Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Wil je even gezellig kletsen of dat ene grappige (auto)filmpje delen? Dat kan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tom
Berichten: 17636
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:35

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Tom » 21 dec 2018, 12:07

Kapitalisme en blijven groeien zit in ons systeem en heeft z'n keerzijdes, maar de alternatieven hebben dat ook. Die problemen zijn ook op te lossen, dat hebben we de afgelopen vijftig jaar ook gedaan. Soms door de politiek te laten ingrijpen, daar zijn ze voor.

Helaas doet de politiek hetzelfde als kapitalisme, en dat is een groeiende overheid. Er zijn weinig politici die graag een kleinere overheid willen, terwijl dat in mijn ogen best zou kunnen. Dat is ook de reden dat we in zo'n EU zitten, heel interessant dat Brussel en ze lossen er zeker bepaalde dingen in op, maar er komen weer tien problemen voor terug die (met nog meer ambtenaren) opgelost moeten worden. Het grote voordeel van de EU zie ik ook niet als ik het vergelijk met enkele kleinere opzichzelfstaande landen in het westen, het is meer de natte droom van de politiek. Die droom zal vast ooit een keer uitkomen, maar dan moet er nog veel geld naar Brussel, het zuiden, immigranten etc.

Gaat het zich ooit terugbetalen? I doubt it. Ik denk dat het de Britten de komende jaren zeker een hoop geld gaat kosten, maar dat ze op de lange termijn beter uit zijn. En een eigen grens en eigen valuta was dertig jaar terug natuurlijk klote, want je moest papieren geld omwisselen, anno 2018 met giraal geld en goede IT lijkt het mij niet zo'n probleem meer om in het buitenland zaken te doen.

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 21 dec 2018, 14:24

Goed verhaal Tom. Eensch.

Gebruikersavatar
romo
Berichten: 24004
Lid geworden op: 04 jun 2006, 17:43
Locatie: Create a problem Incite a reaction Propose a solution The /// M-pire strikes back

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door romo » 23 dec 2018, 13:19

Prachtige opinie;

OPINIE OP ZONDAG WILLEM MELCHING

Opinie op Zondag: Politici kunnen crisis alleen nog afwenden door zich weer om de burger te bekommeren
Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag een bijdrage van een vaste club auteurs. Vandaag historicus Willem Melching.

Willem Melching23 december 2018, 10:00

Een demonstrant in een geel hesje zwaait met een Franse vlag tijdens protesten tegen de stijgende brandstofprijzen, 1 december 2018. Beeld AFP
Het is een wijdverbreid misverstand dat arme mensen politieke revoluties maken. Arme mensen hebben helemaal geen tijd om een revolutie te maken. Ze hebben het veel te druk met arm zijn. In een enkel geval willen ze nog weleens wat plunderen, maar er zijn geen voorbeelden bekend van armen die een echte politieke revolutie hebben ontketend.


advertentie
Voor een echte revolutie zijn er drie ingrediënten nodig. Allereerst een middenklasse die bang is dat hun kinderen het slechter krijgen dan zij zelf. In de tweede plaats een ideologie die niet meer geloofwaardig is en in de derde plaats zwalkende politici die de greep op de gebeurtenissen verliezen. Een klassiek voorbeeld van een dergelijke revolutie is de DDR waar in 1989 in zes weken het regime ten val kwam. De Oost-Duitsers waren niet arm, maar zagen dat hun levensstandaard steeds verder achterop raakte in vergelijking met het Westen.

De opstand van de Gele Hesjes in Frankrijk is vergelijkbaar met die in de DDR in 1989. Natuurlijk is Frankrijk geen dictatuur zoals de DDR, maar de opstandigheid vertoont grote overeenkomsten. Het is een brede opstand want de meerderheid van de bevolking staat achter de Hesjes. De inzet is het grote verschil tussen de welvarende metropolen en de rest van het land. Deze kloof moet worden gedicht om het verval en de mogelijke ondergang van het Franse burgerdom te keren.

