Opwarming van de aarde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Downforce Hans
Berichten: 11739
Lid geworden op: 05 jan 2007, 10:36
Locatie: Waterloo

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Downforce Hans » 15 okt 2020, 09:44


Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 40065
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 15 okt 2020, 10:44

Ik ben geen abonnee Hans, kun je copy pasten aub?

Gebruikersavatar
Downforce Hans
Berichten: 11739
Lid geworden op: 05 jan 2007, 10:36
Locatie: Waterloo

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Downforce Hans » 15 okt 2020, 14:32

Nieuwe klimaatrel VN: alarmerend rapport in tegenspraak met eigen data
author avatar
Door EDWIN TIMMER

Updated Gisteren, 11:53
Gisteren, 10:45 in BINNENLANDAMSTERDAM - De Verenigde Naties zijn verzeild geraakt in een nieuwe klimaatrel nu een recent rapport, dat stelt een toenemende klimaatrampspoed te signaleren, in tegenspraak lijkt met eigen data.

Een brandweerman vecht tegen de vlammen in de Australische staat New South Wales, december 2019.
Een brandweerman vecht tegen de vlammen in de Australische staat New South Wales, december 2019.Ⓒ AFP
Het gaat om de publicatie ’Human Cost of Disasters’ (De menselijke prijs van rampen). Daarin wordt gesproken van een „duizelingwekkende stijging van klimaatgerelateerde rampen over de laatste twintig jaar”. Hetzelfde stuk bevat echter een grafiek, waaruit blijkt dat het aantal natuurrampen sinds 2000 juist met 15 procent is afgenomen.


Het is niet het enige omstreden element uit het rapport van de VN-organisatie voor Rampenrisicovermindering (UNDRR) uit Genève. Ook de gebruikte data zouden onbetrouwbaar zijn en de alarmistische taal van Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering, lijkt wel ingefluisterd door actiegroepen als Extinction Rebellion.

Met de ophef klinkt inmiddels de roep om ten minste rectificatie. „Dit is een enorme, beschamende blunder”, zegt Benny Peiser, directeur van de Global Warming Policy Forum, een Britse conservatieve denktank. „De Verenigde Naties moeten dit rapport onmiddellijk intrekken en zich verontschuldigen voor deze misleiding van het publiek.”

Ook Roger Pielke jr., een gerenommeerd Amerikaans wetenschapper op het gebied van natuurrampen – en allesbehalve een klimaatontkenner – betreurt de scherpe stellingname door de UNDRR. In e-mailcontact met De Telegraaf oordeelt hij dat de opstellers „gebrekkige conclusies” hebben getrokken.

Orkaangeweld
Het is niet voor het eerst dat de VN worden beticht van klimaatoverdrijving. Unicef stelde vorig jaar dat orkaangeweld in de Cariben steeds meer kinderen op de vlucht jaagt. ’Pure bangmakerij’, oordeelde toen een orkaanspecialist. En een rapport van het klimaatpanel IPCC voorspelde ooit al eens dat de Himalaya in 2035 gletsjervrij zou zijn. Ook dat bleek een wetenschappelijke mispeer.

Februari 2020: een straat in Mytholmroyd, Noord-Engeland, loopt onder tijdens storm Ciara.
Februari 2020: een straat in Mytholmroyd, Noord-Engeland, loopt onder tijdens storm Ciara.Ⓒ AFP
Het UNDRR-rapport onderbouwt zijn stelling over toenemende klimaatrampen echter met data van het befaamde Belgische Onderzoekscentrum voor de Epidemiologie van Rampen (CRED). Tussen 1980 en 1999 telde deze Leuvense database 4212 rampen en vanaf de eeuwwisseling tot 2020 7348. Ergo: het klimaat is op hol geslagen.

