Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Online
Gebruikersavatar
Knot
Berichten: 29746
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Auto: Lexus CT200h / Broemer

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Knot » 06 okt 2020, 13:29

En dat lost normaal op in het frituurvet of de frituurolie die vervolgens weer met die coating in je snack trekt?

Elise
Berichten: 3284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Elise » 06 okt 2020, 13:36

alt schreef: 06 okt 2020, 12:43 Mijn oude vakgebied, frituren.
Sinds de jaren 60 gaf ik bedrijven advies over frituren.
Dan ben ik heel benieuwd naar de do's en don't voor goed frituren.
Wat voor olie/vet, temperatuur etc. ik hoor graag de tips van de expert.

Hier gebruiken we olie of van die vetblokken.
Frituur op de hoogste stand, lampje uit dan is het tijd om de (bevroren) boel erin te flikkeren... paar minuten later eruit vissen, wachten tot het lampje weer uit is voor de volgende portie :|

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2895
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Auto: Dikke BMW
Locatie: Beemer Lives Matter

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door 535d » 06 okt 2020, 13:42

Elise: je snapt dat je door bevroren snacks in een frituurpan te gooien het vet/olie een enorme temperatuurdomper krijgt. Dan hangt het van het wattage van de frituur af wanneer ie weer op temperatuur is. In die tijd zuigen de snacks zich lekker vol met vet/olie :) Denk dat Knot daarom klaar was met die vettige zooi. ;-)

Beste is je garnituur op kamertemperatuur of daar in de buurt, maar iig niet bevroren. Naast mogelijke brandwonden (bevroren spettert, zeker als de zak/doos al open is geweest want vocht slaat neer in kristallen op de snacks in de vriezer) van de olie worden je snacks niet lekker want verzadigd met olie.

Gijzert
Berichten: 1890
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Gijzert » 06 okt 2020, 13:45

Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???

Elise
Berichten: 3284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Elise » 06 okt 2020, 13:45

535d schreef: 06 okt 2020, 13:42 Elise: je snapt dat je door bevroren snacks in een frituurpan te gooien het vet/olie een enorme temperatuurdomper krijgt. Dan hangt het van het wattage van de frituur af wanneer ie weer op temperatuur is. In die tijd zuigen de snacks zich lekker vol met vet/olie :) Denk dat Knot daarom klaar was met die vettige zooi. ;-)

Beste is je garnituur op kamertemperatuur of daar in de buurt, maar iig niet bevroren. Naast mogelijke brandwonden (bevroren spettert, zeker als de zak/doos al open is geweest want vocht slaat neer in kristallen op de snacks in de vriezer) van de olie worden je snacks niet lekker want verzadigd met olie.
Snap ik, maar zoals het hier gaat is frituren een last minute beslissing....dus dan geen tijd om eens relaxed al die bevroren zooi te laten ontdooien.

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2895
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Auto: Dikke BMW
Locatie: Beemer Lives Matter

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door 535d » 06 okt 2020, 13:49

Dan zul je consessies moeten maken kwa smaak en krokantheid, maar dat garnituur uit een frituur pan moddervet zou zijn kan beslist naar het land der fabelen worden verwezen. Puur en alleen door onkunde van de bereider zelf. Of als je geen tijd hebt idd :)

Online
Gebruikersavatar
tomgtr
Berichten: 7685
Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
Locatie: Zuid Holland

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door tomgtr » 06 okt 2020, 14:03

Gijzert schreef: 06 okt 2020, 13:45 Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
Dat is het mooie van de titel, dan kan je zelf bepalen of het je boeit of niet. Zoniet dan hoef je hem niet open te klikken en het lezen. Handig toch?

JP
Berichten: 18786
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door JP » 06 okt 2020, 14:09

Gijzert schreef: 06 okt 2020, 13:45 Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
Dat hadden wij enkele jaren geleden ook al....

viewtopic.php?f=9&t=28716

Gijzert
Berichten: 1890
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Gijzert » 06 okt 2020, 14:20

tomgtr schreef: 06 okt 2020, 14:03
Gijzert schreef: 06 okt 2020, 13:45 Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
Dat is het mooie van de titel, dan kan je zelf bepalen of het je boeit of niet. Zoniet dan hoef je hem niet open te klikken en het lezen. Handig toch?
Dat weet ik. Ik bedoel meer, ik lees de titel en weet dat het me niet interesseert maar dan toch lezen en achteraf mezelf afvragen waarom eigenlijk.

Gijzert
Berichten: 1890
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Gijzert » 06 okt 2020, 14:20

JP schreef: 06 okt 2020, 14:09
Gijzert schreef: 06 okt 2020, 13:45 Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
Dat hadden wij enkele jaren geleden ook al....

viewtopic.php?f=9&t=28716
Mooi.

Online
Gebruikersavatar
alt
Berichten: 1998
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door alt » 06 okt 2020, 14:28

Een van de grootste olie & vet fabrikanten vertelde mij toen door de overheid werd opgelegd dat frituren met olie beter is dan met vet, olie is voor koude producten, vet is voor warme producten.
Oliën kunnen geen hoge temperaturen aan, zij vormen dan grote moleculen welke slecht zijn voor de gezondheid van de mens.
Soja, slaolie mag je niet hoger dan 160 ° C frituren, dan ben je meer het meer aan het koken in de olie dan bakken, daarbij schroeit het product niet dicht waardoor het de olie op gaat nemen.
Olijfolie kan iets hogere temperatuur hebben maar niet lang.
Arachideolie, palmolie kunnen 180 ° C langdurig hebben.
Zachte vetsoorten, reuzel 180 ° C.
Geharde vetten 200 / 220 ° C langdurig hebben.
De meeste oliën kunnen slecht kortstondig hoge temperaturen 200 ° C aan, dus eenmalig gebruik, zoals bij wokken.
Het nadeel van vetten is vaak dat het product naar het vet gaat smaken.

