Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tom
Berichten: 17802
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Tom » 21 dec 2018, 12:07

Kapitalisme en blijven groeien zit in ons systeem en heeft z'n keerzijdes, maar de alternatieven hebben dat ook. Die problemen zijn ook op te lossen, dat hebben we de afgelopen vijftig jaar ook gedaan. Soms door de politiek te laten ingrijpen, daar zijn ze voor.

Helaas doet de politiek hetzelfde als kapitalisme, en dat is een groeiende overheid. Er zijn weinig politici die graag een kleinere overheid willen, terwijl dat in mijn ogen best zou kunnen. Dat is ook de reden dat we in zo'n EU zitten, heel interessant dat Brussel en ze lossen er zeker bepaalde dingen in op, maar er komen weer tien problemen voor terug die (met nog meer ambtenaren) opgelost moeten worden. Het grote voordeel van de EU zie ik ook niet als ik het vergelijk met enkele kleinere opzichzelfstaande landen in het westen, het is meer de natte droom van de politiek. Die droom zal vast ooit een keer uitkomen, maar dan moet er nog veel geld naar Brussel, het zuiden, immigranten etc.

Gaat het zich ooit terugbetalen? I doubt it. Ik denk dat het de Britten de komende jaren zeker een hoop geld gaat kosten, maar dat ze op de lange termijn beter uit zijn. En een eigen grens en eigen valuta was dertig jaar terug natuurlijk klote, want je moest papieren geld omwisselen, anno 2018 met giraal geld en goede IT lijkt het mij niet zo'n probleem meer om in het buitenland zaken te doen.

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 21 dec 2018, 14:24

Goed verhaal Tom. Eensch.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 24247
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 23 dec 2018, 13:19

Prachtige opinie;

OPINIE OP ZONDAG WILLEM MELCHING

Opinie op Zondag: Politici kunnen crisis alleen nog afwenden door zich weer om de burger te bekommeren
Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag een bijdrage van een vaste club auteurs. Vandaag historicus Willem Melching.

Willem Melching23 december 2018, 10:00

Een demonstrant in een geel hesje zwaait met een Franse vlag tijdens protesten tegen de stijgende brandstofprijzen, 1 december 2018. Beeld AFP
Het is een wijdverbreid misverstand dat arme mensen politieke revoluties maken. Arme mensen hebben helemaal geen tijd om een revolutie te maken. Ze hebben het veel te druk met arm zijn. In een enkel geval willen ze nog weleens wat plunderen, maar er zijn geen voorbeelden bekend van armen die een echte politieke revolutie hebben ontketend.


advertentie
Voor een echte revolutie zijn er drie ingrediënten nodig. Allereerst een middenklasse die bang is dat hun kinderen het slechter krijgen dan zij zelf. In de tweede plaats een ideologie die niet meer geloofwaardig is en in de derde plaats zwalkende politici die de greep op de gebeurtenissen verliezen. Een klassiek voorbeeld van een dergelijke revolutie is de DDR waar in 1989 in zes weken het regime ten val kwam. De Oost-Duitsers waren niet arm, maar zagen dat hun levensstandaard steeds verder achterop raakte in vergelijking met het Westen.

De opstand van de Gele Hesjes in Frankrijk is vergelijkbaar met die in de DDR in 1989. Natuurlijk is Frankrijk geen dictatuur zoals de DDR, maar de opstandigheid vertoont grote overeenkomsten. Het is een brede opstand want de meerderheid van de bevolking staat achter de Hesjes. De inzet is het grote verschil tussen de welvarende metropolen en de rest van het land. Deze kloof moet worden gedicht om het verval en de mogelijke ondergang van het Franse burgerdom te keren.

