Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Elise
Berichten: 3719
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Elise » 16 feb 2021, 08:42

Luco schreef: 16 feb 2021, 08:21 Ik denk dat gisteren pas de sneeuw erafgegleden is
Nee, daar is iets anders aan de hand.

Over heel februari is de opbrengst 63,26kwh
Gisteren was de opbrengst +/- 32kwh. Dat is de helft van wat er totaal deze maand is opgewekt en gisteren was vergelijkbaar met de eerste 6 dagen deze maand.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 24365
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16
Locatie: Paniekgriepland

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Luco » 16 feb 2021, 11:26

Vreemd

Gebruikersavatar
Fernando
Berichten: 4867
Lid geworden op: 19 mar 2006, 03:27

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Fernando » 16 feb 2021, 13:12

Zal een fout zitten in het systeem gelet op onderstaand screenshot van zojuist:
Bijlagen
Screenshot_20210216-131041_Chrome.jpg
Screenshot_20210216-131041_Chrome.jpg (281.06 KiB) 1722 keer bekeken

Gebruikersavatar
Stefan R
Berichten: 2118
Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:51
Auto: Toyota Landcruiser 4.0 V6
Locatie: Grote brand veel water, kleine brand weinig water

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Stefan R » 16 feb 2021, 21:52

Elise schreef: 16 feb 2021, 08:16
Stefan R schreef: 15 feb 2021, 20:50 Vandaag ook bijna 7 x minder dan gisteren en 8,5 t.o.v. zaterdag.
SolarEdge account ondertussen naar jou omgezet of ga je elke avond ff het dak op om de laatste stand uit te lezen :mrgreen:
Het laatste.... :lollerdelol:

Nee account omgezet via een zeer behulpvaardige helpdesk van Solar Edge :thumbup:

Elise
Berichten: 3719
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Elise » 21 feb 2021, 10:31

Ondernemers gaan schip in met zonnepanelen op daken
De daken van alle mkb-bedrijfspanden in ons land moeten zo snel mogelijk vol worden gelegd met zonnepanelen als het aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aan de lokale Nederlandse overheden ligt. In theorie verdient dat zichzelf terug. De praktijk is heel anders. Verzekeraars waarschuwen voor een verhoogd brandrisico en hogere schadelasten.

De geur van chocolade in de fabriekshal van Steenland, Gouda, is het hele jaar door goed te ruiken. Vooral vanaf het begin van de zomervakantie, dan wordt de productie van met name chocolademunten voor december opgevoerd. Iets meer dan 60 vaste medewerkers krijgen dan hulp van ongeveer 40 uitzendkrachten.
Bijna 90% van de chocolade die hier in Gouda wordt verwerkt, tot zo’n 60.000 tot 70.000 kilo per dag, eindigt in muntvorm. Het bedrijf is er wereldmarktleider in. De rest van de chocolade wordt gebruikt voor onder andere repen en plakken. Wie hier komt werken, komt gemiddeld tien kilo aan, zo wordt gezegd op de werkvloer.
Steenland levert zijn chocolademunten in eigen land aan Jamin, maar exporteert vooral: 95% gaat naar liefst 55 buitenlanden. Steenland zet daarmee ruim €17 miljoen per jaar om. Het bedrijf voert een zware concurrentiestrijd met Italiaanse chocoladeproducenten die met hun lagere (loon)kosten de Nederlandse markt al grotendeels in handen hebben.

Directeur Bas Frequin besloot drie jaar geleden tot de aanschaf van zonnepanelen. „Wij hebben een plat dak waar volgens constructieberekeningen 1300 zonnepanelen op passen. Een jaar geleden is de aanschaf van de panelen afgerond. We hebben vanaf het begin een specialist in de arm genomen voor de installatie en voortijdig contact gezocht met onze verzekeraars. Het was namelijk een investering van een paar ton.”
Frequin kijkt er echter toch met een bittere smaak op terug. „Dit jaar moest onze brandverzekering herzien worden. De inspecteur meldde doodleuk dat mede vanwege de panelen onze premie 200% omhoog zou gaan.” De reden? Frequin: „Enerzijds gaf onze tussenpersoon aan dat volgens nieuwe regels elke individuele verzekering van de toezichthouders kostendekkend moet zijn. Ten tweede zijn er recent veel forse schademeldingen geweest die gekoppeld zijn aan zonnepanelen, dus gaat de premie omhoog.”