Tip om een diepvries croquet zo uit de diepvries te frituren is, zorg dat het vet of de olie 180 ° C minimaal is, frituur de diepvries croquet 1 minuut, haal het mandje met de croquet omhoog, hang het matje +- 1 à 2 minuten boven het hete vet, frituren het daarna 2 minuten.
Het voordeel van het in etappes frituren van een diepvries product is dat de warmte die aan de buitenzijde begint dan doordringt naar de binnenzijde, wat inhoud als je het afbakt de inhoud altijd heet is & je minder kans hebt dat de croquet uit kan lopen & teveel vet opneemt.

Nooit te veel in het vet doen, dan koelt het vet/olie te ver af, daardoor neemt het product extra vet op.
Gepaneerde producten nemen meer vet op dan gladde ongepaneerde producten.
Levensduur van vet of olie, kan je zien als het vet/olie donkerder gaat worden of begint te ruiken, ranzig.
Olie geeft een nare aanslag -gom/lak vorming - in de frituurpan, die slecht is te verwijderen, vooral is je de frituurpan niet elke keer uitkookt.
Vet geeft minder aanslag, maar ook elke keer uitkoken met een of meer afwas tabletten.
Het vlampunt van olie is ook veel lager dan van vet, des te ouder vet/olie wordt door meerdere keren frituren hoe lager het vlampunt gaat worden.
Olie niet meer dan 5 maal gebruiken, vet niet meer dan 10 maal gebruik, dit is een leidraad, geen wet van Meeden & Perzen, dat hangt af van de kwaliteit van de olie/vet en of de hardheid van het vet.

Elise
Berichten: 3284
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Elise » 06 okt 2020, 14:51

alt schreef: 06 okt 2020, 14:28 Tip om een diepvries croquet zo uit de diepvries te frituren is, zorg dat het vet of de olie 180 ° C minimaal is, frituur de diepvries croquet 1 minuut, haal het mandje met de croquet omhoog, hang het matje +- 1 à 2 minuten boven het hete vet, frituren het daarna 2 minuten.
Het voordeel van het in etappes frituren van een diepvries product is dat de warmte die aan de buitenzijde begint dan doordringt naar de binnenzijde, wat inhoud als je het afbakt de inhoud altijd heet is & je minder kans hebt dat de croquet uit kan lopen & teveel vet opneemt.
Goeie tip, ga ik eens proberen :thumbup:

Online
Gebruikersavatar
Knot
Berichten: 29746
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Auto: Lexus CT200h / Broemer

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Knot » 06 okt 2020, 14:56

Olie niet meer dan 5 maal gebruiken = Elke 2500km verse Castrol 10W60 erin.

Shakes
Berichten: 7512
Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:02
Auto: Iets met 400+ nm
Locatie: 020

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Shakes » 06 okt 2020, 14:57

Prachtig draadje dit.

Gebruikersavatar
Eric H
Berichten: 3603
Lid geworden op: 15 feb 2008, 10:09
Auto: Mazda CX-30 SkyActivX
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Eric H » 06 okt 2020, 18:19

Zit ik hier op het Libelle/Viva forum ofzo.......

Ondertussen lees ik trouwens wel gewoon mee natuurlijk :lol:

Online
Gebruikersavatar
Opa
Berichten: 3488
Lid geworden op: 29 jan 2007, 00:27
Auto: Ford Fiesta ST
Locatie: Naaldwijk

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Opa » 06 okt 2020, 19:04

JP schreef: 06 okt 2020, 14:09
Gijzert schreef: 06 okt 2020, 13:45 Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
Dat hadden wij enkele jaren geleden ook al....

viewtopic.php?f=9&t=28716
Frituren is natuurlijk veel belangrijker dan voetbal. :tooth:

Online
Gebruikersavatar
smiley
Berichten: 7034
Lid geworden op: 06 dec 2009, 01:07
Auto: Opel Speedster Supercharged
Locatie: Etten-Leur

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door smiley » 06 okt 2020, 19:28

Hetzelfde publiek volgens mij.

Online
Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 22738
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16
Locatie: 1978 De Z 1300 is de grootste motorfiets die men produceert tot op dat moment. De Mastodont

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door Luco » 06 okt 2020, 19:29

tokkies?

PeterB
Berichten: 2480
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door PeterB » 06 okt 2020, 23:25

Geen recept van Jeffrey ??

Gebruikersavatar
markk
Berichten: 3703
Lid geworden op: 01 feb 2006, 20:23

Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic

Bericht door markk » 07 okt 2020, 06:54

Knot schreef: 06 okt 2020, 14:56 Olie niet meer dan 5 maal gebruiken = Elke 2500km verse Castrol 10W60 erin.
Maar dan wel de TWS versie anders nemen je ///m drijfstanglagers te weinig olie op en gaan ze krassen :hungry:

Mark.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ///Joost, 328Ti, alt, Fasteddie2, Harrie D, matthyssie, tomgtr, WJ en 88 gasten