Het tweede revolutionaire ingrediënt is onontbeerlijk: politici die zich vastklampen aan een verouderde ideologie. Macron herhaalde zijn mantra’s over het klimaatbeleid en de verdieping van de EU, maar niemand luisterde. In de DDR bleken de ‘antifascistische’ toverformules ook uitgewerkt te zijn. Macrons retoriek deed denken aan de anekdote over Marie Antoinette ten tijde van de Franse Revolutie. Toen ze hoorde dat het brood te duur was voor het volk, vroeg ze zich hardop af: ‘waarom eten ze dan geen cake?’ Macron deed iets soortgelijks. Hij verhoogde de prijs van de dagelijkse brandstof van de armen, vervolgens gaf hij de rijken subsidie voor hun elektrische speelgoedauto’s.

Verwoeste geloofwaardigheid
Ook het derde ingrediënt is present. Macrons crisismanagement laat zien dat hij de greep op de gebeurtenissen heeft verloren. In eerste instantie stuurde hij het leger op de Hesjes af, maar dat hielp natuurlijk niets. Ten einde raad hield hij een televisierede. Hij deed zoveel concessies dat hij in dertien minuten de geloofwaardigheid van hemzelf en van Frankrijk verwoestte. Hij verspeelde zijn imago als krachtig Frans leider en hervormer. Zijn vrijgevigheid maakte bovendien een einde aan het prille Franse economische herstel.

De overeenkomsten met de DDR in 1989 zijn wederom treffend. Verwarring, gevolgd door repressie en tenslotte in wanhoop zoveel concessies doen dat het staatsgezag feitelijk ophoudt te bestaan. Wellicht krijgen deze cadeautjes en het slechte weer de Hesjes zover dat ze weer naar huis gaan, maar zijn morele en politieke gezag is Macron definitief kwijt.

De revolutie van 1989 bleef niet beperkt tot de DDR, maar sloeg over naar andere landen. Ook de Franse Revolutie van 2018 is een onderdeel van een bredere Europese crisis. Niet alleen in Frankrijk heerst politieke chaos. Merkel is vleugellam, de Brexit is ontaard in surrealistisch straattheater en in Italië hebben nihilisten de macht gegrepen. Overal zijn dezelfde klachten te horen en overal laten de kiezers de gevestigde partijen in de steek.

De staat als bedreiging
De burgers zijn boos. Ze zien al jaren hun koopkracht nauwelijks stijgen, terwijl de economie groeit en bloeit. Hun rechtsposities staan op de tocht terwijl managers en directies schaamteloos hun zakken vullen. De scholen en universiteiten van hun kinderen zijn overvol en de kwaliteit van het onderwijs neemt meetbaar af. Ze zijn boos op politici die zich niet om de burger, maar om utopistische visioenen bekommeren. Wie moeite heeft het einde van de maand te halen is niet heel erg geïnteresseerd in de ‘klimaatdoelen’ van 2035.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verkeert het Westen in een existentiële crisis, maar veel politici lijken dit nog niet te beseffen. De naoorlogse wederopbouw was succesvol door een simpele succesformule. De staat zorgt voor geborgenheid en de burger beloont dit met zijn loyaliteit. Maar de staat wordt niet meer gezien als een hoeder van de gemeenschap, maar als een bedreiging.

Het Oostblok was niet meer te redden. Europa heeft genoeg reserves en veerkracht om deze crisis te overwinnen, maar zal daar wel zelf iets aan moeten doen. Om de kiezers terug te winnen en de band tussen overheid en burger te herstellen moeten politici hun apocalyptische toon over het klimaat loslaten en voor Europa concrete en voor de burger controleerbare doelen stellen. Want de voornaamste les van ‘1989' is nog steeds dat de burger uiteindelijk altijd gelijk krijgt. Of zoals de demonstranten in Leipzig op 9 oktober 1989 het zo treffend formuleerden: ‘Wir sind das Volk.’

Willem Melching is historicus.

Bron; VK.nlDu moment Italië dacht haar eigen financiën ter hand te nemen en meer geld in de economie te pompen brak de hel los in Brussel, het begrotingstekort zou oplopen, naar onverantwoorde hoogte.

