Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
-
- Berichten: 39197
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
En dat lost normaal op in het frituurvet of de frituurolie die vervolgens weer met die coating in je snack trekt?
-
- Berichten: 7506
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Dan ben ik heel benieuwd naar de do's en don't voor goed frituren.
Wat voor olie/vet, temperatuur etc. ik hoor graag de tips van de expert.
Hier gebruiken we olie of van die vetblokken.
Frituur op de hoogste stand, lampje uit dan is het tijd om de (bevroren) boel erin te flikkeren... paar minuten later eruit vissen, wachten tot het lampje weer uit is voor de volgende portie
-
- Berichten: 3725
- Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Elise: je snapt dat je door bevroren snacks in een frituurpan te gooien het vet/olie een enorme temperatuurdomper krijgt. Dan hangt het van het wattage van de frituur af wanneer ie weer op temperatuur is. In die tijd zuigen de snacks zich lekker vol met vet/olie Denk dat Knot daarom klaar was met die vettige zooi.
Beste is je garnituur op kamertemperatuur of daar in de buurt, maar iig niet bevroren. Naast mogelijke brandwonden (bevroren spettert, zeker als de zak/doos al open is geweest want vocht slaat neer in kristallen op de snacks in de vriezer) van de olie worden je snacks niet lekker want verzadigd met olie.
Beste is je garnituur op kamertemperatuur of daar in de buurt, maar iig niet bevroren. Naast mogelijke brandwonden (bevroren spettert, zeker als de zak/doos al open is geweest want vocht slaat neer in kristallen op de snacks in de vriezer) van de olie worden je snacks niet lekker want verzadigd met olie.
-
- Berichten: 5039
- Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Weer een topic dat ik heb gelezen en me dan afvraag: waarom eigenlijk???
-
- Berichten: 7506
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Snap ik, maar zoals het hier gaat is frituren een last minute beslissing....dus dan geen tijd om eens relaxed al die bevroren zooi te laten ontdooien.535d schreef: ↑06 okt 2020, 13:42 Elise: je snapt dat je door bevroren snacks in een frituurpan te gooien het vet/olie een enorme temperatuurdomper krijgt. Dan hangt het van het wattage van de frituur af wanneer ie weer op temperatuur is. In die tijd zuigen de snacks zich lekker vol met vet/olie Denk dat Knot daarom klaar was met die vettige zooi.
Beste is je garnituur op kamertemperatuur of daar in de buurt, maar iig niet bevroren. Naast mogelijke brandwonden (bevroren spettert, zeker als de zak/doos al open is geweest want vocht slaat neer in kristallen op de snacks in de vriezer) van de olie worden je snacks niet lekker want verzadigd met olie.
-
- Berichten: 3725
- Lid geworden op: 04 aug 2006, 13:18
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Dan zul je consessies moeten maken kwa smaak en krokantheid, maar dat garnituur uit een frituur pan moddervet zou zijn kan beslist naar het land der fabelen worden verwezen. Puur en alleen door onkunde van de bereider zelf. Of als je geen tijd hebt idd
- tomgtr
- Berichten: 10465
- Lid geworden op: 09 jan 2010, 11:22
- Locatie: Zuid Holland
- JP
- Berichten: 31492
- Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
- Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
-
- Berichten: 5039
- Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Dat weet ik. Ik bedoel meer, ik lees de titel en weet dat het me niet interesseert maar dan toch lezen en achteraf mezelf afvragen waarom eigenlijk.
-
- Berichten: 5039
- Lid geworden op: 01 aug 2013, 19:48
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Mooi.JP schreef: ↑06 okt 2020, 14:09Dat hadden wij enkele jaren geleden ook al....
viewtopic.php?f=9&t=28716
- alt
- Berichten: 3016
- Lid geworden op: 02 mei 2010, 19:31
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Een van de grootste olie & vet fabrikanten vertelde mij toen door de overheid werd opgelegd dat frituren met olie beter is dan met vet, olie is voor koude producten, vet is voor warme producten.
Oliën kunnen geen hoge temperaturen aan, zij vormen dan grote moleculen welke slecht zijn voor de gezondheid van de mens.
Soja, slaolie mag je niet hoger dan 160 ° C frituren, dan ben je meer het meer aan het koken in de olie dan bakken, daarbij schroeit het product niet dicht waardoor het de olie op gaat nemen.
Olijfolie kan iets hogere temperatuur hebben maar niet lang.
Arachideolie, palmolie kunnen 180 ° C langdurig hebben.
Zachte vetsoorten, reuzel 180 ° C.
Geharde vetten 200 / 220 ° C langdurig hebben.
De meeste oliën kunnen slecht kortstondig hoge temperaturen 200 ° C aan, dus eenmalig gebruik, zoals bij wokken.
Het nadeel van vetten is vaak dat het product naar het vet gaat smaken.
