Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Danielj
Berichten: 117
Lid geworden op: 31 jul 2011, 02:22

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Danielj » 20 jun 2019, 10:34

Vliet schreef:
20 jun 2019, 09:38
Dus Rutte "blaft terecht" naar de grote ondernemingen mijns inziens.
Rutte was capabel om heel de belasting'druk' weg te halen van de grotere ondernemingen. Dus hoe hypocriet is dat 'blafje'?

Ik blijf de scheiding tussen bedrijven en werknemers lastig vinden. Je zou toch zeggen dat die winsten van bedrijven toch uiteindelijk ook ergens weer bij een burger neerdalen (aandeelhouders, directeuren, managers noem maar op). Uiteindelijk zijn bedrijven ook gewoon burgers, alleen die hebben vaak een wat dikkere portemonnee dan Jan modaal.

Zolang het gedachtegoed regeert om altijd maar te blijven groeien, zal een verlaging in belastingdruk nooit leiden tot lagere prijzen voor consumenten. Dit zijn namelijk mogelijkheden voor bedrijven om hun marges te verhogen. Ikzelf weet echter ook niet zo goed wat hier nou een oplossing voor is. Dit is nou eenmaal kapitalisme in een nutshell.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 24624
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 jun 2019, 12:08

Vliet schreef:
20 jun 2019, 09:38
Ik vind de reacties hierboven toch wel een beetje populistisch hoor.... De overheid heeft nu eenmaal een inkomstenbron nodig. En ja, de loonbelasting is de laatste jaren toegenomen, maar de belasting op resultaten van de rechtspersonen is met dezelfde vaart afgenomen. Dus Rutte "blaft terecht" naar de grote ondernemingen mijns inziens.

De lagere belastingen op resultaat vloeien namelijk nu in de meeste gevallen naar de aandeelhouders en private equity funds. Terwijl de werknemer hier ook van dient te profiteren. Ik werk zelf voor een beursgenoteerde onderneming in het financiële management (dus ik werk hier zelf ook aan mee), maar het belangrijkste is altijd groei/ROI/dividend/kostenbesparingen. Duurzame groei en goed werkgeverschap blijft toch een ondergeschoven kindje.

Hier een link naar wiki over de verdeling van de belastingen over de afgelopen jaren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Loonbelasting


Volkskrant vandaag;

ECONOMIE DE WINNAAR & VERLIEZER VAN DE WEEK

Hans de Boer fileerde uitlatingen van Rutte genadeloos
Peter de Waard21 juni 2019, 21:34

Winnaar van de week Hans de Boer. Beeld ANP
De winnaar
Als de premier van het land wat roept, mag tegenwoordig eerst de kletsende klasse (Johan Derksen, Peter R. de Vries en Gerard Joling) daar bij de omroepen hun plasje over laten gaan.


De sociale partners die er daadwerkelijk toedoen, komen later bij de dodebomenmedia aan de beurt.

Hans de Boer spuwde zijn gal deze week liefst in drie kranten tegelijk. De Telegraaf, AD en Het Financieele Dagblad mochten de werkgeversvoorman interviewen. En hij fileerde de uitlatingen van premier over de noodzaak tot hogere lonen genadeloos.


ADVERTENTIE

inRead invented by Teads
Door lastenverzwaringen van de overheid hebben werknemers gemiddeld 300 euro aan koopkracht ingeleverd, rekende hij voor. Elke 100 euro loonstijging voor een werknemer kost de werkgever 160 euro door de hoge lastendruk.

Rutte had zijn woorden ook meteen over de telefoon gerelativeerd. ‘Het gaat maar om een paar bedrijven, Hans.’ De Boer had kunnen zeggen ‘zand erover’, maar hij drukte Rutte meteen in de verdediging, terwijl die had gehoopt met deze populistische uitlatingen flink wat wind uit de zeilen van Baudet te nemen. De Boer hoeft niet bang te zijn. Het kabinet zal de stok achter de deur – verhoging van de vennootschapsbelasting – niet tevoorschijn halen.

Trouwens: de bedrijven waar Rutte op doelde, betalen niet eens vennootschapsbelasting, zo bleek nog onlangs.