Nu doet Macron het ook, het begrotingstekort gaat volgend jaar over de 3%, daarmede hoger dan het het Italiaanse, en blijft het angstvallig stil in Brussel

Het meten met 2 maten binnen de EU kan niet beter worden toegelicht en gedemonstreerd.

TLRS
Berichten: 957
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 24 dec 2018, 16:50

Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 24 dec 2018, 16:51

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Nee inderdaad. Toch?

Gebruikersavatar
Dennis Cavallino
Berichten: 15802
Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
Locatie: Groene Hart
Contacteer:

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Dennis Cavallino » 25 dec 2018, 23:03

Ik denk dat dit artikel wel duidelijk maakt waarom we helemaal van 't padje af zijn geraakt:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/23/de ... TYN3Cf-nzw
De hautaine interviews met Kroes, Breukink en Polman kun je zien als oprispingen van een generatie bestuurders die de tijdgeest uit het oog heeft verloren en niet kan verkroppen dat het spel niet langer volgens de door hen bedachte regels wordt gespeeld.
Zij die het voor het zeggen hebben kramen onzin uit. En de rest heeft dat door.

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2158
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Locatie: Hurdegaryp

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door 535d » 26 dec 2018, 10:57

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)

Gebruikersavatar
Knot
Berichten: 26638
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Auto: BMW F20 120i / Seat Mii?

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Knot » 26 dec 2018, 23:26

Ik zat er ook over te twijfelen, 10k in je aflossingsvrije deel aflossen brengt je maar 20 euro bruto, dat is een tientje netto per maand, 120 per jaar.. maar op de bank is het ook niks waard, zeker niet als je meer dan 60k zou hebben staan samen en bij de BMW dealer shoppen schrijft nog veel harder af... dus dan toch maar aflossen + zonnepanelen.

TLRS
Berichten: 957
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 26 dec 2018, 23:50

Robin schreef:
24 dec 2018, 16:51
TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Nee inderdaad. Toch?
Beetje rommelig inmiddels, maar innoveren is rare dingen bedenken en doen en regelmatig met geld van anderen. Dus als je het huidige socialistisch denken prima vind, dan hoeven ze inderdaad niet meer te innoveren :tooth:
535d schreef:
26 dec 2018, 10:57
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)
Gelukkig, ik was al bang dat je me zou begrijpen. Blijf lekker bij die zweverige gedachte*
Dennis Cavallino schreef:
25 dec 2018, 23:03
Ik denk dat dit artikel wel duidelijk maakt waarom we helemaal van 't padje af zijn geraakt:

Zij die het voor het zeggen hebben kramen onzin uit. En de rest heeft dat door.
Hoeveel mensen ken jij die nee zeggen tegen een dubbel salaris? (Polman) Hoeveel mensen ken je die als een trojaans paard zo bij de 'tegenstander' probeert binnen te komen, wetens dat het verkeerd kan worden uitgelegd (Kroes). En in tegenstelling tot politici is Breukink geen publiek figuur. De impact van zijn handelen wacht niet tot een volgende verkiezing. Hij meet zijn resultaat bijvoorbeeld aan het aantal klanten dat vertrekt. De vraag is wat ervoor zorgt dat niet de helft van de klanten is weg gelopen bij de ING.

Het artikel laat vooral zien dat alles negatief uitgelegd kan worden. En dat is van alle lagen. Het zal wel verkopen, anders schreven ze wel idealistische artikelen.

* Liever niet maar het valt niet mee een ander aan het denken te zetten als er genoeg media is die alles in hapklare propaganda serveert.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 26538
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Arthur » 27 dec 2018, 00:33

TLRS schreef:
26 dec 2018, 23:50
535d schreef:
26 dec 2018, 10:57
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)
Gelukkig, ik was al bang dat je me zou begrijpen. Blijf lekker bij die zweverige gedachte** Liever niet maar het valt niet mee een ander aan het denken te zetten als er genoeg media is die alles in hapklare propaganda serveert.
*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?