Tip om een diepvries croquet zo uit de diepvries te frituren is, zorg dat het vet of de olie 180 ° C minimaal is, frituur de diepvries croquet 1 minuut, haal het mandje met de croquet omhoog, hang het matje +- 1 à 2 minuten boven het hete vet, frituren het daarna 2 minuten.
Het voordeel van het in etappes frituren van een diepvries product is dat de warmte die aan de buitenzijde begint dan doordringt naar de binnenzijde, wat inhoud als je het afbakt de inhoud altijd heet is & je minder kans hebt dat de croquet uit kan lopen & teveel vet opneemt.
Nooit te veel in het vet doen, dan koelt het vet/olie te ver af, daardoor neemt het product extra vet op.
Gepaneerde producten nemen meer vet op dan gladde ongepaneerde producten.
Levensduur van vet of olie, kan je zien als het vet/olie donkerder gaat worden of begint te ruiken, ranzig.
Olie geeft een nare aanslag -gom/lak vorming - in de frituurpan, die slecht is te verwijderen, vooral is je de frituurpan niet elke keer uitkookt.
Vet geeft minder aanslag, maar ook elke keer uitkoken met een of meer afwas tabletten.
Het vlampunt van olie is ook veel lager dan van vet, des te ouder vet/olie wordt door meerdere keren frituren hoe lager het vlampunt gaat worden.
Olie niet meer dan 5 maal gebruiken, vet niet meer dan 10 maal gebruik, dit is een leidraad, geen wet van Meeden & Perzen, dat hangt af van de kwaliteit van de olie/vet en of de hardheid van het vet.
Oliën kunnen geen hoge temperaturen aan, zij vormen dan grote moleculen welke slecht zijn voor de gezondheid van de mens.
Soja, slaolie mag je niet hoger dan 160 ° C frituren, dan ben je meer het meer aan het koken in de olie dan bakken, daarbij schroeit het product niet dicht waardoor het de olie op gaat nemen.
Olijfolie kan iets hogere temperatuur hebben maar niet lang.
Arachideolie, palmolie kunnen 180 ° C langdurig hebben.
Zachte vetsoorten, reuzel 180 ° C.
Geharde vetten 200 / 220 ° C langdurig hebben.
De meeste oliën kunnen slecht kortstondig hoge temperaturen 200 ° C aan, dus eenmalig gebruik, zoals bij wokken.
Het nadeel van vetten is vaak dat het product naar het vet gaat smaken.
Tip om een diepvries croquet zo uit de diepvries te frituren is, zorg dat het vet of de olie 180 ° C minimaal is, frituur de diepvries croquet 1 minuut, haal het mandje met de croquet omhoog, hang het matje +- 1 à 2 minuten boven het hete vet, frituren het daarna 2 minuten.
Het voordeel van het in etappes frituren van een diepvries product is dat de warmte die aan de buitenzijde begint dan doordringt naar de binnenzijde, wat inhoud als je het afbakt de inhoud altijd heet is & je minder kans hebt dat de croquet uit kan lopen & teveel vet opneemt.
Nooit te veel in het vet doen, dan koelt het vet/olie te ver af, daardoor neemt het product extra vet op.
Gepaneerde producten nemen meer vet op dan gladde ongepaneerde producten.
Levensduur van vet of olie, kan je zien als het vet/olie donkerder gaat worden of begint te ruiken, ranzig.
Olie geeft een nare aanslag -gom/lak vorming - in de frituurpan, die slecht is te verwijderen, vooral is je de frituurpan niet elke keer uitkookt.
Vet geeft minder aanslag, maar ook elke keer uitkoken met een of meer afwas tabletten.
Het vlampunt van olie is ook veel lager dan van vet, des te ouder vet/olie wordt door meerdere keren frituren hoe lager het vlampunt gaat worden.
Olie niet meer dan 5 maal gebruiken, vet niet meer dan 10 maal gebruik, dit is een leidraad, geen wet van Meeden & Perzen, dat hangt af van de kwaliteit van de olie/vet en of de hardheid van het vet.
-
- Berichten: 7506
- Lid geworden op: 28 jun 2008, 11:03
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Goeie tip, ga ik eens proberenalt schreef: ↑06 okt 2020, 14:28 Tip om een diepvries croquet zo uit de diepvries te frituren is, zorg dat het vet of de olie 180 ° C minimaal is, frituur de diepvries croquet 1 minuut, haal het mandje met de croquet omhoog, hang het matje +- 1 à 2 minuten boven het hete vet, frituren het daarna 2 minuten.
Het voordeel van het in etappes frituren van een diepvries product is dat de warmte die aan de buitenzijde begint dan doordringt naar de binnenzijde, wat inhoud als je het afbakt de inhoud altijd heet is & je minder kans hebt dat de croquet uit kan lopen & teveel vet opneemt.
-
- Berichten: 39197
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Olie niet meer dan 5 maal gebruiken = Elke 2500km verse Castrol 10W60 erin.
-
- Berichten: 8315
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 13:02
- Locatie: 036
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Prachtig draadje dit.
- Eric H
- Berichten: 3641
- Lid geworden op: 15 feb 2008, 10:09
- Auto: Mazda CX-30 SkyActivX
- Locatie: Zoetermeer
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Zit ik hier op het Libelle/Viva forum ofzo.......
Ondertussen lees ik trouwens wel gewoon mee natuurlijk
Ondertussen lees ik trouwens wel gewoon mee natuurlijk
- Opa
- Berichten: 6288
- Lid geworden op: 29 jan 2007, 00:27
- Auto: Ford Fiesta ST
- Locatie: Naaldwijk
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Frituren is natuurlijk veel belangrijker dan voetbal.JP schreef: ↑06 okt 2020, 14:09Dat hadden wij enkele jaren geleden ook al....
viewtopic.php?f=9&t=28716
- smiley
- Berichten: 9164
- Lid geworden op: 06 dec 2009, 01:07
- Auto: Opel Speedster Supercharged
- Locatie: Etten-Leur
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Hetzelfde publiek volgens mij.
- Luco
- Berichten: 28006
- Lid geworden op: 09 mar 2011, 22:16
-
- Berichten: 3269
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 21:55
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Geen recept van Jeffrey ??
- markk
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 20:23
- JP
- Berichten: 31492
- Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
- Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Is een aifryer nu zuiniger dan een gewonen friteuse danwel oven ?
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-air ... 0079412093
Normaal koste die dik €300,-, nadeel is dat die minder warmte afgeeft aan de rest van je huis......
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-air ... 0079412093
Normaal koste die dik €300,-, nadeel is dat die minder warmte afgeeft aan de rest van je huis......
-
- Berichten: 39197
- Lid geworden op: 01 feb 2006, 17:29
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Mwah, airfryer met iets van friet of hapjes de afzuigkap aan op boost, die geur moet ik niet in huis en kleding.
Werkt (in mijn geval dan) alleen als je er broodjes in afbakt dat ie het huis een extra zetje geeft.
Werkt (in mijn geval dan) alleen als je er broodjes in afbakt dat ie het huis een extra zetje geeft.
- Arthur
- Berichten: 39942
- Lid geworden op: 02 feb 2006, 22:22
- Auto: Nr.50
- Locatie: Boven Barcelona
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
tomgtr schreef: ↑06 okt 2020, 10:57 Hahahaha, je geheugen is echt veel beter dan mijne JP. Ik kan me dit echt niet herinneren. Overigens zou ik graag mijn Airfryer inruilen op een Ninja Foodie want dat is slowcooker, snelkookpan en airfryer in 1. Maar ben te krenterig om de nog goede airfryer en multicooker weg te mikken. Maar echt voor 200 heb je een Ninja foodie max wat de aanschaf van airfryer echt een marige maakt anno 2020.
https://www.bol.com/nl/nl/p/ninja-op500 ... oductImageJP schreef: ↑27 jan 2023, 14:07 Is een aifryer nu zuiniger dan een gewonen friteuse danwel oven ?
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-air ... 0079412093
Normaal koste die dik €300,-, nadeel is dat die minder warmte afgeeft aan de rest van je huis......
- Opa
- Berichten: 6288
- Lid geworden op: 29 jan 2007, 00:27
- Auto: Ford Fiesta ST
- Locatie: Naaldwijk
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Ik heb wel het idee dat een airfryer wat zuiniger is dan een oven en de patat en snacks zijn ook sneller klaar en lekkerder(knapperiger/krokanter) vind ik.JP schreef: ↑27 jan 2023, 14:07 Is een aifryer nu zuiniger dan een gewonen friteuse danwel oven ?
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-air ... 0079412093
Vind die Philips best wel prijzig, wij hebben deze: https://www.amazon.de/-/nl/dp/B09TRV4VC ... r=8-2&th=1 , een flinke inhoud van 6,5L en ik vind dat die niet veel baklucht achter laat.
Ook verkrijgbaar bij de Nederlandse Amazon, maar dan ook gelijk een stuk duurder: https://www.amazon.nl/Princess-182061-D ... C55&sr=8-1
- JP
- Berichten: 31492
- Lid geworden op: 13 dec 2008, 22:39
- Locatie: Haringen op zuurdesem, gedoopt in een bedje van azijn, met een glaasje citroensap on the side….
Re: Het grote Airfryer, tips, tricks, recepten en review-topic
Dat klinkt wel goed, maar ik mis de klik emotionele band met de ninja, die ik met een friteuse/airfryer wel heb, vraag ik me af of 7.5liter inhoud wel genoeg is, vind ik 16324 gram erg zwaar, tel daarbij; ik mis de présence als die in de bruynzeel-keuken staat en heb ik meer met een een Philips dan zo'n Japans merk.Air Fry knapperige frietjes, groentechips en snacks met weinig tot geen olie, je gebruikt tot 75% minder vet dan met de friteuse. Dit is nog eens genieten zonder schuldgevoel!
Kortgezegd, ding ziet er ingewikkeld uit.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Google [Bot], MarcF en 34 gasten