Verliezer van de week Mark Rutte. Beeld EPA
De verliezer
Politici die rechts zijn en links doen zijn nog onbetrouwbaarder dan politici die links zijn en rechts doen. Meestal zijn het bestuurders die hun politieke houdbaarheidsdatum nog even proberen te rekken. Of pure opportunisten met onverzadigbare machtshonger zoals Boris Johnson en Donald Trump.

Dat Mark Rutte afgelopen weekeinde in Aalsmeer een vuist maakte voor de arbeidersklasse, is hoogst verdacht. De man die vorig jaar nog stiekem de topmensen van Unilever met beloftes over de afschaffing van de dividendbelasting paaide, eist nu openlijk hogere lonen.

Rutte heeft de hardwerkende Nederlanders flink laten inleveren en vindt dat de werkgevers dit nu maar moeten compenseren. Anders zwaait er wat. De werkgevers die zich het best hogere lonen kunnen permitteren, zullen met hulp van een dure vennootschapsadvocaat hun hoofdkantoor dan snel verplaatsen. Degenen die dat niet kunnen, zijn de sappelende mkb’ers die hun hoofd boven water moeten houden omdat ze door hun huurbazen en leveranciers worden afgeknepen. Zeg de schoenenzaken en installateurs.

In plaats van algemene loonsverhogingen zouden per sector middelen moeten worden gevonden om exorbitante winsten van de grote bedrijven af te romen. Een belasting op kapitaaltransacties zou zo’n middel kunnen zijn.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 24624
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 jun 2019, 13:12

Nog maar eentje dan; AD;

Onze vaste lasten knellen steeds meer
DE WEEK VAN PHLIPPENSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Sandra Phlippen 22-06-19, 12:30
Het leek zowaar een moddergevecht tussen premier Rutte en werkgeversbaas Hans de Boer deze week. Nu is daar in een debat met De Boer niet zo heel veel voor nodig, heb ik weleens live op tv mogen ervaren. Maar eerlijk is eerlijk, De Boer weet met zijn onstuimige karakter vaak interessante discussies aan te zwengelen.

Het robbertje straatvechten tussen Rutte en De Boer gaat over het feit dat steeds meer huishoudens in Nederland moeilijk kunnen rondkomen. Volgens premier Rutte is dat de schuld van het bedrijfsleven, dat de lonen voor zijn eigen personeel nauwelijks laat groeien. Rutte verwijt bedrijven dat ze hun winst gebruiken om de portemonnee van hun aandeelhouders te spekken, terwijl dat geld ook had kunnen worden gebruikt voor loongroei.

De Boer reageerde als door een wesp gestoken met de kreet dat ‘het niet de lonen, maar de lasten zijn die het gebrek aan koopkracht veroorzaken’.

Lees ook (8)
We zijn een egocentrisch volkje
PREMIUM
We zijn een egocentrisch volkje
Lees meer
De lastenstij­ging heeft meer impact op ons dagelijks leven dan de achterblij­ven­de loonstij­ging
Wie heeft gelijk? Rutte of De Boer? Anders gezegd: komt er te weinig geld binnen of zijn de lasten te hoog? Voor allebei valt wat te zeggen, want de loongroei valt al jaren tegen, en de lasten nemen toe. Toch heeft de lastenstijging meer impact op ons dagelijks leven dan de achterblijvende loonstijging.

Eerst maar eens die lonen. Hoe kan het nou dat die niet stijgen in een arbeidsmarkt met meer openstaande vacatures dan we deze eeuw hebben gezien? Werkgevers zouden nu alles uit de kast moeten halen voor loongroei. Dat ze dit nauwelijks deden, voedt vele complottheorieën. Waar die echter geen rekening mee houden is dat onze beroepsbevolking snel ouder wordt. Oudere werknemers wisselen minder vaak van baan, en dat maakt hun onderhandelingspositie zwakker. Daarbij zitten ouderen vaak aan het einde van een schaal, waardoor hun incidentele loonstijging laag of zelfs afwezig blijft.