Audi6
Berichten: 742
Lid geworden op: 24 apr 2007, 00:23

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Audi6 » 27 dec 2018, 00:38

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Geld investeren doe je vrijwillig. Belasting betalen niet. Dat is het verschil.

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 27 dec 2018, 09:34

Arthur schreef:
27 dec 2018, 00:33

*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?
Tja, denk denk wel eens: "Mijn vrouw begrijpt me niet..."

Hoe zou TLRS dat hebben?

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2158
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Locatie: Hurdegaryp

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door 535d » 27 dec 2018, 11:12

Robin schreef:
27 dec 2018, 09:34
Arthur schreef:
27 dec 2018, 00:33

*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?
Tja, denk denk wel eens: "Mijn vrouw begrijpt me niet..."

Hoe zou TLRS dat hebben?
Die zou zou zeggen '' Mijn vrouw begrijpt me altijd, omdat ik in haar investeer''. :tooth:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 08:27

Zet 'm hier maar even neer, deze SJW video. Heel veel thumbs down gelukkig.
Echt jongens we gaan de verkeerde kant op....


PeterB
Berichten: 1708
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door PeterB » 15 jan 2019, 08:57

HEMA mesjes en scheergel is een prima alternatief.
Ook voor de portemonnee ;)

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 10:37

PeterB schreef:
15 jan 2019, 08:57
HEMA mesjes en scheergel is een prima alternatief.
Ook voor de portemonnee ;)
Braun scheerapparaat electrisch. Al >30 jaar, koop om de 4/5 jaar nieuwe ofzo Per jaar nieuw scheerblok 35,-

Met natscheren en mesjes bereikten we geen maanlanding. :tooth:

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 12982
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Ik heb alleen druk als ik naar het toilet ga, ik heb stress als blijkt dat het toiletpapier op is...
Contacteer:

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door JP » 15 jan 2019, 10:48

Scheer je weg met die feelgood filmpjes....

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 32270
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51
Auto: Hyundai Pony

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 10:54

Ik vind er niks feelgood aan:)
De jongen/man wordt in een pacifistisch keurslijf gedwongen en de natuurlijke aard van ons in het algemeen wordt zwaar afgewezen en wordt als iets fouts en zelfs onnatuurlijks gezien. We moeten ons in bochten wringen om geen (in de feministische SJW ogen) fouten te maken. Irritant. En vrouw in de bouw of in 't leger, fysiek zwaardere taken, laten we dat ook maar minimaal 50/50 doen. En als 'n vrouw een man begint te slaan, dan ook maar zo'n dreun verkopen dat ze niet meer opstaat? Want we zijn toch hetzelfde?

Ja ik weet over gelijkwaardigheid. Maar zolang het HUN uitkomt ja....

Gebruikersavatar
tuurgtt
Berichten: 500
Lid geworden op: 13 aug 2009, 03:46

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door tuurgtt » 15 jan 2019, 21:12

Ik denk niet dat mijn nutsack er blij mee is als ik ineens met iets anders dan een Gilette Sensor in de buurt kom.
Achterlijke flut commercial of niet. Gotta keep your shiny bollocks happy.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 24247
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 22 jan 2019, 19:26

Scherpe analyse;

Davos 2019 had afgelast moeten worden’
Interview Schrijver Anand Giridharadas is allesbehalve positief over de ‘Davos’-vergadering die dinsdag begint. „In Davos zou moeten worden afgesproken dat bedrijven en superrijken vanaf nu weer gewoon belasting gaan betalen.”
Wouter van Noort
18 januari 2019

Het zit er dik in dat ook dit jaar op het World Economic Forum (WEF) in Davos weer diverse plannen worden gelanceerd om de wereld te verbeteren. De grootste bijeenkomst van het jaar van wereldleiders, bestuursvoorzitters en topwetenschappers, begint dinsdag. Maar, zoals gebruikelijk, is niet iedereen optimistisch. „Davos is hét symbool van de perverse houding van de elite”, zegt Anand Giridharadas, schrijver van het recent verschenen boek Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World. Dat boek slaat wereldwijd aan als aanklacht tegen elitaire bijeenkomsten zoals het WEF, en tegen de goede sier die superrijken maken met goededoelenstichtingen en mooie beloftes over duurzaamheid en inclusiviteit.