Ook zijn er minder verzekeraars geïnteresseerd om dit soort risico’s te verzekeren, krijgt Frequin te horen van zijn tussenpersoon. „Ik kon 10% korting op de premie krijgen als ik de panelen uitzette en 20% als ik ze weer van het dak haalde. Mijn beoogde besparing plus subsidie was ongeveer €35.000, de extra premie is bijna hetzelfde bedrag. En bovendien is de verzekering - afgesloten bij een collectief onder leiding van Nationale Nederlanden - maar voor een jaar verlengd. Dus wie weet wat er volgend jaar gevraagd wordt?”

De 30 regionale energiestrategieën (RESsen) van de lagere Nederlandse overheden, plannen die op 1 juli afgerond zullen worden, zetten vol in op zonnepanelen op bedrijfsdaken, om de aanslag van de energietransitie op het landschap te beperken. „Maar als dit bekend wordt, gaat voor veel ondernemers de investeringsbeslissing negatief uitpakken”, stelt Frequin. „De overheid moet met de verzekeraars om tafel om iets te faciliteren, anders gaat de duurzaamheidssubsidie gewoon op aan premiestijgingen.”

Het verhaal van Frequin staat niet op zichzelf. Ook ijsstadion Thialf in Heerenveen zit in hetzelfde schuitje en moest deze zomer de panelen uitzetten.

Joost Rekker, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Bakkerijen, vertegenwoordigt ruim 70 industriële bakkerijen en bevestigt dezelfde problemen te zien. „Onder onze leden wordt dit probleem breed herkend.” Bij zijn eigen bakkerijengroep Borgesius heeft hij zeven voetbalvelden aan daken bij negen bakkerijen, waar onder andere de bekende Zaanse Snijders vandaan komen. Hij geeft aan dat zijn daken stevig genoeg zijn, maar dat het probleem volgens verzekeraars schuilt ’in de isolatie onder het dakleer die met de toevoeging van elektriciteitskabels en panelen juist een brandversneller kunnen worden’.
Rekker geeft aan dat bij zijn bakkerijengroep de zonnepanelen nu door de discussie met de verzekeraars wordt tegengehouden. „Onze klanten eisen ook dat wij goed verzekerd zijn tegen brand om verstoringen op te kunnen vangen. En dat risico kunnen we niet zelf dragen. We hebben een keer een kleine brand gehad, toen was een locatie al bijna zeven weken uit de running.” Een patstelling noemt Rekker het. „Wij willen als bakkerijen graag meedoen aan de energietransitie. Alleen al bij de aangesloten brancheleden zijn al wel 50 voetbalvelden aan dak beschikbaar, maar zo kan het niet.”

Theo Heere van de branchevereniging voor koek, snoep en chocolade (VPZ) heeft veel mkb-leden en luidt de noodklok: „We krijgen veel ondernemers aan de lijn die graag willen verduurzamen met panelen maar voor wie verzekeraars dat onmogelijk maken.”

De ondernemers hebben reden tot klagen omdat ze een disproportioneel deel van de opslag duurzame energie betalen, een heffing op de energierekening, die gebruikt wordt om de subsidiepot te vullen voor duurzame energieplannen. De redenering daarachter was volgens de inmiddels vertrokken klimaatminister Eric Wiebes dat de bedrijven die heffing kunnen terugverdienen door te investeren in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. In de praktijk gaat die vlieger dus lang niet altijd op.

Er komt nu op verzoek van de Tweede Kamer een onderzoek naar de verzekerbaarheid van zonnepanelen. Zo moet duidelijk worden welke factoren precies een rol spelen. Meerdere politieke partijen maken zich grote zorgen over signalen van projecten die worden afgeblazen vanwege problemen rond het verzekeren. CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft in een toelichting op haar voorstel aangegeven dat het onderzoek duidelijk kan maken welke factoren de premies explosief doen stijgen. „We willen niet dat heel de ontwikkeling van zonnepanelen vertraagd gaat worden. Als we weten wat de hobbels zijn, dan lossen we ze misschien sneller op.”