„Dit is duidelijk bewijs dat in een wereld waar de mondiale gemiddelde temperatuur in 2019 1,1 graad boven het voor-industriële tijdperk lag, de effecten voelbaar zijn van een toenemende frequentie van extreem weer, waaronder droogte, overstromingen, winterstormen, orkanen en branden”, aldus het rapport, waaraan ook CRED-onderzoeker Joris van Loenhout meewerkte.

Onbetrouwbaar
Maar ook hier slaat men de plank mis, waarschuwt Pielke jr. De data over rampen uit de vorige eeuw zijn, zo heeft het CRED zelf meermaals erkend, gebrekkig. En dus onbetrouwbaar. In de tijd van voor het internet werd nu eenmaal niet alles zo perfect gerapporteerd als nu. De Engelse blogger Paul Homewood ontdekte bovendien een ’sprongetje’ in het aantal geturfde rampen door het Belgische instituut vanaf 1998: precies het jaar dat het CRED een Amerikaans geldbedrag kreeg om statistieken te gaan publiceren.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Roger Pielke jr. zijn de data over rampen uit de vorige eeuw gebrekkig en dus onbetrouwbaar.
Volgens de Amerikaanse wetenschapper Roger Pielke jr. zijn de data over rampen uit de vorige eeuw gebrekkig en dus onbetrouwbaar.Ⓒ DE TELEGRAAF
De datasets over de twee verschillende periodes zijn derhalve te verschillend van kwaliteit, stelt Pielke jr. „Je mag op basis hiervan geen conclusies trekken over een veranderende frequentie in klimaatextremen”, oordeelt de onderzoeker van de University of Colorado.

’Veel verbeterd’
Van Loenhout bestrijdt die kritiek. Desgevraagd erkent de aan de Universiteit Utrecht opgeleide onderzoeker dat het CRED voorheen weliswaar kritisch is geweest over de eigen database, maar dat er sindsdien veel is verbeterd. Van de gegevens, die teruggaan tot 1900, zijn misschien alleen de eerste zestig jaar ’nog niet helemaal compleet’.

Maar in de VN-studie speelt dat probleem niet, stelt hij. „Vanaf ongeveer 1960-1970 is de volledigheid van de data veel groter, en het aandeel missende rampen veel kleiner. We zijn voortdurend bezig om de volledigheid te verbeteren, en dit gebeurt ook voor voorgaande jaren en decennia. Om die reden zijn statements gemaakt in 2004 en 2006 inmiddels enigszins achterhaald, aangezien de volledigheid van de database sindsdien is verbeterd”, formuleert Van Loenhout.

Januari 2020: een gewonde vrouw wordt afgevoerd na een aardbeving in de provincie Elazig in Oost-Turkije.
Januari 2020: een gewonde vrouw wordt afgevoerd na een aardbeving in de provincie Elazig in Oost-Turkije.Ⓒ AFP
Pielke jr. reageert verbaasd dat het Belgische instituut, naar zijn weten voor het eerst, zo overtuigd is van zijn oudere data. Ook is de Amerikaan het niet eens met Van Loenhouts kritiek dat Pielke jr. geen afnemende trend uit de afgelopen twintig jaar zou mogen afleiden. „Onzin. Natuurlijk mag dat wel, het is de definitie van een trend.”

Bevolkingsgroei
De felle botsing is wellicht verklaarbaar door de sterke afwijking van de UNDRR van de studies die Pielke jr. zelf altijd heeft gedaan. Keer op keer toonde hij aan dat er ondanks een toename van financiële schade door natuurrampen, (nog) geen verandering is te zien in de intensiteit van de meeste weersextremen. Toenemende schade komt eerder voort uit de groei van bevolking, vastgoed en bezittingen in kwetsbaar gebied.

Het VN-klimaatpanel IPCC onderschrijft dit, benadrukt Pielke jr. „Alles wat ik zeg, komt overeen met het IPCC.” Eén veelzeggende trend die de Amerikaan vond, is dat het aantal dodelijke slachtoffers door natuurrampen in de afgelopen honderd jaar is gedaald met 95 procent. Ondanks de sterk gegroeide wereldbevolking. De UNDRR wijkt „verbijsterend” af van de bevindingen van haar zusterorganisatie IPCC onder dezelfde VN-paraplu.

Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering.
Mami Mizutori, de speciale VN-gezant voor Rampenrisicovermindering.Ⓒ EPA
Het weerhoudt VN-gezant Mizutori er niet van om vol op het orgel te gaan. Ze prijst in het rapport VN-medewerkers en vrijwilligers die talloze levens hebben gered bij eerdere natuurrampen. „Maar het wordt hen steeds moeilijker gemaakt, vooral door industrielanden die vreselijk tekortschieten in het verlagen van hun broeikasuitstoot tot een niveau zoals is afgesproken in het Akkoord van Parijs.”

GWPF-directeur Benny Peiser walgt van die beschuldigende vinger. Alsof inwoners van rijke landen schuldig zijn aan de toekomstige doden van natuurrampen in armere landen. „Dit is geen wetenschap meer, maar een puur politiek rapport.”

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 40065
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 15 okt 2020, 14:49

Verenigde Nazi's , levensgevaarlijke organisatie, brengt de wereldmaatschappij ernatige schade toe. Agenda 21 is levensgevaarlijk.

Dank voor de tekst Hans.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 26775
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door romo » 16 okt 2020, 15:58

De idioterie van gas-loos mooi geïllustreerd;


Gasvrij project Purmerend ligt stil


 De proef met het aardgasvrij maken
van een woonwijk in Purmerend ligt
stil.Volgens NRC is er een waslijst aan
tegenvallers bij de overschakeling van
gas op een warmtenet.

Zo vallen de kosten tegen en blijkt het
ingewikkeld om de werkzaamheden samen
te laten vallen met de vervanging van
het riool.Ook de afstemming met een
woningcorporatie zou stroef verlopen.

Het proefproject in Purmerend-Overwhere
gold tot nu toe als lichtend voorbeeld
bij het gasloos maken van woonwijken.
In 2022 moeten 1276 gebouwen in de wijk
van het gas af zijn,maar volgens de
gemeente gaat dat niet lukken.

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 7958
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Peric » 16 okt 2020, 18:56

Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?

Online
Gijzert
Berichten: 1869
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Gijzert » 16 okt 2020, 18:58

Peric schreef: 16 okt 2020, 18:56 Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?
Verkeerde draadje denk ik?

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 21076
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Auto: Prius+
Locatie: Grunn...

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Niels » 16 okt 2020, 19:23

Iemand Lubach nog gezien afgelopen zondag? Aanrader.

Ook nog een aardige, zelfs nu tijdens Corona waarbij we veeeeeel minder energie gebruiken en dus ook veeeeeel minder uitstoten voldoen we nog niet aan de klimaat doelstellingen. Gelukkig lost belastinggeld alles op :kikker:

Ik sla de koffie maar over denk ik :sealed:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 40065
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Robin » 16 okt 2020, 19:55

Biertje?:)

Gebruikersavatar
Peric
Berichten: 7958
Lid geworden op: 26 apr 2006, 12:28
Locatie: Driebruggen

Re: Opwarming van de aarde

Bericht door Peric » 16 okt 2020, 20:04

Gijzert schreef: 16 okt 2020, 18:58
Peric schreef: 16 okt 2020, 18:56 Het advies is om zo min mogelijk te reizen, en sowieso Oranje en Rode landen te vermijden.
Wat doet onze koning met z'n gezin? Die gaat vrolijk op vakantie naar Griekenland. 'We gaan het allemaal wat zwaarder krijgen', was de boodschap op de derde dinsdag van September.
Voor de 1 wat minder zwaar dan de andere?
Verkeerde draadje denk ik?
Haha! Ja. Snorry.. :tooth:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eric Z, Fasteddie2, jos_br, L5S1, matthyssie, SlowCo, Vlokmans en 70 gasten