„Davos is een familie-reünie van de mensen die alle problemen hebben gecreëerd”, zegt hij aan de telefoon vanuit de VS. „Een onderonsje in een chique skiresort waarbij de aanwezigen elkaar lekker complimenteren over hun geweldige prestaties.”

Giridharadas is een opmerkelijke criticus, want hij maakte zelf jarenlang deel uit van vergelijkbare eliteclubs. Zo was hij fellow van het Aspen Institute, min of meer een Amerikaanse variant van het WEF. Ook adviseerde hij als consultant van McKinsey precies de mensen die hij nu aanvalt.

NRC Future Affairs

Techredacteur Wouter van Noort over hoe technologie onze samenleving razendsnel verandert.

Inschrijven
„Ik vind dat Davos 2019 afgelast had moeten worden. De Amerikaanse overheid zit middenin een shutdown, Groot-Brittannië zit in de chaos vanwege Brexit, in Frankrijk zijn enorme protesten.”

„Bijeenkomsten als Davos hebben mede geleid tot precies de afspraken die hun samenlevingen nu ontwrichten. Die hebben ervoor gezorgd dat de opbrengsten van het systeem vooral naar henzelf gaan.”

„En ja, nu zijn mensen boos. Ze voelen zich genaaid. Het gevoel heerst dat we zijn opgelicht. En dat is ook zo. In plaats van een gezellige bijeenkomst over de wereld verbeteren, zou er in Davos een waarheidscommissie aan de slag moeten om de verantwoordelijken keihard te ondervragen. Om uit te zoeken hoe het zo mis heeft kunnen gaan en hoe we uit deze situatie kunnen komen.”

Maakt u niet een karikatuur van wie aanwezig zijn en wat er wordt besproken? Onder de duizenden aanwezigen zijn ook zeer kritische mensen en niet alleen miljardairs.
„Davos staat symbool voor een heel systeem van mensen met dezelfde belangen. Zij gebruiken dezelfde methodes om aan de ene kant zelf rijk te worden en aan de andere kant een imago te scheppen dat ze het beste voorhebben met de wereld.

„Het is een groep mensen die al jaren op niet eerder vertoonde schaal belastingen ontwijkt, succesvol overheden belobbyt voor deregulering die goed is voor hen, maar slecht is voor de rest. De echte vraag is hoe dit kon gebeuren.”


Lees ook het essay van Bas Heijne over het einde van het valse engagement: De fantasietjes van de elite
Wat is uw analyse?
„Het idee van ‘goed doen’ is een soort glijmiddel geworden om het makkelijker te maken om kwaad te doen. Een pose. Veel superrijken geven miljoenen uit aan projecten voor beter onderwijs, duurzaamheid, de kunsten. Ze kondigen grootse plannen aan op fora zoals Davos, praten over mooie vergezichten. Maar vervolgens verdienen ze miljarden door de rest van de wereld te beroven.”

Giridharadas wijst op de Sacklers. Die Amerikaanse miljardairsfamilie zit achter de pijnstiller OxyContin. Hun bedrijf Purdue Pharma wordt door diverse Amerikaanse autoriteiten inmiddels verantwoordelijk gehouden voor het expres verslaafd maken van miljoenen mensen, er lopen diverse rechtszaken. Die massale verslaving aan pijnstillers heeft een rol gespeeld bij het veroorzaken van de opiatencrisis in het land.