Wiebes liet afgelopen najaar weten geen hoofdrol te zien voor de overheid: „De branches moeten het doen. Uiteindelijk moeten zij veel scherper kunnen herkennen waar de risico’s zitten en hoe we een risicovolle situatie in een minder risicovolle situatie kunnen veranderen. Dan gaan de premies echt omlaag.” De VVD-bewindsman concludeerde echter ook alvast dat sommige dingen niet te verzekeren zijn.

Linkse oppositiepartijen zien nadrukkelijk wel een rol voor de overheid. „Hier is ook een publiek belang in het geding. Namelijk de betaalbaarheid van duurzame energie”, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. „Er ligt een rol voor de overheid om belemmeringen weg te nemen.” GL-Kamerlid Tom van der Lee vreest dat de premies niet omlaag gaan: „Wij kunnen wel wat doen om de risico’s te verkleinen. Daar hoort ook wat werk door de overheid bij.”

Het ministerie laat vrijdag desgevraagd weten dat het onderzoek inmiddels is gestart. De resultaten worden rond de zomer verwacht.

Volgens de verzekeraars kunnen panelen een extra brandrisico vormen. En de waarde van het pand wordt door de panelen ook hoger natuurlijk. „Daardoor kunnen premies ook stijgen en dat staat eigenlijk weer los van zonnepanelen an sich”, laat het Verbond van verzekeraars in reactie weten „Verzekeraars staan absoluut niet afwijzend tegenover zonnepanelen op bedrijfsdaken. Maar verduurzamen moet in onze ogen veilig gebeuren en dat kan ook.

Uit de praktijk krijgen wij signalen dat het af en toe voorkomt dat een dak niet (meteen) geschikt is voor zonnepanelen. Dit speelt met name bij oudere daken. Het is de taak van een erkend installateur om de dak-eigenaar hierover te informeren en te bespreken wat er nodig is. Helaas worden verzekeraars vaak pas achteraf betrokken. De installatie blijkt dan soms niet te voldoen aan diens brandveiligheidseisen. Het Verbond raadt ondernemers aan om vooraf in overleg te gaan met de eigen verzekeraar.”

Veel verzekeraars stellen al eisen aan de zonnepanelen en de installatie daarvan, maar feit blijft dat er geen landelijke richtlijnen zijn, erkent het Verbond. „Wij mogen als verzekeraars om mededingingsredenen geen gezamenlijke minimale eisen vaststellen. Daarom pleiten we voor betere voorlichting binnen de branche en betere regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen.”

Online
Gebruikersavatar
WJ
Berichten: 10332
Lid geworden op: 19 mar 2008, 13:17
Locatie: WeeWeeWee

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door WJ » 21 feb 2021, 11:20

Ik heb een beetje het idee dat de verzekeraars de zonnepanelen aangrijpen als melkkoe en van een mug een olifant maken.

Elise
Berichten: 3719
Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Elise » 21 feb 2021, 17:38

WJ schreef: 21 feb 2021, 11:20 Ik heb een beetje het idee dat de verzekeraars de zonnepanelen aangrijpen als melkkoe en van een mug een olifant maken.
Geen inzicht in hoe vaak zonnepanelen/omvormers/bekabeling brand veroorzaken, maar het gebeurt.
Voor het aansluiten van veel zaken dien je de vereiste papieren te hebben, denk aan electra, gas of airco's. Maar voor zonnepanelen zijn er geen eisen. Dan is het mijns inziens niet vreemd dat verzekeraars "lastig" gaan doen. Risico verzekeren over een geheel onbekende installatie lijkt me voor verzekeraars tricky.

Ben overigens benieuwd of particuliere brand/opstal verzekering voorwaarden/premie te zijner tijd ook aangepast gaan worden.

