op die manier geld te kunnen besparen, vooral in de wijkverpleging en de psychische gezondheidszorg. Waar contracten ontbreken, leidt dat tot hogere kosten, stelt de minister vast. ‘En dus op termijn tot hogere premies en ondoelmatige zorg. Het is niet eerlijk in een tijd waarin we mensen tekort komen in de zorg, ook in de wijkverpleging, dat de een twee keer zoveel zorg krijgt via ongecontracteerde zorg dan de ander via gecontracteerde zorg. Het gaat om circa 100 miljoen euro extra zorgkosten waarvoor de kenmerken van de patiënten geen verklaring bieden. Van dat geld kunnen we 16 duizend extra mensen helpen.’

‘De vrije artsenkeuze’
Het is een politiek brisant voorstel. In december 2014 sneuvelde in de Eerste Kamer een wetsvoorstel van toenmalig VVD-minister Schippers van Volksgezondheid waarin zij de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg wilde schrappen. Dat voorstel tornde volgens de opstandige senatoren aan ‘de vrije artsenkeuze’. Ook het CDA was toen fel tegen het voorstel van Schippers. Nu komt De Jonge met een afgezwakte vorm van hetzelfde idee.

Volgens de Zorgverzekeringswet mag de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg geen ‘hinderpaal’ vormen voor burgers om te kiezen voor de zorgverlener van hun voorkeur. De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de vergoeding moet komen op minimaal 75 procent van het gemiddelde tarief voor een vergelijkbare behandeling. De zorgverlener kan het verschil voor lief nemen of de burger past het verschil uit eigen zak bij.

De Jonge kondigt al waarborgen aan. Zo zal ‘het kabinet borgen dat de hoogte van de vergoeding niet zo laag wordt vastgesteld dat deze een hinderpaal is voor verzekerden om gebruik te maken van niet-gecontracteerde zorg’. ‘De vergoeding is niet altijd 75 procent’, zegt De Jonge in een toelichting, ‘Het staat niet vast welk percentage minimaal vergoed moet worden. Dat zal verschillen per zorgsector.’ Verzekerden die al in behandeling zijn bij een zorgaanbieder wiens contract niet verlengd wordt, mogen hun zorgtraject bij deze zorgaanbieder afmaken tegen de oorspronkelijke vergoeding.

Administratieve rompslomp
De Jonge komt met het voorstel omdat steeds meer zorgverleners in de wijkverpleging en in de geestelijke gezondheidszorg, GGZ, geen contract met een zorgverzekeraar hebben. Zij hekelen onder meer de administratieve rompslomp en de eisen die zorgverzekeraars stellen. In beide sectoren stijgt het aandeel niet-gecontracteerde zorg met 6 procent per jaar. De lagere vergoeding blijkt in de praktijk geen belemmering. In de geestelijke gezondheidszorg vragen de hulpverleners aan hun patiënten zelf het verschil te betalen. In de wijkverpleging wordt het lagere tarief door de zorgverleners voor lief genomen. Wie naar de psycholoog gaat, krijgt een therapievoorstel en, als het goed is, te horen of er een contract is met de zorgverzekeraar die volledig vergoedt of dat er geen contract is en dat er zelf een deel van de rekening moet worden bijbetaald.

Hetzelfde hoort in de wijkverpleging te gebeuren, maar daar hoeft de burger volgens De Jonge het verschil meestal niet bij te betalen. Intussen blijkt in de praktijk volgens het kabinet ook dat de wijkverpleging het lagere tarief compenseert door meer zorg te verlenen en zo de lagere vergoeding van de zorgverzekeraar te compenseren. De Jonge betoogt dat in de niet-gecontracteerde wijkverpleging de kosten per cliënt ongeveer twee keer zo hoog zijn. ‘Goede, betaalbare en toegankelijke zorg vraagt om goede afspraken tussen verzekeraars en aanbieders. Die afspraken worden in de regel vastgelegd in contracten’, schrijft De Jonge.

‘We zitten in de zorg om te dienen, niet om te verdienen’, zegt De Jonge. Hij is niet bang dat mensen zonder zorg komen te zitten: de verzekeraar heeft een ‘zorgplicht’ en moet dus in de nabijheid van burgers contracten afsluiten met zorgverleners.