Een geringe loonstijging is niet altijd even problematisch als het lijkt. Als de cao-lonen niet stijgen, kunnen mensen er in inkomen toch flink op voorruit gaan. Dat klinkt vreemd, maar het is waar. In 2018 hebben 218.000 mensen een (nieuwe) baan gevonden. De inkomenssprong die je dan maakt, zie je niet terug in de koopkrachtplaatjes. Voor iemand die een nieuwe baan vindt, heeft dat veel meer impact dat die paar procent loonstijging.

Een gemiddeld tweeper­soons­huis­hou­den houdt maar 530 euro per maand over voor alle boodschap­pen en sociale activitei­ten
Het meest prangende probleem zit aan de uitgavenkant, bij de vaste lasten. De vaste lasten - dat zijn alle terugkerende uitgaven zoals je huur, verzekering, energierekening en je telefoon – worden steeds meer een molensteen om de nek van de mensen. Volgens budgetvoorlichtingsinstituut Nibud heeft een gemiddeld tweepersoonshuishouden - in een huurhuis na aftrek van vaste lasten en een kleine buffer voor onverwachte kosten - maar 530 euro per maand over voor alle boodschappen en sociale activiteiten. Dat is nog niet een kwart van wat er maandelijks netto binnenkomt.

Hoe kleiner dat vrij besteedbare deel van ons inkomen wordt, hoe gevoeliger we reageren als een minister vertelt dat ons voedsel nog veel te goedkoop is. Je geld vrij kunnen besteden, geeft mensen het gevoel van een welvarend leven. Daar kun je beter niet aan komen, want een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Online
SlowCo
Berichten: 1105
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 22 jun 2019, 15:20

€530,-/mnd maar... :duh:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 33539
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 22 jun 2019, 16:39

Ja daar schrik ik me 'n hoedje van.....

Online
ErikS
Berichten: 15443
Lid geworden op: 18 aug 2008, 13:19
Locatie: BMW 530i TOURDING

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door ErikS » 22 jun 2019, 16:53

We worden nog een derde wereld land zo, met de huidige vaste lasten.

Rutte = Exit binnenkort, die laat het teveel de hand uit lopen wat mij betreft.

TLRS
Berichten: 976
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 22 jun 2019, 22:59

SlowCo schreef:
22 jun 2019, 15:20
€530,-/mnd maar... :duh:
Robin schreef:
22 jun 2019, 16:39
Ja daar schrik ik me 'n hoedje van.....
De DF decadentie was jullie ontgaan? :lol:

Online
SlowCo
Berichten: 1105
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 23 jun 2019, 00:45

Die was me niet ontgaan. Maar ik vind dat wel een laag gemiddelde. Teruglezend zie ik dat ze het over huurders hebben. En dat is natuurlijk een belangrijk punt. Tussen huiseigenaren en huurders zit een behoorlijk verschil: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b32f0775/

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 33539
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 23 jun 2019, 07:24

Dat ook^^^^^, maar vergis je ook niet in een aantal huis'eigenaren' met tweeverdienhypotheek etc tot de nek en weinig/minder koopkracht.Dat cijfer 530,00 had ik wel verwacht, maar je staat er niet zo bij stil. Noem het decadentie. Noem het een onderneminkje drijven met de nodige risico's, stress, weinig tot geen vrije tijd/vakantie. ---->Maar wil niet ruilen!!!!

HSR
Berichten: 5058
Lid geworden op: 18 aug 2006, 21:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door HSR » 23 jun 2019, 11:06

Misschien is het eventjes handig om helder te krijgen welke demografie huurt. Zou maar zo kunnen dat die groep grotendeels bestaat uit minima. En die 530 Euro, is dat gemiddeld, is dat een mediaan?

En nee, Nederland is niet bijna economisch een 3de wereldland. Er zijn veel verbeterpunten in Nederland/Europa, zonder meer. Maar kijk je naar naar de afgelopen 10 jaar en neem je de DF'ers die de tijd hebben de ganse dag te posten als maat dan kan je alleen maar concluderen dat we wonen in een rijk land. Nieuwe Porsche's, nieuwe huizen, nieuwe BMW M's, nieuwe raceauto's, dure reizen, het kan schijnbaar niet op.