Het tweede revolutionaire ingrediënt is onontbeerlijk: politici die zich vastklampen aan een verouderde ideologie. Macron herhaalde zijn mantra’s over het klimaatbeleid en de verdieping van de EU, maar niemand luisterde. In de DDR bleken de ‘antifascistische’ toverformules ook uitgewerkt te zijn. Macrons retoriek deed denken aan de anekdote over Marie Antoinette ten tijde van de Franse Revolutie. Toen ze hoorde dat het brood te duur was voor het volk, vroeg ze zich hardop af: ‘waarom eten ze dan geen cake?’ Macron deed iets soortgelijks. Hij verhoogde de prijs van de dagelijkse brandstof van de armen, vervolgens gaf hij de rijken subsidie voor hun elektrische speelgoedauto’s.

Verwoeste geloofwaardigheid
Ook het derde ingrediënt is present. Macrons crisismanagement laat zien dat hij de greep op de gebeurtenissen heeft verloren. In eerste instantie stuurde hij het leger op de Hesjes af, maar dat hielp natuurlijk niets. Ten einde raad hield hij een televisierede. Hij deed zoveel concessies dat hij in dertien minuten de geloofwaardigheid van hemzelf en van Frankrijk verwoestte. Hij verspeelde zijn imago als krachtig Frans leider en hervormer. Zijn vrijgevigheid maakte bovendien een einde aan het prille Franse economische herstel.

De overeenkomsten met de DDR in 1989 zijn wederom treffend. Verwarring, gevolgd door repressie en tenslotte in wanhoop zoveel concessies doen dat het staatsgezag feitelijk ophoudt te bestaan. Wellicht krijgen deze cadeautjes en het slechte weer de Hesjes zover dat ze weer naar huis gaan, maar zijn morele en politieke gezag is Macron definitief kwijt.

De revolutie van 1989 bleef niet beperkt tot de DDR, maar sloeg over naar andere landen. Ook de Franse Revolutie van 2018 is een onderdeel van een bredere Europese crisis. Niet alleen in Frankrijk heerst politieke chaos. Merkel is vleugellam, de Brexit is ontaard in surrealistisch straattheater en in Italië hebben nihilisten de macht gegrepen. Overal zijn dezelfde klachten te horen en overal laten de kiezers de gevestigde partijen in de steek.

De staat als bedreiging
De burgers zijn boos. Ze zien al jaren hun koopkracht nauwelijks stijgen, terwijl de economie groeit en bloeit. Hun rechtsposities staan op de tocht terwijl managers en directies schaamteloos hun zakken vullen. De scholen en universiteiten van hun kinderen zijn overvol en de kwaliteit van het onderwijs neemt meetbaar af. Ze zijn boos op politici die zich niet om de burger, maar om utopistische visioenen bekommeren. Wie moeite heeft het einde van de maand te halen is niet heel erg geïnteresseerd in de ‘klimaatdoelen’ van 2035.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verkeert het Westen in een existentiële crisis, maar veel politici lijken dit nog niet te beseffen. De naoorlogse wederopbouw was succesvol door een simpele succesformule. De staat zorgt voor geborgenheid en de burger beloont dit met zijn loyaliteit. Maar de staat wordt niet meer gezien als een hoeder van de gemeenschap, maar als een bedreiging.

Het Oostblok was niet meer te redden. Europa heeft genoeg reserves en veerkracht om deze crisis te overwinnen, maar zal daar wel zelf iets aan moeten doen. Om de kiezers terug te winnen en de band tussen overheid en burger te herstellen moeten politici hun apocalyptische toon over het klimaat loslaten en voor Europa concrete en voor de burger controleerbare doelen stellen. Want de voornaamste les van ‘1989' is nog steeds dat de burger uiteindelijk altijd gelijk krijgt. Of zoals de demonstranten in Leipzig op 9 oktober 1989 het zo treffend formuleerden: ‘Wir sind das Volk.’

Willem Melching is historicus.