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 2335
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door alt » 21 feb 2021, 21:40

Sorry hoor, maar I told you so, een twee jaren geleden dat dat zou gaan gebeuren.
Dat is altijd zo geweest, straks zonnepanelenbelasting.
Reken maar, maak je borst maar nat.

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 24365
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16
Locatie: Paniekgriepland

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Luco » 26 feb 2021, 17:48

Beste dag van de maand vandaag.

Online
Gebruikersavatar
Fabian
Berichten: 6086
Lid geworden op: 12 mar 2006, 21:46
Locatie: Breda, z3 2.8 QP Rotrex, E82 1M, E89 Z4 2.3, E34 M5 3.8
Contacteer:

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Fabian » 26 feb 2021, 19:47

Inderdaad, maar sowieso een goede maand, heb al 380kw. Afgelopen maanden was 100kw per maand het gemiddelde (begin november geinstalleerd).

Gebruikersavatar
Luco
Berichten: 24365
Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16
Locatie: Paniekgriepland

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Luco » 26 feb 2021, 19:52

Fabian schreef: 26 feb 2021, 19:47 Inderdaad, maar sowieso een goede maand, heb al 380kw. Afgelopen maanden was 100kw per maand het gemiddelde (begin november geinstalleerd).
vorig jaar was slechter, maar 2019 weer beter in februari.

Online
Gijzert
Berichten: 2571
Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Gijzert » 26 feb 2021, 21:03

2018 en 2019 waren beter.
Maar vanaf maart schiet het weer echt op.

Gebruikersavatar
Stefan R
Berichten: 2118
Lid geworden op: 15 feb 2006, 16:51
Auto: Toyota Landcruiser 4.0 V6
Locatie: Grote brand veel water, kleine brand weinig water

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Stefan R » 28 feb 2021, 16:02

Hier ook beter dan 2020 maar minder dan 2018 en 2019 (prettig om de geschiedenis van de vorige bewoners te kunnen zien)

Online
Kadett
Berichten: 1892
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Kadett » 28 feb 2021, 16:07

2020 begon vrij nat (dus bewolkt) terwijl 2018 en 2019 gelijk al met neerslagtekort begonnen nog voor de normale meting vanaf half maart.

Gebruikersavatar
Knot
Berichten: 30754
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Auto: CT200h / Cuore / Z4

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Knot » 28 feb 2021, 17:49

Ik heb al weken niet gekeken moet ik zeggen... 🙄

Gebruikersavatar
Paskal
Berichten: 3232
Lid geworden op: 22 sep 2006, 08:53
Auto: X5, 118i, MX-5
Locatie: ZO-Brabant
Contacteer:

Re: Het grote zonnepanelen bespaar/opbrengst topic

Bericht door Paskal » 28 feb 2021, 18:50

Luco schreef: 26 feb 2021, 17:48 Beste dag van de maand vandaag.
Hier niet met dank aan enkele wolkjes tussen 11.30 en 12.30u waar vandaag 57,0 kWh opleverde. Zaterdag de 13e toen het heel koud maar wel zonnig was voor mij de dag met de hoogste score voor februari (60,7 kWh).

Het totaal deze maand kwam op 780 kWh wat 33% boven de verwachte opbrengst lag. En de maand begon zo slecht met bewolking en sneeuw op de panelen. Op de 11e februari stond ik 67% lager dan verwacht met toen nog slechts 86 opgewekte kWh.

@Fabian: ook wel logisch natuurlijk dat eea nu wat zoden aan de dijk begint te zetten. Hieronder hetgeen er per maand gemiddeld uit mijn systeem zou moeten komen volgens PV-Gis. Na het invoeren van je lokatie, hellingshoek dak, windrichting panelen en de grootte van je systeem geeft het wel een aardig beeld wat je kunt verwachten.
pv.JPG
pv.JPG (32.99 KiB) 60 keer bekeken
Nog 3 dagen en dan is mijn installatie jarig en ligt eea er exact een jaar op :hosanna:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: D. Peters, EvdP, Fabian, Ferdi Gielen, JvH, KoenM, RJK, Rnd, SanderZ en 122 gasten