Dus marktwerking geldt niet voor iedereen dan minister?

Marktwerking is geen 1 richting verkeer !


Waar het om gaat en waarom "Gereguleerde marktwerking" niet kan functioneren;

NRC vandaag;

Wat is nu echt marktwerking in de zorg?
Rechtszaak Mogen patiënten zelf kiezen wie ze als arts willen of mogen zorgverzekeraars die keuze beperken tot partijen met wie ze een contract hebben? Maandag staan bij de rechter ruim 30 zorgondernemers tegenover de vier grote zorgverzekeraars.
Daan van Lent
9 november 2018

Wat zijn marktconforme tarieven? Dat is de centrale vraag sinds de Hoge Raad in 2014 bepaalde dat verzekeraars ook niet-gecontracteerde zorgaanbieders zo veel moeten betalen dat er geen hinderpaal is om naar zo’n partij te gaan
Wat zijn marktconforme tarieven? Dat is de centrale vraag sinds de Hoge Raad in 2014 bepaalde dat verzekeraars ook niet-gecontracteerde zorgaanbieders zo veel moeten betalen dat er geen hinderpaal is om naar zo’n partij te gaan
Illustratie Pepijn Barnard
Het is een markant moment. Marktwerking in de zorg staat door het bankroet van twee private ziekenhuizen weer volop ter discussie. En juist aanstaande maandag dient een rechtszaak in Arnhem die draait om wat de fundamenten van die marktwerking nu eigenlijk zijn.

Aan de ene kant staat de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze die optreedt namens ruim dertig private zorgaanbieders, zoals privéklinieken, ggz-instellingen, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen. Zij vorderen bij de rechter dat de patiënt zelf zijn behandelaars kan uitkiezen en dat die behandeling (bijna) volledig wordt vergoed, tegen een marktconform tarief.

Marktwerking in de zorg is in hun optiek: vrije keuze van zorgverlener voor alle patiënten. Daarbij moet het niet uitmaken of die patiënten een natura- of restitutiepolis hebben.


Aan de andere kant staan de grote zorgverzekeraars. Zij keren vaak hooguit 75 procent, en soms zelfs minder, uit aan patiënten voor behandelingen van deze ‘niet-gecontracteerde’ zorgaanbieders. De rest moet de patiënt zelf betalen, of de zorgverlener moet het uit coulance niet doorberekenen.

Voor de verzekeraars ligt de essentie van het zorgstelsel dat in 2006 werd ingevoerd juist in hun rol als boeman. Namens de verzekerden hebben zij sterke onderhandelingsmacht nodig om de zorgkosten in de hand te houden. De individuele verzekerde heeft weinig te onderhandelen bij een ziekenhuis of andere zorginstelling. Dat kunnen verzekeraars wel, door contracten te sluiten met zorgaanbieders. Daarin maken ze afspraken over de beste kwaliteit en vooral beste prijs van de verleende zorg, zeggen ze. Anders kan iedereen gewoon vragen wat hij wil en lopen de zorgkosten uit de klauwen.

Hoe belangrijk verzekeraars deze rechtszaak vinden? Heel belangrijk. De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze heeft VGZ en Menzis gedaagd. Zilveren Kruis en CZ, die de zaak als zeer principieel zien, hebben zich ‘gevoegd’. Samen hebben deze vier grote zorgverzekeraars een marktaandeel van 88 procent.


Lees ook: Simpele antwoorden op de schuldvraag in het zorgdebacle zijn er niet
Zorgaanbieders
Het zijn dus niet de patiënten die maandag bij de rechter pleiten dat zij volledige keuzevrijheid moeten hebben, maar private zorgaanbieders. Voor hen betekent marktwerking: ruimte voor het vrije ondernemerschap. Daar zien zij zich nu in beperkt door de zorgverzekeraars, omdat die hun behandelingen niet volledig vergoeden. Patiënten blijven weg als ze een kwart of meer zelf moeten betalen, bovenop hun eigen risico.