Bron; VK.nlDu moment Italië dacht haar eigen financiën ter hand te nemen en meer geld in de economie te pompen brak de hel los in Brussel, het begrotingstekort zou oplopen, naar onverantwoorde hoogte.

Nu doet Macron het ook, het begrotingstekort gaat volgend jaar over de 3%, daarmede hoger dan het het Italiaanse, en blijft het angstvallig stil in Brussel

Het meten met 2 maten binnen de EU kan niet beter worden toegelicht en gedemonstreerd.

TLRS
Berichten: 955
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 24 dec 2018, 16:50

Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 24 dec 2018, 16:51

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Nee inderdaad. Toch?

Gebruikersavatar
Dennis Cavallino
Berichten: 15801
Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:36
Locatie: Groene Hart
Contacteer:

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Dennis Cavallino » 25 dec 2018, 23:03

Ik denk dat dit artikel wel duidelijk maakt waarom we helemaal van 't padje af zijn geraakt:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/23/de ... TYN3Cf-nzw
De hautaine interviews met Kroes, Breukink en Polman kun je zien als oprispingen van een generatie bestuurders die de tijdgeest uit het oog heeft verloren en niet kan verkroppen dat het spel niet langer volgens de door hen bedachte regels wordt gespeeld.
Zij die het voor het zeggen hebben kramen onzin uit. En de rest heeft dat door.

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2052
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Locatie: Hurdegaryp

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door 535d » 26 dec 2018, 10:57

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)

Gebruikersavatar
Knot
Berichten: 26174
Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Auto: BMW E63 630i / BMW F20 120i

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Knot » 26 dec 2018, 23:26

Ik zat er ook over te twijfelen, 10k in je aflossingsvrije deel aflossen brengt je maar 20 euro bruto, dat is een tientje netto per maand, 120 per jaar.. maar op de bank is het ook niks waard, zeker niet als je meer dan 60k zou hebben staan samen en bij de BMW dealer shoppen schrijft nog veel harder af... dus dan toch maar aflossen + zonnepanelen.

TLRS
Berichten: 955
Lid geworden op: 13 jan 2012, 21:49

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door TLRS » 26 dec 2018, 23:50

Robin schreef:
24 dec 2018, 16:51
TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Nee inderdaad. Toch?
Beetje rommelig inmiddels, maar innoveren is rare dingen bedenken en doen en regelmatig met geld van anderen. Dus als je het huidige socialistisch denken prima vind, dan hoeven ze inderdaad niet meer te innoveren :tooth:
535d schreef:
26 dec 2018, 10:57
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)
Gelukkig, ik was al bang dat je me zou begrijpen. Blijf lekker bij die zweverige gedachte*
Dennis Cavallino schreef:
25 dec 2018, 23:03
Ik denk dat dit artikel wel duidelijk maakt waarom we helemaal van 't padje af zijn geraakt:

Zij die het voor het zeggen hebben kramen onzin uit. En de rest heeft dat door.
Hoeveel mensen ken jij die nee zeggen tegen een dubbel salaris? (Polman) Hoeveel mensen ken je die als een trojaans paard zo bij de 'tegenstander' probeert binnen te komen, wetens dat het verkeerd kan worden uitgelegd (Kroes). En in tegenstelling tot politici is Breukink geen publiek figuur. De impact van zijn handelen wacht niet tot een volgende verkiezing. Hij meet zijn resultaat bijvoorbeeld aan het aantal klanten dat vertrekt. De vraag is wat ervoor zorgt dat niet de helft van de klanten is weg gelopen bij de ING.

Het artikel laat vooral zien dat alles negatief uitgelegd kan worden. En dat is van alle lagen. Het zal wel verkopen, anders schreven ze wel idealistische artikelen.

* Liever niet maar het valt niet mee een ander aan het denken te zetten als er genoeg media is die alles in hapklare propaganda serveert.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 25926
Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Arthur » 27 dec 2018, 00:33

TLRS schreef:
26 dec 2018, 23:50
535d schreef:
26 dec 2018, 10:57
Weer zo'n zweverige tegenstelling. :)
Gelukkig, ik was al bang dat je me zou begrijpen. Blijf lekker bij die zweverige gedachte** Liever niet maar het valt niet mee een ander aan het denken te zetten als er genoeg media is die alles in hapklare propaganda serveert.
*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?