„De familie Sackler haalt krantenkoppen door kunst te sponsoren, universiteitsvleugels te doneren, zelfs hele musea te betalen”, zegt Giridharadas. „Ze verdienen miljarden met iets slechts en proberen dat dan goed te maken door miljoenen in iets goeds te stoppen. Dit soort dingen gebeurt constant.”

CV


Foto Mackenzie Stroh
Giridharadas (1981) is schrijver en was columnist van The New York Times. Voorheen was hij onder meer consultant bij McKinsey, en hij was verbonden aan de denktank Aspen Institute. Hij studeerde politiek en geschiedenis aan de Universiteit van Michigan en Harvard.
Miljardairs zouden ook gewoon jachten kunnen kopen en op een privé-eiland gaan zitten. Beter iets dan niets, toch?
„Niet als hun mooie praatjes werken als een afleidingsmanoeuvre. Het beeld kan ontstaan dat deze mensen het beste met ons voor hebben. Dat zorgt ervoor dat het systeem kan voortbestaan. Ik denk dat we beter af zouden zijn als ze gewoon jachten en privé-eilanden zouden kopen, dan zouden ze veel minder bondgenoten in de politiek hebben die hun gedrag mede mogelijk maken.

„In Davos zou moeten worden afgesproken dat bedrijven en superrijken vanaf nu weer gewoon belasting gaan betalen. En er zou werk gemaakt moeten worden van het versterken van democratische controle op de elites. In plaats van deze bijeenkomst waarbij ze vooral zichzelf feliciteren.”

U formuleert nogal scherp. Bent u soms niet bezorgd dat u zelf ook bijdraagt aan polarisering en zo aan een nóg grotere kloof tussen de elite en de rest?
„Ik zie niet in hoe ik een nog grotere kloof kan veroorzaken dan er nu al is. Ik signaleer als schrijver het probleem. Het probleem dat de elite de laatste decennia de samenleving zo heeft weten in te richten dat opwaartse mobiliteit alleen nog geldt voor de elite zelf. Dat terwijl een groot deel van de middenklasse in hun samenlevingen juist neerwaarts mobiel is geworden. Polarisering hoeft niet slecht te zijn als het echte problemen aan de kaak stelt.”

Wat vinden uw voormalige collega’s bij McKinsey en het Aspen Institute eigenlijk van uw felle kritiek?
„Van sommigen heb ik al een tijd niets meer gehoord, haha. Maar eerlijk gezegd valt me op dat veel CEO’s en andere mensen uit de elite die ik erover spreek dit serieus nemen. Ze wekken de indruk dat ze het probleem erkennen en dat ze eraan willen werken. Dus dat stemt op zich optimistisch.”

En dat is géén pose, denkt u?
„Dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker.”

Correctie (21 januari 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd het boek van Anand Giridharadas ‘Winner Takes All’ genoemd. Dat moet zijn: ‘Winners Take All’. Dat is hierboven aangepast.

DAVOS 2019
Van dinsdag tot en met vrijdag komen ruim 3.000 prominenten samen in Davos voor de jaarvergadering van het World Economic Forum. Op de agenda staan veel discussies over economische ongelijkheid, duurzaamheid en polarisering. Onder de aanwezigen zijn uiteenlopen mensen zoals de Japanse premier Shinzo Abe, de Britse programmamaker sir David Attenborough, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse prins William, de hoogste bazen van organisaties als de Verenigde Naties, de NAVO en het Internationaal Monetair Fonds. Ook zijn er veel toplieden van grote bedrijven als Microsoft, Philips en DSM, en schuiven diverse vooraanstaande wetenschappers aan.
Bron; NRC.nl

SlowCo
Berichten: 976
Lid geworden op: 23 sep 2008, 09:36

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door SlowCo » 22 jan 2019, 20:34

Dank voor het delen, goed stuk!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Andreass, Crookie, ED35, HarryC, markk, smiley en 18 gasten