Sommige zorgaanbieders nemen die zogenoemde afslag – noodgedwongen – zelf voor hun rekening. Dat doet bijvoorbeeld oogkliniek Drechtsteden, die onder meer laserbehandelingen uitvoert. Directeur Martin Struijk: „Wij schelden die afslag kwijt omdat de patiënt anders wegblijft. Wij leveren zorg die net zo goed is als in de ziekenhuizen. En daar zagen wij, vier oogartsen, de wachtlijsten alleen maar oplopen.” De kortingen die nu echter aan de orde zijn, aldus Struijk, „leiden tot prijzen die niet meer realistisch zijn”.

Waarom hij geen contract heeft met de zorgverzekeraars? „Wij zijn nog jong en hebben groei nodig om efficiënt te opereren. Maar zorgverzekeraars willen plafonds afspreken voor het aantal behandelingen en dat beperkt die groei.”

Struijk uit twijfels over de manier waarop zorgverzekeraars de vergoeding voor behandelingen van zijn oogkliniek berekenen. De afslag, de 25 procent die niet wordt vergoed, wordt niet berekend over het tarief dat zijn kliniek rekent. Gekort wordt op tarieven waar niemand zicht op heeft, behalve de zorgverzekeraars zelf. „Sommige van hen stellen dat gemiddelde heel laag vast, zodat het voor ons niet meer te doen is. Ik weet dat ziekenhuizen doorgaans 900 tot 1.100 euro voor een staaroperatie rekenen, maar het is niet zo dat wij voor die ingreep dan 75 procent ontvangen.”

Bij de kortingen kan het om flinke bedragen per patiënt gaan. Een gespecialiseerde ggz-instelling, die net als sommige andere niet met naam genoemd wil worden uit angst voor represailles van verzekeraars, voert behandelingen uit die 10.000 euro per patiënt kunnen kosten. Verzekeraars vergoeden 6.000 tot 7.000 euro. Maar kwetsbare patiënten met vaak weinig geld dan om 3.000 of 4.000 euro vragen, gaat de instelling te ver. Het verschil neemt ze voor eigen rekening. „Dat is niet langer houdbaar”, meldt een van de directeuren.

Kim Lieuwen, directeur van een verslavingszorginstelling in Apeldoorn, sluit bewust geen contracten met verzekeraars. „Maar dan krijg je wel met allerlei ongemakken te maken: voorwaarden, late betalingen, zes weken wachten op goedkeuring van behandelingen, en dan ook die lage tarieven. Terwijl ik mij conformeer aan de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft gesteld, krijg ik daar – afhankelijk van de verzekeraar – 55 tot 72 procent van. Aan verslaafden kan ik dat verschil niet vragen, bij behandelingen die oplopen tot 40.000 euro. Maar het zelf opbrengen is niet vol te houden.”

Een directeur van een betrekkelijk jong revalidatiecentrum dreigde met rechtszaken om hogere tarieven te krijgen. Om een proces te voorkomen boden zorgverzekeraars hem contracten – zij het tegen 75 procent van de tarieven. De directeur ging akkoord. Weliswaar is, zegt hij, „volledig ondoorzichtig hoe de verzekeraars marktconforme tarieven berekenen”, maar het scheelt hem veel administratieve rompslomp die hij als niet-gecontracteerde kreeg opgelegd.

Maar ook hij stuit op budgetplafonds. En dat is een probleem, want hij wil een groter geheel gaan vormen met partijen die het nu niet volhouden. „We doen het goed, krijgen goede beoordelingen in de metingen onder patiënten en hebben geen lange wachttijden zoals de aanbieders die al lang zaken doen met de verzekeraars. Maar die plafonds belemmeren die groei.”

Een landelijk werkende kliniek had een contract met een grote verzekeraar, maar heeft dat opgezegd. „Wij krijgen verwijzingen van huisartsen uit het hele land. Patiënten weigeren, willen we niet. Daardoor kwamen we boven het afgesproken plafond van behandelingen uit. We moesten de overschrijding wel terugbetalen aan de zorgverzekeraar”, legt de directeur uit.

Ook zijn kliniek stuit op de ondoorzichtigheid van de ‘marktconforme’ tarieven waarmee verzekeraars rekenen. Uit eigen onderzoek naar tarieven bij concurrerende ziekenhuizen en gegevens van zorgtoezichthouder NZA leidde hij af dat het tarief voor een behandeling zoals zijn kliniek geeft rond de 1.600 euro ligt. „Als je weet dat wij maar 800 euro krijgen als marktconform tarief, dan is dat heel wrang.”

Hinderpaal
Wat zijn marktconforme tarieven? Dat is de centrale vraag sinds de Hoge Raad in 2014 bepaalde dat verzekeraars ook niet-gecontracteerde zorgaanbieders zo veel moeten betalen dat er geen hinderpaal is om naar zo’n partij te gaan. Hoewel het hoogste rechtscollege geen duidelijke grens trok, betalen zorgverzekeraars sindsdien minimaal zo’n 75 procent van het gemiddelde tarief. Daarmee is er volgens hen geen ‘hinderpaal’ voor patiënten om zelf hun arts te kiezen, en wordt artikel 13 van de Zorgverzekeringswet nageleefd.

Om dat cruciale artikel 13 draait de rechtszaak van maandag. Het bepaalt dat een verzekerde recht op vergoeding van zorg heeft, ook als hij deze betrekt bij een aanbieder die geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar. Bij de vaststelling van de wet werd in de Tweede Kamer gezegd dat de verzekeraar daarbij geen hinderpaal mocht plaatsen.

Dat is multi-interpretabel. In de voorbije jaren hebben diverse zorgaanbieders geprocedeerd tegen zorgverzekeraars om hogere tarieven te krijgen. Veel van die kort gedingen hebben ze gewonnen, mede door dat arrest van de Hoge Raad. Maar dat arrest gaf dus geen precieze grens; wel begrensde de raad de korting door te bepalen dat de verzekeraar alleen administratieve kosten in rekening mag brengen.

Daarmee konden de zorgaanbieders even vooruit. Maar al snel bleek dat ze er niet goed achter konden komen wat een marktconform tarief is. De zorgverzekeraars beroepen zich op geheimhoudingsverklaringen bij hun contracten, zo merkten ze.

Aan de andere kant zijn die zorgverzekeraars niet blij met die strikte 75 procent. Zij willen een instrument waarmee ze zorg van niet-gecontracteerde aanbieders die ze niet zien zitten, ook echt onaantrekkelijk kunnen maken voor hun verzekerden.


Lees ook dit verhaal uit 2016: Tien jaar nieuw zorgstelsel: dit leverde het op
Zorgverzekeraars
Bij toewijzing van de vorderingen van de stichting zien de zorgverzekeraars de regisseursrol die ze zich toegedicht achten bij invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 in rook opgaan. „Een van de pijlers van dat stelsel is juist dat wij contracten sluiten met zorgaanbieders”, zegt Maaike Verkooijen, beleidscoördinator van VGZ. „Maar als de stichting nu gelijk krijgt, dan vervalt een belangrijke reden om contracten te sluiten voor zorgaanbieders en kunnen ze vragen wat ze willen.” Ook Joas Duister, bestuurssecretaris van Menzis, stelt dat de „inkooprol van verzekeraars is uitgespeeld „als we alleen maar de administratiekosten in rekening mogen brengen.”

De verzekeraars zien als hun rol dat zij juist voor hun miljoenen verzekerden de zorgaanbieders met de beste kwaliteit selecteren en daar reële prijzen mee afspreken. „Maar waarom zouden zorgaanbieders nog een contract met ons afsluiten als wij verplicht worden volledig te vergoeden? Hoe kunnen wij dan op kwaliteit, betaalbaarheid en innovatie sturen?” aldus Duister.

De verzekeraars ontkennen dat ze met de gemiddelde tarieven rommelen. Een paar jaar geleden was het onduidelijk, geven ze toe, althans bij ziekenhuisprijzen. Maar ze hebben grote slagen gemaakt. „Het is niet meer dat die tarieven zo uiteenlopen en er onverklaarbare verschillen zijn. Sinds 2016, toen daar ophef over was, is de situatie veranderd. Het beeld is rustiger, je ziet weinig uitschieters", zegt Duister.

De verzekeraars zullen maandag tijdens de rechtszaak cijfers presenteren, waaruit blijkt dat bij VGZ en Menzis de niet-gecontracteerde zorg in 2016 is verdubbeld en in het jaar daarop nog een keer verdubbeld. Daarmee willen ze duidelijk maken dat toetreding niet echt moeilijk wordt gemaakt. Bovendien zou uit dat onderzoek blijken dat de kosten per verzekerde bij niet-gecontracteerde zorg twee keer zo hoog zijn als voor gecontracteerde zorg. Hoe dat komt? „Niet zozeer dat ze hogere prijzen rekenen. Wel omdat ze meer uren zorg verstrekken dan gecontracteerde partijen. Dat wordt niet verklaard met de gezondheid van de patiënten”, zegt Verkooijen van VGZ.

Voorkomt dat nieuwe toetreders om snel te groeien? „In de wijkverpleging is Buurtzorg toch ook pas een aantal jaren geleden als nieuwkomer begonnen en nu hebben ze contracten van grote omvang”, zegt Duister.

Schetsen de zorgverzekeraars een doemscenario als ze zeggen dat het zorgstelsel onbetaalbaar wordt als ze hogere vergoedingen moeten betalen aan niet-gecontracteerde zorgverleners? Nee, zeggen de zorgverzekeraars.

Ja, zegt de SHVA. Advocaat Koen Mous wijst erop dat het niet-gecontracteerde segment relatief klein is met ongeveer 1 procent van de totale omzet in zorg onder de Zorgverzekeringswet. „Op het geschetste doemscenario valt enorm veel af te dingen”, zegt hij. „Dat zorgaanbieders kunnen vragen wat ze willen, is echt onzin. Wij denken juist dat het machtsevenwicht in de markt hersteld wordt als de vorderingen van de Stichting worden toegewezen. Echte onderhandelingen over prijzen vinden nu nauwelijks plaats omdat de zorgverzekeraars budgetafspraken maken en vervolgens vrij willekeurig prijzen toerekenen aan zorgproducten. De zorgaanbieders zonder contract worden afgerekend op basis van die onrealistische prijzen, die ook nog eens gekort worden met minimaal 25 procent. Zorgverzekeraars zouden zich meer bezig moeten houden met contracteren op basis van kwaliteit en innovatie. Stimuleren van concurrentie in plaats van rucksichtslos korten op tarieven zal juist een gunstig effect hebben op de totale kosten.”

Opvallend is dat VGZ en Menzis zeggen dat ze niet zullen wijzen op fraudegevaar, zoals eerder dit jaar door zorgverzekeraars gebeurde. Ook niet onlogisch, want uit cijfers van de verzekeraars zelf blijkt dat jaarlijks voor ongeveer 30 miljoen euro wordt gefraudeerd. „Een fractie van de totale zorguitgaven van 96 miljard euro in Nederland”, zegt Mous, „en daarbij gaat het ook om gecontracteerde aanbieders”.

Verzekeraars hebben bewust die keuze gemaakt, zeggen ze. Maaike Verkooijen: „Onze stelling is dat contractering positief is. Niet gebaseerd op wantrouwen, maar op gezamenlijke afspraken. Contracten gaan over continuïteit, kosten en kwaliteit van zorg met als doel om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.”



Gereguleerde Marktwerking is een Contradictio In Terminis, geen enkel (zorgverlener) bedrijf kan dat op termijn overleven, laat staan innoveren en of groeien want altijd het instrument van budgettering (=Gereguleerd).

In die zin is de burger een weg voorgespiegeld die niet eens bestond, een FATA (M)(Z)organa.

De weg zal heilloos blijken en niet houdbaar, dat was reeds bij start 2006 duidelijk, failliete ziekenhuizen zijn slechts de voorbode.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 39595
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.50
Locatie: Boven Barcelona

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Arthur » 11 nov 2018, 14:51

romo schreef: 11 nov 2018, 14:13 Ik zit even om aandacht verlegen, daarna ben ik weer weg;
:kotsen:

Mike R32
Berichten: 6276
Lid geworden op: 01 mar 2007, 12:03
Auto: 292PS/402,7NM/6.600U/pm.
Locatie: Noord Oost boven Opatija.

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Mike R32 » 11 nov 2018, 16:56

Jammer Romo dat je niet meer actief bent op dit forum.

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Peric » 11 nov 2018, 17:52

Is dat nou nodig Arthur?

