Nieuwe brandstoflabels

Dit is ons algemene autoforum.
Gesloten
Gebruikersavatar
Vanos
Berichten: 121
Lid geworden op: 04 aug 2018, 23:37
Auto: BMW 325i

Nieuwe brandstoflabels

Bericht door Vanos » 08 okt 2018, 21:15

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... ofstickers

Deze week gaan de nieuwe Europese brandstoflabels in werking. Voor de verwarring: Diesel heet voortaan B7. Is de B niet van benzine hoor ik u denken? Nee dus :stom:
Europese richtlijn
De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker ziet de consument welke brandstof geschikt is voor zijn of haar voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Brandstofstickers benzine
De brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

Brandstofstickers voor benzine
Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). Ook kunt u een E85-sticker aantreffen. E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor.

Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Brandstofstickers diesel
De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn.

Brandstofstickers voor diesel
Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL, is het raadzaam bij uw dealer of de fabrikant na te gaan of deze geschikt zijn voor uw voertuig. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

Brandstofstickers gas
De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden.

Brandstofstickers voor gas
Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar u waterstof (H2) of LNG kunt tanken. Kijk dus goed welke sticker op de pomp staat.

Meerdere stickers
Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben benzineauto’s op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).

Geen sticker op uw voertuig en in het onderhoudsboekje
Heeft u een voertuig van vóór 12 oktober 2018? Dan is deze waarschijnlijk nog niet voorzien van een brandstofsticker. Vraag in dat geval bij twijfel aan de dealer of fabrikant van uw voertuig welke brandstof geschikt is.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
JP
Berichten: 12124
Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
Locatie: Mozes had een hekel aan omrijden, daarom niet links niet rechts, maar recht door zee....
Contacteer:

Re: Nieuwe brandstoflabels

Bericht door JP » 08 okt 2018, 21:17


Gebruikersavatar
Vanos
Berichten: 121
Lid geworden op: 04 aug 2018, 23:37
Auto: BMW 325i

Re: Nieuwe brandstoflabels

Bericht door Vanos » 08 okt 2018, 21:17

Excuus, doe maar dicht dan :sealed:

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten