Wij gingen ook van het koken tegen een muur naar een eiland. Ik vind het prettig, veel meer ruimte ook achter je kookplaat. Betekende in ons geval wel dat de afstand voor de afvoer van buiten ook een paar meter langer werd, met twee bochten extra. Keukenboer gaf als stelregel dat elke 90 graden bocht circa een meter extra afvoer betekend qua afzuigkracht.EmielS60 schreef: ↑24 nov 2020, 15:02We koken tegen de buitenmuur aan zeg maar. 1 bocht en je bent buiten. Het oorspronkelijke plan.Richardt. schreef: ↑24 nov 2020, 13:25 Afzuigen naar buiten is misschien wel beter, maar hangt sterk af van de afstand naar buiten.
Is die afstand een paar meter en moet de afvoerbuis ook nog een paar bochten maken, dan trekt de afzuigkap dat slecht. Gevolg is veel lawaai van de motor (die hard moet werken) en niet alle luchtjes worden afgevoerd.
Met een circulatie afzuiger zou je naar het eiland kunnen gaan met je kookkunsten, dan ruilen we de wasbak en fornuis om.
Leek ons niet zo'n fijn idee. Ergerde me in mijn vorige woning en bij mijn ouders thuis aan het lawaai van de kap én de geurtjes. Deze moesten beide een paar meter overbruggen naar de buitengevel. In ons vorige keuken zat een knaken afzuigkap, maar wel met een afvoer vrijwel direct naar buiten. Resultaat was, ondanks de knakenkap, weinig lawaai en weinig geurtjes.
Nu dus een Novy plafond unit met plasmafilter en geen lawaai en geen geurtjes. Alleen eens in de zoveel tijd sta je wel op een keukentrapje de plafond unit schoon te maken. In de keuken zit een verlaagd plafond, dus alles zit netjes weggewerkt.
Een Bora zal hetzelfde resultaat hebben, maar vonden wij om diverse redenen minder mooi en praktisch. Dat is een afweging die je moet maken, schijnt wel gewoon goed spul te zijn.