Online
Gebruikersavatar
RS-Ron
Berichten: 1395
Lid geworden op: 26 apr 2014, 16:10

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door RS-Ron » 23 jun 2019, 11:16

Natuurlijk is Nederland geen 3e wereldland. Nog niet. Wat je wel ziet is dat de balans tussen de vullers van de sociale voorzieningen en de gebruikers van deze sociale voorzieningen steeds meer verdwijnt. Ik zie om mij heen steeds meer mensen sappelen omdat de lasten groeien en er steeds minder rek in de financiën zit. Je zal moeten anticiperen, anders duw je steeds meer mensen in de minima. En dan vraagt men zich nog af hoe het komt dat er steeds extremer wordt gestemd.

Gr Ron

Gebruikersavatar
Niels
Berichten: 20114
Lid geworden op: 13 feb 2006, 23:04
Locatie: Grunn...

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Niels » 23 jun 2019, 11:42

Het corrigeert vanzelf hier als petrochemische industrie de nek om is gedraaid en als mensen de huidige huisprijs niet meer kunnen betalen omdat die studie schulden er zo in hakken. We gaan een mooie tijd tegemoet iig :tooth:

Online
SlowCo
Berichten: 1105
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 23 jun 2019, 13:04

Niet te vergeten de investeringen en huurverhogingen voor de opgedrongen duurzaamheidsaanpassingen aan alle huizen de komende jaren...

Online
Kadett
Berichten: 308
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Kadett » 23 jun 2019, 13:53

RS-Ron schreef:
23 jun 2019, 11:16
Natuurlijk is Nederland geen 3e wereldland. Nog niet. Wat je wel ziet is dat de balans tussen de vullers van de sociale voorzieningen en de gebruikers van deze sociale voorzieningen steeds meer verdwijnt. Ik zie om mij heen steeds meer mensen sappelen omdat de lasten groeien en er steeds minder rek in de financiën zit. Je zal moeten anticiperen, anders duw je steeds meer mensen in de minima. En dan vraagt men zich nog af hoe het komt dat er steeds extremer wordt gestemd.

Gr Ron
Als ik in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam komt voel ik mij anders geen Nederlander meer, ben daar gewoon in de minderheid. Woon nu nog in dorpje in Randstad maar ben blij als ik kan verhuizen richting oosten.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 27450
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
Auto: Nr.49
Locatie: Boven Barcelona

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Arthur » 23 jun 2019, 18:11

Ja, en dan iets noordelijker. Ga je fijn in Ter Apel wonen :lol: :tooth:
Maar een 3e wereldland lijken we hier nog niet. Maar als al die Westerlingen deze kant opkomen wordt het en erg luidruchtig, en krijgen we vanzelf dat 3e wereldland gevoel erbij... Die reizen er gewoon achterna op den duur. Dus, daarblijven jullie! :P :wink:

Online
Kadett
Berichten: 308
Lid geworden op: 05 nov 2018, 18:43

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Kadett » 23 jun 2019, 18:49

Helaas voor jou... ex is met kids naar Twente verhuist... gaan zeer waarschijnlijk een co ouderschap aan en dat is toch best lastig op 200km afstand ;)

Gebruikersavatar
alt
Berichten: 1371
Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door alt » 23 jun 2019, 19:57

Van de meeste witte westerlingen komen hun grootouders veelal uit Friesland of het oosten. Dus terug naar hun wortels.

Gebruikersavatar
Vliet
Berichten: 693
Lid geworden op: 31 okt 2010, 18:50

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Vliet » 17 jul 2019, 15:27

Daarnaast zijn we ook eigenlijk verwend geworden en zijn luxe als basis gaan beschouwen. Men moet op vakantie kunnen liefst twee/drie keer per jaar. Uit eten en naar de kroeg moet ook normaal zijn. Iedereen loopt in merkkleding en draagt dure horloges/Ipads/smartphones. Is het ook niet deels aan de maatschappij zelf te wijten dat de vaste lasten zo hoog zijn...?

Neemt niet weg dat ik blijf vinden dat de grote multinationals te veel op de aandeelhouders sturen en te weinig op de lange termijn en personeel als human capital zien. Om even een hippe term te gebruiken

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ArjanS, Bing [Bot], ErikS, Martijn_H, Peric, RJL86 en 13 gasten