Audi6
Berichten: 695
Lid geworden op: 24 apr 2007, 00:23

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Audi6 » 27 dec 2018, 00:38

TLRS schreef:
24 dec 2018, 16:50
Robin schreef:
21 dec 2018, 10:02
socialistisch denken(met geld van een ander rare dingen bedenken en doen)?
Alsof geld investeren in iets onbekends per definitie winstgevend is :coffee:
Geld investeren doe je vrijwillig. Belasting betalen niet. Dat is het verschil.

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 27 dec 2018, 09:34

Arthur schreef:
27 dec 2018, 00:33

*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?
Tja, denk denk wel eens: "Mijn vrouw begrijpt me niet..."

Hoe zou TLRS dat hebben?

Gebruikersavatar
535d
Berichten: 2052
Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Locatie: Hurdegaryp

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door 535d » 27 dec 2018, 11:12

Robin schreef:
27 dec 2018, 09:34
Arthur schreef:
27 dec 2018, 00:33

*En jij bent de uitverkorene om dat te doen?
Tja, denk denk wel eens: "Mijn vrouw begrijpt me niet..."

Hoe zou TLRS dat hebben?
Die zou zou zeggen '' Mijn vrouw begrijpt me altijd, omdat ik in haar investeer''. :tooth:

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 08:27

Zet 'm hier maar even neer, deze SJW video. Heel veel thumbs down gelukkig.
Echt jongens we gaan de verkeerde kant op....


PeterB
Berichten: 1577
Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door PeterB » 15 jan 2019, 08:57

HEMA mesjes en scheergel is een prima alternatief.
Ook voor de portemonnee ;)

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 10:37

PeterB schreef:
15 jan 2019, 08:57
HEMA mesjes en scheergel is een prima alternatief.
Ook voor de portemonnee ;)
Braun scheerapparaat electrisch. Al >30 jaar, koop om de 4/5 jaar nieuwe ofzo Per jaar nieuw scheerblok 35,-

Met natscheren en mesjes bereikten we geen maanlanding. :tooth:

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 12354
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Mozes had een hekel aan omrijden, daarom niet links niet rechts, maar recht door zee....
Contacteer:

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door JP » 15 jan 2019, 10:48

Scheer je weg met die feelgood filmpjes....

Gebruikersavatar
Robin
Berichten: 31600
Lid geworden op: 01 feb 2006, 15:51

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door Robin » 15 jan 2019, 10:54

Ik vind er niks feelgood aan:)
De jongen/man wordt in een pacifistisch keurslijf gedwongen en de natuurlijke aard van ons in het algemeen wordt zwaar afgewezen en wordt als iets fouts en zelfs onnatuurlijks gezien. We moeten ons in bochten wringen om geen (in de feministische SJW ogen) fouten te maken. Irritant. En vrouw in de bouw of in 't leger, fysiek zwaardere taken, laten we dat ook maar minimaal 50/50 doen. En als 'n vrouw een man begint te slaan, dan ook maar zo'n dreun verkopen dat ze niet meer opstaat? Want we zijn toch hetzelfde?

Ja ik weet over gelijkwaardigheid. Maar zolang het HUN uitkomt ja....

Gebruikersavatar
tuurgtt
Berichten: 479
Lid geworden op: 13 aug 2009, 03:46

Re: Nieuw tijdperk met volstrekt andere economische orde

Bericht door tuurgtt » 15 jan 2019, 21:12

Ik denk niet dat mijn nutsack er blij mee is als ik ineens met iets anders dan een Gilette Sensor in de buurt kom.
Achterlijke flut commercial of niet. Gotta keep your shiny bollocks happy.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Alex, Gert-jan, pimini, smiley, Will F. en 25 gasten