Zo’n veertig supersnelle Audi’s die de politie heeft aangekocht om jacht te maken op criminelen en verkeersvandalen, staan al ruim een half jaar stil en zullen nog minimaal een jaar in de garage blijven staan. Dit komt omdat er te weinig capabele chauffeurs zijn die achter het stuur van de wagens kunnen kruipen.
De nieuwe, snelle bolides van de politie staan – letterlijk onbemand – te vaak stil.
De politieacademie ( zie de bekende filmreeks.)
blijkt de opleidingsvraag niet aan te kunnen, waardoor de regiokorpsen noodgedwongen moeten wachten tot er wel kundige bestuurders zijn opgeleid. De ’snelwegcoureurs’ moeten een speciale bijscholing volgen, omdat de nieuwe scheurijzers met 272 pk onder de motorkap zeer bijzondere rijvaardigheidseigenschappen vragen van de chauffeurs.
Uit interne stukken, die in bezit zijn van De Telegraaf, blijkt dat het nog wel een jaar kan duren voordat alle tot nu toe geleverde Audi’s kunnen worden ingezet. De politie zette onlangs de Volvo’s aan de kant, omdat die bij achtervolgingen plofkrakers en overvallers die beschikken over razendsnelle vluchtwagens niet konden bijhouden.
Het gebrek aan voldoende capabele chauffeurs voor de nieuwe snelle politieauto’s wekt alom woede en verbazing. „Het is natuurlijk absurd, omdat je al twee jaar weet dat de snelle wagens eraan zaten te komen”, reageert Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. „Daar had je op moeten anticiperen.”
"Het is natuurlijk absurd, omdat je al twee jaar weet dat de snelle wagens eraan zaten te komen"
Echt verrast is Van de Kamp overigens niet, zo meldt hij: „Je ziet dit probleem op alle terreinen in de sector. De politie heeft te maken met een gebrek aan mensen en middelen. Daar komt geen verandering in, zolang de politiek weigert middelen vrij te maken om hier iets aan te veranderen. Gebeurt dat niet, dan worden de problemen alleen maar groter.”
Bombarie
De Nationale Politie heeft om en nabij de veertig Audi’s aan de kant moeten zetten, omdat er geen bestuurders meer voorhanden zijn die zo goed zijn opgeleid dat ze de supersnelle bolides kunnen besturen. Twee jaar terug werden de zogenoemde Snelle Interventie Eenheden nog met veel bombarie gelanceerd, maar nu is duidelijk dat er geen capabele chauffeurs kunnen worden geleverd. De politieacademie kan de opleidingsvraag niet aan en tientallen voertuigen kunnen al langer dan een half jaar niet gebruikt worden.


Verder weer een knap staaltje geldweggooierij van de overheid.