Ik snap uit de lap tekst van Romo nog steeds niet waar het nu scheef loopt. Declareren ziekehuizen te veel? Of willen verzekeraars niet uitkeren?
Iedereen maakt zich zogenaamd hard om de tarieven binnen de perken te houden. Maar elk jaar gaat de premie omhoog..

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 11 nov 2018, 18:21

Eerder dat ziekenhuizen te weinig declareren. Mede door personeelgebrek worden dbc’s niet fatsoenlijk geregistreerd en wordt er dus niet voldoende gedeclareerd.

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 8441
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Peric » 11 nov 2018, 18:28

Maar dan hoeft de premie toch niet omhoog?

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 11 nov 2018, 18:35

Een zorgverzekeraar draait het zo dat het lijkt alsof ze het o zo zwaar hebben. Dat ze jarenlang giga winsten hebben gedraaid dat is bijzaak.

Mike R32
Berichten: 6276
Lid geworden op: 01 mar 2007, 12:03
Auto: 292PS/402,7NM/6.600U/pm.
Locatie: Noord Oost boven Opatija.

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Mike R32 » 12 nov 2018, 04:17

En je hoeft ook geen medelijden te hebben met de managers van de zorgverzekeraars laat staan de directie. Om even terug te komen over de extra kosten die de immigratie met zich meebrengt, ze hebben gewoon recht op (gratis) zorg en als je een gemiddeld ziekenhuis bezoekt in Nederland dan kun je constateren dat daar gretig gebruik van wordt gemaakt.

Gebruikersavatar
dvh
Berichten: 17191
Lid geworden op: 05 mei 2009, 23:29

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door dvh » 12 nov 2018, 08:05

Ik begrijp sowieso niet waarom er zorgverzekeraars zijn.

Waarom hebben wij een partij tussen de dokter, tandarts, het ziekenhuis en de patiënt ?

Is het niet voordeliger & rendabeler voor beide partijen om een abonnement te hebben bij hetgeen waar je naartoe gaat?

De lokale tandarts, 5,- per maand.
Het ziekenhuis 15,- per maand
De huisarts 10,- euro per maand

Als iedereen dan gewoon bij zijn dokter/tandarts/ziekenhuis een abbo neemt. Vrijheid blijheid. Dan komt er meer dan genoeg binnen lijkt mij.

Waarom hebben we een zorgverzekering nodig jongens?
Ik begrijp het niet.

ErikS
Berichten: 18513
Lid geworden op: 18 aug 2008, 13:19
Locatie: Boedelbak

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door ErikS » 12 nov 2018, 08:11

DVH for president.
Maar dan met iets hogere bedragen voor het ziekenhuis. :tooth:

Gebruikersavatar
Eeuwe
Berichten: 4497
Lid geworden op: 07 feb 2018, 13:42
Auto: Paar Fransozen en paar BMW's
Locatie: Groningen stad

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Eeuwe » 12 nov 2018, 08:53

Ben het volledig met DVH eens. Heb een zorgverzekering ook nooit begrepen, en al helemaal niet gelet op het feit wat onze oosterburen in Duitsland voor iets vergelijkbaars betalen.

Ik zit zelf als jaren bij De Friesland maar die gaat nu opeens ook met bijna 9 euro omhoog. Zit volgend jaar als ik niets doe op €131,33 met AV Extra en AV Tand Extra, met €885 eigen risico en Bovag collectiviteitskorting. Weet nog niet exact wat ik doen ga, maar ga zeker even elders kijken.

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 31030
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JP » 12 nov 2018, 08:58

Ja DVH, waarom kan het in bijv. Belgie wel?

Gebruikersavatar
Joy
Berichten: 10771
Lid geworden op: 03 feb 2006, 00:24

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door Joy » 12 nov 2018, 09:00

Ik ga € 98,56 per maand betalen bij CZ. Korting vrijwillig eigen risico € 17,50 en € 8,74 collectiviteitskorting.

JeroenT
Berichten: 2199
Lid geworden op: 06 mei 2006, 23:02

Re: 'zorg'verzekeraars

Bericht door JeroenT » 12 nov 2018, 09:05

Zilverenkruis Ziezo Selectief. 870 euro per jaar en klaar.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: dave van marion, Erik dB, kennethr, Majestic-12 [Bot], RS-Ron, tomgtr, Wimo, Wout309t en 174 gasten